Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniowania żywności za 2004 r.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2006.230.28

Akt nienormatywny
Wersja od: 23 września 2006 r.

Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniowania żywności za 2004 r.

(2006/C 230/08)

(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2006 r.)

STRESZCZENIE

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1), państwa członkowskie są zobowiązane do przesłania Komisji co roku:

– wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek,

oraz

– wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

W 2004 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich. Wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu, ilości i dawek przekazało siedem państw członkowskich. W związku z powyższym dokładna ilość żywności poddanej promieniowaniu w UE w 2004 r. nie jest znana.

Szesnaście państw członkowskich przedłożyło sprawozdania dotyczące kontroli żywności wprowadzanej do obrotu. Ogółem w 2004 r. kontroli poddano 7.169 próbek żywności. Stwierdzono, że około 3,9 % produktów na rynku zostało poddanych promieniowaniu, ale nie posiadało odpowiedniego oznakowania. Wśród produktów nielegalnie poddanych promieniowaniu znalazły się w szczególności produkty importowane z Azji, zwłaszcza makaron typu azjatyckiego i dania gotowe z suszonego makaronu.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo uzasadnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

1. Podstawa prawna i kontekst

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do przesyłania Komisji co roku:

– wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek

oraz

– wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

Komisja publikuje wyniki w formie rocznych sprawozdań w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze sprawozdanie obejmuje okres od dnia 1 stycznia 2004 r. do dnia 31 grudnia 2004 r.

Informacje dotyczące ogólnych aspektów napromieniowania żywności są dostępne na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów(2).

1.1. Jednostki przeprowadzające napromieniowanie

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE żywność może być poddawana promieniowaniu wyłącznie w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie. Jednostki w UE są zatwierdzane przez właściwe organy państw członkowskich. Państwa członkowskie mają obowiązek powiadamiania Komisji o swoich zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie (art. 7 ust. 1).

Wykaz upoważnionych jednostek w państwach członkowskich został opublikowany przez Komisję(3).

1.2. Napromieniowana żywność

W UE dozwolone jest poddawanie promieniowaniu suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)) Ponadto sześć państw członkowskich zawiadomiło Komisję, że utrzymują one krajowe zezwolenia dla niektórych rodzajów żywności zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz krajowych zezwoleń został opublikowany przez Komisję(5).

Zgodnie z art. 6 dyrektywy 1999/2/WE na wszelkiej napromieniowanej żywności lub składnikach żywności złożonej umieszcza się wyrazy "napromieniowane" lub "poddane promieniowaniu jonizującemu".

Do celów egzekwowania prawidłowego oznakowania i wykrywania niedozwolonych produktów Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN), po uzyskaniu odpowiedniego mandatu od Komisji Europejskiej, ustalił normy dla kilku metod analitycznych.

2. Wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie

Szczegółowe informacje dotyczące jednostek w państwach członkowskich znajdują się na stronie internetowej Komisji:

http:/europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/approved_facilities_en.pdf

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

2.1. Belgia

Inspekcja wykonana przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie IBA Mediris S.A. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

ŻywnośćIlość

(t)(*)

Krewetki685,7
Żabie udka2.688,4
Zioła, przyprawy korzenne i warzywne496,0
Warzywa mrożone143,4
Sery26,6
Jaja168,9
Drób/dziczyzna219,8
Mięso966,8
Ryby191,9
Owoce suszone2,8
Skrobia112,5
Plazma46,4
Dania gotowe167,5
Razem5.776,6
(*) W sprawozdaniu jednostką masy były kilogramy.

