Rozporządzenie wykonawcze 2019/2164 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.328.61

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 grudnia 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/2164
z dnia 17 grudnia 2019 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 1 , w szczególności jego art. 16 ust. 1 i ust. 3 lit. a) oraz art. 21 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 16 ust. 3 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 kilka państw członkowskich przedstawiło Komisji oraz innym państwom członkowskim dokumentację dotyczącą niektórych substancji w celu ich dopuszczenia i włączenia do załączników I, II, VI i VIII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 2 . Dokumentacja ta została zbadana przez grupę ekspertów ds. doradztwa technicznego w zakresie produkcji ekologicznej (EGTOP) oraz Komisję.

(2) W swoich zaleceniach w odniesieniu do nawozów 3  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "biowęgiel", "odpady z mięczaków i skorupy jaj" oraz "kwasy humusowy i fulwowy" są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. EGTOP zalecił również wyjaśnienie definicji "węglanu wapnia" zawartej w tym załączniku.

(3) W swoich zaleceniach dotyczących środków ochrony roślin 4  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "maltodekstryna", "nadtlenek wodoru", "terpeny (eugenol, geraniol i tymol)", "chlorek sodu", "cerewisan" oraz pyretryny otrzymywane z roślin innych niż złocień dalmatyński (Chrysanthemum cinerariaefolium) są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Ponadto EGTOP wydał zalecenia dotyczące struktury tego załącznika.

(4) W zaleceniach dotyczących paszy 5  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "guma guar" jako dodatek paszowy, "wyciąg z kasztana jadalnego" jako dodatek sensoryczny oraz "bezwodna betaina" w przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym oraz wyłącznie pochodzenia naturalnego lub ekologicznego są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. W załączniku tym odniesienie do niektórych dodatków do kiszonki jest niejasne i należy je doprecyzować, aby uniknąć pomyłek.

(5) W zaleceniach dotyczących żywności 6  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "gliceryna" jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych oraz jako powłoka tabletkach, "bentonit" jako substancja pomocnicza w przetwórstwie, "kwas mlekowy L(+) i wodorotlenek sodu" jako substancje pomocnicze w przetwórstwie przy ekstrakcji białek roślinnych oraz "guma tara w proszku" jako zagęszczacz i "wyciąg z szyszek chmielu i wyciąg z kalafonii sosnowej" w produkcji cukru są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VIII do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Ponadto EGTOP zalecił wprowadzenie wymogu, by guma tara w proszku, lecytyny, gliceryna, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan, guma arabska, guma guar i wosk karnauba pochodziły z produkcji ekologicznej. Należy zapewnić podmiotom gospodarczym trzyletni okres przejściowy, aby miały one wystarczający czas na dostosowanie się do tego nowego wymogu.

(6) W załączniku VIIIa do rozporządzenia (WE) nr 889/2008 niektóre odniesienia do nazw dodatków są nieprecyzyjne i należy je wyjaśnić, aby uniknąć pomyłek.

(7) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 889/2008.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)
załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
2)
załącznik II zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia;
3)
załącznik VI zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku III do niniejszego rozporządzenia;
4)
załącznik VIII zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia;
5)
załącznik VIIIa zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku V do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 grudnia 2019 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK I

Nawozy, środki poprawiające właściwości gleby oraz substancje odżywcze, o których mowa w art. 3 ust. 1 i art. 6d ust. 2

Uwagi:

A: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 i przeniesione poprzez art. 16 ust. 3 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 834/2007

B: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 834/2007

DopuszczenieNazwa

Produkty złożone lub produkty zawierające jedynie materiały wymienione poniżej:

Opis, wymogi dotyczące składu, warunki użycia
AObornikProdukt zawierający mieszaninę odchodów zwierzęcych i materii roślinnej (ściółka dla zwierząt)

Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego

ASuchy obornik i odwodniony nawóz od drobiuZakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
AKompostowane odchody zwierzęce, w tym nawóz od drobiu i przekompostowany obornikZakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
APłynne odchody zwierzęceUżywane po kontrolowanej fermentacji lub odpowiednim rozcieńczeniu

Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego

BPrzekompostowana lub sfermentowana mieszanina odpadów z gospodarstw domowychProdukt otrzymywany z segregowanych w gospodarstwach domowych odpadów, poddanych kompostowaniu lub beztlenowej fermentacji do produkcji biogazu

