Rozdział 4 - Produkcja i magazynowanie. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu mięsnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.4.15

Akt utracił moc
Wersja od: 2 lutego 1967 r.

Rozdział  4.

Produkcja i magazynowanie.

§  43.
Ogólna kubatura i powierzchnia w nowo budowanych halach uboju, przypadające na jednego pracownika, powinny wynosić co najmniej 20 m3 i 5 m2.
§  44.
Należy uniemożliwić przedostawanie się do hali uboju powietrza z pomieszczeń uciążliwych działów pomocniczych.
§  45.
1.
Bydło złośliwe powinno być doprowadzone do uboju w pierwszej kolejności.
2.
W poczekalni przedubojowej bydło i konie powinny być przywiązane do uwiązów.
§  46.
Przy stanowiskowym uboju bydła należy przed oszołomieniem zwierzęcia przywiązać je łańcuchem do kółka w posadzce.
§  47.
Przed oszołomieniem zwierząt ciężkich lub buhajów aparatem bolcowym należy wystrzyc sierść w okolicach kości czołowej zwierzęcia i miejsce to zmoczyć wodą.
§  48.
Zabrania się oszałamiania zwierząt przy pomocy pałek, młotów, siekier lub podobnych przedmiotów.
§  49.
1.
Komora do oszałamiania bydła powinna posiadać mechaniczne urządzenie do otwierania i zamykania drzwi, otwierania ściany bocznej i podnoszenia podłogi.
2.
Przed przystąpieniem do oszałamiania bydła mechanizm komory powinien być sprawdzony i w razie stwierdzenia jego niesprawności wyłączony z eksploatacji.
§  50.
Zabrania się pracownikom wchodzenia do komory oszałamiania bydła razem z wprowadzanym zwierzęciem.
§  51.
1.
Skórowanie powinno odbywać się w zasadzie mechanicznie.
2.
W zakładach, w których nie ma urządzeń do mechanicznego skórowania, prace te należy wykonywać ręcznie na wózkach, rozpinaczach lub stołach przeznaczonych specjalnie do tego celu.
§  52.
1.
Przy obróbce tusz na wisząco podłogi pomostów powinny być utrzymywane w stałej czystości, eliminującej pośliźnięcie.
2.
Pomosty powinny posiadać mocną barierę o wysokości 1,10 m, poprzeczkę w połowie wysokości i u dołu krawężnik o wysokości 0,15 m.
§  53.
W razie ręcznego przepoławiania tusz powinno być wydzielone miejsce na zamach toporem, co najmniej o średnicy 2 m.
§  54.
Zabrania się prowadzenia rozbioru i wykrawania mięsa o temperaturze niższej niż 3° C wewnątrz mięśni.
§  55.
W pomieszczeniach gruczolarni zabrania się używania ognia otwartego.
§  56.
Substancje konserwujące, jak alkohol etylowy, eter itp., powinny być w gruczolarni przechowywane pod zamknięciem oraz wydawane do produkcji w ilościach niezbędnych do dziennego zużycia.
§  57.
Wysokość stosów skór w solarni nie powinna przekraczać 1,50 m.
§  58.
1.
Nadmuchiwanie pęcherzy i jelit powinno odbywać się przy pomocy sprężonego powietrza.
2.
Zabrania się nadmuchiwania pęcherzy i jelit ustami.
§  59.
Pracownicy zatrudnieni w jeliciarniach powinni przed przystąpieniem do posiłku lub zapalenia papierosa umyć ręce i wypłukać jamę ustną środkami dezynfekcyjnymi wskazanymi przez lekarza.
§  60.
Pracownicy jeliciarni powinni pracować w cienkich rękawiczkach gumowych oraz używać maści ochronnych do rąk.
§  61.
Wchodzenie do basenów peklowniczych o głębokości większej niż 1 m powinno odbywać się tylko po drabinie, posiadającej górne zaczepy dostosowane do rodzaju krawędzi basenu.
§  62.
1.
Zapalanie palników gazowych w komorach wędzarniczych dopuszczalne jest tylko po uprzednim zapaleniu świecy gazowej.
2.
Zabrania się zapalania palników gazowych bezpośrednio zapałkami.
3.
Oświetlenie komór wędzarniczych powinno odbywać się za pomocą lamp elektrycznych przenośnych o napięciu nie przekraczającym 24 V.
§  63.
1.
Do komór wędzarniczych dozwolone jest wejście tylko po należytym ich przewietrzeniu.
2.
Ręczny załadunek i wyładunek wędlin zawieszonych na kijach do komór wędzarniczych może się odbywać tylko przy użyciu pomostów lub schodków dostosowanych do wymiarów komory wędzarniczej.
§  64.
1.
Lutowanie puszek powinno odbywać się w pomieszczeniu specjalnie na ten cel wydzielonym.
2.
W czasie pracy lutowacze powinni używać okularów i rękawic ochronnych.
§  65.
1.
Regały, półki, stojaki itp. urządzenia w pomieszczeniach magazynowych powinny być należycie umocowane, w sposób wykluczający możliwość ich przewrócenia.
2.
Urządzenia wymienione w ust. 1 powinny być oznaczone tabliczkami określającymi dopuszczalne ich obciążenie.
3.
Układanie i zdejmowanie wyrobów z urządzeń wymienionych w ust. 1 na wysokości powyżej 1,5 m powinno odbywać się mechanicznie lub przy użyciu pomostów.
4.
Przedmioty łatwo wywrotne należy w magazynach zabezpieczyć przy pomocy odpowiednich podpór.
§  66.
Ćwierćtusze bydlęce i końskie powinny być zawieszane na rozpinaczu na wypreparowanych ścięgnach kończyn.
§  67.
1.
Magazyny wędlin i wyrobów wędliniarskich powinny być wyposażone w specjalne drabinki umożliwiające wygodną i bezpieczną pracę przy regałach.
2.
Zabrania się korzystania ze skrzyń jako pomostów do zawieszania wędlin.
§  68.
1.
Wysokość stosów skrzynek ze smalcem i konserwami, układanych ręcznie, nie powinna przekraczać 1,50 m.
2.
Układanie w stosy skrzynek ze smalcem i konserwami powyżej 1,50 m powinno odbywać się mechanicznie lub przy użyciu pomostów.
3.
Skrzynki i puszki powinny być układane w stosy w sposób zabezpieczający przed ich zawaleniem się. Zabrania się wyciągania skrzynek lub puszek z dolnych warstw stosów.
4.
Odległość pomiędzy poszczególnymi stosami a ścianami powinna wynosić co najmniej 1 m, natomiast od stropu co najmniej 0,50 m.
§  69.
Beczki drewniane należy magazynować:
1)
puste w pozycji stojącej, jedna na drugiej w stosach do wysokości 3 warstw beczek,
2)
z cieczami w pozycji leżącej, tylko w jednej warstwie, przy czym należy zabezpieczyć je klinami przed możliwością potoczenia się,
3)
z ciałami stałymi w pozycji stojącej tylko w jednej warstwie.
§  70.
Wysokość stosów pasz magazynowanych w workach, układanych ręcznie, nie powinna przekraczać 1,50 m; układanie ponad tę wysokość powinno być mechaniczne.