Rozdział 7 - Przepisy przejściowe i końcowe - Dozwolone substancje dodatkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.177.1094

Akt utracił moc
Wersja od: 3 października 2008 r.

Rozdział  7

Przepisy przejściowe i końcowe

§  45.
Dozwolone substancje dodatkowe lub środki spożywcze zawierające w swoim składzie takie dozwolone substancje dodatkowe, określone w:
1)
załączniku nr 1 w tabeli 2 poz. 97, 99, 135, 151, 168, 244, 295, 302 i 314,
2)
w załączniku nr 2 w tabeli poz. 1,
3)
w załączniku nr 4:
a)
w tabeli 1 poz. 53,
b)
w tabeli 2 poz. 17, 24 i 28,
c)
w tabeli 3 poz. 3,
d)
w tabeli 4 poz. 51, 52 i 63,
e)
w tabeli 6 poz. 5, 7, 64, 65 i 66,
f)
w tabeli 8,
g)
w tabeli 9 poz. 1 i 3,
h)
w tabeli 10 poz. 7, 12, 14, 52, 54 i 55,
i)
w tabeli 11 poz. 30, 59 i 74,
4)
w załączniku nr 5:
a)
w tabeli 3,
b)
w tabeli 4 poz. 10

- niespełniające wymagań określonych rozporządzeniem, oznakowane lub wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania zapasów.

§  46.
Do dnia 31 października 2008 r.:
1)
barwniki określone w tabeli 3 załącznika nr 3 do rozporządzenia mogą być stosowane do:
a)
napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
b)
napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
c)
napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych

- w dawce do 200 mg/l;

2)
barwniki - Karmel E 150a, Karmel siarczynowy E 150b, Karmel amoniakalny E 150c, Karmel amoniakalno-siarczynowy E 150d mogą być dodawane do Polskiego Wina aromatyzowanego zgodnie z zasadą quantum satis;
3)
substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej;
4)
kwas sorbowy E 200 oraz jego sole: sorbinian potasu E 202 i sorbinian wapnia E 203 mogą być stosowane do:
a)
Polskiego Wina,
b)
Polskiego Wina aromatyzowanego,
c)
napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
d)
napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
e)
napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych,
f)
wina owocowego aromatyzowanego

- w dawce do 200 mg/l;

5)
dwutlenek siarki i siarczyny wymienione w tabeli 5 załącznika nr 4 do rozporządzenia mogą być stosowane do:
a)
Polskiego Wina,
b)
Polskiego Wina aromatyzowanego,
c)
napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
d)
napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
e)
napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych,
f)
wina bezalkoholowego owocowego,
g)
wina owocowego aromatyzowanego

- w dawce do 200 mg/l;

6)
kwas metawinowy E 353 może być stosowany do Wina Polskiego i Wina Polskiego aromatyzowanego w dawce do 100 mg/l;
7)
następujące substancje słodzące mogą być stosowane do niżej wymienionych fermentowanych napojów winiarskich:
Środek spożywczyNumer substancji wg systemu oznaczeń Unii EuropejskiejNazwa substancjiMaksymalna dawka mg/l
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowaneE 950Acesulfam K350
E 951Aspartam600
E 954Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa80
E 959Neohesperydyna DC20
E 955Sukraloza50
E 9621)Sól aspartamu i acesulfamu3502)

1) Określone maksymalne dawki soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dawek jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dawki określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.

2) Maksymalna dawka w przeliczeniu na acesulfam K.

§  47.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. Nr 94, poz. 933 oraz z 2005 r. Nr 79, poz. 693).
§  48.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.