Jedynie roślinne i zwierzęce odpady z gospodarstw domowych

Jedynie produkowane w zamkniętym i monitorowanym systemie gromadzenia odpadów, zatwierdzonym przez państwo członkowskie

Maksymalne stężenie w mg/kg suchej masy:

kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć:

0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny

ATorfUżycie ograniczone do ogrodnictwa (ogrodnictwo towarowe, uprawa roślin ozdobnych, sadownictwo, szkółki)
AOdpady poprodukcyjne z hodowli grzybówPoczątkowy skład podłoża ogranicza się do produktów z niniejszego załącznika
AOdchody dżdżownic (Wermikompost) i owadów
AGuano
APrzekompostowana lub sfermentowana mieszanina resztek substancji roślinnychProdukt otrzymany z mieszaniny resztek roślinnych poddanych kompostowaniu lub fermentacji beztlenowej do produkcji biogazu
BProdukt pofermentacyjny z produkcji biogazu zawierający produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego poddane fermentacji z materiałami pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego wymienionymi w niniejszym załącznikuProdukty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty uboczne pochodzące od dzikich zwierząt) kategorii 3 oraz treść przewodu pokarmowego kategorii 2 (kategorie 2 i 3 zdefiniowano w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 (1)) nie mogą pochodzić z chowu przemysłowego.

Procesy muszą być zgodne z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011.

Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych

BProdukty i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, jak poniżej:(1) Maksymalne stężenie suchej masy chromu (VI) w mg/kg: niewykrywalny
mączka z krwi(2) Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych
mączka z kopyt
mączka rogowa
mączka kostna lub odżelowana mączka kostna
mączka rybna
mączka mięsna
mączka z piór, włosów i skóry
wełna
sierść (1)
włosy
produkty mleczarskie
hydrolizat białkowy (2)
AProdukty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego użyte jako nawozyNa przykład: wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, słód kukurydziany
BHydrolizaty białkowe pochodzenia roślinnego
AWodorosty morskie i produkty z wodorostów morskichO ile bezpośrednio otrzymane z:

(i) procesów fizycznych, włączając dehydratację, zamrażanie i mielenie;

(ii) ekstrakcji wodnej lub wodnych roztworów kwasów lub zasad;

(iii) fermentacji

ATrociny i wióry drzewneDrewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
APrzekompostowana koraDrewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
APopiół drzewnyZ drewna niepoddanego chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
AFosforyt miękkiProdukt określony w pkt 7 załącznika IA.2. do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (2).

Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205

AFosforan glinowo-wapniowyProdukt określony w pkt 6 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003.

Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205

Użycie ograniczone do podstawowych gleb (pH > 7,5)

ATomasyna (żużel Thomasa)Produkty określone w pkt 1 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
ASurowa sól potasowa lub kainitProdukty określone w pkt 1 załącznika IA.3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
ASiarczan potasu możliwie zawierający sól magnezuProdukt uzyskiwany z surowych soli potasowych w drodze procesu fizycznego wydobycia oraz możliwie zawierający także sole magnezu
AWywar gorzelniczy i ekstrakt z wywaru gorzelniczegoZ wyjątkiem wywaru gorzelniczego amonowego
AWęglan wapnia, na przykład: kreda, margiel, mielony wapień, ameliorant bretoński, (maerl), kreda fosforowaWyłącznie pochodzenia naturalnego
BOdpady z mięczakówWyłącznie ze zrównoważonego rybołówstwa zgodnie z definicją w art. 4 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Rady (UE) nr 1380/2013, lub z akwakultury ekologicznej
BSkorupy jajZakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
AWęglan magnezu i wapniaWyłącznie pochodzenia naturalnego

np. kreda magnezowa, mielony wapień magnezowy, wapień

ASiarczan magnezowy (kizeryt)Wyłącznie pochodzenia naturalnego
ARoztwór chlorku wapniaOpryskiwanie dolistne jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia
ASiarczan wapnia (gips)Produkty określone w pkt 1 załącznika ID do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003

