Rozdział 6 - Higiena pracy. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu mięsnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1967.4.15
Akt utracił moc Wersja od: 2 lutego 1967 r.
Rozdział 6.
Higiena pracy.
Higiena pracy.
§ 97.
Pracownicy, którzy w czasie pracy zetknęli się ze zwierzętami chorymi na choroby zwierzęce mogące się przenieść na ludzi, powinni być skierowani na badania lekarskie.§ 98.
1.
Pracownicy zatrudnieni przy obsłudze zwierząt chorych na choroby, o których mowa w § 97, i przy uprzątaniu zwłok tych zwierząt powinni posiadać specjalną odzież ochronną, sprzęt ochrony osobistej i narzędzia, które po zakończeniu pracy powinny być poddane odkażeniu pod nadzorem lekarza.2.
Pracownicy wymienieni w ust. 1 po zakończeniu pracy powinni całe ciało umyć pod natryskiem.§ 99.
Pracownicy stykający się ze zwierzęciem podejrzanym o nosaciznę powinni być wyposażeni w specjalną odzież ochronną i sprzęt ochrony osobistej, nakrycia głowy oraz tampon na nos i usta.§ 100.
Zabrania się zatrudniania przy obsłudze zwierząt chorych lub stykaniu się z mięsem z tych zwierząt pracowników ze skaleczeniami rąk.§ 101.
1.
Zabrania się na terenie zakładu dojenia krów przeznaczonych do uboju.2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy baz opasowych.§ 102.
Pracownicy tuczarń, baz skupu i magazynów żywca w okresie zagrożenia pryszczycą zobowiązani są do częstej dezynfekcji rąk, codziennej zmiany odzieży ochronnej i odkażania obuwia na matach dezynfekcyjnych.§ 103.
1.
Wszystkim pracownikom zabrania się w czasie pracy spożywania posiłków i palenia papierosów.2.
Spożywanie posiłków i palenie papierosów powinno odbywać się po uprzednim umyciu i odkażeniu rąk, w miejscach lub pomieszczeniach specjalnie na ten cel przeznaczonych.§ 104.
Po zakończeniu pracy pracownicy powinni dokładnie oczyścić i wymyć impregnowaną odzież roboczą i ochronną oraz obuwie i zdać je do suszarni.§ 105.
Każdego dnia przed rozpoczęciem pracy majstrowie lub brygadziści powinni sprawdzić stan sprzętu ochrony osobistej pracowników i usunąć sprzęt nie odpowiadający wymaganiom bezpieczeństwa i higieny pracy.