Rozporządzenie 2021/1156 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych (E 960) i rebaudiozydu M wytwarzanych w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych ze stewii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.249.87

Akt jednorazowy
Wersja od: 3 sierpnia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1156
z dnia 13 lipca 2021 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych (E 960) i rebaudiozydu M wytwarzanych w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych ze stewii
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 3  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Unijny wykaz dodatków do żywności i specyfikacje dodatków do żywności mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony.

(4) W lutym 2018 r. Komisji przedłożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności "glikozydy stewiolowe (E 960)". Komisja udostępniła ten wniosek państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Według obowiązujących specyfikacji glikozydy stewiolowe (E 960) muszą zawierać nie mniej niż 95 % spośród jedenastu wymienionych glikozydów stewiolowych: stewiozydu, rubusozydu, dulkozydu A, stewiolbiozydu oraz rebau- diozydów A, B, C, D, E, F i M w suchej masie, w dowolnej kombinacji i stosunku. Proces wytwarzania tego dodatku do żywności obejmuje dwa główne etapy: pierwszy polega na ekstrakcji wodnej liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni i wstępnym oczyszczeniu ekstraktu; a drugi - na rekrystalizacji glikozydów stewiolowych.

(6) Wnioskodawca wniósł o zmianę specyfikacji glikozydów stewiowych (E 960) w celu uwzględnienia nowej metody produkcji rebaudiozydu M. Rebaudiozyd M jest drugorzędnym glikozydem występującym na bardzo niskich poziomach (< 1 %) w liściach stewii; jego profil smakowy jest bliższy sacharozie niż profil smakowy głównych glikozydów (tj. stewiozydu i rebaudiozydu A).

(7) Nowy proces obejmuje biokonwersję oczyszczonego ekstraktu z liści stewii (> 95 % glikozydów stewiolowych) w wieloetapowym procesie enzymatycznym z wykorzystaniem enzymów przygotowanych na pierwszym etapie procesu. Powstały w ten sposób rebaudiozyd M przechodzi szereg etapów oczyszczania i izolacji w celu uzyskania ostatecznego rebaudiozydu M (> 95 %).

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny bezpieczeństwa proponowanej zmiany specyfikacji glikozydów stewiolowych będących dodatkiem do żywności (E 960) i przyjął opinię w dniu 24 września 2019 r. 4 . Urząd uznał, że etapowy proces enzymatyczny stosowany w produkcji rebaudiozydu M może powodować zanieczyszczenia inne niż te, które mogą występować w glikozydach stewiolowych (E 960) uzyskiwanych z ekstrakcji wodnej liści Stevia rebaudiana, po której następuje rekrystalizacja. W związku z tym Urząd uznał, że potrzebne są odrębne specyfikacje dotyczące rebaudiozydu M wytwarzanego w wyniku tego procesu. Ponadto Urząd stwierdził, że istniejące dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) wynoszące 4 mg/kg masy ciała dziennie można również zastosować do rebaudiozydu M produkowanego w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych. Urząd uznał, że narażenie na rebaudiozyd M (wyrażone jako ekwiwalent stewiolu) nie będzie wyższe niż narażenie na glikozydy stewiolowe (E 960), jeżeli zostanie zastąpione rebaudiozydem M wytwarzanym w etapowym procesie enzymatycznym. Urząd stwierdził również, że rebaudiozyd M wytwarzany w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych, z wykorzystaniem enzymów UDP-glukozylotransferazy i syntazy sacharozy, wytwarzanych przez genetycznie zmodyfikowane drożdże K. phaffii UGT-a oraz K. phaffii UGT-b, nie stanowi zagrożenia w odniesieniu do tych samych proponowanych zastosowań i tych samych poziomów stosowania co w przypadku glikozydów stewiolowych (E 960).

(9) Należy zatem zezwolić na stosowanie rebaudiozydu M wytwarzanego w etapowym procesie enzymatycznym jako substancji słodzącej w tych kategoriach żywności, w których obecnie dozwolone są glikozydy stewiolowe (E 960).

(10) Biorąc pod uwagę trwający proces zmiany międzynarodowego systemu numeracji dodatków do żywności określonego w Kodeksie Żywnościowym, do celów etykietowania do części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 należy włączyć nowy dodatek do żywności "E 960c glikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie". W celu zapewnienia jasności i spójności nazwę obecnie dopuszczonego dodatku do żywności "glikozydy ste- wiolowe (E 960)" należy zmienić na "glikozydy stewiolowe ze stewii (E 960a)". Ponieważ wspomniane dodatki do żywności mogą być regulowane łącznie, do części C załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 należy dodać nową grupę glikozydów stewiolowych, obejmującą obie te substancje, a wszystkie wpisy dotyczące glikozydów stewiolowych (E 960) w części E załącznika II do tego rozporządzenia należy odpowiednio zastąpić, zachowując przy tym obecnie obowiązujące zastosowania i maksymalny poziom w przypadku dozwolonych zastosowań i poziomów stosowania.

(11) Specyfikacje rebaudiozydu M wytwarzanego w drodze enzymatycznej modyfikacji glikozydów stewiolowych ze ste- wii należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, a jednocześnie należy włączyć wpis "E 960c glikozydy ste- wiolowe wytwarzane enzymatycznie" do unijnego wykazu dodatków do żywności ustanowionego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(13) Aby umożliwić podmiotom gospodarczym dostosowanie się do nowych przepisów, należy przewidzieć okres przejściowy, w którym dodatek do żywności "glikozydy stewiolowe ze stewii (E 960a)" oraz żywność go zawierająca mogą być nadal wprowadzane do obrotu jako "glikozydy stewiolowe (E 960)".

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Dodatek do żywności "glikozydy stewiolowe" (E 960) oraz żywność go zawierająca, które są etykietowane lub wprowadzane do obrotu w ciągu 18 miesięcy od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia i które spełniają wymogi niniejszego rozporządzenia, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 lipca 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I  5  

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części B2 wprowadza się następujące zmiany:
1)
wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960aGlikozydy stewiolowe ze stewii"
2)
po pozycji dotyczącej E 960a dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 960cGlikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie"
b)
w części C pkt 5 po lit. u) dotyczącej E 626-635 dodaje się nową lit. v) w brzmieniu: Rybonukleotydy:

"(v) E 960a-960c: Glikozydy stewiolowe

Numer ENazwa
E 960aGlikozydy stewiolowe ze stewii
E 960cGlikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie"
c)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) wpis dotyczący E 960 (glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe100(1)

(60)

Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
2)
w kategorii 03 (Lody spożywcze) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
3)
w kategorii 04.2.2 (Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe100(1)

(60)

Tylko słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne"
4)
w kategorii 04.2.4.1 (Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

Tylko o obniżonej wartości energetycznej"
5)
w kategorii 04.2.5.1 (Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej"
6)
w kategorii 04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej"
7)
w kategorii 04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

Tylko owocowe lub warzywne produkty do smarowania o obniżonej wartości energetycznej i produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
8)
w kategorii 05.1 (Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe270(1)

(60)

Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
9)
w kategorii 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe270(1)

(60)

Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E960a- 960cGlikozydy stewiolowe330(1)

(60)

Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E960a- 960cGlikozydy stewiolowe350(1)

(60)

Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru Tylko twarde wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej (cukierki i lizaki) Tylko miękkie wyroby cukiernicze o obniżonej wartości energetycznej (cukierki do żucia, gumy owocowe i piankowe produkty cukiernicze/pianki żelowe) Tylko lukrecja o obniżonej wartości energetycznej

Tylko nugat o obniżonej wartości energetycznej

Tylko marcepan o obniżonej wartości energetycznej

E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe2 000(1)

(60)

Tylko pastylki i drażetki odświeżające oddech, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe670(1)

(60)

Tylko silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
10)
w kategorii 05.3 (Guma do żucia) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe3300(1)

(60)

Tylko bez dodatku cukru"
11)
w kategorii 05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4) wpisy dotyczące E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymują brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe330(1)

(60)

Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru
E960a- 960cGlikozydy stewiolowe270(1)

(60)

Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
12)
w kategorii 06.3 (Zboża i produkty zbożowe) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe330(1)

(60)

Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe o zawartości błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrębów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
13)
w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe330(1)

(60)

Tylko Essoblaten - cienkie wafle (obiaty)"
14)
w kategorii 09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

Tylko słodko-kwaśne konserwy i prezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki"
15)
w kategorii 11.4.1 "Słodziki stołowe w postaci płynnej" wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowequantum satis(1) (60)"
16)
w kategorii 11.4.2 "Słodziki stołowe w postaci proszku" wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowequantum satis(1) (60)"
17)
w kategorii 11.4.3 "Słodziki stołowe w tabletkach" wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowequantum satis(1) (60)"
18)
w kategorii 12.4 (Musztarda) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe120(1) (60)"
19)
w kategorii 12.5 (Zupy i buliony) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe40(1)

(60)

Tylko zupy o obniżonej wartości energetycznej"
20)
w kategorii 12.6 (Sosy) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe120(1)

(60)

Oprócz sosu sojowego (sfermentowanego i niesfermentowanego)
E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe175(1)

(60)

Tylko sos sojowy (sfermentowany i niesfermentowany)"
21)
w kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów objętych kategorią 13.1.5)) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe330(1) (60)"
22)
w kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe270(1) (60)"
23)
w kategorii 14.1.3 (Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne), (i) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe100(1)

(60)

Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
24)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe80(1)

(60)

Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
25)
w kategorii 14.1.5.2 (Inne) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe30(1)

(60)

(93)

Tylko napoje kawowe i herbaciane oraz napoje z naparów ziołowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe30(1)

(60)

(93)

Tylko kawa rozpuszczalna i rozpuszczalna kawa cappuccino, z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru
E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe20(1)

(60)

(93)

Tylko napoje na bazie słodu i napoje o smaku lub aromacie czekolady lub cappuccino, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
26)
w kategorii 14.2.1 (Piwo i napoje słodowe) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe70(1)

