Rozporządzenie 3010/95 zawieszające całkowicie lub częściowo stosowanie stawek celnych w zakresie niektórych produktów pochodzących z Malty objętych rozdziałami 1-24 Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.314.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 15 kwietnia 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 3010/95
z dnia 18 grudnia 1995 r.
zawieszające całkowicie lub częściowo stosowanie stawek celnych w zakresie niektórych produktów pochodzących z Malty objętych rozdziałami 1-24 Nomenklatury Scalonej 1

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 113,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (WE) nr 3448/93(1) ustanawia porozumienia handlowe mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych;

zgodnie z załącznikiem I do Porozumienia ustanawiającego stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Maltą(2) Wspólnota musi częściowo zawiesić cła Wspólnej Taryfy Celnej mające zastosowanie do niektórych produktów; wydaje się właściwe zmienić lub uzupełnić czasowo niektóre preferencje celne przewidziane w wymienionym załączniku; stosownie w odniesieniu do produktów pochodzących z Malty i wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia Wspólnota powinna od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 1995 r. zawiesić do poziomów pokazanych obok każdej pozycji albo stały składnik opłaty mającej zastosowanie do towarów objętych rozporządzeniem (WE) nr 3448/93, albo cło mające zastosowanie do innych produktów;

zgodnie z załącznikiem 6 do Protokołu dodatkowego ustanawiającego warunki, zasady i harmonogram realizacji etapu przejściowego, określonego w art. 4 Porozumienia ustanawiającego stowarzyszenie pomiędzy Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją(3) oraz w art. 9 Protokołu dodatkowego do Układu Stowarzyszeniowego między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją, wynikającego z przystąpienia nowych Państw Członkowskich do Wspólnoty(4), podpisanego w Ankarze w dniu 30 czerwca 1973 r. i obowiązującego od dnia 1 marca 1986 r.(5), Wspólnota musi całkowicie lub częściowo zawiesić cła wspólnej taryfy celnej mające zastosowanie do niektórych produktów; ponadto wydaje się stosowne zmienić lub uzupełnić czasowo niektóre preferencje celne przewidzianych w wymienionym załączniku. 6; stosownie w odniesieniu do produktów pochodzących z Turcji wymienionych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia, Wspólnota powinna od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 1995 r. zawiesić do poziomów pokazanych obok każdej pozycji albo stały składnik cła mającego zastosowanie do towarów objętych rozporządzeniem (WE) nr 3448/93, albo cło mające zastosowanie do innych produktów;

artykuł 7 wyżej wymienionego Protokołu dodatkowego do Układu Stowarzyszeniowego między Europejską Wspólnotą Gospodarczą i Turcją, wynikającego z przystąpienia nowych Państw Członkowskich do Wspólnoty, określonego powyżej, przewiduje pełne zawieszenie ceł mających zastosowanie do niektórych produktów naftowych objętych działem 27 Wspólnej Taryfy Celnej i rafinowanych w Turcji, w granicach rocznego kontyngentu taryfowego Wspólnoty wynoszącego 340.000 ton; kontyngent ten został zastąpiony pułapem, który w następstwie kolejnych przyrostów wynosi 740.250 ton; dalsze dostosowania do takich preferencji celnych, polegających na pełnym zawieszeniu, od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 1995 r., ceł mających zastosowanie do produktów pochodzących z Turcji i wymienionych w załączniku. III do niniejszego rozporządzenia, powinny być przewidziane na tymczasowej podstawie;

należy wprowadzić przepisy umożliwiające przywrócenie ceł na dane produkty w wyjątkowych okolicznościach; należy regularnie informować Komisję o tendencjach przywozowych takich produktów; w tym celu przywóz tych produktów powinien podlegać systemowi nadzoru;

preferencje celne przewidziane w ramach danych środków powinny być przynajmniej równoważne tym przyznawanym przez Wspólnotę krajom rozwijającym się według Ogólnego Systemu Preferencji (GSP);

okres ważności środków taryfowych według GSP w odniesieniu do produktów rolnych jest ograniczony do jednego roku, podczas gdy środki według GSP dotyczące produktów naftowych są wieloletnie; ze względu na ilość i znaczenie gospodarcze danych produktów rolnych okres ważności środków taryfowych dla Malty i Turcji powinien być równy temu, jaki ma zastosowanie do środków rolnych według GSP; jednocześnie dla jasności takie środki powinny być zebrane w jednym rozporządzeniu;

do Wspólnoty należy decydowanie o zawieszaniu takich ceł,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 2

Przywóz do Wspólnoty produktów pochodzących z Malty wymienionych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia podlega cłom określonym dla każdego produktu.

Artykuł  2 3

Do celów zastosowania niniejszego rozporządzenia zasady pochodzenia oznaczają zasady każdorazowo obowiązujące do celów Porozumienia ustanawiającego stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą i Maltą.

Artykuł  3

Obowiązujące cła mogą być przywrócone w całości lub części w odniesieniu do produktów objętych zasadami określonymi w art. 1, importowanych w ilościach lub po cenach takich, że wyrządzają one lub mogą wyrządzić szkodę majątkową producentom Wspólnoty podobnych produktów lub produktów, z którymi one bezpośrednio konkurują. Taki środek można również zastosować w przypadku szkody majątkowej lub zagrożenia szkodą majątkową ograniczoną do pojedynczego regionu Wspólnoty.

Artykuł  4

W celu wykonania art. 3 Komisja może przyjąć rozporządzenie przywracające na pewien okres pobieranie ceł.

Taki środek jest zatwierdzany zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 6 ust. 2.

Artykuł  5
1.
Uwzględniając procedurę przewidzianą w rozporządzeniu (WE) nr 3448/93, przepisy wykonawcze do niniejszego rozporządzenia, w szczególności:

a) zmiany i techniczne dostosowania wymagane w wyniku zmiany Nomenklatury Scalonej i kodów taryfowych;

b) poszerzenie środków taryfowych na mocy porozumień objętych niniejszym rozporządzeniem;

c) dostosowania wymagane w wyniku zawarcia przez Radę protokołów lub wymiany listów między Wspólnotą i danymi krajami;

d) zmiany do niniejszego rozporządzenia wynikające z jakiegokolwiek innego aktu przyjętego przez Radę na podstawie porozumień lub rozporządzeń zawartych w niniejszym rozporządzeniu;

są zatwierdzane zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 6 ust. 2.

2.
Przepisy uchwalone na mocy ust. 1 nie upoważniają Komisji do:

– przenoszenia preferencyjnych ilości z jednego okresu obowiązywania kontyngentu do innego,

– uzupełniania harmonogramów ustanowionych w porozumieniach lub protokołach,

– przenoszenia ilości z jednego kontyngentu do innego,

– otwierania i zarządzania kontyngentami wynikającymi z nowych porozumień,

– uchwalania przepisów wpływających na zarządzanie kontyngentami podlegającymi certyfikatom importowym.

Artykuł  6
1.
Komisja jest wspomagana przez Komitet Kodeksu Celnego ustanowiony na mocy art. 247 rozporządzenia (EWG) 2913/92(6).
2.
Przedstawiciel Komisji przedkłada Komitetowi projekt środków, które należy podjąć. Komitet wydaje swoją opinię o tym projekcie w określonym terminie, który przewodniczący może ustalić stosownie do pilności sprawy. Opinia jest wydawana przez większość ustanowioną w art. 148 ust. 2 Traktatu, w przypadku decyzji wymaganych do podjęcia przez Radę na wniosek Komisji. Głosy przedstawicieli Państw Członkowskich w Komitecie ważone są w sposób określony w niniejszym artykule. Przewodniczący nie bierze udziału w głosowaniu.

Komisja uchwala środki, które stosuje się natychmiast. Jednakże jeżeli środki te nie są zgodne z opinią Komitetu, Komisja przekazuje je bezzwłocznie Radzie. W takim wypadku Komisja odracza stosowanie środków, które ustanowiła, o trzy miesiące od dnia takiego powiadomienia.

Rada, stanowiąc większością kwalifikowaną, może podjąć inną decyzję w okresie wskazanym w akapicie drugim.

3.
Komitet może badać każdą kwestię dotyczącą stosowania tego rozporządzenia, która jest wniesiona przez przewodniczącego z jego własnej inicjatywy albo na wniosek Państwa Członkowskiego.
Artykuł  7

Komisja, ściśle współpracując z Państwami Członkowskimi, podejmuje wszelkie niezbędne środki w celu zapewnienia, aby niniejsze rozporządzenie było stosowane.

Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1995 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 1995 r.

W imieniu Rady
J. BORRELL FONTELLES
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(2) Dz.U. L 61 z 14.3.1971, str. 3.

(3) Dz.U. 217 z 24.12.1964, str. 3687/64.