Wyłącznie pochodzenia naturalnego

A, BWapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukruProdukt uboczny produkcji cukru z buraków cukrowych i trzciny cukrowej
AWapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji soli próżniowejProdukt uboczny uzyskiwany w produkcji soli próżniowej z solanki znajdowanej w górach
ASiarka elementarnaProdukty określone w załączniku ID.3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
APierwiastki śladoweMikroelementy nieorganiczne wymienione w części E załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
AChlorek sodu
AMączka mineralna (skalna) i glinki
BLeonardyt (surowy osad organiczny bogaty w kwasy humusowe)Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego
BKwasy humusowe i fulwoweJedynie w przypadku, gdy uzyskiwane są poprzez sole/roztwory nieorganiczne z wyłączeniem soli amonowych; lub uzyskiwane są z oczyszczania wody pitnej
BKsylitJedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego (np. produkt uboczny przy wydobyciu węgla brunatnego)
BChityna (polisacharyd uzyskiwany z pancerzy skorupiaków)Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwana jest ze zrównoważonego rybołówstwa zgodnie z definicją w art. 4 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Rady (UE) nr 1380/2013 lub z akwakultury ekologicznej
BBogaty w substancje organiczne osad denny zbiorników słodkowodnych, powstały w warunkach beztlenowych

(np. sapropel)

Jedynie osady organiczne, które są produktami ubocznymi gospodarowania zbiornikami słodkowodnymi lub są wydobyte z dawnych terenów słodkowodnych

W stosownych przypadkach wydobycie należy prowadzić w taki sposób, aby miało ono jak najmniejszy wpływ na system wodny

Jedynie osady pochodzące ze źródeł wolnych od zanieczyszczeń pestycydami, trwałych zanieczyszczeń organicznych i substancji ropopodobnych

Maksymalne stężenie w mg/kg suchej masy: kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć: 0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny

BBiowęgiel - produkt rozkładu termicznego uzyskany z szerokiej gamy materiałów organicznych pochodzenia roślinnego i stosowany jako środek poprawiający właściwości glebyWyłącznie z materiałów roślinnych, niepoddanych obróbce lub poddanych działaniu produktów wymienionych w załączniku II.

Maksymalna wartość 4 mg wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) na kg suchej masy (DM). Wartość tę poddaje się przeglądowi co dwa lata, biorąc pod uwagę ryzyko akumulacji w wyniku wielu zastosowań."

(1) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1).

(2) Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 13 października 2003 r. w sprawie nawozów (Dz.U. L 304 z 21.11.2003, s. 1).

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK II

Pestycydy - środki ochrony roślin określone w art. 5 ust. 1

Wszystkie substancje wymienione w niniejszym załączniku muszą spełniać co najmniej warunki stosowania określone w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 7 ( 8 . Bardziej restrykcyjne warunki stosowania w produkcji ekologicznej zostały określone w drugiej kolumnie każdej tabeli.

1. Substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego

NazwaOpis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia
Allium sativum (wyciąg z czosnku)
Azadyrachtyna uzyskiwana z Azadirachta indica (miodla indyjska)
Wosk pszczeliWyłącznie jako maść ogrodnicza/chroniąca rany.
COS-OGA
Hydrolizat białkowy z wyłączeniem żelatyny
LaminarynaBrunatnice pochodzą z ekologicznej uprawy zgodnie z art. 6d lub ze zrównoważonych zbiorów zgodnie z art. 6c.
Maltodekstryna
FeromonyTylko w pułapkach i dozownikach.
Oleje roślinneDozwolone wszystkie zastosowania z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
PyretrynyWyłącznie pochodzenia roślinnego.
Gorzknia otrzymana z Quassia amaraWyłącznie jako środek owadobójczy i odstraszający owady.
Środki odstraszające zapachem, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego/tłuszcz owczyStosować jedynie na niejadalnych częściach roślin uprawnych i w miejscach, gdzie uprawy nie są spożywane przez owce lub kozy.
Salix spp. Cortex (kora wierzby)
Terpeny (eugenol, geraniol i tymol)

2. Substancje podstawowe

Substancje podstawowe na bazie żywności (w tym: lecytyny, sacharoza, fruktoza, ocet, serwatka, chlorowodorek chitozanu (1) i Equisetum arvense itp.)Tylko te substancje podstawowe w rozumieniu art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 (2), które są objęte definicją »środka spożywczego« zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz są pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Substancje, których nie można stosować jako środki chwastobójcze.
(1) Uzyskane ze zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury ekologicznej.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

3. Mikroorganizmy lub substancje produkowane przez mikroorganizmy lub otrzymane z mikroorganizmów

NazwaOpis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia
MikroorganizmyNiepochodzące z GMO.
Spinosad
Cerewisan

4. Substancje inne niż wymienione w sekcjach 1, 2 i 3

NazwaOpis, wymagania dotyczące składu, warunki lub ograniczenia użycia
Krzemian glinu (kaolin)
Wodorotlenek wapniaJeżeli stosowany jako środek grzybobójczy, to tylko w przypadku drzew owocowych, łącznie ze szkółkami, do zwalczania Nectria galligena (rak drzew owocowych).
Dwutlenek węgla
Związki miedzi w postaci: wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, tlenku miedzi, cieczy bordoskiej i trójzasadowego siarczanu miedzi
Wodorofosforan diamonuWyłącznie w charakterze środka wabiącego w pułapkach.
Etylen
Kwasy tłuszczoweDozwolone wszystkie zastosowania, z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Ortofosforan żelaza(III)Preparaty przeznaczone do spryskiwania powierzchni między roślinami uprawnymi.
Nadtlenek wodoru
Diatomit (ziemia okrzemkowa)
Siarczan wapnia (wielosiarczek wapnia)
Olej parafinowy
Wodorowęglan potasu i sodu (dwuwęglan potasu/sodu)
Pyretroidy (tylko deltametryna lub lambda-cyhalotryna)Tylko w pułapkach zawierających określone środki wabiące; tylko przeciwko Bactrocera oleae i Ceratitis capitata Wied.
Piasek kwarcowy
Chlorek soduDozwolone wszystkie zastosowania, z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Siarka"

ZAŁĄCZNIK  III

"ZAŁĄCZNIK VI

Dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt, o których mowa w art. 22 lit. g), art. 24 ust. 2 i art. 25m ust. 2

Dodatki paszowe wymienione w niniejszym załączniku muszą być zatwierdzone na mocy rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady.

1. DODATKI TECHNOLOGICZNE

a) Konserwanty

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
E 200Kwas sorbinowy
E 236Kwas mrówkowy
E 237Mrówczan sodu
E 260Kwas octowy
E 270Kwas mlekowy
E 280Kwas propionowy
E 330Kwas cytrynowy

b) Przeciwutleniacze

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
1b306(i)Ekstrakty tokoferolu z olejów roślinnych
1b306(ii)Bogate w tokoferol (w postaci delta) ekstrakty z olejów roślinnych

c) Emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze i substancje żelujące

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
1c322LecytynyWyłącznie pochodzące z surowców ekologicznych.
Stosowanie ograniczone do pasz dla zwierząt akwakultury.

d) Spoiwa i środki przeciwzbrylające

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
E 412Guma guar
E 535Żelazocyjanek soduMaksymalna dawka wynosząca 20 mg/kg NaCl obliczona jako anion heksacyjanożelazianu.
E 551bKrzemionka koloidalna
E 551cDiatomit (ziemia okrzemkowa, oczyszczona)
1m558iBentonit
E 559Glinki kaolinowe, bez azbestu
E 560Naturalne mieszaniny steatytów i chlorynu
E 561Wermikulit
E 562Sepiolit
E 566Natrolit-fonolit
1g568Klinoptylolit pochodzenia osadowego
E 599Perlit

e) Dodatki do kiszonki

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
1k 1k236Enzymy i mikroorganizmy Kwas mrówkowyStosowanie ograniczone do produkcji kiszonki, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację.

Użycie kwasu mrówkowego, propionowego oraz ich soli sodowych w produkcji kiszonki jest dozwolone wyłącznie wtedy, gdy warunki pogodowe nie pozwalają na właściwą fermentację.

1k237Mrówczan sodu
1k280Kwas propionowy
1k281Propionian sodu

2. DODATKI SENSORYCZNE

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
2bSubstancje aromatyzująceWyłącznie ekstrakty z produktów rolnych.
Castanea sativa Mill.: Wyciąg z kasztana jadalnego

3. DODATKI DIETETYCZNE

a) Witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje o podobnym działaniu

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
3aWitaminy i prowitaminyPochodzące z produktów rolnych. W przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym i zwierząt akwakultury stosować można wyłącznie takie witaminy pochodzenia syntetycznego, które są identyczne z witaminami pozyskanymi z produktów rolnych.
W przypadku przeżuwaczy stosować można wyłącznie takie syntetyczne witaminy A, D i E, które są identyczne z witaminami pozyskanymi z produktów rolnych, pod warunkiem wcześniejszego dopuszczenia przez państwa członkowskie w oparciu o ocenę możliwości uzyskania przez ekologiczne przeżuwacze niezbędnych ilości wymienionych witamin w dawkach pokarmowych.
3a920Bezwodna betainaWyłącznie w przypadku zwierząt z żołądkiem jednokomorowym