2.2. Republika Czeska

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie Artim spol.s.r.o. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

ŻywnośćIlość

(t)

Całkowita średnia zaabsorbowana dawka promieniowania (KGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne460,35
Białko jaj0,013
Razem460,8

2.3. Niemcy

W okresie objętym sprawozdaniem w Niemczech działały cztery zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

(a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że wymieniona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

ŻywnośćIlość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa suszone3,3<10
Zioła i przyprawy338,4<10
Inne środki spożywcze (nasiona guarany)0,7<10
Razem342,4

(b) Beta-Gamma Service GmbH&Co. KG, Wiehl

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że wymieniona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

ŻywnośćIlość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Maślak ziarnisty1,206,6
Surowy materiał roślinny (pietruszka, koper, liście kolendry)2,506,3
Sproszkowany szpinak4,326,5
Sproszkowany seler/chrzan3,006,6
Pietruszka - nać13,005,2
Razem24,02

(c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że wymieniona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2004 r.

ŻywnośćIlość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Przyprawy537-9
Zioła4407-9
Razem429,21

(d) Gamma-Service GmbH&Co KG, Bruchsal

W wymienionej jednostce żywność nie była poddawana promieniowaniu w 2004 r.

2.4. Hiszpania

W Hiszpanii istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tych jednostkach.

2.5. Francja

We Francji istnieje siedem zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromieniowanie.

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2004 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2004 r.

ŻywnośćIlość

(t)

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Zioła, przyprawy korzenne i warzywne20310
Zioła mrożone110
Suszone warzywa i owoce21
Guma arabska283
Kazeiny, kazeiniany546
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny, podroby drobiowe6355
Mrożone żabie udka8135
Krewetki20
Razem1.802

2.6. Węgry

Na Węgrzech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tej jednostce.

2.7. Włochy

We Włoszech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tej jednostce.

2.8. Niderlandy

W Niderlandach istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

W 2004 r. przeprowadzono ogólną inspekcję jednostki Isotron w Ede. Inspekcja w jednostce w Etten-Leur dotyczyła tylko HACCP. Informacje dotyczące wyników przeprowadzonych inspekcji nie zostały przekazane.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2004 r.

Produkty w 2004 r.Ilość

[t](*)

Przyprawy/zioła1.638,4
Warzywa liofilizowane1.088
Mięso drobiowe (mrożone)23,2
Krewetki (mrożone)284,8
Części żab64
Białko jaj (chłodzone)1,6
Żywność(**)1.647,2
Próbki żywności21,6
Razem4.768,8
(*) W sprawozdaniu ilość produktów została określona w "transzach";

średnia waga transzy wynosiła 800 kg.

(**) Produkty przeznaczone na wywóz do krajów trzecich.

2.9. Polska

W Polsce istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie:

Jednostka Międzyresortowego Instytutu Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej została poddana inspekcji przez Państwową Inspekcję Sanitarną; inspekcja wykazała, że jednostka spełnia wymogi dyrektywy UE 1999/2/WE.

W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanych promieniowaniu w tych jednostkach w 2004 r.

1. Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Warszawa

ŻywnośćIlość

[t]

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Przyprawy, zioła, warzywa liofilizowane619,37
Grzyby suszone61,45-7
Razem680,71

2. Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej

ŻywnośćIlość

[t]

Średnia zaabsorbowana dawka [kGy]
Przyprawy47,88
Razem47,8

2.10. Zjednoczone Królestwo

W Zjednoczonym Królestwie istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Jednostka ta (kod referencyjny EW/04) została poddana inspekcji przez Agencję Norm Żywieniowych w grudniu 2004 r. Stwierdzono, że jednostka działa zgodnie z udzielonym jej zezwoleniem i z wymogami określonymi w dyrektywie 1999/2/WE.

W 2004 r. w Zjednoczonym Królestwie nie przeprowadzono napromieniowania żywności na podstawie przyznanego zezwolenia.

2.11. Podsumowanie sytuacji w UE

W dziesięciu państwach członkowskich, w tym w trzech nowych państwach członkowskich istnieją jednostki zatwierdzone zgodnie z art. 7 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE.

Tylko cztery państwa członkowskie przesłały Komisji wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie. Hiszpania, Węgry i Włochy nie przekazały takich informacji.

W związku z powyższym dokładne określenie ilości środków spożywczych poddanych promieniowaniu w Unii nie jest możliwe.