(4) Dz.U. L 361 z 31.12.1977, str. 2.

(5) Dz.U. L 48 z 26.2.1986, str. 36.

(6) Dz.U. L 302 z 19.9.1992, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  4

WYKAZ PRODUKTÓW OBJĘTYCH DZIAŁAMI 1-24 POCHODZĄCYCH Z MALTY(a)

Kod CNWyszczególnienieStawka celna(b)
Nr porządkowyOkres (1.01-30.06.1995)Rozpoczynając od 1.7.1995
(1)(2)(3)(4)(5)
16.0040 0206 10 99Podroby jadalne wołowe, świeże, chłodzone lub mrożone 2 % 2 %
0206 21 00
16.0055 0208 10 11Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone: 7 % 7 %
0208 10 19- Z królików domowych
16.0060 0208 10 90- Z królików, innych niż króliki domowe lub zajęcyWolneWolne
16.0070 0208 20 00- Żabie udkaWolneWolne
16.01600302 65Koleń i pozostałe rekiny 4 % 4 %
16.02100303 75Koleń i pozostałe rekiny 4 % 4 %
16.0230 0304 10 11Filety rybne i inne mięso rybie, chłodzone lub mrożone 10 % 10 %
0304 20 11Filety mrożone z pstrągów
16.03300306 12Homary 4 % 4 %
16.0340 0306 13 10Krewetki
16.0350 0306 13 90Pozostałe krewetki4,5 %4,5 %
16.03600306 14Kraby 4 % 4 %
16.0370 0306 19 10Raki słodkowodne
16.0380ex 0306 19 90Peurullus spp.
16.04000306 22Homary 4 % 4 %
16.0410 0306 23 10Krewetki
16.0420 0306 23 90Pozostałe krewetki4,5 %4,5 %
16.0500 0307 39 90Małże (Perna spp.)4 %4 %
16.05100307 41Mątwy i głowonogi
0307 49 01
0307 49 11
16.0520 0307 49 18Mątwy4 %4 %
16.0530 0307 49 31Kałamarnice 4 % 4 %
0307 49 33
0307 49 35
0307 49 38
16.0540 0307 49 51Kałamarnice, "encornet"
16.0550 0307 49 71Mątwy, kałamarnice i "encornet"
0307 49 91
0307 49 99
16.0560 0307 51 00Ośmiornice i pozostałe bezkręgowce 4 % 4 %
0307 59 10
0307 59 90
0307 91 00
0307 99 13
0307 99 15
0307 99 18
0307 99 90
16.0570 0409 00 00Miód naturalny 25 % 25 %
16.0580ex 0410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 4 % 4 %
- Mleczko pszczele
ex 0410 00 00- Pozostałe 2 % 2 %
16.0690 0603 90 00Kwiaty cięte i pąki kwiatowe, gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane 7 % 7 %
16.0734 0707 00 25Ogórek, świeży lub chłodzony, od dnia 16 maja do dnia 31 16 % 16 %
0707 00 30października
16.0740ex 0709 20 00Inne warzywa, świeże lub chłodzone 12 % 12 %
Szparagi, od dnia 1 października do dnia 31 października
16.0750ex 0709 30 00Oberżyny, od dnia 1 stycznia do dnia 31 marca 9 % 9 %
16.0760ex 0709 40 00Selery, inne niż selery korzeniowe, od dnia 1 stycznia do dnia 31 marca
16.0790ex 0709 90 90Dynie i cukinie, od dnia 1 stycznia do ostatniego dnia lutego Pozostałe, z wyjątkiem pietruszki zwyczajnej, od dnia 1 stycznia do dnia 31 marca 9 % 9 %
16.0795ex 0709 90 90Piżmian jadalny lub ketmia jadalna (Hibiscus esculentus L. lub Abelmoschus esculentus L. Moench, pałeczki Moringa oleifera)WolneWolne
16.0825 0711 40 00Ogórki i korniszony 12 % 12 %
16.0860ex 0712 30 00Grzyby, z wyjątkiem pieczarek hodowlanych 6 % 6 %
16.0880 0713 10 90Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone 2 % 2 %
16.1070 ex 0807 11

00(1)

