Rozdział 4 - Wymagania higienicznosanitarne - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1993.12.58
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 1993 r.
Rozdział 4
Wymagania higienicznosanitarne
Wymagania higienicznosanitarne
§ 41.
Posadzki w halach produkcyjnych, urządzenia technologiczne i sprzęt używany w procesie produkcyjnym po zakończeniu pracy należy oczyścić, wymyć i odkazić, zgodnie z zakładową instrukcją.§ 42.
1.
Posadzki powinny być wykonane z materiałów zmywalnych i utrudniających poślizg, ze spadkiem w kierunku kratek ściekowych 2% w halach produkcyjnych i 1% w magazynach.2.
W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1, należy zainstalować kratki ściekowe w ilości co najmniej jedna kratka na każde 36 m2 powierzchni podłogi.3.
Pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, o których mowa w ust. 1, nie powinno być progów, a miejsca styku posadzek ze ścianami powinny być zaokrąglone.§ 43.
1.
W halach produkcyjnych należy wydzielić miejsca do mycia sprzętu używanego w procesie produkcyjnym.2.
Punkty czerpania wody do mycia należy wyposażyć w mieszacze wody zimnej i gorącej.3.
Węże stosowane do mycia powinny być zakończone końcówkami samozamykającymi lub natryskowymi.4.
Zawory wodne w umywalniach znajdujących się przy halach produkcyjnych mogą być otwierane wyłącznie przy użyciu dźwigni nożnych.§ 44.
Woda użyta do mycia posadzek w halach produkcyjnych i sprzętu używanego w procesie produkcyjnym powinna być odprowadzana poprzez łapacz tłuszczów i części stałych do zakładowej oczyszczalni ścieków lub zbiorników bezodpływowych.§ 45.
1.
Zbiorniki ścieków nie posiadające odpływu do sieci kanalizacyjnej należy opróżniać z taką częstotliwością, aby ich zawartość nie przelewała się na zewnątrz, a po każdorazowym opróżnianiu poddawać je zabiegowi odkażania.2.
Miejsce składowania obornika, zbiorniki gnojowicy i śmietnik odpadów produkcyjnych powinny być codziennie opróżniane i odkażane. W przypadku braku możliwości codziennego opróżniania, powinny one być dezynfekowane środkiem odkażającym z częstotliwością zależną od potrzeb, a ich zawartość nie powinna pozostawać w miejscu składowania dłużej niż trzy doby.§ 46.
Odzież roboczą impregnowaną i środki ochrony indywidualnej po zakończonej pracy należy oczyścić i wymyć oraz przekazać do zakładowej suszarni lub wydzielonego pomieszczenia.§ 47.
Ubikacje dla pracowników zatrudnionych w halach produkcyjnych należy zlokalizować w pobliżu stanowisk pracy i wyposażyć w:1)
umywalki z zimną i ciepłą wodą bieżącą,2)
wieszaki na odzież i ręczniki,3)
płynne środki do mycia rąk i suszarki bądź ręczniki jednorazowego użytku,4)
maty do dezynfekcji obuwia i naczynia z płynem do odkażania rąk,5)
urządzenia do mycia obuwia i fartuchów impregnowanych.§ 48.
Pracownikom zatrudnionym przy przetwórstwie mięsa zabrania się:1)
noszenia biżuterii i ręcznych zegarków oraz palenia tytoniu i spożywania posiłków na stanowisku pracy,2)
przystępowania do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk.§ 49.
Pracownicy zatrudnieni w jeliciarni powinni przed przystąpieniem do spożycia posiłku lub palenia tytoniu umyć ręce i wypłukać jamę ustną środkami dezynfekującymi.§ 50.
1.
Pracownicy zatrudnieni przy obsłudze zwierząt chorych, ich uboju i przetwórstwie mięsa tych zwierząt powinni po zakończonej pracy całe ciało umyć pod natryskiem.2.
Zabrania się:1)
zatrudniania przy obsłudze zwierząt chorych i stykania się z mięsem tych zwierząt osób ze skaleczeniami rąk lub innymi ranami,2)
dojenia na terenie zakładu krów przeznaczonych do uboju, z wyjątkiem krów znajdujących się w bazie opasowej.§ 51.
Zakład pracy powinien wydzielić pomieszczenie na szatnię dla służby weterynaryjnej, wyposażone w odrębny węzeł sanitarny.