Rozdział 3 - Zakłady jajczarskie i przetwórstwa jajczarskiego. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu jajczarsko-drobiarskiego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1968.20.125
Akt utracił moc Wersja od: 22 czerwca 1968 r.
Rozdział 3.
Zakłady jajczarskie i przetwórstwa jajczarskiego.
Zakłady jajczarskie i przetwórstwa jajczarskiego.
§ 45.
Kabiny do świetlenia jej powinny być zaopatrzone w instalacje powodujące wymuszony ruch powietrza o prędkości co najmniej 2 do 4 m/sek oraz powinny posiadać otwory wentylacyjne.§ 46.
Pracownicy zatrudnieni przy świetleniu jaj powinni być zmieniani co dwie godziny.§ 47.
Jaja wysortowane powinny być składowane w pomieszczeniu wydzielonym.§ 48.
Odstęp między poszczególnymi stanowiskami pracy przy przenośniku taśmowym, przy którym odbywa się wybijanie jaj, powinien być nie mniejszy niż 0,75 m.§ 49.
Naczynia do masy jajowej powinny być tak ustawione, aby ich górna krawędź znajdowała się na poziomie stołu.§ 50.
Do każdego stanowiska pracy przy wybijaniu jaj powinna być doprowadzona bieżąca ciepła woda, o temperaturze 30 - 35oC.§ 51.
Podłogę w pomieszczeniu wybijalni jaj należy odpowiednio często zmywać ciepłą wodą w celu usunięcia resztek treści jaj.§ 52.
Młynek do mielenia skorup jajowych oraz urządzenie do napełniania worków mączką powinny posiadać miejscowe odciągi pyłu.§ 53.
1.
Drzwi wieży rozpyłowych do suszenia treści jaj powinny być zblokowane z wyłącznikiem automatycznie unieruchamiającym wentylatory w chwili ich otwarcia.2.
Wchodzenie do wnętrza wież rozpyłowych do suszenia treści jaj bez uprzedniego wyłączenia i zatrzymania wentylatorów jest zabronione.§ 54.
Para użyta do oczyszczania instalacji urządzeń sterylizacyjnych masy jajowej powinna być odprowadzona na zewnątrz pomieszczenia produkcyjnego.§ 55.
1.
Parowanie sprzętu produkcyjnego w pojemniku powinno odbywać się w pomieszczeniu na ten cel wydzielonym.2.
Przewody doprowadzające parę do pojemnika powinny być zaopatrzone w urządzenia do samoczynnego zamknięcia dopływu pary w chwili otwierania pokrywy pojemnika.§ 56.
1.
Malowanie i znakowanie puszek lakierami powinno odbywać się w specjalnych kabinach znajdujących się w pomieszczeniu malarni, wyłącznie na ten cel przeznaczonym.2.
Kabiny lakiernicze powinny posiadać skutecznie działające urządzenia wyciągowe.3.
Instalacje elektryczne w pomieszczeniach malarni powinny odpowiadać wymaganiom określonym dla pomieszczeń zagrożonych wybuchem.§ 57.
Załadunek i opróżnianie sterylizatora z puszek powinno odbywać się w ten sposób, aby pracownik nie wkładał rąk do jego wnętrza.