(60)

Tylko piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.; »Bière de table/Tafelbier/Table beer« (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %), z wyjątkiem »Obergäriges Einfachbier«; Piwa o kwasowości minimalnej 30 miliekwiwalentów podanej w przeliczeniu na NaOH Brązowe piwa typu »oud bruin«"
27)
w kategorii 14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe150(1)

(60)"

28)
w kategorii 15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewio- lowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe20(1)

(60)"

29)
w kategorii 15.2 (Przetworzone orzechy) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe20(1)

(60)"

30)
w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe100(1)

(60)

Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
31)
w kategorii 17.1 (Suplementy diety w postaci stałej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe670(1)

(60)

E960a- 960cGlikozydy stewiolowe1800(1)

(60)

Tylko suplementy diety w postaci do żucia"
32)
w kategorii 17.2 (Suplementy diety w postaci płynnej, z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci) wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) otrzymuje brzmienie:
"E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe200(1)

(60)

E 960a- 960cGlikozydy stewiolowe1800(1)

(60)

Tylko suplementy diety w postaci syropu"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:
1)
wpis dotyczący E 960 (Glikozydy stewiolowe) nagłówek otrzymuje brzmienie:

"E 960a GLIKOZYDY STEWIOLOWE ZE STEWII";

2)
po pozycji dotyczącej E 960 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 960c(i) REBAUDIOZYD M OTRZYMYWANY W DRODZE ENZYMATYCZNEJ MODYFIKACJI GLIKOZYDÓW STEWIOLOWYCH ZE STEWII

Synonimy
Definicja:Rebaudiozyd M jest glikozydem stewiolowym składającym się głównie z rebaudiozydu M oraz niewielkich ilości innych glikozydów stewiolowych, takich jak rebaudiozyd A, rebaudiozyd B, rebaudiozyd D, rebaudiozyd I oraz stewiozyd.

Rebaudiozyd M otrzymuje się w drodze enzymatycznej biokonwersji oczyszczonego ekstraktu glikozydów stewiolowych (95 % glikozydów stewiolowych) uzyskiwanych z liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni z wykorzystaniem enzymów UDP-glukozylotransferaza i syntaza sacharozy wytwarzanych przez genetycznie zmodyfikowane drożdże K. phaffi (zwane dawniej Pichia pastoris) UGT-a oraz K. phaffi UGT-b, które ułatwiają przeniesienie glukozy z sacharozy oraz UDP-glukozy do glikozydów stewiolowych poprzez wiązania glikozydowe.

Po usunięciu enzymów poprzez separację ciało stałe - ciecz i obróbkę termiczną oczyszczanie polega na zagęszczeniu rebaudiozydu M poprzez adsorpcję żywicy, a następnie rekrystalizację rebaudiozydu M, w wyniku czego powstaje produkt końcowy zawierający nie mniej niż 95 % rebaudiozydu M. Żywotne komórki drożdży K. phaffii UGT-a oraz K. phaffii UGT-b lub ich DNA nie mogą być wykrywalne w dodatku do żywności.

Nazwa chemicznaRebaudiozyd M: kwas r3-|(2-O-^-D-glukopiranozylo-3-O-^-D-glukopiranozylo-^-D- glukopiranozyl)oksy]kaur-16-en-18-oidowy, ester 2-O-^-D-glukopiranozylo-3-O-^-D- glukopiranozylo-|3-D-glukopiranozylowy
Wzór cząsteczkowyNazwa potocznaWzórWspółczynnik przeliczeniowy
Rebaudiozyd MC56 H90 O330,25
Masa cząsteczkowa i nr CASNazwa potocznaNumer CASMasa cząsteczkowa (g/mol)
Rebaudiozyd M1220616-44-31 291,29
Oznaczenie zawartościNie mniej niż 95 % rebaudiozydu M w przeliczeniu na suchą masę.
OpisProszek o barwie białej do jasnożółtej, około 200 do 350 razy słodszy od sacharozy (przy 5 % ekwiwalencji sacharozy).
Identyfikacja
RozpuszczalnośćDobrze do słabo rozpuszczalny w wodzie
pHMiędzy 4,5 a 7,0 (roztwór 1:100)
Czystość
Popiół całkowityNie więcej niż 1 %
Strata przy suszeniuNie więcej niż 6 % (105 °C, 2 godz.)
Pozostałości rozpuszczalnikówEtanol - nie więcej niż 5 000 mg/kg
ArsenNie więcej niż 0,015 mg/kg
OłówNie więcej niż 0,2 mg/kg
KadmNie więcej niż 0,015 mg/kg
RtęćNie więcej niż 0,07 mg/kg
Pozostałości białekNie więcej niż 5 mg/kg
Wielkość cząstekNie mniej niż 74 um [przy użyciu sita #200 o dopuszczalnej wielkości cząsteczek 74 pm]"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2019; 17(10):5867, 19 s.
5 Załącznik I zmieniony przez sprostowanie z dnia 30 września 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.345.44).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.