Wnioski o rejestrację nazwy "Kołudzki Oscypek" jako Chronionej Nazwy Pochodzenia.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2006.6.8

Akt utracił moc
Wersja od: 29 maja 2006 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 maja 2006 r.
w sprawie wniosków o rejestrację nazwy "Kołudzki Oscypek" jako Chronionej Nazwy Pochodzenia

Na podstawie art. 16 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68) ogłasza się informację o wpłynięciu wniosku o rejestrację, datę wpłynięcia wniosku o rejestrację oraz streszczenie specyfikacji:
1)
"Kołudzkiego Oscypka" w załączniku nr 1 do ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Dnia 7 kwietnia 2006 r. o godzinie 12.45 został złożony wniosek o rejestrację nazwy "Kołudzki Oscypek" jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wniosek nie spełniał wymogów formalnych i wnioskodawca został wezwany do jego uzupełnienia. 15 maja 2006 r. o godzinie 13.00 został złożony uzupełniony wniosek o rejestrację. Wniosek spełniał wymogi formalne i dnia 24 maja 2006 r. został wpisany do rejestru wewnętrznego wniosków.

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92

"KOŁUDZKI OSCYPEK"

(Nr: 1/2006/Ch.N.P.)

Ch.N.P. (X) Ch.O.G. ()

1. Odpowiedzialny organ w państwie członkowskim:

Nazwa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Adres: ul. Wspólna 30, 00-930 Warszawa

Telefon: 022 623 27 07

Faks: 022 623 25 03

E-mail: jakub.jasinski@minrol.gov.pl

2. Dane wnioskodawcy:

2.1. Nazwa: Instytut Zootechniki Zootechniczny

Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

2.2. Adres: Kołuda Wielka, 88-160 Janikowo

Telefon: 052 351 33 91

Faks: 052 351 35 41

E-mail: izzzdkw1@poczta.onet.pl

2.3. Skład: producenci/przetwórcy: Instytut Zootechniki Zootechniczny Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka.

3. Kategoria produktu: SER

4. Specyfikacja:

4.1. Nazwa:

KOŁUDZKI OSCYPEK

4.2. Opis:

Ser parzony - wędzony produkowany z pasteryzowanego mleka owczego, kształt cylindryczny, wysokość 8,5-9,0 cm, średnica 8,5-9,5 cm, na przekroju okrągły lub lekko owalny, barwy jasnożółtej do ciemnożółtej, słony, lekko kwaskowaty, charakterystyczny zapach dla produktów wędzonych. Duże wahania w składzie chemicznym (zwłaszcza w zawartości tłuszczu), wynikające z indywidualnego wytwarzania każdego sera oraz ze zmian w składzie mleka owczego. Średnia zawartość w serze: suchej masy 47-50 (±5), białka 20-25 (±2,5) i tłuszczu 10,5-16,5 (maksymalnie do 25%).

4.3. Obszar geograficzny:

Kujawy, gmina Janikowo, miejscowość Kołuda Wielka.

4.4. Dowód pochodzenia:

Ser produkowany nieprzerwanie od roku 1994, tj. od rozpoczęcia badań naukowych dotyczących mlecznego użytkowania owiec.

4.5. Metoda produkcji:

Ser produkowany z mleka owczego poddawanego pasteryzacji. Mleko ścinane przy pomocy podpuszczki (w temperaturze 28-36°C) przez 40-60 minut. Ścięte mleko soli się (0,8% dodatek soli), kroi się skrzep serowy; porcjami wyczerpuje się masę serową na cedzaki (sita) i kilkakrotnie zaparza się gorącą wodą (70-75°C), ugniatając łopatką zaparzaną masę w celu usunięcia części serwatki. Następnie tak zaparzoną masę serową ugniata się w dłoniach, usuwając dalej serwatkę aż do uzyskania masy serowej o konsystencji plasteliny; po czym z masy serowej należy uformować kulę, którą wkłada się do gorącej wody (70-75°C). Po kilku minutach wyjmuje się uformowane "kule serowe", w razie potrzeby ugniata się je dla usunięcia resztek serwatki i w odpowiednich formach formuje się sery. Uformowane sery natychmiast wkłada się do zimnej wody. Po zakończeniu procesu formowania wszystkich serów w danym cyklu produkcyjnym, wyjmuje się je z wody i przenosi do naczynia z 13% roztworem solanki. Proces solenia trwa 20-24 godziny, po czym sery wyjmuje się z solanki i pozostawia w chłodnym pomieszczeniu (>10°C) na dobę. Następnego dnia sery wędzi się "zimnym dymem" z drewna drzew owocowych (jabłoń) przez 8-14 godzin. Po schłodzeniu u wędzone sery pakuje się próżniowo w całości lub krojone na porcje (1/2).

4.6. Związek produktu z obszarem geograficznym:

"Kołudzki Oscypek" produkowany jest wyłącznie w Kołudzie Wielkiej z mleka owiec utrzymywanych na fermie (merynos polski odmiany barwnej "owca kołudzka").

4.7. Kontrola:

Nazwa: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Adres: ul. Hetmańska 28, 85-039 Bydgoszcz

Telefon: 052 322 99 27

Faks: 052 322 47 26

E-mail: wibydgoszcz@ijhars.gov.pl

4.8. Oznakowanie:

Etykiety producenta, symbol i znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia".

4.9. Wymagania krajowe:

Niektóre wymagania Polskich Norm dotyczących mleka i produktów mleczarskich (PN-68/A-86230, PN-A-86003), rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 18 sierpnia 2004 r. (Dz. U. Nr 188, poz. 1946) dyrektywa unijna UE 92/46, UE 89/362 w zakresie dotyczącym mlecznego użytkowania owiec oraz jakości produktów.