Wyłącznie pochodzenia naturalnego i, jeżeli są dostępne, pochodzenia ekologicznego

b) Mieszanki pierwiastków śladowych

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
E1 żelazo
3b101Węglan żelaza(II) (syderyt)
3b103Monohydrat siarczanu żelaza(II)
3b104Heptahydrat siarczanu żelaza(II)
3b201Jodek potasu
3b202Jodan wapnia, bezwodny
3b203Powlekany, granulowany jodan wapnia, bezwodny
3b301Tetrahydrat octanu kobaltu(II)
3b302Węglan kobaltu(II)
3b303Monohydrat wodorotlenku węglanu (2:3) kobaltu(II)
3b304Powlekany, granulowany monohydrat wodorotlenku węglanu (2:3) kobaltu(II)
3b305Heptahydrat siarczanu kobaltu (II)
3b402Dihydroksymonohydrat węglanu miedzi(II)
3b404Tlenek miedzi(II)
3b405Pentahydrat siarczanu miedzi (II)
3b409Trihydroksychlorek dimiedzi (TBCC)
3b502Tlenek manganu(II)
3b503Monohydrat siarczanu manganu(II)
3b603Tlenek cynku
3b604Heptahydrat siarczanu cynku
3b605Monohydrat siarczanu cynku
3b609Monohydrat hydroksychlorku cynku (TBZC)
3b701Dihydrat molibdenianu sodu
3b801Selenian(IV) sodu
3b810, 3b811,

3b812, 3b813 i 3b817

Drożdże inaktywowane wzbogacone selenem

4. DODATKI ZOOTECHNICZNE

Numer identyfikacyjny lub grupa funkcjonalnaSubstancjaOpis, warunki stosowania
4a, 4b, 4c i 4dEnzymy i mikroorganizmy w kategorii »dodatki zootechniczne"«

ZAŁĄCZNIK  IV

"ZAŁĄCZNIK VIII

Niektóre produkty i substancje używane do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej, drożdży i produktów drożdżowych określone w art. 27 ust. 1 lit. a) i art. 27a lit. a

SEKCJA A - DODATKI DO ŻYWNOŚCI, W TYM ICH NOŚNIKI

Do celów obliczeń określonych w art. 23 ust. 4 lit. a) ppkt (ii) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 dodatki do żywności wymienione w kolumnie numeru identyfikacyjnego oznaczone gwiazdką należy uwzględniać jako składniki pochodzenia rolniczego.

KodNazwaPrzetwarzanie środków spożywczychSzczególne warunki i ograniczenia w uzupełnieniu do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
pochodzenia roślinnegopochodzenia zwierzęcego
E 153Węgiel roślinnyXSer kozi z popiołem Ser Morbier
E 160b*Annato, biksyna, nor-biksynaXSer Red. Leicester Ser Double Gloucester Ser Cheddar Ser Mimolette
E 170Węglan wapniaXXNie stosować do barwienia lub wzbogacania produktów w wapń
E 220Dwutlenek siarkiXX (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego)W winach owocowych (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i w miodzie pitnym z cukrem i bez dodatku cukru: 100 mg/l (Najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l)
E 223Pirosiarczyn soduXSkorupiaki
E 224Pirosiarczyn potasuXX (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego)W winach owocowych (wino uzyskane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) i w miodzie pitnym z cukrem i bez dodatku cukru: 100 mg/l (Najwyższe dopuszczalne poziomy bez względu na źródło, wyrażone jako SO2 w mg/l)
E 250Azotyn soduXDla produktów mięsnych. Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości. Nie w połączeniu z E 252. Indykatywna ilość wprowadzana wyrażona jako NaNO2: 80 mg/kg, maksymalna ilość pozostałości wyrażona jako NaNO2: 50 mg/kg
E 252Azotan potasuXDla produktów mięsnych. Może być używany wyłącznie po uprzednim wykazaniu w sposób wymagany przez właściwe organy, że dla tego dodatku nie jest dostępna żadna technologiczna alternatywa, która zapewniałaby te same gwarancje lub umożliwiałaby zachowanie jego szczególnych właściwości. Nie w połączeniu z E 250. Indykatywna ilość wprowadzana wyrażona jako NaNO3: 80 mg/kg, maksymalna ilość pozostałości wyrażona jako NaNO3: 50 mg/kg
E 270Kwas mlekowyXX
E 290Dwutlenek węglaXX
E 296Kwas jabłkowyX
E 300Kwas askorbinowyXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne
E 301Askorbinian soduXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne w związku z azotynami i azotanami
E 306(*)Ekstrakt bogaty w tokoferolXXPrzeciwutleniacz
E 322(*)LecytynyXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: przetwory mleczne Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskane z surowców ekologicznych.
E 325Mleczan soduXProdukty na bazie mleka i produkty mięsne
E 330Kwas cytrynowyXX
E 331Cytryniany soduXX
E 333Cytryniany wapniaX
E 334Kwas winowy (L(+)-)XX (wyłącznie w odniesieniu do miodu pitnego)W odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: miód pitny
E 335Winiany soduX
E 336Winiany potasuX
E 341 (i)Fosforan monowapniowyXŚrodek spulchniający w mące z dodatkiem proszku do pieczenia
E 392*Ekstrakty rozmarynuXXWyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej
E 400Kwas alginowyXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 401Alginian soduXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 402Alginian potasuXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 406AgarXXWodniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka i produkty mięsne
E 407KaragenXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
E 410*Mączka chleba świętojańskiegoXXWyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.
Ε 412*Guma guarXXWyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.
Ε 414*Guma arabskaXXWyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.
Ε 415Guma ksantanowaXX
Ε 417Guma tara w proszkuXXZagęszczacz

Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej.

Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.

Ε 418Guma gellanXXWyłącznie postać o wysokiej zawartości grup acylo-

wych

Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej.

Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r.

Ε 422GlicerynaXXWyłącznie pochodzenia roślinnego Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. W odniesieniu do ekstraktów roślinnych i roślinnych środków aromatyzujących jako substancja utrzymująca wilgoć w kapsułkach żelowych oraz jako powłoka tabletek
Ε 440* (i)PektynaXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkty na bazie mleka
Ε 464Hydroksypropylome-

tyloceluloza

XXMateriał do kapsułkowania kapsułek
Ε 500Węglany soduXX
Ε 501Węglany potasuX
Ε 503Węglany amonuX
Ε 504Węglany magnezuX
Ε 509Chlorek wapniaXKoagulacja mleka
Ε 516Siarczan wapniaXNośnik
Ε 524Wodorotlenek soduXObróbka powierzchni "Laugengebäck" i regulacja kwasowości w ekologicznych środkach aromatyzujących
Ε 551Dwutlenek krzemuXXW odniesieniu do suszonych ziół i przypraw w postaci proszku, środków aromatyzujących i propolisu
Ε 553bTalkXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: na powierzchnię kiełbas
Ε 901Wosk pszczeliXWyłącznie jako substancja glazurująca w przypadku

wyrobów cukierniczych

Wosk pszczeli pochodzący z produkcji ekologicznej

Ε 903Wosk karnaubaXJako substancja glazurująca w przypadku wyrobów cukierniczych

Jako metoda łagodząca w odniesieniu do obowiązkowego głębokiego mrożenia owoców jako środka w ramach kwarantanny przeciwko organizmom szkodliwym (dyrektywa wykonawcza Komisji (UE) 2017/1279)0

Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej. Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskany z surowców ekologicznych.

E 938ArgonXX
E 939HelXX
E 941AzotXX
E 948TlenXX
E 968ErytrytolXXWyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej bez wykorzystania technologii wymiany jonowej
(1) Dyrektywa wykonawcza Komisji (UE) 2017/1279 z dnia 14 lipca 2017 r. zmieniająca załączniki I do V do dyrektywy Rady 2000/29/ WE w sprawie środków ochronnych przed wprowadzaniem do Wspólnoty organizmów szkodliwych dla roślin lub produktów roślinnych i przed ich rozprzestrzenianiem się we Wspólnocie (Dz.U. L 184 z 15.7.2017, s. 33).

