Oddział 6 - Maszyny do przygotowania pasz. - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy obsłudze maszyn i narzędzi rolniczych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1959.48.293
Akt utracił moc Wersja od: 29 sierpnia 1959 r.
6.
Maszyny do przygotowania pasz.
Maszyny do przygotowania pasz.
§ 50.
Daszek koryta słomowego sieczkarni powinien być takiej długości, aby zapobiec zetknięciu się ręki pracownika z walcami ciągnącymi.§ 51.
Wyłączniki przy sieczkarniach służące do zatrzymywania walców lub nadawania im ruchu wstecznego powinny zawsze działać sprawnie.§ 52.
1.
Przed przystąpieniem do pracy maszynami rozdrabniającymi pasze, jak gniotowniki, śrutowniki i szarpacze do buraków, należy sprawdzić, czy w masie przeznaczonej do rozdrabniania (śrutowania) nie znajdują się twarde przedmioty, jak kamienie, kawałki metalu.2.
Do popychania rozdrabnianej masy należy w miarę potrzeby używać drewnianych popychaczy dostosowanych do tego celu. Wykonywanie tej czynności bezpośrednio ręką jest zabronione.§ 53.
1.
Przed rozpaleniem ognia pod kotłem kolumny parnikowej lub parnika należy: 1)
napełnić kocioł wodą do przepisowego poziomu, 2)
sprawdzić szczelność zaworów, kurków i połączeń przewodów wodnych, 3)
sprawdzić, czy zawór bezpieczeństwa jest wypełniony wodą i czy nie jest zatkany.2.
Kocioł kolumny parnikowej powinien posiadać sprawnie działający manometr (ciśnieniomierz) i wodowskaz.§ 54.
1.
Po rozpaleniu ognia w palenisku - do czasu jego wygaszenia - parnik (kolumna parnikowa) powinien być dozorowany przez wyznaczonego do tej czynności pracownika.2.
W czasie parowania należy sprawdzić szczelność zaworów, kurków i połączeń przewodów parowych.3.
W czasie parowania nie wolno dodatkowo obciążać klapy zaworu bezpieczeństwa ani zatykać zaworu spustowego.