Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy produkcji cukru.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1994.2.6
Akt utracił moc Wersja od: 7 stycznia 1994 r.
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
§ 1.
Rozporządzenie określa warunki bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych w zakładach pracy przy:1)
produkcji, pakowaniu i magazynowaniu cukru,2)
magazynowaniu wysłodków i melasy.§ 2.
Zakład pracy obowiązany jest wyposażyć stanowiska pracy związane z obsługą urządzeń technicznych w instrukcje bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem sposobu postępowania w przypadku awarii tych urządzeń.§ 3.
Pomieszczenia higienicznosanitarne powinny spełniać wymagania określone w odrębnych przepisach.§ 4.
1.
Drogi komunikacyjne i przejścia dla pieszych, zlokalizowane obok urządzeń do hydromechanicznego rozładunku buraków, a w szczególności obok spłukiwacza, powinny być osłonięte ścianą ochronną o wysokości co najmniej 2,50 m, posiadającą jednostronny daszek o szerokości 0,50 m, nachylony pod kątem 45° w stronę spłukiwacza.2.
Nawierzchnia drogi pomiędzy spławiakami powinna być utwardzana, równa i czysta.3.
Na drogach o szerokości mniejszej od 8,0 m ruch kołowy pomiędzy spławiakami powinien być jednokierunkowy.§ 5.
1.
Spławiaki powinny być osłonięte ścianami ochronnymi o wysokości 1,10 m.2.
Dno spławiaków, o których mowa w ust. 1, na całej swej długości powinno być nachylone w kierunku centralnie położonego kanału spławiakowego pod kątem 45° w przypadku spławiaka zagłębionego lub 15° w przypadku płaskiego.§ 6.
1.
Rurociągi, którymi przesyłane są gorące płyny i para, powinny być:1)
usytuowane na wysokości co najmniej 2,50 m nad stanowiskami pracy lub drogami komunikacyjnymi,2)
wyposażone w ochronną izolację cieplną oraz w rynny odpływowe lub pomosty.2.
W szczególnych przypadkach dopuszcza się instalowanie rurociągów na wysokości nie mniejszej niż 2,0 m nad stanowiskami pracy lub drogami komunikacyjnymi - pod warunkiem ich oznakowania w widoczny sposób.§ 7.
1.
W pomieszczeniach, w których zachodzi niebezpieczeństwo wybuchu pyłu cukrowego lub wysłodkowego, powinny być zainstalowane urządzenia odpylające.2.
W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1:1)
instalacja i aparatura elektryczna powinna być dostosowana do kategorii zagrożenia wybuchowego,2)
zabrania się palenia tytoniu i używania ognia otwartego.§ 8.
1.
Prace wewnątrz urządzeń, do których wejście i wyjście odbywa się przez włazy, mogą być wykonywane po uprzednim:1)
pisemnym poleceniu kierownika zakładu pracy lub osoby przez niego upoważnionej,2)
opróżnieniu, ochłodzeniu i przewietrzeniu wnętrza,3)
odłączeniu zasilania energetycznego.2.
Przed przystąpieniem do prac, o których mowa w ust. 1, powinno się poinformować pracowników o:1)
zakresie pracy do wykonania,2)
rodzaju zagrożeń, jakie mogą wystąpić podczas jej wykonywania,3)
zastosowanych środkach bezpieczeństwa i osobach nadzorujących oraz asekurujących.3.
W czasie wykonywania prac, o których mowa w ust. 1:1)
należy stosować:a)
kask ochronny, odzież roboczą i szelki bezpieczeństwa z linką wyprowadzoną na zewnątrz,b)
narzędzia nie powodujące iskrzenia,c)
oświetlenie o napięciu bezpiecznym,d)
przerwy na odpoczynek nie rzadziej niż co 30 minut,2)
należy:a)
zapewnić możliwość udzielenia natychmiastowej pomocy medycznej,b)
otworzyć wszystkie włazy, a jeżeli jest to niewystarczające do przewietrzenia wnętrza, zastosować stały nadmuch powietrza lub wyposażyć pracowników w aparaty powietrzne,c)
zastosować wentylację mechaniczną w każdym przypadku wykonywania prac spawalniczych,3)
zabrania się stosowania:a)
ognia otwartego i palenia tytoniu,b)
nadmuchu tlenu do wnętrza urządzeń,c)
zwykłych pasów bezpieczeństwa,d)
masek lub półmasek z filtrami, pochłaniaczami lub filtropochłaniaczami.