§ 2. - Kwalifikacje i zakres uprawnień zawodowych osób nie posiadających tytułu lekarza weterynarii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1999.3.24
Akt utracił moc Wersja od: 15 stycznia 1999 r.
§ 2.
1.
Osoba, która wykonuje zawód weterynaryjnego kontrolera sanitarnego lub technika weterynarii i odbyła 3-miesięczną praktykę rzeźnianą i sanitarną oraz laboratoryjną w wyznaczonym przez wojewódzkiego lekarza weterynarii inspektoracie weterynarii, może wykonywać czynności o charakterze pomocniczym z zakresu badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc gromadzenia zwierząt i przetwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności:1)
kontrolowanie stanu higienicznego magazynu żywca w rzeźni oraz stanu zaopatrzenia w ściółkę i wodę dla zwierząt,2)
prowadzenie dokumentacji sanitarno-weterynaryjnej,3)
sprawowanie kontroli nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc pozyskiwania mleka,4)
dokonywanie makroskopowej oceny mleka oraz pobieranie prób do badań laboratoryjnych,5)
kontrolowanie stanu higienicznego urządzeń i pomieszczeń w zakładach produkujących lub przechowujących środki żywności pochodzenia zwierzęcego,6)
kontrolowanie stanu higienicznego środków transportu służących do przewozu zwierząt i środków żywności pochodzenia zwierzęcego,7)
pobieranie prób do badań laboratoryjnych,8)
sprawowanie kontroli nad warunkami sanitarno-weterynaryjnymi miejsc przetwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego,9)
przygotowywanie dokumentów w celu sporządzenia protokołu kontroli sanitarno-weterynaryjnej,10)
sprawowanie kontroli nad likwidacją zwłok zwierzęcych i konfiskatą poubojową w rzeźniach,11)
wykonywanie rutynowych czynności z zakresu badania poubojowego zwierząt rzeźnych,12)
wykonywanie badania mięsa i jego przetworów w kierunku włośni.2.
Czynności, o których mowa w ust. 1, mogą być wykonywane tylko pod nadzorem lekarza weterynarii.