Rozdział 1 - Przepisy ogólne. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu jajczarsko-drobiarskiego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1968.20.125
Akt utracił moc Wersja od: 22 czerwca 1968 r.
Rozdział 1.
Przepisy ogólne.
Przepisy ogólne.
§ 1.
1.
Przepisy rozporządzenia dotyczą bezpieczeństwa i higieny pracy osób zatrudnionych w następujących zakładach przemysłu jajczarsko-drobiarskiego: 1)
w zakładach drobiarskich, 2)
w zakładach jajczarskich i przetwórstwa jajczarskiego, 3)
w zakładach pierzarskich.2.
Przez zakłady rozumie się także wydziały, oddziały i inne komórki produkcyjne przemysłu jajczarsko-drobiarskiego.§ 2.
1.
W pomieszczeniach produkcyjnych podłogi należy utrzymywać w czystości i porządku, w stanie zapobiegającym pośliźnięciu.2.
W pomieszczeniach, w których występują odpady produkcyjne, powinny znajdować się szczelne zbiorniki przeznaczone do bieżącego gromadzenia tych odpadów. Zbiorniki do bieżącego gromadzenia odpadów produkcyjnych powinny być niezwłocznie po zapełnieniu, a co najmniej każdego dnia po zakończeniu pracy opróżniane, odpady zaś usuwane do konfiskatorów głównych. Gromadzenie odpadów produkcyjnych poza zbiornikami oraz konfiskatorami głównymi jest wzbronione.§ 3.
1.
Konfiskator główny powinien być szczelny i stale zamknięty.2.
Konfiskator główny powinien być opróżniany przez zakład utylizacyjny w okresie letnim codziennie, a zimowym nie rzadziej niż co drugi dzień. Odpady nie odebrane w tych terminach należy odkazić 2 % roztworem sody kaustycznej oraz wywieźć na grzebowiska i zakopać.3.
Opróżniony konfiskator główny powinien być każdorazowo oczyszczony i wydezynfekowany.§ 4.
W pomieszczeniach produkcyjnych, które podlegają dezynfekcji środkami odkażającymi, ściany powinny być gładkie i łatwo zmywalne oraz pokryte materiałami nienasiąkliwymi, odpornymi na działanie tych środków (np. płytkami ceramicznymi).§ 5.
Otwory okienne powinny być zabezpieczone przed możliwością przedostawania się owadów do wnętrz pomieszczeń produkcyjnych i biurowych.§ 6.
1.
Dezynfekcja pomieszczeń powinna odbywać się w sposób nie zagrażający zdrowiu i życiu pracowników i pod nadzorem służby sanitarno-weterynaryjnej.2.
Praca w pomieszczeniu, które było dezynfekowane, może rozpocząć się dopiero po jego skutecznym przewietrzeniu.3.
Pracownicy zatrudnieni przy pracach ze środkami dezynfekcyjnymi szkodliwymi dla zdrowia powinni pracować w odpowiedniej odzieży ochronnej i przy użyciu sprzętu ochronnego, jak maski, rękawice, okulary itp.§ 7.
1.
Środki dezynfekcyjne powinny być przechowywane w wydzielonym pomieszczeniu magazynu, w sposób zabezpieczający pracowników przed szkodliwym oddziaływaniem tych środków.2.
Na opakowaniach środków dezynfekcyjnych powinny być umieszczone tabliczki, zawierające informacje o ich zawartości oraz wskazania dotyczące sposobu obchodzenia się z tymi środkami.§ 8.
1.
Aparatura kontrolno-pomiarowa ciśnienia lub próżni powinna być okresowo kontrolowana przez wyznaczone do tego celu osoby, niezależnie od kontroli sprawowanej przez organy dozoru technicznego.2.
Dla urządzeń próżniowych i ciśnieniowych powinny być prowadzone książki do wpisywania uwag i zaleceń pracowników sprawujących nadzór nad pracą tych urządzeń.§ 9.
