Rozdział 3 - Chłodnie i magazyny - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1993.12.58
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 1993 r.
Rozdział 3
Chłodnie i magazyny
Chłodnie i magazyny
§ 36.
Rozmieszczenie sprężarek w maszynowni i aparatów ciśnieniowych w aparatowni powinno zapewniać swobodny dostęp do każdego urządzenia.§ 37.
W maszynowni i aparatowni chłodni:1)
powinna być zapewniona trzykrotna wymiana powietrza w ciągu godziny,2)
w przypadku uszkodzenia instalacji przewodzącej amoniak wentylacja powinna zapewniać dziesięciokrotną wymianę powietrza w ciągu godziny.§ 38.
Komory chłodnicze powinny być wyposażone w instalację ostrzegawczą - świetlną lub akustyczną "człowiek w komorze", uruchamianą we wnętrzu komory, z jednoczesnym przekazywaniem sygnału o jego obecności w komorze do stanowiska pracy związanego z nadzorem pracy w chłodni.§ 39.
1.
W maszynowni lub aparatowni chłodni wyposażonej w zautomatyzowaną amoniakalną instalację chłodniczą należy zainstalować urządzenia wykrywające amoniak w powietrzu.2.
W przypadku przekroczenia stężenia amoniaku ponad 2% jego zawartości objętościowej w powietrzu w chłodni, powinno nastąpić automatyczne uruchomienie:1)
urządzeń wentylacyjnych,2)
sygnalizacji alarmowej (świetlnej lub akustycznej),3)
urządzenia odcinającego dopływ energii elektrycznej do odbiorników zainstalowanych w maszynowni lub aparatowni.§ 40.
1.
Urządzenia i składniki wyposażenia pomieszczeń magazynowych należy ustawiać i mocować w taki sposób, aby uniemożliwić ich przypadkowe przewrócenie.2.
Układanie i zdejmowanie wyrobów, produktów i opakowań składowanych w magazynie na wysokości powyżej 1,50 m powinno odbywać się w sposób zmechanizowany lub ręczny, ale przy użyciu specjalnych pomostów.3.
W przypadku wykorzystywania wózków jezdniowych akumulatorowych w transporcie magazynowym, szerokość pomiędzy stosami magazynowanych produktów powinna być dostosowana do rodzaju środka transportowego.