Rozdział 4 - Produkcja i magazynowanie. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu mięsnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1967.4.15
Akt utracił moc Wersja od: 2 lutego 1967 r.
Rozdział 4.
Produkcja i magazynowanie.
Produkcja i magazynowanie.
§ 43.
Ogólna kubatura i powierzchnia w nowo budowanych halach uboju, przypadające na jednego pracownika, powinny wynosić co najmniej 20 m3 i 5 m2.§ 44.
Należy uniemożliwić przedostawanie się do hali uboju powietrza z pomieszczeń uciążliwych działów pomocniczych.§ 45.
1.
Bydło złośliwe powinno być doprowadzone do uboju w pierwszej kolejności.2.
W poczekalni przedubojowej bydło i konie powinny być przywiązane do uwiązów.§ 46.
Przy stanowiskowym uboju bydła należy przed oszołomieniem zwierzęcia przywiązać je łańcuchem do kółka w posadzce.§ 47.
Przed oszołomieniem zwierząt ciężkich lub buhajów aparatem bolcowym należy wystrzyc sierść w okolicach kości czołowej zwierzęcia i miejsce to zmoczyć wodą.§ 48.
Zabrania się oszałamiania zwierząt przy pomocy pałek, młotów, siekier lub podobnych przedmiotów.§ 49.
1.
Komora do oszałamiania bydła powinna posiadać mechaniczne urządzenie do otwierania i zamykania drzwi, otwierania ściany bocznej i podnoszenia podłogi.2.
Przed przystąpieniem do oszałamiania bydła mechanizm komory powinien być sprawdzony i w razie stwierdzenia jego niesprawności wyłączony z eksploatacji.§ 50.
Zabrania się pracownikom wchodzenia do komory oszałamiania bydła razem z wprowadzanym zwierzęciem.§ 51.
1.
Skórowanie powinno odbywać się w zasadzie mechanicznie.2.
W zakładach, w których nie ma urządzeń do mechanicznego skórowania, prace te należy wykonywać ręcznie na wózkach, rozpinaczach lub stołach przeznaczonych specjalnie do tego celu.§ 52.
1.
Przy obróbce tusz na wisząco podłogi pomostów powinny być utrzymywane w stałej czystości, eliminującej pośliźnięcie.2.
Pomosty powinny posiadać mocną barierę o wysokości 1,10 m, poprzeczkę w połowie wysokości i u dołu krawężnik o wysokości 0,15 m.§ 53.
W razie ręcznego przepoławiania tusz powinno być wydzielone miejsce na zamach toporem, co najmniej o średnicy 2 m.§ 54.
Zabrania się prowadzenia rozbioru i wykrawania mięsa o temperaturze niższej niż 3° C wewnątrz mięśni.§ 55.
W pomieszczeniach gruczolarni zabrania się używania ognia otwartego.§ 56.
Substancje konserwujące, jak alkohol etylowy, eter itp., powinny być w gruczolarni przechowywane pod zamknięciem oraz wydawane do produkcji w ilościach niezbędnych do dziennego zużycia.§ 57.
Wysokość stosów skór w solarni nie powinna przekraczać 1,50 m.§ 58.
1.
Nadmuchiwanie pęcherzy i jelit powinno odbywać się przy pomocy sprężonego powietrza.2.
Zabrania się nadmuchiwania pęcherzy i jelit ustami.§ 59.
Pracownicy zatrudnieni w jeliciarniach powinni przed przystąpieniem do posiłku lub zapalenia papierosa umyć ręce i wypłukać jamę ustną środkami dezynfekcyjnymi wskazanymi przez lekarza.§ 60.
Pracownicy jeliciarni powinni pracować w cienkich rękawiczkach gumowych oraz używać maści ochronnych do rąk.§ 61.
Wchodzenie do basenów peklowniczych o głębokości większej niż 1 m powinno odbywać się tylko po drabinie, posiadającej górne zaczepy dostosowane do rodzaju krawędzi basenu.§ 62.
1.
Zapalanie palników gazowych w komorach wędzarniczych dopuszczalne jest tylko po uprzednim zapaleniu świecy gazowej.2.
Zabrania się zapalania palników gazowych bezpośrednio zapałkami.3.
Oświetlenie komór wędzarniczych powinno odbywać się za pomocą lamp elektrycznych przenośnych o napięciu nie przekraczającym 24 V.§ 63.
1.
Do komór wędzarniczych dozwolone jest wejście tylko po należytym ich przewietrzeniu.2.
Ręczny załadunek i wyładunek wędlin zawieszonych na kijach do komór wędzarniczych może się odbywać tylko przy użyciu pomostów lub schodków dostosowanych do wymiarów komory wędzarniczej.§ 64.
1.
Lutowanie puszek powinno odbywać się w pomieszczeniu specjalnie na ten cel wydzielonym.2.
W czasie pracy lutowacze powinni używać okularów i rękawic ochronnych.§ 65.
1.
Regały, półki, stojaki itp. urządzenia w pomieszczeniach magazynowych powinny być należycie umocowane, w sposób wykluczający możliwość ich przewrócenia.2.
Urządzenia wymienione w ust. 1 powinny być oznaczone tabliczkami określającymi dopuszczalne ich obciążenie.3.
Układanie i zdejmowanie wyrobów z urządzeń wymienionych w ust. 1 na wysokości powyżej 1,5 m powinno odbywać się mechanicznie lub przy użyciu pomostów.4.
Przedmioty łatwo wywrotne należy w magazynach zabezpieczyć przy pomocy odpowiednich podpór.§ 66.
Ćwierćtusze bydlęce i końskie powinny być zawieszane na rozpinaczu na wypreparowanych ścięgnach kończyn.§ 67.
1.
Magazyny wędlin i wyrobów wędliniarskich powinny być wyposażone w specjalne drabinki umożliwiające wygodną i bezpieczną pracę przy regałach.2.
Zabrania się korzystania ze skrzyń jako pomostów do zawieszania wędlin.§ 68.
1.
Wysokość stosów skrzynek ze smalcem i konserwami, układanych ręcznie, nie powinna przekraczać 1,50 m.2.
Układanie w stosy skrzynek ze smalcem i konserwami powyżej 1,50 m powinno odbywać się mechanicznie lub przy użyciu pomostów.3.
Skrzynki i puszki powinny być układane w stosy w sposób zabezpieczający przed ich zawaleniem się. Zabrania się wyciągania skrzynek lub puszek z dolnych warstw stosów.4.
Odległość pomiędzy poszczególnymi stosami a ścianami powinna wynosić co najmniej 1 m, natomiast od stropu co najmniej 0,50 m.§ 69.
Beczki drewniane należy magazynować: 1)
puste w pozycji stojącej, jedna na drugiej w stosach do wysokości 3 warstw beczek, 2)
z cieczami w pozycji leżącej, tylko w jednej warstwie, przy czym należy zabezpieczyć je klinami przed możliwością potoczenia się, 3)
z ciałami stałymi w pozycji stojącej tylko w jednej warstwie.§ 70.
Wysokość stosów pasz magazynowanych w workach, układanych ręcznie, nie powinna przekraczać 1,50 m; układanie ponad tę wysokość powinno być mechaniczne.