Zaproszenie do składania zgłoszeń w procedurze naboru ekspertów mianowanych ad personam.
Dz.U.UE.C.2014.319.17
Akt nieocenianyZaproszenie do składania zgłoszeń w procedurze naboru ekspertów mianowanych ad personam
(Dz.U.UE C z dnia 17 września 2014 r.)
Decyzją 1 z dnia 7 grudnia 2011 r. Dyrektor Generalny powołał grupę ekspertów ds. rynków rolnych, w szczególności zajmującą się kwestiami objętymi zakresem rozporządzenia o jednolitej wspólnej organizacji rynku (E02730), podgrupa oliwa z oliwek, zwaną dalej "grupą".
Zadaniem grupy jest pomoc dla Komisji:
Grupa składa się z przedstawicieli władz krajowych i ekspertów mianowanych przez Komisję ad personam.
W związku z powyższym Komisja zaprasza do zgłaszania zgłoszeń w celu powołania członków grupy ad personam i sporządzenia listy rezerwowej.
Oprócz przedstawicieli organów władz krajowych, grupa powinna składać się z naukowców i innych ekspertów posiadających kompetencje w zakresie chemii oliwy z oliwek. Członkowie ci są mianowani przez Komisję ad personam i świadczą dla Komisji niezależne doradztwo techniczne na wysokim poziomie.
Skład grupy powinien odzwierciedlać równowagę pod względem dziedzin wiedzy specjalistycznej, płci i pochodzenia geograficznego.
W toku procedury selekcji Komisja sporządzi również listę rezerwową obejmującą kandydatów, w przypadku których powołanie na członka stałego okazało się niemożliwe, mimo że kandydat ten został uznany za spełniającego warunki powołania do grupy. Lista ta będzie zawierać nie więcej niż 5 ekspertów.
Lista rezerwowa może być wykorzystywana w celu powołania zastępców członków grupy.
Członkowie grupy są powoływani na pięcioletnią kadencję, z możliwością przedłużenia. Pełnią oni wyznaczone funkcje do końca swojej kadencji.
Skład grupy i lista rezerwowa mogą być zmieniane co pięć lat.
Członkowie grupy przedstawiają Komisji niezależne opinie wolne od wpływów zewnętrznych i spełniają wymogi zachowania tajemnicy zawodowej określone w Traktatach i ich przepisach wykonawczych, a także przestrzegają przepisów Komisji dotyczących bezpieczeństwa w zakresie ochrony informacji niejawnych UE, określonych w załączniku do decyzji Komisji 2001/844/WE, EWWiS, Euratom 2 .
Członkowie zobowiązują się działać niezależnie i w interesie publicznym. Podczas każdego posiedzenia członkowie informują o wszelkich konkretnych interesach, które można uznać za naruszające ich niezależność w stosunku do kwestii będących przedmiotem obrad.
Nazwiska członków powołanych ad personam do grupy są publikowane w rejestrze grup ekspertów Komisji i innych podobnych zespołów.
Dane osobowe są gromadzone, przetwarzane i publikowane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 45/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2000 r. o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez instytucje i organy wspólnotowe i o swobodnym przepływie takich danych 3 .
Kandydaci powinni być przygotowani na regularny udział w posiedzeniach, aktywne uczestnictwo w dyskusjach w grupie, zapoznawanie się z dokumentami i ich redagowanie oraz pełnienie funkcji "sprawozdawców" powoływanych ad hoc.
Posiedzenia grupy odbywają się zwykle w budynkach Komisji zgodnie z ustalonymi przez nią procedurami i harmonogramem.
Jednakże równolegle do posiedzeń fizycznych można organizować elektroniczne grupy robocze, co umożliwi szybsze postępy w pracach.
Wydatki na podróże służbowe i koszty utrzymania ponoszone przez osoby uczestniczące w pracach grupy są zwracane przez Komisję zgodnie z przepisami obowiązującymi w Komisji, w ramach dostępnych rocznych środków budżetowych przydzielanych przez odpowiednie służby Komisji.
Za wykonywanie swoich obowiązków członkowie nie będą otrzymywać żadnego wynagrodzenia.
Dokumenty robocze będą w większości sporządzane w języku angielskim, który jest również językiem obrad, przy czym zapewnione będzie tłumaczenie ustne na kilka języków urzędowych UE.
Kandydaci powinni brać pod uwagę fakt, iż uczestnictwo w posiedzeniach przeważnie wymaga przygotowań.
Zainteresowane osoby muszą złożyć zgłoszenie do Komisji Europejskiej.
Dopuszczone zostaną wyłącznie zgłoszenia zawierające następujące dokumenty:
http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/vernav/Europass+Documents/Europass+CV.csp
Zgłoszenia należy składać w języku angielskim lub francuskim.
W ramach wyboru na podstawie kwalifikacji, uwzględnione zostaną następujące kryteria:
Dane osobowe będą gromadzone, przetwarzane i publikowane zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 45/2001.
Procedura selekcji jest czterostopniowa:
Zgłoszenia należy składać nie później niż dnia 31 października 2014 r. do godz. 17.00 czasu lokalnego w Brukseli:
European Commissio
Directorate-General for Agriculture and Rural Development
Unit C.2. - Wine, spirits, horticultural products and specialised crops
Rue de la Loi/Wetstraat 130, 7/66
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË
lub
Na kopercie lub w temacie emaila należy napisać: Sub group olive oil - call for applications
Komisja zastrzega sobie prawo do nieuwzględnienia zgłoszeń otrzymanych po wyznaczonym terminie.
Zgłoszenia składane osobiście nie będą przyjmowane.
W celu uzyskania dalszych informacji należy pisać na adres:
Wszyscy kandydaci, którzy odpowiedzą na niniejsze zaproszenie do zgłaszania kandydatur, zostaną poinformowani o wyniku procedury selekcji.
ZAŁĄCZNIK
Formularz selekcyjny 5
Formularz selekcyjny 5
Kryteria selekcji | Wypełnia kandydat (α) |
Udokumentowane doświadczenie i biegłość w dziedzinie chemii, a szczególnie w zakresie chemii oliwy z oliwek | |
Doświadczenie przy pracy nad przepisami, kierunkami polityki i normami w zakresie chemii oliwy z oliwek | |
Doświadczenie zawodowe w organie/organizacji, dla której kandydat pracuje, oraz okres, jaki tam przepracował | |
Doświadczenie zawodowe w innych organach/organizacjach, dla których kandydat pracował w przeszłości | |
Doświadczenie zawodowe w zakresie ogólnych chemicznych technik laboratoryjnych, w tym spektroskopii masowej, oznaczania metodą chromatografii, technik analitycznych (GC, HPLC różnymi detektorami, GC-MS, HPLC-MS) itp. | |
Doświadczenie zawodowe w zakresie walidacji metod analitycznych i porównań międzylaboratoryjnych | |
Konkretne projekty lub zadania, w których realizacji uczestniczył kandydat na poziomie międzynarodowym | |
Wszelkie zadania wykonywane przez kandydata w dziedzinie objętej niniejszym zaproszeniem (nauczanie, uczestnictwo w grupie ekspertów, publikacje ...) | |
Wszelkie poważne wyzwania zawodowe planowane na najbliższą przyszłość w zakresie oliwy z oliwek | |
(a) W tej kolumnie proszę opisać doświadczenie zawodowe w każdej z kategorii wymienionych w kolumnie "Kryteria selekcji". |
Imię i nazwisko: ...
Data: ...
Podpis: ...
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.