Arbuzy, od dnia 1 listopada do dnia 30 kwietnia6,5 %6,5 %
16.1300 0814 00 00Skórki owoców cytrusowych lub melonów, świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwującychWolneWolne
16.1610 1212 10 91Ziarna chleba świętojańskiego (grochodrzew), niełuszczone, niekruszone ani niemieloneWolneWolne
16.1620 1212 10 99Pozostałe ziarna chleba świętojańskiego 6 % 6 %
16.2020 1515 21 10Pozostałe tłuszcze roślinne stałe i oleje nielotne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje2,5 %2,5 %
Olej kukurydziany i jego frakcje do zastosowań technicznych lub przemysłowych, innych niż produkcja artykułów żywnościowych do spożycia przez ludzi
16.2290ex 1602 90 31Przetworzone lub konserwowane mięso królików 14 % 14 %
16.2510 1704 90 30Biała czekolada 4 %4 % + 61,2 ECU/

100 kg / netto

16.2520ex 1704 90 51Pozostałe pasty, włącznie z marcepanem 6 %6 % + EA
1704 90 55Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
1704 90 61Wyroby pokryte cukrem
1704 90 65Wyroby żelowe i galaretki
1704 90 71Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem
1704 90 75Cukierki toffi, karmelki i podobne
1704 90 81Tabletki prasowane
1704 90 99Pozostałe
16.2580Przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 50 %, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami nr 0401-0404 niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 10 %, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
ex 1901 10 00Przetwory dla niemowląt przygotowane do sprzedaży detalicznej, niezawierające kakaoWolne0 % + EA
1901 20 00Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905Wolne0 % + EA
ex 1901 90 91Pozostałe, niezawierające kakaoWolneWolne
ex 1901 90 99Wolne0 % + EA
16.2600 1904 10 10Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowaneWolne0 % + 29,4/ ECU / 100 kg / netto
1904 10 30Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowychWolne0 % + 67,6 ECU/

100 kg / netto

1904 10 90Wolne0 % + 49,4 ECU/

100 kg / netto

16.2610 1904 90 10Otrzymane z ryżu 3 %3 % + 67,6 ECU/

100 kg / netto

16.2620 1904 90 90Z pozostałych zbóż 2 %2 % + 37,7 ECU/

100 kg /netto

16.2630 1905 10 00Chleb chrupki "Knäckebröd"Wolne0 % + 19,1 ECU/

100 kg / netto

16.2660 1905 90 10MaceWolne0 % + 23,4 ECU/

100 kg /netto

16.2670 1905 90 20Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i tym podobne produktyWolne0 % + 88,8 ECU/

100 kg / netto

16.2680 1905 90 30Chleb 4 %4 % + EA
16.2690 2001 20 00Warzywa, owoce, orzechy i inne, jadalne części roślin, przygotowane lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego 14 % 14 %
- Cebula
16.2700 2001 90 50Grzyby 14 % 14 %
2001 90 65Oliwki
2001 90 75Buraki ćwikłowe sałatkowe
2001 90 85Kapusta czerwona
ex 2001 90 91Owoce tropikalne i orzechy tropikalne, z wyjątkiem sosu korzennego z papai
ex 2001 90 96Pozostałe, z wyjątkiem "marynat mieszanych" i sosu korzennego z papai
16.2725ex 2001 90 91Sos korzenny z papai 9 % 9 %
19.2750ex 2004 90 30Kapary 12 % 12 %
16.2800 2005 90 30Kapary 12 % 12 %
16.2820ex 2006 00 35Owoce, orzechy, skórki owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
Pozostałe o zawartości cukru w masie przekraczającej 13 %, objęte pozycjami nr 0801, 0803, 0804 (z wyjątkiem fig i ananasów), 0805 40 00, 0807 20 00 6 % 6 %
ex 2006 00 380810 20 90, 0810 30 90, 0810 40 10, 0810 40 50, 0810 40 90,0810 90 10, 0810 90 30 i 0810 90 80 6 %6 % + 28,9 ECU/

100 kg / netto

16.2830ex 2006 00 91Pozostałe o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 13 % 6 % 6 %
ex 2006 00 99Objęte pozycjami nr 0801, 0803, 0804, (z wyjątkiem fig i ananasów), 0805 40 00, 0807 20 00, 0810 20 90, 0810 30 90, 0810 40 10, 0810 40 50, 0810 40 90, 0810 90 10, 0810 90 30 i 0810 90 80
16.2840Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, przetwory, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 8 % 8 %
2007 10 91Pozostałe
ex 2007 10 99Owoce objęte pozycjami nr 0801, 0803, 0804 (z wyjątkiem fig i ananasów), 0805 40 00, 0807 20 00, 0810 20 90, 0810 30 90, 0810 40 10, 0810 40 50, 0810 40 90, 0810 90 10, 0810 90 30 i 0810 90 80
16.2850ex 2007 91 10Dżemy i marmolady z owoców cytrusowych, o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 30 %, z wyjątkiem dżemu i marmolady pomarańczowej 18 %18 % + 27,8 ECU/

