Rozporządzenie delegowane 2017/1961 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do niektórych praktyk enologicznych
Dz.U.UE.L.2017.279.25
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2017/1961
z dnia 2 sierpnia 2017 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do niektórych praktyk enologicznych
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 75 ust. 2 i art. 75 ust. 3 lit. g),
(1) Zgodnie z art. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 2 dozwolone praktyki enologiczne są ustalone w załączniku I A do wymienionego rozporządzenia. Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina (OIV) przyjęła 12 rezolucji enologicznych, które były ujęte w decyzji Rady z dnia 7 października 2016 r., a wśród nich dwie nowe praktyki enologiczne dotyczące wykorzystywania płytek filtracyjnych zawierających zeolity typu fojazytu Y w celu adsorpcji haloanizoli oraz obróbki wina z wykorzystaniem poliasparaginianu potasu. W celu uwzględnienia postępu technicznego i zapewnienia unijnym producentom takich samych możliwości jak te, którymi dysponują producenci z państw trzecich, należy zezwolić w Unii na stosowanie tych nowych praktyk enologicznych na warunkach stosowania określonych przez OIV.
(2) Zgodnie z art. 80 ust. 3 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, w przypadku zatwierdzania praktyk enologicznych dla wina Komisja musi uwzględniać ochronę zdrowia ludzkiego. Stosowanie dodatków do żywności powinno spełniać wymogi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 3 . Poliasparaginian potasu nie jest objęty unijnym wykazem dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności zawartym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Jednak załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 został niedawno zmieniony rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/1399 4 w celu włączenia tej substancji do unijnego wykazu dodatków do żywności. W związku z tym można teraz zezwolić w Unii na obróbkę wina z wykorzystaniem poliasparaginianu potasu.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 606/2009,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |