Rozdział 2 - Obsługa urządzeń do obróbki mechanicznej. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1966.22.142
Akt utracił moc Wersja od: 21 czerwca 1966 r.
Rozdział 2.
Obsługa urządzeń do obróbki mechanicznej.
Obsługa urządzeń do obróbki mechanicznej.
§ 10.
Szerokość miejsca roboczego wzdłuż stołu nie może być mniejsza niż 0,8 m.§ 11.
Na stołach obitych blachą zabrania się krajania i rozdrabniania produktów bezpośrednio na blasze.§ 12.
1.
Narzędzia ręczne oraz naczynia używane w zakładach powinny stale znajdować się w sprawnym stanie oraz bez uszkodzeń.2.
Trzonki noży do rozbierania mięsa i trzonki ostrzałek do noży powinny mieć nasadę zabezpieczającą przed pośliźnięciem dłoni i skaleczeniem.§ 13.
1.
W krajarkach do warzyw surowiec wolno dociskać do tarcz tnących tylko specjalnymi dociskaczami.2.
Gardziele maszyn do mielenia i rozdrabniania produktów powinny być zabezpieczone osłoną uniemożliwiającą zetknięcie się ręki ze ślimakiem. Produkty wolno popychać do gardzieli tylko za pomocą popychacza.3.
Naprawa, czyszczenie i mycie maszyn mogą być wykonywane tylko po wyłączeniu ich z ruchu oraz spod napięcia.§ 14.
1.
Uruchamiać maszyny i urządzenia elektryczne może wyłącznie pracownik wyznaczony przez kierownika zakładu.2.
Nad maszynami i urządzeniami elektrycznymi powinny być umieszczone tablice ostrzegawcze z napisem "Zabrania się włączania urządzeń elektrycznych osobom nie upoważnionym".3.
Wyłączniki urządzeń elektrycznych powinny znajdować się w pobliżu miejsca roboczego, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej.4.
Zakład obowiązany jest prowadzić książkę kontroli oporności uziemień lub skuteczności zerowań. W książce kontroli powinny być wpisywane daty, wyniki pomiarów oraz uwagi o naprawach uziomów i terminy usunięcia stwierdzonych usterek.§ 15.
Sprawdzanie działania i konserwacje maszyn i urządzeń elektrycznych może przeprowadzać, po wyłączeniu ich spod napięcia, pracownik uprawniony do wykonywania tych czynności.