100 kg / netto

ex 2007 91 30O zawartości cukru w masie przekraczającej 13 %, ale nieprzekraczającej 30 %, z wyjątkiem dżemu i marmolady pomarańczowej18 % + 57 ECU/

100 kg /netto

16.2860ex 2007 91 90Pozostałe, z wyjątkiem dżemu pomarańczowego i marmolady 19 % 19 %
16.2865 2007 99 31Dżemy, galaretki, marmolady, przeciery i pasty wiśniowe, o zawartości cukru w masie przekraczającej 30 % 25 % 25 %
16.2870ex 2007 99 39Owoce o zawartości cukru w masie przekraczającej 30 %, objęte pozycjami nr 0801, 0803, 0804 (z wyjątkiem fig i ananasów) 0805 40 00, 0807 20 00, 0810 20 90, 0810 30 90, 0810 40 10, 0810 40 50, 0810 40 90, 0810 90 10, 0810 90 30 i 0810 90 80 8 %8 % + 27,8 ECU/

100 kg / netto

16.2880ex 2007 10 10O zawartości cukru w masie przekraczającej 13 % ale nieprzekraczającej 30 % 8 %8 % + 5 ECU/

100 kg / netto

ex 2007 99 58Owoce objęte pozycjami nr 0801, 0803, 0804 (z wyjątkiem fig i ananasów), 0805 40 00, 0807 20 00, 0810 20 90, 0810 30 90, 0810 40 10, 0810 40 50, 0810 40 90, 0810 90 10, 0810 90 30 i 0810 90 808 % + 5 ECU/

100 kg / netto

16.2890ex 2007 99 93Pozostałe 8 % 8 %
ex 2007 99 98Owoce objęte pozycjami nr 0801, 0803, 0804 (z wyjątkiem fig i ananasów), 0805 40 00, 0807 20 00, 0810 20 90, 0810 30 90, 0810 40 10, 0810 40 50, 0810 40 90, 0810 90 10, 0810 90 30 i 0810 90 80
16.2900Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone6 %
2008 11 92(1)Orzeszki ziemne6 %
2008 11 96(1)
2008 11 94(1)
2008 11 98(1)
2008 19 11

ex 2008 19 13

ex 2008 19 19

Pozostałe, łącznie z mieszankami w opakowaniach bezpośrednich o zawartości netto powyżej 1 kg, z wyłączeniem migdałów, orzechów włoskich i orzechów laskowych
16.3290 2009 20 11Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 28 %28 % + 24,8 ECU/

100 kg /netto

16.3300 2009 20 19Soki grejpfrutowe 28 % 28 %
16.3310 2009 20 91Soki grejpfrutowe 7 %7 % + 24,8 ECU/

100 kg / netto

2009 20 99 7 %
16.3320ex 2009 30 31Soki z owoców cytrusowych (z wyjątkiem soków z cytryny), zawierające dodatek cukru 13 % 13 %
ex 2009 30 39Soki z owoców cytrusowych (z wyjątkiem soków z cytryny), niezawierające dodatku cukru
16.3340 2009 30 91Pozostałe soki z owoców cytrusowych o zawartości cukru w masie przekraczającej 30 % 14 %14 % + 24,8 ECU/

100 kg / netto

2009 30 95o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 30 % 14 %
16.3360 2009 40 30Sok ananasowy 17 % 17 %
16.3370 2009 40 91Sok ananasowy 17 %17 % + 24,8 ECU/

100 kg / netto

16.3400ex 2009 80 38Sok z daktylówWolneWolne
16.3550 2102 10 21Drożdże piekarskie 4 %4 % + 59,5 ECU/

100 kg / netto

2102 10 39Wolne4 % + 17,5 ECU/

100 kg / netto

16.3580 2102 20 90PozostałeWolneWolne
16.3760 2309 10 90Produkty używane do karmienia zwierząt 3 %
Pozostałe karmy dla psów lub kotów 3 %
(a) Bez względu na zasady wykładni Nomenklatury Scalonej terminologię stosowaną do opisu produktów należy uznać wyłącznie za

wartość wskazującą, schemat preferencyjny w kontekście tego załącznika jest ustalany na podstawie pozycji kodów CN. W przypadku

gdy wskazane są uprzednie kody CN, schemat preferencyjny jest określany poprzez zastosowanie kodu CN i odpowiadającego mu

wyszczególnienia razem wziętych.