SEKCJA B - SUBSTANCJE POMOCNICZE W PRZETWÓRSTWIE I INNE PRODUKTY, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRZETWARZANIU SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO Z PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ

NazwaPrzygotowywanie

wszystkich środków

spożywczych

pochodzenia

roślinnego

Przygotowywanie

wszystkich środków

spożywczych

pochodzenia

zwierzęcego

Szczególne warunki i ograniczenia w uzupełnieniu do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
WodaXXWoda pitna w rozumieniu dyrektywy Rady 98/83/WE
Chlorek wapniaXKoagulator
Węglan wapniaX
Wodorotlenek wapniaX
Siarczan wapniaXKoagulator
Chlorek magnezu (lub nigari)XKoagulator
Węglan potasuXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: suszenie winogron
Węglan soduXX
Kwas mlekowyXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: do regulacji pH kąpieli solankowej w produkcji sera
Kwas mlekowy L(+) z fermentacjiXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: do przygotowywania wyciągów z białek roślinnych
Kwas cytrynowyXX
Wodorotlenek soduXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: do produkcji cukru/cukrów; do produkcji oliwy, z wyłączeniem produkcji oliwy z oliwek; do przygotowywania wyciągów z białek roślinnych
Kwas siarkowyXXProdukcja żelatyny Produkcja cukru/cukrów
Wyciąg z szyszek chmieluXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów w produkcji cukru. Jeżeli jest dostępny - z produkcji ekologicznej
Wyciąg z kalafonii sosnowejXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia roślinnego: wyłącznie do celów eliminacji drobnoustrojów w produkcji cukru. Jeżeli jest dostępny - z produkcji ekologicznej
Kwas solnyXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny; do regulacji pH kąpieli solankowej w przetwórstwie serów Gouda, Edam i Maasdammer, Boerenkaas, Friese i Leidse Nagelkaas
Wodorotlenek amonuXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Nadtlenek wodoruXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Dwutlenek węglaXX
AzotXX
Alkohol etylowyXXRozpuszczalnik
Kwas garbnikowyXŚrodek wspomagający filtrację
Albumina jaja kurzegoX
KazeinaX
ŻelatynaX
KarukX
Oleje roślinneXXŚrodki natłuszczające, przeciwprzyczepne lub przeciwpieniące

Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej

Dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnejX
Węgiel aktywowanyX
TalkXZgodnie ze szczegółowymi kryteriami czystości dodatku do żywności E 553b
BentonitXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: jako środek zwiększający lepkość miodu pitnego
CelulozaXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Ziemia okrzemkowaXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
PerlitXXW odniesieniu do środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: produkcja żelatyny
Łupiny orzechów laskowychX
Mączka ryżowaX
Wosk pszczeliXŚrodek przeciwprzyczepny Wosk pszczeli pochodzący z produkcji ekologicznej
Wosk karnaubaXŚrodek przeciwprzyczepny Wyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej.

Stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. Do tego dnia - wyłącznie uzyskany z surowców ekologicznych.

Kwas octowy/ocetXWyłącznie pochodzący z produkcji ekologicznej.

Wyłącznie do przetwarzania ryb. Z naturalnej fermentacji, niewytworzony z organizmu genetycznie zmodyfikowanego (GMO) ani przy pomocy GMO

Chlorowodorek tiaminyXXStosowany wyłącznie do przetwarzania win owocowych, w tym cydru i perry, oraz miodu pitnego
Wodorofosforan diamonuXXStosowany wyłącznie do przetwarzania win owocowych, w tym cydru i perry, oraz miodu pitnego
Włókno drzewneXXŹródło drewna powinno być ograniczone do certyfikowanego drewna pozyskanego w zrównoważony sposób. Stosowane drewno nie może zawierać związków toksycznych (toksyn pochodzących z obróbki po ścięciu, naturalnie występujących lub z mikroorganizmów)

SEKCJA C - SUBSTANCJE POMOCNICZE UŻYWANE W PRODUKCJI DROŻDŻY I PRODUKTÓW DROŻDŻOWYCH

NazwaDrożdżeDrożdżowe wyroby

cukiernicze, receptury

na bazie drożdży

Szczegółowe warunki
Chlorek wapniaX
Dwutlenek węglaXX
Kwas cytrynowyXDo regulacji pH w produkcji drożdży
Kwas mlekowyXDo regulacji pH w produkcji drożdży
AzotXX
TlenXX
Skrobia ziemniaczanaXXDo filtrowania

Wyłącznie pochodząca z produkcji ekologicznej

Węglan soduXXDo regulacji pH
Oleje roślinneXXŚrodki natłuszczające, przeciwprzyczepne lub przeciwpieniące. Wyłącznie pochodzące z produkcji ekologicznej""

