Sprawa C-141/22: Wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Landesgericht für Zivilrechtssachen Graz (Austria) w dniu 28 lutego 2022 r. - TLL The Longevity Labs GmbH/Optimize Health Solutionsmi GmbH i BM
Dz.U.UE.C.2022.198.25/2
Akt nienormatywnyWniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Landesgericht für Zivilrechtssachen Graz (Austria) w dniu 28 lutego 2022 r. - TLL The Longevity Labs GmbH/Optimize Health Solutionsmi GmbH i BM
(Sprawa C-141/22)
(2022/C 198/37)
(Dz.U.UE C z dnia 16 maja 2022 r.)
Sąd odsyłający
Landesgericht für Zivilrechtssachen Graz
Strony w postępowaniu głównym
Strona powodowa: TLL The Longevity Labs GmbH
Strona pozwana: Optimize Health Solutionsmi GmbH i BM
Pytania prejudycjalne
1) Czy art. 3 ust. 2 lit. a) ppkt (iv) rozporządzenia (UE) 2015/2283 1 należy interpretować w ten sposób, że "mąka z kiełków gryki o wysokiej zawartości spermidyny" stanowi nową żywność, jeżeli jedynie mąka z kiełków gryki o niezwiększonej zawartości spermidyny była stosowana w znacznym stopniu w Unii Europejskiej do spożycia przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. lub posiada po tym dniu historię bezpiecznego stosowania żywności, niezależnie od tego, w jaki sposób spermidyna dostaje się do mąki z kiełków gryki?
2) W razie odpowiedzi przeczącej na pytanie pierwsze: Czy art. 3 ust. 2 lit. a) ppkt (vii) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności należy interpretować w ten sposób, że pojęcie procesu produkcji obejmuje również procesy w produkcji podstawowej?
3) W razie odpowiedzi twierdzącej na pytanie drugie: Czy dla kwestii nowości procesu produkcji w rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a) ppkt (vii) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności ma znaczenie, czy proces produkcji jako taki jeszcze nigdy nie był stosowany w wytwarzaniu jakiejkolwiek żywności lub nie był stosowany w wytwarzaniu żywności podlegającej ocenie?
4) W razie odpowiedzi przeczącej na pytanie drugie: Czy kiełkowanie nasion gryki w roztworze substancji odżywczej zawierającej spermidynę jest procesem produkcji podstawowej w odniesieniu do rośliny, do której nie mają zastosowania przepisy dotyczące żywności, w szczególności rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, ponieważ roślina przed dokonaniem zbiorów nie jest jeszcze żywnością [art. 2 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 178/2002 2 ]?
5) Czy ma znaczenie to, czy substancja odżywcza zawiera spermidynę naturalną czy syntetyczną?