3. Wyniki kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

3.1. Austria

118 próbek poddano kontroli sprawdzającej, czy zostały one poddane działaniu promieniowania jonizującego. Napromieniowanie zostało potwierdzone w przypadku jednej próbki suszonej ryby, pobranej w związku z inspekcją przeprowadzoną po zawiadomieniu za pośrednictwem RASFF.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 118Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowanemetoda CEN
Bazylia20EN 1788
EN 13751
Chili20EN 1788
EN 13751
Goździki10EN 1788
EN 13751
Majeranek40EN 1788
EN 13751
Oregano40EN 1788
EN 13751
Papryka70EN 1788
EN 13751
Pieprz100EN 1788
EN 13751
Mięta pieprzowa10EN 1788
EN 13751
Rozmaryn40EN 1788
EN 13751
Herbata ziołowa 340EN 1788
(zawierająca przyprawy)EN 13751
Tymianek50EN 1788
EN 13751
Kura140EN 1786
Indyk30EN 1786
Kaczka150EN 1786
Gęś110EN 1786
Suszone ryby11EN 1785
RAZEM1171
Razem w % zbadanych próbek991

3.2. Belgia

Ogółem w 2004 r. zbadano 225 próbek żywności. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 225Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane (pochodzenie)metoda CEN
Krewetki mrożone obrane lub bez głów400EN 1785
Suszone zioła i przyprawy440EN 1785
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny230EN 1785
Świeże truskawki270EN 1785
Tarty ser420EN 1785
Razem2250
Razem w % zbadanych próbek1000

3.3. Cypr

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.4. Republika Czeska

Ogółem w 2004 r. zbadano 17 próbek żywności. Stwierdzono napromieniowanie jednej próbki herbaty ziołowej, która została nieprawidłowo oznakowana.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 17Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowanemetoda CEN
Przyprawy80EN 13751
EN 1788
Herbaty ziołowe31EN 13751
EN 1788
Suplementy diety50EN 13751
EN 1788
Razem161
Razem w % zbadanych próbek946

3.5. Niemcy

Zbadano 4.302 próbek. Siedemdziesiąt cztery z nich, czyli średnio 1,7 % nie spełniało wymogów: 62 próbki były niewłaściwie oznakowane, 12 zostało poddanych napromieniowaniu nielegalnie.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w bardzo różnym stopniu. W grupie "azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania telewizji" 5 z 14 próbek zostało poddanych promieniowaniu i zostało oznakowanych w niewłaściwy sposób.

Należy zauważyć, że większość niespełniających wymogów próbek stanowiły produkty pochodzące z Azji.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 4.302Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane(*) (pochodzenie)metoda CEN
Mleko/przetwory mleczne520EN 1788
EN 1787
EN 1784
EN 1785
Ser z ziołami570EN 1788
EN 1784
EN 1787
Masło z ziołami280EN 1787
EN 1788
Jaja, produkty z jaj60EN 1784 mod.
Mięso (w tym mięso 110EN 1784 mod.
mrożone z wyjątkiem drobiu i dziczyzny)EN 1786
Produkty mięsne (z 311(*)EN 1786
wyjątkiem kiełbas)(Wietnam)EN 1788
Kiełbasy690EN 1784 mod.
EN 1786
EN 1788
EN 1787
Drób1240EN 1784
EN 1786
Dziczyzna120EN 1786
EN 1784
Ryby i produkty rybne764(*)EN 1784
(Tajlandia)EN 1786
EN 1788
Skorupiaki, małże, 2272(*)EN 1786
omółki i inne zwierzęta EN 1788
wodne, w tym produkty z nich uzyskaneL 12.01-1
Nasiona roślin 400EN 1787
strączkowychEN 1788
EN 13751 (wykrywanie)
Zupy, sosy693EN 1787
EN 1788
EN 13751
Zboża i produkty 68EN 1787
zbożoweEN 1788
EN 13751
Nasiona oleiste830EN 1784
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Orzechy3070EN 1784 mod.
EN 1786
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Ziemniaki, części 370EN 1787
roślin o wysokiej EN 13751
zawartości skrobiEN 1788
Świeże warzywa, sałata860EN 1787
EN 1788
EN 13751
Suszone warzywa i 1122(*)EN 1787
produkty warzywne(Chiny, EN 1788
sproszkowany szpinak)EN 13751 (wykrywanie)
Świeże grzyby790EN 1788
EN 13751
Grzyby suszone lub 2813 + 2(*) EN 1787
produkty z grzybów(Azja, Włochy, EN 1788
Niemcy)EN 13751 (wykrywanie)
Świeże owoce1921(*)EN 1784 mod.
EN 1784
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Suszone owoce lub 2130EN 1787
produkty z owocówEN 1788
EN 13708
EN 13751
L 30.00-3
Kawa, surowa150EN 1788
herbaty, produkty 2910EN 1788
herbato-podobneEN 1787
EN 13751
EN 13751 (wykrywanie)
Potrawy gotowe do 80EN 1786
podaniaEN 1787
EN 1788
Przyprawy, w tym 1.26834EN 1786
preparaty i sól z EN 1787
dodatkiem przyprawEN 1788
EN 13751
(EN 13751 (wykrywanie)
EN 13788
Zioła1712EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 13788
Suche gotowe dania7313 EN 1787
(Wietnam, Tajwan, EN 1788
Turcja, Niemcy)EN 13751
Azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania 95EN 1787

