Rozdział 5 - Maszyny, urządzenia i narzędzia produkcyjne. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu mięsnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.4.15

Akt utracił moc
Wersja od: 2 lutego 1967 r.

Rozdział  5.

Maszyny, urządzenia i narzędzia produkcyjne.

§  71.
W nowo budowanych, przebudowywanych lub modernizowanych zakładach maszyny i urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń produkcyjnych powinny być ustawione w kolejności zapewniającej potokowość produkcji i nie powodującej krzyżowania się toków produkcyjnych.
§  72.
1.
Maszyny i urządzenia powinny być tak usytuowane, aby w czasie ich obsługi i konserwacji zapewniony był swobodny dostęp ze wszystkich stron.
2.
Każda maszyna lub urządzenie powinny być usytuowane w sposób umożliwiający obsługującemu pracę w normalnej pozycji.
3.
Maszyny i urządzenia powinny posiadać książkę kontroli.
4.
Maszyna lub urządzenie zasilane energią elektryczną, gazem, parą lub sprężonym powietrzem powinny posiadać wyłączniki siły albo zawory odcinające, znajdujące się w zasięgu ręki obsługującego pracownika.
§  73.
1.
Naprawy, konserwacje i czyszczenie maszyn lub urządzeń powinny być dokonywane tylko po ich wyłączeniu z ruchu i zabezpieczeniu przed przypadkowym włączeniem.
2.
Uruchomienie maszyn lub urządzeń oraz ich obsługa powinny odbywać się wyłącznie przez osobę przeszkoloną i wyznaczoną do tego celu.
3.
Zabrania się wkładania ręki do będących w ruchu maszyn o napędzie mechanicznym, jak np. kuter, mieszarka, krajalnica.
§  74.
1.
Górna krawędź oparzelnika powinna być zainstalowana co najmniej na wysokości 1,10 m od poziomu podłogi.
2.
Zewnętrzna strona oparzelnika nie powinna posiadać wystających i uszkodzonych części jego obudowy.
3.
Pracownik zatrudniony przy obsłudze oparzelnika powinien być zabezpieczony przed możliwością oparzenia.
§  75.
1.
Pracownicy w czasie obsługi oparzelnika powinni znajdować się w odległości co najmniej 1,50 m od podnośnika do szczeciniarki.
2.
Ręczne doczyszczanie powinno odbywać się w odległości co najmniej 1 m od wyrzutni bębna szczeciniarki.
3.
Knebel zatykający gardziel należy usunąć przed podaniem tuszy do szczeciniarki.
4.
Zabrania się poprawiania lub ręcznego wyjmowania tusz w czasie ruchu szczeciniarki.
§  76.
Urządzenie do skórowania mechanicznego powinno być po obu bokach zabezpieczone barierkami, a miejsca opadania skór i łańcuchów zabezpieczone siatkami do wysokości 2 m.
§  77.
1.
Otwieranie i zamykanie pieca do opalania tusz wieprzowych (pieca duńskiego) oraz wprowadzanie i wyjmowanie tusz powinno odbywać się za pomocą urządzeń mechanicznych.
2.
Zapalanie pieca powinno odbywać się za pomocą pręta metalowego o długości co najmniej 1,50 m z umieszczonym na końcu źródłem ognia.
3.
Pracownik obsługujący piec powinien pracować w okularach, rękawicach i fartuchu ochronnym.
§  78.
1.
Urządzenie do prześwietlania skór powinno być zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 24 V i posiadać obudowę żarówek uniemożliwiającą olśnienie pracownika promieniami świetlnymi.
2.
Przy kontroli skór należy posługiwać się ekranem wykonanym ze szkła mlecznego o gładkiej powierzchni.
§  79.
1.
Przed napełnieniem destruktora surowcem w urządzeniu utylizacyjnym dopływ pary i wody powinien być zamknięty.
2.
Przed rozpoczęciem procesu sterylizacji w urządzeniu utylizacyjnym destruktor powinien być dokładnie odpowietrzony.
