Oddział 6 - Maszyny do przygotowania pasz. - Bezpieczeństwo i higiena pracy przy obsłudze maszyn i narzędzi rolniczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1959.48.293

Akt utracił moc
Wersja od: 29 sierpnia 1959 r.

6.

Maszyny do przygotowania pasz.

§  50.
Daszek koryta słomowego sieczkarni powinien być takiej długości, aby zapobiec zetknięciu się ręki pracownika z walcami ciągnącymi.
§  51.
Wyłączniki przy sieczkarniach służące do zatrzymywania walców lub nadawania im ruchu wstecznego powinny zawsze działać sprawnie.
§  52.
1.
Przed przystąpieniem do pracy maszynami rozdrabniającymi pasze, jak gniotowniki, śrutowniki i szarpacze do buraków, należy sprawdzić, czy w masie przeznaczonej do rozdrabniania (śrutowania) nie znajdują się twarde przedmioty, jak kamienie, kawałki metalu.
2.
Do popychania rozdrabnianej masy należy w miarę potrzeby używać drewnianych popychaczy dostosowanych do tego celu. Wykonywanie tej czynności bezpośrednio ręką jest zabronione.
§  53.
1.
Przed rozpaleniem ognia pod kotłem kolumny parnikowej lub parnika należy:
1)
napełnić kocioł wodą do przepisowego poziomu,
2)
sprawdzić szczelność zaworów, kurków i połączeń przewodów wodnych,
3)
sprawdzić, czy zawór bezpieczeństwa jest wypełniony wodą i czy nie jest zatkany.
2.
Kocioł kolumny parnikowej powinien posiadać sprawnie działający manometr (ciśnieniomierz) i wodowskaz.
§  54.
1.
Po rozpaleniu ognia w palenisku - do czasu jego wygaszenia - parnik (kolumna parnikowa) powinien być dozorowany przez wyznaczonego do tej czynności pracownika.
2.
W czasie parowania należy sprawdzić szczelność zaworów, kurków i połączeń przewodów parowych.
3.
W czasie parowania nie wolno dodatkowo obciążać klapy zaworu bezpieczeństwa ani zatykać zaworu spustowego.