§ 8. - Materiał biologiczny wykorzystywany w rozrodzie zwierząt gospodarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.111.1177

Akt utracił moc
Wersja od: 1 kwietnia 2006 r.
§  8.
1.
Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja drobiu powinny pochodzić od rodów drobiu wpisanych do ksiąg zwierząt hodowlanych albo od mieszańców wpisanych do rejestrów.
2.
Do sztucznego wylęgu nie przeznacza się jaj zdeformowanych, kulistych, wydłużonych, z wadami, z uszkodzoną, zanieczyszczoną lub mytą skorupą.
3.
Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja powinny ponadto spełniać następujące warunki:
1)
masa jaja wynosi:
a)
od 52 do 75 gramów - dla jaj kurzych (Gallus domesticus),
b)
od 75 do 100 gramów - dla jaj kaczych (Anas platyrhynchos),
c)
od 45 do 65 gramów - dla jaj kaczych (Cairina Moschata) i krzyżówek kaczek,
d)
od 120 do 200 gramów - dla jaj gęsich (Anser anser, Anser Cygnoides),
e)
od 70 do 100 gramów - dla jaj indyczych (Meleagris gallopavo),
f)
od 9 do 15 gramów - dla jaj przepiórczych (Coturnix coturnix japonica),
g)
od 39 do 46 gramów - dla jaj perliczych (Numida meleagris),
h)
od 1.200 do 1.800 gramów - dla jaj strusich (Struthio camelus);
2)
nieruchoma komora powietrzna powinna znajdować się na tępym końcu jaja, a jej głębokość nie powinna przekraczać:
a)
4 milimetrów - w jajach przepiórczych (Coturnix coturnix japonica), perliczych (Numida meleagris),
b)
5 milimetrów - w jajach kurzych (Gallus domesticus),
c)
6 milimetrów - w jajach kaczych (Cairina Moschata) i krzyżówek kaczek,
d)
8 milimetrów - w jajach kaczych (Anas platyrhynchos), indyczych (Meleagris gallopavo) i gęsich (Anser anser, Anser Cygnoides),
e)
15 milimetrów - w jajach strusich (Struthio camelus);
3)
białko powinno być przezroczyste, bez ciał obcych i zmętnień;
4)
kula żółtkowa powinna być mało ruchliwa, centralnie położona i nie zawierać krwistych plam.