Rozdział 1 - Przepisy ogólne. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1966.22.142

Akt utracił moc
Wersja od: 21 czerwca 1966 r.

Rozdział  1.

Przepisy ogólne.

§  1.
1.
Rozporządzenie dotyczy zakładów gastronomicznych i innych zakładów żywienia zbiorowego oraz zakładów przemysłu garmażeryjnego, zwanych w dalszych przepisach rozporządzenia "zakładami".
2.
Zakładami sezonowymi w rozumieniu rozporządzenia są zakłady prowadzące działalność w okresie do 5 miesięcy w roku w sezonie letnim.
§  2.
1.
Zakłady powinny być zabezpieczone przed szkodliwym działaniem dymów, pyłów, par i przykrych zapachów.
2.
Część produkcyjna i magazynowa zakładu nie może być położona od strony południowej budynku.
§  3.
Na każdego pracownika jednocześnie zatrudnionego w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu powinno przypadać:
1)
w zakładach stałych - nie mniej niż 13 m3 wolnej objętości pomieszczenia,
2)
w zakładach sezonowych - nie mniej niż 10 m3 wolnej objętości pomieszczenia.
§  4.
1.
Sala konsumentów i miejsce odbioru posiłków przeznaczonych do konsumpcji na miejscu powinny znajdować się na jednej kondygnacji.
2.
W pomieszczeniach znajdujących się na jednej kondygnacji niedopuszczalne jest stosowanie progów przypodłogowych oraz różnicowanie poziomów podłóg.
3.
Przepisu ust. 2 nie stosuje się do zakładów sezonowych.
§  5.
Podłogi w pomieszczeniach pracy powinny być wykonane w sposób zabezpieczający pracowników przed poślizgnięciem. W pomieszczeniach, w których produkcja powoduje zamoczenie podłogi, należy zabezpieczyć pracowników przed zamoczeniem przez zastosowanie kratek lub w inny sposób.
§  6.
1.
Zakłady powinny posiadać odpowiednią ilość otwieranych okien, zapewniających należyte przewietrzanie pomieszczeń. W zakładach czynnych cały rok powinny być zainstalowane górne wywietrzniki, łatwo otwierane i zamykane z poziomu podłogi, a w zakładach sezonowych - okna otwierane z poziomu podłogi.
2.
Powinien być zapewniony dogodny i bezpieczny dostęp do okien pomieszczeń w celu czyszczenia szyb od wewnątrz i zewnątrz.
§  7.
Zabrania się ogrzewania pomieszczeń zakładu przy pomocy przenośnych żeliwnych pieców węglowych, gazowych, koksowników i trociniaków.
§  8.
1.
We wszystkich pomieszczeniach zakładu urządzenia wentylacyjne powinny działać sprawnie i zapewniać odpowiednią wymianę powietrza.
2.
W pomieszczeniu kuchni powinny działać sprawnie urządzenia do usuwania gazów spalinowych, pary i zapachów potraw.
3.
Dopuszczalna intensywność hałasu nie powinna przekraczać w pomieszczeniach produkcyjnych 50 decybeli.
§  9.
Wpusty ściekowe oraz tłuszczowniki i osadniki powinny być utrzymywane w należytej czystości i opróżniane codziennie.