(b) Bez uszczerbku dla nakładania wszelkich dodatkowych ceł mających zastosowanie.
(1) Kod CN od 1.1.1996.
Kody taryfowe
Nr porządkowyKod CNKod taryfowy
16.0380ex 0306 19 900306 19 90*20
16.0580ex 0410 00 000410 00 00*10
ex 0410 00 000410 00 00*90
16.1070ex 0807 11 000807 11 00*10
0807 11 00*20
0807 11 00*50
16.0740ex 0709 20 000709 20 00*12
*92
16.0750ex 0709 30 000709 30 00*10
*20
16.0760ex 0709 40 000709 40 00*13
*91
16.0790ex 0709 90 900709 90 90*12
*51
*52
*58
*91
16.0795ex 0709 90 900709 90 90*23
*24
*25
*26
*31
*32
16.0860ex 0712 30 000712 30 00*22
*24
*27
16.1070ex 0807 10 100807 10 10*10
*20
16.2290ex 1602 90 311602 90 31*20
16.2520ex 1704 90 511704 90 51*90
16.2580ex 1901 10 001901 10 00*31
*33
*35
*37
*81
*83
*85
*87
16.2580ex 1901 90 911901 90 91*50
1901 90 91*60
1901 90 91*70
1901 90 91*90
ex 1901 90 991901 90 99*51
1901 90 99*53
1901 90 99*55
1901 90 99*57
1901 90 99*59
1901 90 99*91
1901 90 99*93
1901 90 99*95
1901 90 99*97
1901 90 99*99
16.2700ex 2001 90 912001 90 91*91
2001 90 91*99
ex 2001 90 962001 90 96*21
2001 90 96*29
2001 90 96*30
2001 90 96*41
2001 90 96*49
2001 90 96*91
2001 90 96*99
16.2725ex 2001 90 912001 90 91*11
*19
16.2750ex 2004 90 302004 90 30*20
16.2820ex 2006 00 352006 00 35*10
ex 2006 00 382006 00 38*10
16.2830ex 2006 00 912006 00 91*10
ex 2006 00 992006 00 99*10
16.2840ex 2007 10 992007 10 99*10
16.2850ex 2007 91 102007 91 10*19
ex 2007 91 302007 91 30*19
16.2860ex 2007 91 902007 91 90*19
16.2870ex 2007 99 392007 99 39*10
16.2880ex 2007 10 102007 10 10*11
*19
ex 2007 99 582007 99 58*11
*19
16.2890ex 2007 99 932007 99 93*10
ex 2007 99 982007 99 98*10
16.2900ex 2008 19 132008 19 13*90
ex 2008 19 192008 19 19*90
16.3320ex 2009 30 312009 30 31*90
ex 2009 30 392009 30 39*90
16.3400ex 2009 80 382009 80 39*40

ZAŁĄCZNIK II 5

(skreślony)

ZAŁĄCZNIK  III 6

(skreślony)

1 Tytuł:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 540/96 z dnia 25 marca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.79.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1995 r.

- zmieniony przez art. 4 pkt 1 rozporządzenia nr 779/98 z dnia 7 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.113.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 kwietnia 1998 r.

2 Art. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 540/96 z dnia 25 marca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.79.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1995 r.

- zmieniony przez art. 4 pkt 2 rozporządzenia nr 779/98 z dnia 7 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.113.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 kwietnia 1998 r.

3 Art. 2 zmieniony przez art. 4 pkt 2 rozporządzenia nr 779/98 z dnia 7 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.113.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 kwietnia 1998 r.
4 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a)i b)rozporządzenia nr 540/96 z dnia 25 marca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.79.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1995 r.

- według numeracji ustalonej przez art. 4 pkt 3 rozporządzenia nr 779/98 z dnia 7 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.113.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 kwietnia 1998 r.

5 Załącznik II uchylony przez art. 4 pkt 4 rozporządzenia nr 779/98 z dnia 7 kwietnia 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.113.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 kwietnia 1998 r.
6 Załącznik III skreślony przez art. 1 pkt 3 lit. d) rozporządzenia nr 540/96 z dnia 25 marca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.79.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 1995 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.