3.
Obniżanie ciśnienia pary w destruktorze po zakończeniu procesu sterylizacji powinno być dokonywane przez okres co najmniej 5 minut.
4.
Otwieranie klapy destruktora powinno odbywać się za pomocą urządzenia mechanicznego dopiero po uprzednim usunięciu pary i wyrównaniu ciśnienia w destruktorze z ciśnieniem zewnętrznym.
§  80.
Młynki do rozdrabniania kuchów oraz do mielenia kości powinny być szczelnie obudowane w sposób uniemożliwiający wydzielanie się pyłu do pomieszczeń pracy oraz powinny posiadać urządzenia odpylające.
§  81.
1.
Ręczne elektryczne piły ramowe powinny być podwieszone oraz posiadać urządzenie pozwalające na ich podnoszenie i opuszczanie w sposób zapewniający bezpieczną pracę.
2.
Ręczne elektryczne piły tarczowe powinny posiadać osłony tarcz w całej części nieroboczej.
3.
Piły elektryczne postumentowe w ich części nieroboczej powinny być osłonięte. Piły te powinny być przytwierdzone do fundamentu lub do podłogi.
4.
Piły elektryczne powinny posiadać zasilanie elektryczne o napięciu nie większym niż 24 V.
5.
Zabrania się używania pił, których brzeszczoty są uszkodzone.
6.
Zabrania się używania elektrycznych pił ręcznych, których automatyczne wyłączniki, umieszczone w rękojeściach, są uszkodzone.
§  82.
1.
Kosz zasypowy maszyny do rozdrabniania mięsa, typu "wilk", przy ręcznym podawaniu surowca powinien być wyposażony w pierścień ochronny dostosowany do rodzaju i wymiaru kosza.
2.
Przed uruchomieniem maszyny (ust. 1) pracownik powinien sprawdzić, czy lej zasypowy jest pusty.
3.
Załadunek maszyny (ust. 1) powinien odbywać się przy pomocy podajnika, zsuwu lub wideł.
4.
Popychanie mięsa dozwolone jest tylko przy pomocy specjalnego popychacza.
5.
Zabrania się odgarniania ręką mięsa z siatki ochraniającej urządzenie tnące.
§  83.
W czasie pracy kuter, kostkownica i krajalnica powinny mieć zamknięte pokrywy, a ich otwarcie powinno spowodować automatyczne wyłączenie maszyny z ruchu.
§  84.
1.
Sprawdzanie konsystencji masy mięsnej w czasie ruchu kutra powinno odbywać się tylko przy pomocy specjalnych łopatek.
2.
Zabrania się ręcznego wyładunku masy mięsnej z kutra podczas jego ruchu.
§  85.
1.
Zabrania się sprawdzania masy mięsnej i jej wyjmowania podczas ruchu mieszarki.
2.
Mieszarka podczas pracy powinna posiadać zamkniętą pokrywę.
§  86.
1.
Nadziewarka powietrzna lub olejowa powinna posiadać manometry oraz ogranicznik dolnego i górnego posuwu tłoka.
2.
Do czyszczenia nadziewarki pracownik powinien używać specjalnie przeznaczonych do tego celu narzędzi.
§  87.
1.
Zabrania się uruchamiania zamykarki z otwartymi osłonami głowicy.
2.
Zamykarka do słoi powinna posiadać osłony zabezpieczające pracownika przed odpryskami szkła.
3.
W razie niemożności zainstalowania osłon pracownik powinien być wyposażony w przyłbicę ochronną z tworzywa sztucznego.
4.
Pompy próżniowe do zamykarek powinny być zabezpieczone stałymi osłonami, uniemożliwiającymi dostęp niepowołanym pracownikom.
§  88.
1.
Pracownik przed rozpoczęciem pracy przy aparacie próżniowym powinien sprawdzić stan kolby lutowniczej, a w razie jej uszkodzenia przerwać pracę i zgłosić do naprawy.
2.
