Rozporządzenie wykonawcze 2021/2191 zezwalające na wprowadzenie na rynek świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i/lub Wolffia globosa jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.445.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 13 grudnia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/2191
z dnia 10 grudnia 2021 r.
zezwalające na wprowadzenie na rynek świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i/lub Wolffia globosa jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu. Tradycyjna żywność z państw trzecich stanowi nową żywność zgodnie z definicją w art. 3 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(2) W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2468 2  określono wymogi administracyjne i naukowe w odniesieniu do tradycyjnej żywności z państw trzecich.

(3) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 3  ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.

(4) W dniu 7 września 2020 r. przedsiębiorstwo GreenOnyx Ltd. ("wnioskodawca") zgłosiło Komisji zamiar wprowadzenia na rynek w Unii świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie dotyczące stosowania świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa jako takich przez ogół ludności.

(5) Zgodnie z art. 7 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2468 Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o dodatkowe informacje pod kątem wymogów w zakresie ważności zgłoszenia. Wymagane informacje zostały przekazane w dniu 16 października 2020 r.

(6) Dane przedstawione przez wnioskodawcę wskazują na historię bezpiecznego stosowania świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i/lub Wolffia globosa jako takich w Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Laosie, Mjanmie/Birmie i Tajlandii.

(7) Zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 20 stycznia 2021 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(8) W terminie czterech miesięcy, o którym mowa w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283, państwa członkowskie ani Urząd nie powiadomiły Komisji o żadnych należycie uzasadnionych zastrzeżeniach dotyczących bezpieczeństwa wobec wprowadzenia na rynek w Unii świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa.

(9) W dniu 30 czerwca 2021 r. Urząd opublikował "Technical Report on the notification of fresh plants of Wolffia arr- hiza and Wolffia globosa as a traditional food from a third country pursuant to Article 14 of Regulation (EU) 2015/2283" [Sprawozdanie techniczne dotyczące zgłoszenia świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego na podstawie art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283] 4 . Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii stosowania świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa oraz dane dotyczące tradycyjnej żywności uprawianej w warunkach uprawy pionowej opisane w zgłoszeniu nie budzą obaw co do bezpieczeństwa.

(10) W sprawozdaniu tym Urząd zauważył, że bezpieczeństwo świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa jest silnie uzależnione od warunków środowiskowych wód, w których rośliny te są uprawiane. W związku z tym nie można wykluczyć obecności metali ciężkich i mikrocystyn w tych świeżych roślinach. Ponadto pewne poziomy zawartości niektórych pierwiastków śladowych, takich jak miedź, molibden, cynk, bor i mangan, które mogą wynikać ze stosowania nawozów w uprawie świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i Wolffia globosa, mogą budzić obawy co do bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi. W związku z tym należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy metali ciężkich, mikrocystyn, miedzi, molibdenu, cynku, boru i manganu w specyfikacjach tej tradycyjnej żywności określonych w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie.

(11) Komisja powinna zatem zezwolić na wprowadzanie na rynek w Unii świeżych roślin gatunków Wolffia arrhiza i/lub Wolffia globosa jako takich i odpowiednio zaktualizować unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Świeże rośliny gatunków Wolffia arrhiza i/lub Wolffia globosa, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia, włącza się jako tradycyjną żywność z państw trzecich do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470.
2. 
Wpis w unijnym wykazie, o którym mowa w ust. 1, obejmuje warunki stosowania i specyfikacje określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 grudnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieWarunki stosowania nowej żywnościDodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowaniaInne wymogi
Świeże rośliny gatunków Wolffia arrhiza i/lub Wolffia globosa (tradycyjna żywność z państw trzecich)Określona kategoria żywnościMaksymalne poziomyNowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych - w zależności od użytej rośliny - jako »Wojfia arrhiza i Wojfia globosa« lub »Wojfia arrhiza«, lub »Wojfia globosa«"
Świeże rośliny gatunków Woiffia arrhiza i/lub Wojfia globosa jako takie
2)
w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieSpecyfikacje
Opis/definicja:

Tradycyjna żywność obejmuje świeże rośliny gatunków Wojfia arrhiza (L.) Horkel ex Wimm. i/lub Wojfia globosa (Roxb.) Hartog & Plas (z rodziny Araceae).

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów: < 103 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

Enterobakterie ogółem: < 100 jtk/g

Escherichia coli: < 100 jtk/g

Salmonella: brak w 25 g

Świeże rośliny gatunków Woljjia arrhiza i/lub Woljjia globosa (tradycyjna żywność z państw trzecich)Listeria monocytogenes: brak w 25 g

Staphylococcus aureus: brak/10 g

Metale ciężkie:

Ołów: < 0,3 mg/kg

Arsen (nieorganiczny): < 0,10 mg/kg

Kadm: < 0,2 mg/kg

Chrom: < 1 mg/kg

Rtęć: < 0,10 mg/kg

Pierwiastki śladowe:

Miedź: < 0,8 mg/kg

Molibden: < 0,3 mg/kg

Cynk: < 5 mg/kg

Bor: < 5 mg/kg

Mangan: < 6 mg/kg

Cyjanotoksyny:

Mikrocystyny: 0,006 pg/g

Pestycydy:

Poziomy pestycydów zgodnie z numerem kodu 0254000 (»Podgrupa d) rukiew wodna« w grupie »Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne«), jak określono w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 (1).

(1) Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1).

(*) Jtk: jednostki tworzące kolonię."

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2468 z dnia 20 grudnia 2017 r. określające wymogi administracyjne i naukowe w odniesieniu do tradycyjnej żywności z państw trzecich zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 55).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
4 EFSA Supporting Publications, https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2021.EN-6658.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.