Rozdział 6 - Wymagania w zakresie oznakowania dozwolonych substancji dodatkowych - Dozwolone substancje dodatkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.177.1094

Akt utracił moc
Wersja od: 3 października 2008 r.

Rozdział  6

Wymagania w zakresie oznakowania dozwolonych substancji dodatkowych

§  42.
1.
Dozwolone substancje dodatkowe nieprzeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego znakuje się, podając co najmniej następujące informacje:
1)
nazwę i numer substancji dodatkowej, określone w tabeli 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, albo, w razie braku tych danych, dokładny opis substancji dodatkowej umożliwiający jej jednoznaczne odróżnienie od innych substancji dodatkowych;
2)
w przypadku mieszaniny kilku dozwolonych substancji dodatkowych - wykaz wszystkich substancji dodatkowych zawartych w mieszaninie, oznaczonych zgodnie z pkt 1, w kolejności malejącego udziału wagowego;
3)
w przypadku mieszaniny dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych substancji, materiałów lub składników żywności, ułatwiających przechowywanie, sprzedaż, standaryzację, rozcieńczanie lub rozpuszczanie dozwolonych substancji dodatkowych - wykaz substancji dodatkowych zawartych w mieszaninie, oznaczonych zgodnie z pkt 1, oraz innych substancji, materiałów lub składników żywności, w kolejności malejącego udziału wagowego;
4)
oznaczenie "do stosowania w żywności" lub "do ograniczonego stosowania w żywności" albo dokładniejszy opis przeznaczenia do żywności;
5)
w przypadku gdy jest to niezbędne, specjalne warunki przechowywania i stosowania;
6)
wskazówki dotyczące stosowania, jeżeli ich pominięcie mogłoby spowodować nieprawidłowe zastosowanie dozwolonej substancji dodatkowej;
7)
oznaczenie umożliwiające identyfikację partii lub serii;
8)
dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje substancje dodatkowe lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza te substancje do obrotu, obejmujące nazwę lub firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania;
9)
wykaz procentowej zawartości każdego składnika podlegającego ograniczeniu ilościowemu w żywności lub odpowiednią informację o składzie, pozwalającą nabywcy na dostosowanie się do przepisów mających zastosowanie do danego środka spożywczego; jeżeli to samo ograniczenie ilościowe ma zastosowanie do grupy składników stosowanych pojedynczo lub łącznie, można podać jedną wartość procentową dotyczącą takich składników;
10)
masę netto.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, podaje się w języku łatwo zrozumiałym dla odbiorcy zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 48 ustawy.
3.
W przypadku umieszczenia w dobrze widocznym miejscu na opakowaniu lub pojemniku zawierającym dozwoloną substancję dodatkową oznaczenia "przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej", obowiązek podania informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 6-9, dotyczy tylko dokumentów związanych z daną przesyłką, dostarczanych wraz z dostawą lub przed nią.
§  43.
1.
Dozwolone substancje dodatkowe przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego muszą zawierać następujące widoczne, czytelne i nieusuwalne informacje:
1)
nazwę oraz numer danej substancji dodatkowej, określone w tabeli 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, albo, jeśli nie zostały one określone, szczegółowy opis substancji pozwalający na odróżnienie jej od substancji, z którymi mogłaby być ona pomylona;
2)
informacje, o których mowa w § 42 ust. 1 pkt 2-8 i 10;
3)
datę minimalnej trwałości.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, podaje się konsumentowi finalnemu w języku polskim, o ile nie zostały podjęte inne działania w celu jego poinformowania.
§  44.
1.
W oznakowaniu słodzików stołowych, o których mowa w § 9 pkt 2, należy podawać określenie "stołowe słodziki na bazie .....", z podaniem nazwy substancji słodzącej wchodzącej w ich skład.
2.
Oznakowanie stołowych słodzików zawierających alkohole wielowodorotlenowe (poliole) lub aspartam, lub sól aspartamu i acesulfamu musi zawierać następujące ostrzeżenia:
1)
alkohole wielowodorotlenowe (poliole): "spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający";
2)
aspartam lub sól aspartamu i acesulfamu: "zawiera źródło fenyloalaniny".