Otwieranie aparatu próżniowego powinno odbywać się po uprzednim wyrównaniu ciśnienia w aparacie z ciśnieniem zewnętrznym.
§  89.
1.
Kotły otwarte, których krawędź wystaje mniej niż 1 m nad poziom podłogi, powinny posiadać bariery ochronne.
2.
Otwarte kotły do wytopu tłuszczów powinny posiadać mechaniczne mieszadła.
3.
Opróżnianie autoklawów i kotłów do wytopu tłuszczu i wody powinno odbywać się zaworami spustowymi.
4.
Otwieranie autoklawów powinno odbywać się po uprzednim wyrównaniu ciśnienia w autoklawie z ciśnieniem zewnętrznym.
§  90.
Pomosty przy aparatach do ciągłego wytopu tłuszczu powinny posiadać bariery ochronne bez względu na to, na jakiej wysokości znajduje się pomost.
§  91.
1.
Wymiany części wirówki powinien dokonywać tylko upoważniony pracownik.
2.
W razie stwierdzenia nadmiernej wibracji lub innych nieprawidłowości w działaniu wirówki pracownik powinien natychmiast wyłączyć ją z ruchu i zawiadomić o tym bezpośredniego przełożonego.
§  92.
1.
Opalanie tusz powinno odbywać się tylko za pomocą pistoletów gazowych.
2.
Zabrania się używania lamp benzynowych, naftowych lub spirytusowych do opalania tusz.
3.
Instalacja gazowa powinna być doprowadzona metalowymi przewodami do stanowisk roboczych i zakończona zaworami zamykającymi.
4.
Butle z gazem palnym powinny znajdować się na zewnątrz hali produkcyjnej w wydzielonym pomieszczeniu.
§  93.
1.
Kleszcze do oszałamiania elektrycznego świń powinny posiadać izolowane ramiona i rękojeści z materiału dielektrycznego.
2.
Na prawej rękojeści kleszczy powinien być zainstalowany automatyczny wyłącznik prądu.
3.
Transformator redukujący napięcie powinien być umieszczony na stałe w miejscu dostępnym dla pracownika posługującego się kleszczami.
4.
Zabrania się używania kleszczy niesprawnych technicznie i nie posiadających ochronnych pierścieni izolujących.
5.
Kleszcze do oszałamiania powinny być zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 80 V.
§  94.
Przepisy § 93 stosuje się odpowiednio do przyrządu służącego do elektrycznego oszałamiania bydła w komorach (dzirytu).
§  95.
1.
Aparaty bolcowe i naboje do oszałamiania sztuk ciężkich powinny być przechowywane pod zamknięciem po zakończeniu pracy i w czasie jej przerw.
2.
Po dokonaniu 50 strzałów oraz po zakończeniu pracy należy aparat bolcowy rozebrać, oczyścić i nasmarować wskazanymi przez wytwórcę substancjami.
3.
Uszkodzony aparat bolcowy należy przesłać do wytwórcy celem naprawy.
4.
Użytkownicy aparatów bolcowych obowiązani są do ścisłego przestrzegania instrukcji o ich obsłudze.
§  96.
1.
Noże, tasaki, topory i inne ostre narzędzia po zakończeniu pracy i w czasie przerw w pracy powinny być przechowywane w specjalnie na ten cel przeznaczonych miejscach lub futerałach.
2.
Zabrania się pozostawiania noży, toporów, tasaków i innych ostrych narzędzi na stołach, klocach i innych urządzeniach po zakończeniu pracy lub w przerwach w pracy.
3.
Zabrania się umieszczania noży w cholewach butów, w kieszeniach, za paskami fartuchów lub przenoszenia ich w rękach bez futerałów.
4.
Rękojeści noży powinny posiadać takie zabezpieczenia, aby ręka nie mogła się ześliznąć na ostrze noża.
5.
Zabrania się używania noży, toporów, tasaków i innych narzędzi o uszkodzonych bądź nadmiernie wyrobionych ostrzach.