§ 2. - Metody analiz alkoholu etylowego rolniczego oraz metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.138.1318

Akt utracił moc
Wersja od: 7 sierpnia 2003 r.
§  2.
Alkohol, o którym mowa w § 1, do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej poddaje się analizie przy zastosowaniu w szczególności:
1)
oznaczania zawartości alkoholu etylowego rolniczego wyrażonego w procentach objętościowych - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
oceny barwy lub klarowności - wykonywanej metodą, która jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
pomiaru czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu(VII)potasu (próba Langa) - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
oznaczania zawartości aldehydów - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5)
oznaczania kwasowości całkowitej - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
6)
oznaczania zawartości estrów - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
7)
oznaczania zawartości lotnych zasad azotowych - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 7 do rozporządzenia;
8)
oznaczania zawartości suchej pozostałości po odparowaniu - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 8 do rozporządzenia;
9)
próby na obecność furfuralu - wykonywanej metodą, która jest określona w załączniku nr 9 do rozporządzenia;
10)
testu UV - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 10 do rozporządzenia;
11)
oznaczania zawartości izotopu węgla 14C - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 11 do rozporządzenia.