EN 1788

telewizji
Suplementy diety902EN 1784 mod.
EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 13751 (wykrywanie)
Inne43EN 1787
EN 1788
Razem4.22874
Razem w % zbadanych próbek982
(*) Oznakowane jako napromieniowane, pomimo że napromieniowanie

niedozwolone.

3.6. Dania

Urząd ds. weterynaryjnych i żywnościowych Danii (DVFA) zbadał 53 próbki ziołowych suplementów diety i surowych materiałów ziołowych do produkcji suplementów diety. Trzy próbki zostały poddane promieniowaniu lub zawierały napromieniowane składniki. Żadna z nich nie została oznakowana we właściwy sposób w odniesieniu do napromieniowania.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 53Zastosowane
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowanemetody CEN
Ziołowe suplementy diety i surowe 503EN 13783 (wykrywanie)
materiały ziołowe do i
produkcji suplementów dietyEN 1788 (weryfikacja)
Razem503
Razem w % zbadanych próbek946

3.7. Estonia

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.8. Grecja

Ogółem w 2004 r. zbadano 76 próbek żywności. Pięć próbek z wynikiem pozytywnym należało do kategorii suplementy diety. Nie podano informacji na temat oznakowania tych próbek.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 76Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowanemetoda CEN
Suszone przyprawy i zioła340EN 13751
Suplementy diety305EN 13751
Kakao110EN 13751
Ryby10EN 13751
Razem715
Razem w % zbadanych próbek937

3.9. Hiszpania

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.10. Finlandia

Ogółem w 2004 r. zbadano 309 próbek. Spośród 297 próbek suszonych przypraw i ziół 84 próbki zawierały materiał poddany promieniowaniu. W większości przypadków były to mieszanki przypraw w opakowaniach zawierających makaron instant importowane z Chin i innych krajów azjatyckich.

Zbadano 12 suplementów diety, osiem próbek zawierało materiał poddany promieniowaniu.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 309Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowanemetoda CEN
Suszone przyprawy i 21384EN 13751
ziołaEN 1788
Suplementy diety48EN 13751
EN 1788
Razem21792
Razem w % zbadanych próbek7030

3.11. Francja

Ogółem w 2004 r. zbadano 60 próbek żywności. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

3.12. Węgry

Ogółem w 2004 r. zbadano 134 próbki żywności. Stwierdzono napromieniowanie dwóch próbek ziół; jedna z nich została nieprawidłowo oznakowana.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 134Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane (*)metoda CEN
Zioła1172EN 1788
Herbata150EN 1788
Razem1322
Razem w % zbadanych próbek991
(*) Jedna próbka została nieprawidłowo oznakowana.

