Rozporządzenie 426/2014 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
Dz.U.UE.L.2014.125.55
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 426/2014
z dnia 25 kwietnia 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych 1 , w szczególności jego art. 26,
(1) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 stanowi, że napoje spirytusowe z kategorii 16 "Okowita (uzupełniona nazwą owocu) otrzymywana w wyniku maceracji i destylacji" mogą być otrzymywane w drodze maceracji owoców lub jagód wymienionych w tym punkcie. W niektórych państwach członkowskich ten rodzaj napoju spirytusowego jest tradycyjnie produkowany również z innych owoców, które nie są umieszczone w tym wykazie. Z tego względu należy rozszerzyć wykaz owoców lub jagód stosowanych do produkcji napojów spirytusowych w ramach tej kategorii.
(2) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 stanowi, że napoje spirytusowe z kategorii 24 "Akvavit lub aquavit" są napojami spirytusowymi kminkowymi - lub koperkowymi - aromatyzowanymi destylatem z roślin lub przyprawami korzennymi. Te napoje spirytusowe są tradycyjnie produkowane z zastosowaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. W obecnej kategorii napoju spirytusowego "Akvavit lub aquavit" nie precyzuje się, czy zastosowanie alkoholu etylowego jest obowiązkowe. Jednakże zastosowanie alkoholu etylowego w produkcji "Akvavit lub aquavit" jest niezbędne do zapewnienia jakości produktu.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 110/2008.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Napojów Spirytusowych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 25 kwietnia 2014 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |