Rozdział 2 - Obsługa urządzeń do obróbki mechanicznej. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1966.22.142

Akt utracił moc
Wersja od: 21 czerwca 1966 r.

Rozdział  2.

Obsługa urządzeń do obróbki mechanicznej.

§  10.
Szerokość miejsca roboczego wzdłuż stołu nie może być mniejsza niż 0,8 m.
§  11.
Na stołach obitych blachą zabrania się krajania i rozdrabniania produktów bezpośrednio na blasze.
§  12.
1.
Narzędzia ręczne oraz naczynia używane w zakładach powinny stale znajdować się w sprawnym stanie oraz bez uszkodzeń.
2.
Trzonki noży do rozbierania mięsa i trzonki ostrzałek do noży powinny mieć nasadę zabezpieczającą przed pośliźnięciem dłoni i skaleczeniem.
§  13.
1.
W krajarkach do warzyw surowiec wolno dociskać do tarcz tnących tylko specjalnymi dociskaczami.
2.
Gardziele maszyn do mielenia i rozdrabniania produktów powinny być zabezpieczone osłoną uniemożliwiającą zetknięcie się ręki ze ślimakiem. Produkty wolno popychać do gardzieli tylko za pomocą popychacza.
3.
Naprawa, czyszczenie i mycie maszyn mogą być wykonywane tylko po wyłączeniu ich z ruchu oraz spod napięcia.
§  14.
1.
Uruchamiać maszyny i urządzenia elektryczne może wyłącznie pracownik wyznaczony przez kierownika zakładu.
2.
Nad maszynami i urządzeniami elektrycznymi powinny być umieszczone tablice ostrzegawcze z napisem "Zabrania się włączania urządzeń elektrycznych osobom nie upoważnionym".
3.
Wyłączniki urządzeń elektrycznych powinny znajdować się w pobliżu miejsca roboczego, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
4.
Zakład obowiązany jest prowadzić książkę kontroli oporności uziemień lub skuteczności zerowań. W książce kontroli powinny być wpisywane daty, wyniki pomiarów oraz uwagi o naprawach uziomów i terminy usunięcia stwierdzonych usterek.
§  15.
Sprawdzanie działania i konserwacje maszyn i urządzeń elektrycznych może przeprowadzać, po wyłączeniu ich spod napięcia, pracownik uprawniony do wykonywania tych czynności.