Urządzenia ciśnieniowe i próżniowe powinny być obsługiwane wyłącznie przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.§ 10.
Elektryczne lampy wziernikowe oświetlające wnętrza aparatów oraz lampy służące do prześwietlania jej powinny być zasilane prądem o napięciu nie przekraczającym 24 V.§ 11.
1.
Pokrywy wirówek do pierza powinny być zblokowane z wyłącznikiem automatycznie unieruchamiającym napęd wirówki w chwili jej otwarcia.2.
Dla każdej wirówki pierza powinna być złożona książka kontroli oraz przebieg remontów.3.
Bęben wirówki powinien posiadać znak wytwórcy.4.
Wirówkę należy poddawać okresowemu badaniu, polegającemu na wyważeniu bębna i sprawdzeniu stanu wrzeciona.5.
Wirówka powinna posiadać sprawnie działający hamulec bębna.6.
Wirówka wykazująca nadmierne drgania lub inne zakłócenia w pracy powinna być niezwłocznie wyłączona z ruchu.§ 12.
Maszyny poruszane energią elektryczną powinny posiadać podwójne wyłączniki prądu. Przycisk sterujący powinien znajdować się przy korpusie maszyny lub agregatu w zasięgu ręki obsługującego. W odległości nie przekraczającej 3 m od urządzenia powinien być umieszczony dodatkowy wyłącznik prądu.§ 13.
Na stanowiskach pracy wykonywanej w pozycji siedzącej powinny być stosowane krzesła z oparciami lędźwiowymi, z regulowaną wysokością siedzeń i oparć pod nogi.§ 14.
1.
Wózki ręczne, używane w transporcie wewnątrzzakładowym, powinny być zaopatrzone w koła ogumione, osadzone na łożyskach tocznych.2.
Wózki do przewożenia drobiu i jaj powinny mieć uchwyty zabezpieczające ręce przed urazami, a wózki używane do transportu po pochylniach powinny posiadać hamulce.3.
Zabrania się ładowania wózków tak, aby ładunek przesłaniał pole widzenia kierującego wózkiem.§ 15.
Pomosty łączące wagon lub pojazd z rampą powinny być wykonane z materiału dostatecznie wytrzymałego na obciążenia oraz posiadać zaczepy dla zabezpieczenia przed obsunięciem, a podłogi pomostów powinny być utrzymywane w stanie nie powodującym pośliźnięcia.§ 16.
1.
Przy składowaniu pierza w workach oraz znormalizowanych opakowań jajczarskich i drobiarskich w stosach powyżej 2,0 m należy stosy te zabezpieczyć przed ich przewróceniem się.2.
Pracownicy zatrudnieni na stosie przy układaniu worków z pierzem, znormalizowanych opakowań jajczarskich, drobiarskich itp. powinni być zabezpieczeni przed możliwością upadku ze stosu przy pomocy pasów bezpieczeństwa.§ 17.
Następujące działy produkcyjne powinny być dodatkowo wyposażone w umywalki, z doprowadzoną bieżącą zimną i ciepłą wodą: 1)
hale obróbki drobiu, 2)
patroszalnie drobiu, 3)
wybijalnie jaj, 4)
myjnie sprzętu.§ 18.
1.
Gnojowniki i śmietniki powinny być codziennie opróżniane i dezynfekowane.2.
W razie niemożności codziennego wywożenia nawozu gnojownik powinien być przesypywany środkiem dezynfekcyjnym.§ 19.
1.
Ruch pojazdów na terenie dróg zakładowych powinien być ustalony w sposób nie powodujący kolizji.2.
Drogi zakładowe powinny mieć nawierzchnie utwardzone, gwarantujące utrzymanie właściwych warunków higieny.§ 20.
Szatnie w nowo budowanych lub przebudowywanych zakładach drobiarskich, pierzarskich oraz przetwórstwa jajczarskiego powinny być typu przepustowego (oddzielnie dla odzieży roboczej i domowej).