3.13. Irlandia

Ogółem w 2004 r. zbadano 586 próbek żywności, napromieniowanie stwierdzono w przypadku 9 z nich.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 586Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowanemetoda CEN
Kiełbasy z kurcząt10EN 13751
EN 1788
Krewetki100
Zupy, buliony, sosy432
Produkty zbożowe i piekarnicze71
Owoce i warzywa790
Zioła i przyprawy3423
Kawa i herbata232
Nasiona621
Żywność przeznaczona do specjalnych celów żywieniowych10
Suplementy diety70
Razem5779
Razem w % zbadanych próbek982

3.14. Włochy

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.15. Łotwa

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.16. Litwa

Zbadano dwie próbki: jedną próbkę liści laurowych i jedną próbkę zielonej herbaty. Wynik obu badań był negatywny.

W 300 sklepach z żywnością przeprowadzono kontrole o charakterze dokumentacyjnym suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych, nie uzyskano jednak żadnych informacji na temat tego, czy suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne zostały poddane działaniu promieniowania jonizującego.

3.17. Luksemburg

Ogółem w 2004 r. zbadano 50 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 50Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowanemetoda CEN
Przyprawy100EN 1788
Ziemniaki100EN 1788
Herbata100EN 1788
Skorupiaki: Krewetki100EN 1788
Cebula100EN 1788
Razem500
Razem w % zbadanych próbek1000

3.18. Malta

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.19. Niderlandy

Ogółem w 2004 r. pobrano i zbadano pod kątem napromieniowania 430 próbek żywności wprowadzonej do obrotu. Spośród tych 430 próbek napromieniowanych zostało 45. Tylko dwie napromieniowane próbki zostały w odpowiedni sposób oznakowane. Nie wskazano pochodzenia próbek o wyniku pozytywnym.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 430Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane (*)metoda CEN
Suplementy diety16538EN 13751
EN 1788
Przyprawy i zioła2207EN 13751
EN 1788
Razem38545
Razem w % zbadanych próbek9010
(*) Dwie próbki zostały prawidłowo oznakowane.

3.20. Polska

Ogółem w 2004 r. zbadano 121 próbek. Stwierdzono napromieniowanie siedmiu próbek, żadna z nich nie była prawidłowo oznakowana.

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 121Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowanemetoda CEN
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne606

(Singapur, Indie)

EN 1788
Ziemniaki20EN 1788
Cebula i czosnek130EN 1788
Drób70EN 1788
Orzechy niełuskane241EN 1788
Krewetki, ryby80EN 1788
Razem1147
Razem w % zbadanych próbek946

3.21. Portugalia

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.22. Szwecja

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.23. Słowacja

Ogółem zbadano 10 próbek nasion słonecznika, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych i migdałów przy pomocy metody GC EN 1784. Wyniki wskazują na to, że żadna z próbek nie została poddana promieniowaniu.

3.24. Słowenia

W 2004 r. nie przeprowadzono kontroli analitycznych.

3.25. Zjednoczone Królestwo

Ogółem lokalne organy kontroli w Zjednoczonym Królestwie pobrały 676 próbek i poddały je analizie, stosując standardowe metody wykrywania napromieniowanej żywności. Spośród tych 676 próbek napromieniowanych zostało 40 (6 %).

Żywność poddanaLiczba zbadanych próbek: 676Zastosowana
analizieWynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowanemetoda CEN
Suszone zioła, 33310EN13751:2002;
przyprawy korzenne i warzywneEN 1778:2001
Suche gotowe dania3014EN13751:2002;
EN 1778:2001
Kuskus i suche 01EN13751:2002;
przyprawyEN 1778:2001
Suche mieszanki do zup50EN13751:2002
Makarony i suche 1812EN13751:2002;
przyprawyEN 1778:2001
Tortille i suche przyprawy20EN13751:2002
Ryż i suche przyprawy20EN13751:2002
Makaron i suche 21EN13751:2002;
przyprawyEN 1778:2001
Pieczarki i grzyby 41EN13751:2002;
jadalne (suszone i świeże)EN 1778:2001
Suszone owoce470EN13751:2002
Świeże owoce170EN13751:2002
Warzywa, w tym cebula100EN13751:2002
Herbaty ziołowe210EN13751:2002;
EN 1778:2001
Owoce morza, tzn. 400EN13751:2002;
małże, krewetki i rybyEN 1778:2001
Składniki żywności suszonej40EN13751:2002
Orzechy10EN13751:2002
Suplementy diety9615EN13751:2002;
EN 1778:2001
Razem63640
Razem w % zbadanych próbek946-

