Szczegółowa ewidencja kosztów w jednostkach zaliczanych do działu gospodarki narodowej "Handel".

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MF.1979.17.33

Akt utracił moc
Wersja od: 10 grudnia 1979 r.

INSTRUKCJA Nr 16/KS
MINISTERSTWA FINANSÓW
z dnia 20 listopada 1979 r.
w sprawie szczegółowej ewidencji kosztów w jednostkach zaliczanych do działu gospodarki narodowej "Handel".

W związku z § 5 zarządzenia Ministra Finansów z dnia 18 czerwca 1977 r. w sprawie planów kont dla jednostek gospodarki uspołecznionej (Monitor Polski z 1974 r. Nr 24, poz. 145 i z 1975 r. Nr 26, poz. 164) ustala się, co następuje:
§  1.
1.
Przedsiębiorstwa (spółdzielnie) zaliczane do działu gospodarki narodowej "Handel" (bez jednostek zaliczanych do gałęzi handel zagraniczny) w szczegółowej ewidencji księgowej kosztów poszczególnych działalności (szczebli obrotu towarowego) zastosują następujące pozycje:
1)
działalność handlowa - której koszty ewidencjonowane są na kontach: 511 "Koszty składnic i biur zbytu", 512 "Koszty hurtowni", 513 "Koszty jednostek handlu detalicznego":
a)
"Koszty transportu i spedycji" - obejmujące koszty usług świadczonych przez obcy i własny transport kolejowy, samochodowy i pozostały,
b)
"Koszty remontów i konserwacji" - obejmujące koszty remontów i konserwacji własnych i obcych np. dzierżawionych środków trwałych, wykonanych zarówno przez obce jednostki jak i we własnym zakresie,
c)
"Koszty osobowe" - obejmujące koszty osobowe bezpośrednio ewidencjonowane na kontach kosztów zbytu 511, hurtu 512 i detalu 513, z wyjątkiem tych kosztów ujętych w lit. d); do kosztów osobowych zalicza się: wynagrodzenia objęte funduszem płac, wydatki na krajowe podróże służbowe, podatek i obciążenie funduszu płac, jeżeli zgodnie z obowiązującymi przepisami obciążenie funduszu płac zaliczane jest do kosztów, wydatki na ubezpieczenia społeczne i inne narzuty na wynagrodzenia i odpisy na zakładowe fundusze dla załogi,
d)
"Koszty aktywizacji sprzedaży" - jednostki tworzące fundusz przeceny towarów i ryzyka handlowego ujmują w tej pozycji wyłącznie odpis na ten fundusz; pozostałe jednostki dokonujące obniżek cen towarów w ciężar kosztów handlowych ujmują w tej pozycji efektywne różnice z tytułu obniżek cen towarów, premie za sprzedaż towarów nadmiernych, koszty osobowe i rzeczowe związane z przystosowaniem towarów do sprzedaży itp.,
e)
"Usługi bankowe" - obejmujące koszty prowizji, opłat i nie mających charakteru sankcyjnego odsetki od kredytów bankowych; jednostki posiadające kilka szczebli obrotu towarowego lub rodzajów działalności i prowadzące w związku z tym ewidencję kosztów zarządu na kontach 551 "Koszty ogólnozakładowe" lub 555 "Koszty zarządu" mogą rozliczać usługi bankowe bezpośrednio tj. z pominięciem kont 551, 555 na poszczególne szczeble obrotu towarowego i rodzaje działalności lub też wstępnie ujmować je na kontach 551 lub 555, a następnie rozliczać odrębnie usługi bankowe i pozostałe koszty zarządu (ogólnozakładowe),
f)
"Pozostałe rzeczowe koszty utrzymania bazy magazynowej i detalicznej" - obejmujące zużycie materiałów, przedmiotów nietrwałych, energii, amortyzację środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych, koszty napraw i konserwacji przedmiotów nietrwałych, czynsze i dzierżawy, opłaty i inne koszty bezpośrednie utrzymania bazy magazynowej lub sieci detalicznej,
g)
"Pozostałe koszty" - zalicza się do nich wszelkie nie ujęte w lit. a-f) koszty handlowe dotyczące określonego szczebla obrotu towarowego, w tym również koszty zarządu, z wyjątkiem usług bankowych.
2)
działalność gastronomiczna, której koszty ewidencjonowane są na koncie 515 "Koszty zakładów gastronomicznych":
a)
"Zużycie materiałów, przedmiotów nietrwałych i zastawy stołowej" - obejmujące materiały, przedmioty nietrwałe i zastawę stołową zużywane bezpośrednio w zakładach gastronomicznych,
b)
"Koszty remontów i konserwacji" - obejmujące analogiczne koszty jak w pkt 1 lit. b),
c)
"Koszty osobowe" - obejmujące koszty osobowe bezpośrednio ewidencjonowane na koncie 515. Do kosztów osobowych zalicza się analogiczne koszty jak w pkt 1 lit. c),
d)
"Pozostałe koszty utrzymania zakładów" - obejmujące analogiczne koszty jak w pkt 1 lit. f), z wyłączeniem zużycia materiałów i przedmiotów nietrwałych ujmowanych w lit. a),
e)
"Pozostałe koszty" - obejmujące wszystkie pozostałe koszty działalności gastronomicznej nie ujęte w lit. a-d) wraz z kosztami zarządu.
3)
działalność produkcyjno-usługowa - której koszty ewidencjonowane są na kontach 501 "Produkcja podstawowa" i 530 "Działalność pomocnicza":
a)
"Zużycie materiałów" - obejmujące materiały zużyte w działalności produkcyjnej i usługowej,
b)
"Koszty osobowe" - obejmujące koszty osobowe bezpośrednio ewidencjonowane na koncie 501 i 530, do kosztów osobowych zalicza się analogiczne koszty jak w pkt 1 lit. c),
c)
"Pozostałe koszty" - obejmujące wszystkie pozostałe koszty działalności produkcyjno-usługowej nie ujęte w lit. a-b) wraz z kosztami zarządu.
§  2.
Instrukcję stosuje się od dnia 1 stycznia 1980 roku.