Rozdział 7 - Przepisy końcowe. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1966.22.142
Akt utracił moc Wersja od: 21 czerwca 1966 r.
Rozdział 7.
Przepisy końcowe.
Przepisy końcowe.
§ 36.
1.
Zakład obowiązany jest zapoznać pracowników z treścią niniejszego rozporządzenia.2.
Zakład obowiązany jest opracować na podstawie niniejszego rozporządzenia szczegółowe instrukcje bezpieczeństwa i higieny pracy, dostosowane do rodzaju i warunków pracy w danym zakładzie.3.
Tekst niniejszego rozporządzenia lub odpowiednie wyciągi z niego oraz teksty instrukcji powiny być wywieszone w pomieszczeniach zakładu, w widocznym miejscu.§ 37.
1.
Przepisy § 2 ust. 2, § 4, § 8 ust. 3, § 16, § 18 ust. 1, § 30 ust. 1 i § 31 stosuje się do zakładów nowo budowanych.2.
Przepisy wymienione w ust. 1 mają również zastosowanie do zakładów przebudowanych, jeżeli na to pozwalają warunki techniczne.3.
W zakładach istniejących w dniu wejścia w życie rozporządzenia wolna objętość przestrzeni przypadająca na każdego pracownika jednocześnie zatrudnionego w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu, ustalona w § 3 pkt 1, może wynosić mniej niż 13 m3, jednakże nie mniej niż 10 m3 wolnej objętości pomieszczenia.§ 38.
Traci moc rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 6 sierpnia 1961 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu gastronomicznego i garmażeryjnego (Dz. U. Nr 39, poz. 199).§ 39.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.