Rozdział 3 - Przesiewacze i komory mączne. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu piekarniczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1963.45.252

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 1963 r.

Rozdział  3.

Przesiewacze i komory mączne.

§  10.
1.
Przesypywanie mąki powinno odbywać się w sposób nie powodujący nadmiernego wydzielania się pyłu mącznego na zewnątrz.
2.
Obudowa podajników, przesiewaczy oraz innych urządzeń powinna być szczelna i zabezpieczać przed nadmiernym zapylaniem pomieszczeń.
§  11.
1.
Komory mączne powinny być zaopatrzone w urządzenia blokujące mechanizmy zasypowe przy każdorazowym otwarciu włazu do komory.
2.
Górne otwory komór mącznych powinny być stale zabezpieczone rusztami ochronnymi, a nad rusztami powinny znajdować się umocowane pokrywy.
§  12.
1.
Zabrania się wchodzenia do komór mącznych przed ich opróżnieniem, wywietrzeniem i wyłączeniem dopływu prądu.
2.
Czyszczenie wnętrz komór mącznych powinno odbywać się pod nadzorem osoby specjalnie wyznaczonej przez kierownika zakładu.
§  13.
1.
Do oświetlania wnętrz komór mącznych należy używać wyłącznie hermetycznych lamp elektrycznych, zasilanych prądem o napięciu nie przekraczającym 24 V.
2.
W wyjątkowych przypadkach dopuszczalne jest używanie w komorach mącznych hermetycznych lamp kieszonkowych o zasilaniu bateryjnym o napięciu do 6 V.