ZAŁĄCZNIK  V

"ZAŁĄCZNIK VIIIa

Produkty i substancje dopuszczone do stosowania lub dodawania w ekologicznych produktach z sektora wina, o których mowa w art. 29c
Rodzaj obróbki zgodnie z załącznikiem I A do rozporządzenia (WE) nr 606/2009Nazwa produktów lub substancjiSzczegółowe warunki, obostrzenia w

granicach limitów i warunków określonych

w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 i

rozporządzeniu (WE) nr 606/2009

Punkt 1: Napowietrzanie lub dodawanie tlenu- Powietrze

- Tlen gazowy

Punkt 3: Odwirowywanie i filtracja- Perlit

- Celuloza

- Ziemia okrzemkowa

Stosowanie wyłącznie jako obojętny filtrujący środek pomocniczy
Punkt 4: Stworzenie obojętnej atmosfery oraz obróbka produktu bez dostępu powietrza- Azot

- Dwutlenek węgla

- Argon

Punkty 5, 15 i 21: Stosowanie- Drożdże (1), ściany komórkowe drożdży
Punkt 6: Stosowanie- Wodorofosforan diamonu

- Chlorowodorek tiaminy

- Autolizaty drożdży

Punkt 7: Stosowanie- Dwutlenek siarki

- Wodorosiarczyn potasu lub pirosiarczyn potasu

a) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 100 mg/l w przypadku wina czerwonego, o którym mowa w części A pkt 1 lit. a) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l.

b) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 150 mg/l w przypadku wina białego i różowego, o których mowa w części A pkt 1 lit. b) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l.

c) W przypadku wszystkich innych kategorii wina maksymalną zawartość dwutlenku siarki zastosowaną zgodnie z załącznikiem I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 w dniu 1 sierpnia 2010 r. pomniejsza się o 30 mg/l.

Punkt 9: Stosowanie- Węgiel drzewny do zastosowań enologicznych
Punkt 10: Oczyszczanie- Żelatyna jadalna (2)

- Substancje białkowe pochodzenia roślinnego uzyskane z pszenicy lub grochu (2)

- Karuk (2)

- Albumina jaja kurzego (2)

- Taniny (2)

- Substancje białkowe uzyskane z ziemniaków (2)

- Ekstrakty protein drożdżowych (2)

- Kazeina

- Chitozan pochodzący z Aspergillus niger

- Kazeinian potasu

- Dwutlenek krzemu

- Bentonit

- Enzymy pektolityczne

Punkt 12: Stosowanie do zakwaszania- Kwas mlekowy

- Kwas winowy L(+)

Punkt 13: Stosowanie do odkwaszania- Kwas winowy L(+)

- Węglan wapnia

- Neutralny winian potasu

- Wodorowęglan potasu

Punkt 14: Dodawanie- Żywica z sosny alepskiej
Punkt 17: Stosowanie- Bakterie mlekowe
Punkt 19: Dodawanie- Kwas L-askorbinowy
Punkt 22: Barbotaż- Azot
Punkt 23: Dodawanie- Dwutlenek węgla
Punkt 24: Dodawanie w celu stabilizacji wina- Kwas cytrynowy
Punkt 25: Dodawanie- Taniny (2)
Punkt 27: Dodawanie- Kwas metawinowy
Punkt 28: Stosowanie- Guma arabska (2)
Punkt 30: Stosowanie- Dwuwinian potasu
Punkt 31: Stosowanie- Cytrynian miedzi
Punkt 35: Stosowanie- Mannoproteiny drożdży
Punkt 38: Stosowanie- Kawałki drewna dębowego
Punkt 39: Stosowanie- Alginian potasu
Punkt 44: Stosowanie- Chitozan pochodzący z Aspergillus niger
Punkt 51: Stosowanie- Drożdże dezaktywowane
Rodzaj obróbki zgodnie z sekcją A pkt 2 lit. b) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 606/2009- Siarczan wapniaWyłącznie w przypadku »vino generoso« lub »vino generoso de licor"«
(1) W przypadku poszczególnych szczepów drożdży: uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne.

(2) Uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne.

1 Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1).
3 Sprawozdanie końcowe dotyczące nawozów III https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/ final-report-egtop-fertilizers-iii_en.pdf
4 Sprawozdanie końcowe dotyczące środków ochrony roślin IV https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-productio-n_en.
5 Sprawozdanie końcowe dotyczące paszy III i żywności V https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-production_en.
6 Sprawozdanie końcowe dotyczące żywności IV oraz sprawozdanie końcowe dotyczące paszy III i żywności V https://ec.europa.eu/info/publications/egtop-reports-organic-production_en.
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.