Rozporządzenie 2291/93 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.206.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 grudnia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2291/93
z dnia 13 sierpnia 1993 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 1969/93(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do powyższego rozporządzenia niezbędne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów wymienionych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określa ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i reguły te mają również zastosowanie do każdej innej nomenklatury, która w całości lub częściowo jest na niej oparta albo która dodaje do niej dodatkowe poddziały lub która została ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe, mające na celu stosowanie taryfy i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego;

zgodnie z wymienionymi ogólnymi regułami towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane pod odpowiednimi kodami CN wymienionymi w kolumnie 2, z przyczyn wymienionych w kolumnie 3;

właściwe jest, aby na wiążące informacje taryfowe wydane przez organy celne Państw Członkowskich odnoszące się do klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej, które nie są zgodne z przepisami ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem, mógł się nadal powoływać ich posiadacz, na podstawie przepisów art. 6 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3796/90(3), zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2674/92(4), przez okres trzech miesięcy, jeżeli zawarto wiążącą umowę, jak przewiduje art. 14 ust. 3 lit. a) lub b) rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1715/90(5);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej pod odpowiednimi kodami CN, określonymi w kolumnie 2 wymienionej tabeli.

Artykuł  2

Na wiążące informacje taryfowe wydane przez organy celne Państw Członkowskich, które nie są zgodne z przepisami ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem, może się nadal powoływać ich posiadacz, przez okres trzech miesięcy, na podstawie przepisów art. 6 rozporządzenia (EWG) nr 3796/90, jeżeli zawarto wiążącą umowę, jak przewiduje art. 14 ust. 3 lit. a) lub b) rozporządzenia (EWG) nr 1715/90.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 sierpnia 1993 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 180 z 23.7.1993, str. 9.

(3) Dz.U. L 365 z 28.12.1990, str. 17.

(4) Dz.U. L 271 z 16.9.1992, str. 5.

(5) Dz.U. L 160 z 26.6.1990, str. 1.

ZAŁĄCZNIK  1

WyszczególnienieKlasyfikacja

kod CN

Uzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Produkt półpłynny o smaku

jogurtu sporządzony z mleka

sfermentowanego zawierającego

dodatek przecieru z moreli,

cukru, substancji

stabilizujących

i zagęszczających

(modyfikowana skrobia,

pektyna i żelatyna,

stanowiące razem nie więcej

niż 1,8 % masy), o zawartości

tłuszczu z mleka

nieprzekraczającej 3 % masy.

Badanie mikroskopowe wykazało

obecność bakterii

streptococcus thermophilus

i lactobacillus bulgaricus w

stosunku około 1:1; zostały

one zlikwidowane w trakcie

procesu obróbki termicznej

UHT.

0403 90 91Klasyfikacja zgodna z przepisami reguł ogólnych 1 i 6 dotyczącymi interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz zapisem kodów CN 0403, 0403 90 i 0403 90 91.

Obecność niewielkich ilości stabilizatorów i zagęszczaczy nie wyklucza klasyfikacji w pozycji 0403 (patrz także uwagi wyjaśniające do Zharmonizowanego Systemu do działu 4: sekcja ogólna część I akapit drugi).

Brak żywych bakterii wyklucza klasyfikację w ramach kodu CN 0403 10 (patrz także uwagi wyjaśniające do podpozycji CN 0403 10 11-0403 10 99).

2. Brązowo-beżowy proszek

uzyskany poprzez suszenie na

walcach mieszaniny mleka,

serwatki i cukru, z

pojedynczymi brązowymi

ziarnami, mający tendencję do

zbrylania się, słodki

i mający smak mleka w proszku

i karmelu, posiadający

następujące wyniki

analityczne w % masy:

0404 90 83Klasyfikacja ustalona przez przepisy reguł ogólnych 1 i 6 dotyczących interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz zapis kodów CN 0404, 0404 90 i 0404 90 83.

Bez względu na częściową degradację białek i karmelizację cukrów produkt ten nie utracił cech naturalnego przetworu mlecznego w rozumieniu pozycji 0404.

- sucha masa 97,2

- zawartość tłuszczu

(tłuszczu z mleka) 23,5

- całkowita zawartość białka

(N × 6,38): 20,4

- sacharoza 1,8

- laktoza: 44,6

- kazeina 17,1

- słodka serwatka (GMP):

wykrywalna

W wyniku wysokiej temperatury

w procesie produkcji cukry

ulegają karmelizacji, a białka

częściowej degradacji.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 936/1999 z dnia 27 kwietnia 1999 r. zmieniającegolub uchylającegoniektórerozporządzeniadotycząceklasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej (Dz.U.UE.L.99.117.9) z dniem 6 maja 1999 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.