Rozporządzenie 426/2014 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.125.55

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 kwietnia 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 426/2014
z dnia 25 kwietnia 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych 1 , w szczególności jego art. 26,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 stanowi, że napoje spirytusowe z kategorii 16 "Okowita (uzupełniona nazwą owocu) otrzymywana w wyniku maceracji i destylacji" mogą być otrzymywane w drodze maceracji owoców lub jagód wymienionych w tym punkcie. W niektórych państwach członkowskich ten rodzaj napoju spirytusowego jest tradycyjnie produkowany również z innych owoców, które nie są umieszczone w tym wykazie. Z tego względu należy rozszerzyć wykaz owoców lub jagód stosowanych do produkcji napojów spirytusowych w ramach tej kategorii.

(2) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 stanowi, że napoje spirytusowe z kategorii 24 "Akvavit lub aquavit" są napojami spirytusowymi kminkowymi - lub koperkowymi - aromatyzowanymi destylatem z roślin lub przyprawami korzennymi. Te napoje spirytusowe są tradycyjnie produkowane z zastosowaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. W obecnej kategorii napoju spirytusowego "Akvavit lub aquavit" nie precyzuje się, czy zastosowanie alkoholu etylowego jest obowiązkowe. Jednakże zastosowanie alkoholu etylowego w produkcji "Akvavit lub aquavit" jest niezbędne do zapewnienia jakości produktu.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 110/2008.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Napojów Spirytusowych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 kwietnia 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii 16 lit. a) ppkt (ii) otrzymuje brzmienie:

"(ii) otrzymywany z następujących owoców lub jagód:

- jeżyna (Rubus fruticosus auct. aggr.),

- truskawka (Fragaria spp.),

- borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.),

- malina (Rubus idaeus L.),

- czerwona porzeczka (Ribes rubrum L.),

- biała porzeczka (Ribes niveum Lindl.),

- czarna porzeczka (Ribes nigrum L.),

- tarnina (Prunus spinosa L.),

- jarząb domowy (Sorbus aucuparia L.),

- jarząb domowy - odmiana service-berry (Sorbus domestica L.),

- ostrokrzew (Ilex aquifolium i Ilex cassine L.),

- gaulteria rozesłana (Sorbus torminalis (L.) Crantz),

- bez czarny (Sambucus nigra L.),

- agrest (Ribes uva-crispa L. syn. Ribes grossularia),

- żurawina (Vaccinium L. subgenus Oxycoccus),

- borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.),

- borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.),

- rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.),

- dzika róża (Rosa canina L.),

- malina moroszka (Rubus chamaemorus L.),

- bażyna czarna (Empetrum nigrum L.),

- malina arktyczna (Rubus arcticus L.),

- mirt zwyczajny (Myrtus communis L.),

- banan (Musa spp.),

- męczennica jadalna (Passiflora edulis Sims),

- śliwiec słodki (Spondias dulcis Sol. ex Parkinson),

- ubos (Spondias mombin L.),

- orzech włoski (Juglans regia L.),

- orzech laskowy (Corylus avellana L.),

- kasztan jadalny (Castanea sativa L.),

- owoce cytrusowe (Citrus spp. L.),

- opuncja (Opuntia ficus-indica).";

2) w kategorii 24 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) Akvavit lub aquavit to napój spirytusowy kminkowy - lub koperkowy - produkowany z zastosowaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, aromatyzowany destylatem z roślin lub przyprawami korzennymi.".

1 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.