Rozdział 2 - Przepisy szczegółowe - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy przetwórstwie mleka i jego pochodnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1998.138.897
Akt obowiązujący Wersja od: 13 listopada 1998 r.
Rozdział 2
Przepisy szczegółowe
Przepisy szczegółowe
§ 18.
Pobieranie próbek mleka z cystern samochodowych powinno odbywać się z pomostu stałego lub ruchomego o szerokości co najmniej 0,75 m z poręczami ochronnymi.§ 19.
1.
Napełnianie tłuszczomierzy i mieszanie ich zawartości z preparatami chemicznymi powinno odbywać się w przeznaczonym do tego celu statywie wyposażonym w osłonę.2.
Niedopuszczalne jest:1)
uruchamianie wirownicy z napędem elektrycznym do badania zawartości tłuszczu w mleku bez założonej przykrywy,2)
ręczne hamowanie talerza wirownicy,3)
odczytywanie bez ekranu ochronnego zawartości tłuszczu w mleku.§ 20.
1.
Do obsługi zbiorników należy używać metalowych drabinek przymocowanych do ich zewnętrznych ścian w sposób trwały lub podestów z poręczami ochronnymi, z zastrzeżeniem ust. 2.2.
Drabinki nie przymocowane w sposób trwały powinny być zaopatrzone w stopki przeciwpoślizgowe.§ 21.
Urządzenie do wyrobu masła metodą okresową powinno być wyposażone w pałąk ochronny zblokowany z urządzeniem wyłączającym napęd oraz w hamulec bezpieczeństwa.§ 22.
1.
Urządzenie do automatycznego napełniania i zamykania opakowań szklanych powinno mieć dwa wyłączniki bezpieczeństwa, umieszczone po przeciwnych jego końcach, i zainstalowaną osłonę z przezroczystego tworzywa, chroniącą pracowników przed odpryskami szkła.2.
Stanowiska do przeglądania opakowań szklanych powinny być wyposażone w krzesła obrotowe z regulowaną wysokością siedziska i oparcia lędźwiowego, a czas pracy jednego pracownika na tym stanowisku nie powinien przekraczać 2 godzin w ciągu jednej zmiany roboczej.3.
Oświetlenie stanowiska, o którym mowa w ust. 2, nie powinno powodować zjawiska olśnienia wzroku pracownika.§ 23.
1.
Stacjonarne i wózkowe prasy do twarogu, serów lub kazeiny powinny być wyposażone w system oburęcznego sterowania ich pracą.2.
Urządzenia techniczne przeznaczone do prasowania wyrobów powinny być wyposażone w zabezpieczenia uniemożliwiające ich przypadkowe uruchomienie.3.
Urządzenia techniczne z ruchomymi lub wirującymi zespołami powinny być wyposażone w wyłączniki bezpieczeństwa umieszczone w zasięgu rąk pracowników je obsługujących i w blokadę pracy tych urządzeń.§ 24.
Płytowy wymiennik ciepła o temperaturze pary wodnej lub wody powyżej 100°C powinien być wyposażony w osłony boczne.§ 25.
1.
Komory wędzarnicze serów powinny być szczelne w stopniu uniemożliwiającym przedostawanie się dymu do innych pomieszczeń.2.
Niedopuszczalne jest otwieranie komór wędzarniczych bez uprzedniego ich przewietrzenia.§ 26.
1.
Urządzenie do parafinowania serów powinno być wyposażone w automatyczny termostat wyłączający podgrzewacz parafiny po osiągnięciu przez nią temperatury 150°C.2.
Stanowiska, przy których następuje parafinowanie serów, powinny być wyposażone w wyciągi oparów.§ 27.
1.
Urządzenie do topienia serów powinno być wyposażone w zabezpieczenie uniemożliwiające jego uruchomienie przy otwartych komorach roboczych.2.
Urządzenie do topienia serów z bezpośrednim wtryskiem pary wodnej do komory roboczej powinno być wyposażone w system uniemożliwiający:1)
wtrysk pary wodnej przy otwartej pokrywie,2)
otwarcie pokrywy w przypadku istnienia nadciśnienia w komorze roboczej.§ 28.
1.
Kocioł do topienia serów napełniony masą serową może być opuszczany po uprzednim zamknięciu dopływu pary wodnej i unieruchomieniu mieszadła.2.
Przemieszczanie kotła, o którym mowa w ust. 1, powinno odbywać się w sposób zmechanizowany.3.
Urządzenie do automatycznego formowania i pakowania serów topionych powinno być wyposażone w wyłącznik napędu zlokalizowany w zasięgu ręki pracownika.§ 29.
1.
Na poziomie górnego pomostu wyparek powinny być zamontowane na stałe rurociągi doprowadzające wodę do ich mycia.2.
Roztwory do mycia urządzeń wyparnych powinny posiadać stężenie nie przekraczające 2% i temperaturę do 60°C, a ścieki po umyciu powinny być odprowadzane bezpośrednio do instalacji kanalizacyjnej.§ 30.
1.
Wchodzenie do wnętrza wieży rozpryskowej może nastąpić po jej uprzednim ochłodzeniu do temperatury poniżej 30°C.2.
Przed wejściem osoby upoważnionej do wieży rozpryskowej należy wyłączyć zasilanie wszystkich urządzeń wewnętrznych oraz umieścić tabliczkę ostrzegawczą z napisem o treści: "Uwaga - człowiek w wieży rozpryskowej!". Tabliczkę tę należy również umieścić na stanowisku sterowania pracą wieży rozpryskowej.§ 31.
Tunelowe urządzenia do mycia konwi z mechanizmem do ich odwracania i ustawiania na przenośniku powinny być wyposażone w automatyczny wyłącznik przenośnika.§ 32.
W czasie pracy mieszadeł, krajaczy lub innych urządzeń technicznych znajdujących się w wannach i tankach serowarskich niedopuszczalne jest:1)
wkładanie rąk do ich wnętrza,2)
pobieranie próbek do analizy.§ 33.
Mycie talerzy wirówki odtłuszczającej powinno odbywać się w sposób zmechanizowany.§ 34.
Obracanie głowicy homogenizatora twarogu za pomocą specjalnych uchwytów może odbywać się po uprzednim jego unieruchomieniu.§ 35.
1.
W czasie pracy urządzenia do suszenia kazeiny, wyposażonego w mechaniczny przegarniacz, niedopuszczalne jest przebywanie osób w odległości mniejszej niż 1,0 m od tego urządzenia.2.
Usuwanie zalegającego na sitach ziarna kazeiny powinno odbywać się po uprzednim unieruchomieniu zgarniaczy.§ 36.
W czasie pracy urządzeń do porcjowania i pakowania niedopuszczalne jest:1)
zbliżanie rąk do dozownika, podajnika lub szczęk zgrzewających,2)
przekraczanie dopuszczalnego ciśnienia sprężonego powietrza,3)
blokowanie wyłączników krańcowych,4)
wyłączanie czujników blokujących napęd,5)
odchylanie lub zdejmowanie osłon z urządzeń.§ 37.
1.
Wybieranie masy lodziarskiej z pojemnika urządzenia chłodniczego w stanie częściowego zamrożenia może nastąpić po uprzednim jego unieruchomieniu.2.
W czasie pracy urządzenia do formowania i pakowania lodów niedopuszczalne jest dotykanie rękoma ruchomych zespołów napełniających foremki.3.
Wyłącznik urządzenia, o którym mowa w ust. 2, powinien znajdować się w zasięgu ręki obsługującego pracownika.