Rozporządzenie wykonawcze 2023/667 zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych orzechów Canarium indicum L. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.84.3

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 marca 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/667
z dnia 22 marca 2023 r.
zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych orzechów Canarium indicum L. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. Na podstawie definicji określonej w art. 3 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (UE) 2015/2283 tradycyjną żywność z państw trzecich uznaje się za nową żywność.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) W dniu 26 marca 2020 r. przedsiębiorstwo Kawanasi Sehat Dasacatur, PT ("wnioskodawca") zgłosiło Komisji zamiar wprowadzenia na rynek w Unii suszonych orzechów Canarium indicum L. ("kenari") jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił z wnioskiem o stosowanie przedmiotowej żywności jako takiej lub dodawanie jej jako składnika do produktów zbożowych i wyrobów piekarniczych, wyrobów cukierniczych, przekąsek i gotowych dań przeznaczonych dla ogółu populacji.

(4) Zgłoszenie jest zgodne z wymogami określonymi w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W szczególności z danych przedstawionych przez wnioskodawcę wynika, że suszone orzechy Canarium indicum L. mają historię bezpiecznego stosowania żywności w regionie Wysp Korzennych w Indonezji.

(5) Zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 13 czerwca 2022 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(6) W terminie określonym w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 państwa członkowskie ani Urząd nie powiadomiły Komisji o żadnych należycie uzasadnionych zastrzeżeniach dotyczących bezpieczeństwa wobec wprowadzenia na rynek w Unii przedmiotowej żywności.

(7) W dniu 11 listopada 2022 r. Urząd opublikował "Sprawozdanie techniczne dotyczące zgłoszenia suszonych orzechów Canarium indicum L. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego na podstawie art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283" 3 . W sprawozdaniu tym Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii objętego wnioskiem stosowania suszonych orzechów Canarium indicum L. nie budzą obaw co do bezpieczeństwa.

(8) W sprawozdaniu Urząd zauważył również - na podstawie ograniczonych opublikowanych dowodów na alergię pokarmową w odniesieniu do orzechów Canarium indicum L. - że po spożyciu orzechów Canarium indicum L. można oczekiwać reakcji alergicznych. W szczególności badania wykazały reaktywność krzyżową orzechów Canarium indi- cum L. z orzechami laskowymi, orzechami nerkowca i pistacjami. Ważne jest, aby informacje na temat obecności żywności, która może wywoływać reakcje alergiczne, były podawane w jasny sposób, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów, które są dla nich bezpieczne. W związku z tym orzechy Canarium indicum L. udostępniane konsumentom powinny być objęte odpowiednim etykietowaniem zgodnie z wymogami art. 9 rozporządzenia (UE) 2015/2283 oraz na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 4 .

(9) Komisja powinna zatem zezwolić na wprowadzenie na rynek w Unii suszonych orzechów Canarium indicum L. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego i odpowiednio zaktualizować unijny wykaz nowej żywności.

(10) Suszone orzechy Canarium indicum L. należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1)
Zezwala się na wprowadzanie na rynek w Unii suszonych orzechów Canarium indicum L.

Suszone orzechy Canarium indicum L. włącza się do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego.

2)
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieWarunki stosowania nowej żywnościDodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowaniaInne wymogi
"Suszone orzechy Canarium indicum L. (kenari) (tradycyjna żywność z państwa trzeciego)Określona kategoria żywnościMaksymalne poziomy (g/100 g)1. Tradycyjna żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »suszone orzechy kenari (Canarium indicum)«.

2. W ramach etykietowania środków spożywczych zawierających suszone orzechy Canarium indicum L. zamieszcza się informację, że orzechy te mogą wywoływać reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na orzechy laskowe, orzechy nerkowca i pistacje. Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników lub - w przypadku braku wykazu składników - w bliskiej odległości od nazwy żywności."

Nie określono
2)
w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieSpecyfikacje
Opis/definicja:

Tradycyjną żywnością są przetworzone suszone orzechy kenari. Określenie »orzechy kenari« odnosi się do pestek dojrzałych owoców kenari, o nazwie systematycznej Canarium indicum L. (lub Canarium amboinense Hochr.; rodzina: Burseraceae).

Skład:

Popiół: ≤ 5 (g/100 g)

Wilgotność: ≤ 6 (g/100 g)

Białko: 12,8-14,4 g/100 g

Węglowodany: 11,0-16,4 g/100 g

Tłuszcz: 59,3-66,3 g/100 g

Włókno pokarmowe: 4,4-9,8 g/100 g

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych: < 5,0 x 103 jtk/g

Bakterie z grupy coli: < 3 NPL/g

"Suszone orzechy Canarium indicum L. (kenari) (tradycyjna żywność z państwa trzeciego)E. coli: < 3 NPL/g

Drożdże i pleśnie: < 10 jtk/g

Salmonella: brak w 25 g

Staphylococcus aureus (brak/25 g)

Listeria monocytogenes (brak/25 g)

Afatoksyny

Aflatoksyna B1: ≤ 2 ug/kg

Aflatoksyny (suma B1, B2, G1, G2): < 4 μg/kg

Dioksyny i dioksynopodobne PCB:

Suma dioksyn: ≤ 0,75 pg/g tłuszczu

Suma dioksyn i dioksynopodobnych PCB: < 1,5 pg/g tłuszczu

Metale ciężkie:

Kadm (Cd): ≤ 0,02 mg/kg

Ołów (Pb): ≤ 0,07 mg/kg

jtk: jednostki tworzące kolonię"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Publikacja dodatkowa EFSA 2022:EN-7640.
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.