3.26. Podsumowanie sytuacji w UE

Poniższa tabela zawiera zestawienie zbadanych próbek i wyników otrzymanych dla całej UE:

Państwo członkowskieLiczba próbek nienapromieniowanychLiczba próbek napromieniowanych, nieprawidłowo oznakowanychOdsetek próbek napromieniowanych, nieprawidłowo oznakowanych
AT11711
BE22500
CYBKABKABKA
CZ1616
DE4228742
DK5036
EEBKABKABKA
EL7157
ESBDBDBD
FI2179230
FR6000
HU1322 (*)1
IE57790
ITBDBDBD
LVBKABKABKA
LT200
LU5000
MTBKABKABKA
NL38545 (*)10
PL11476
PTBDBDBD
SEBKABKABKA
SK1000
SIBKABKABKA
UK636406
Razem6.8902793,9
BD: brak danych - państwo członkowskie nie przekazało informacji
BKA:: brak kontroli analitycznych - w 2004 r. kontrole analityczne nie

zostały przeprowadzone.

(*) Na Węgrzech i w Niderlandach znaleziono odpowiednio jedną i dwie próbki,

które zostały poddane promieniowaniu i odpowiednio oznakowane.

4. Wnioski

4.1. Wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie

Zgodnie z dyrektywą 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do informowania Komisji o wynikach kontroli w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, o kategoriach i ilości żywności poddanej promieniowaniu oraz o średnich zastosowanych dawkach.

W 2004 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich. W porównaniu z 2003 r. do wykazu zatwierdzonych jednostek w państwach członkowskich dodano jednostki w trzech nowych państwach członkowskich.

Wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu przekazało zaledwie siedem z dziesięciu państw członkowskich.

W związku z powyższym dokładna ilość żywności poddanej promieniowaniu w UE w 2004 r. nie jest znana.

4.2. Wyniki kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego.

W 2004 r. W 2004 r. szesnaście państw członkowskich przeprowadziło kontrole analityczne i przedłożyło wymagane dane. Sześć państw członkowskich poinformowało Komisję, że w okresie objętym niniejszym sprawozdaniem nie przeprowadzały one kontroli analitycznych.

Z przekazanych informacji wynika, że w 2004 r. 3,9 % próbek zostało poddanych promieniowaniu i niewłaściwie oznakowanych.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w różnym stopniu. Wśród produktów nielegalnie poddanych promieniowaniu znalazły się w szczególności produkty importowane z Azji, zwłaszcza makaron typu azjatyckiego i dania gotowe z suszonego makaronu. Ponadto należy zauważyć, że w 2004 r. w Azji nie było jednostek zatwierdzonych przez Wspólnotę Europejską.

Komisja oczekuje, że we wszystkich państwach członkowskich liczba kontroli zostanie zwiększona, oraz że państwa członkowskie podejmą odpowiednie środki.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo uzasadnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

4.3. Ostateczny termin przekazania wyników kontroli dla celów sporządzenia sprawozdania za rok 2005

Ostatecznym terminem przekazania Komisji wyników kontroli przeprowadzonych w 2005 r., wymaganych na mocy art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE jest dzień 30 kwietnia 2006 r.

______

(1) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 16. Zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm.

(3) Dz.U. C 187 z 7.8.2003, str. 13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 24.

(5) Dz.U. C 56 z 11.3.2003, str. 5.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.