Rozporządzenie 1382/91 w sprawie przekazywania danych na temat wyładunków produktów rybołówstwa w Państwach Członkowskich
Dz.U.UE.L.1991.133.1
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1382/91
z dnia 21 maja 1991 r.
w sprawie przekazywania danych na temat wyładunków produktów rybołówstwa w Państwach Członkowskich
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
istnienie zharmonizowanej statystyki Wspólnoty na temat całkowitego wyładunku produktów rybołówstwa wzmocniłoby w szczególności zarządzanie rynkiem produktów rybołówstwa, które przewiduje rozporządzenie Rady (EWG) nr 3796/81 z dnia 29 grudnia 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa(3) ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2886/89(4),
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Każde Państwo Członkowskie przekazuje Komisji dane dotyczące ilości i średniej ceny produktów rybołówstwa wyładowanych przez wspólnotowe statki rybackie oraz statki EFTA na jego terytorium w każdym miesiącu kalendarzowym, należycie uwzględniając rozporządzenie Rady (Euratom, EWG) nr 1588/90 z dnia 11 czerwca 1990 r. w sprawie przekazywania do Urzędu Statystycznego Wspólnot Europejskich danych statystycznych objętych zasadą poufności(5).
Do celów niniejszego rozporządzenia "wyładunek produktów rybołówstwa" oznacza:
– produkty wyładowane przez statki rybackie lub inne komponenty floty rybackiej,
– produkty wyładowane przez statki Państw Członkowskich w portach poza terytorium Wspólnoty oraz objęte dokumentem T2M, załączonym do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 137/79(6), oraz
– produkty przeładowane ze wspólnotowych statków rybackich lub z innych wspólnotowych komponentów floty rybackiej na statki państw trzecich, na terytorium tego Państwa Członkowskiego.
Państwa Członkowskie zapewniają, aby poza przypadkami, w których dozwolone są odstępstwa zgodnie z art. 5 ust. 4, przekazywane dane obejmowały wszystkie wyładunki produktów rybołówstwa wymienione w załączniku I dokonane w tym miesiącu kalendarzowym. Można posłużyć się jednakże technikami badań wyrywkowych, do oszacowania do 10 % całości produktów rybołówstwa wyładowanych w danym miesiącu. Na temat tych technik przedkłada się sprawozdanie na mocy przepisów art. 5 ust. 1 i 2.
Dane określone w art. 1 są przedstawiane Komisji w ciągu sześciu miesięcy od końca miesiąca, którego dotyczą.
Dane na temat produktów o małym znaczeniu w danym Państwie Członkowskim nie muszą być określane osobno w przekazywanych danych, lecz mogą być dołączone do pozycji zagregowanej, o ile waga produktu w ten sposób zapisanego nie przekracza wagowo 10 % wyładunków ogółem w danym Państwie Członkowskim w danym miesiącu.
Wyłączenie zostaje przyznane, jeżeli przekazywanie wymaganych danych sprawiłoby władzom państwa problemy niewspółmierne ze znaczeniem całkowitego wyładunku i jeżeli towary, których dane te dotyczą, sprzedawane są jedynie lokalnie. Lista odpowiednich portów zostanie sporządzona dla każdego właściwego Państwa Członkowskiego zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 6.
Zainteresowane Państwa Członkowskie będą, co trzy lata od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia przekazywać Komisji sprawozdanie zawierające odnośne informacje tak, aby Stały Komitet ds. Statystyki Rolnictwa, powołany decyzją 72/279/EWG(7) mógł je rozpatrzyć i, jeśli to konieczne, skorygować, zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 6, kryteria i listy przewidziane w art. 6 akapit drugi.
Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1992 r.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 maja 1991 r.
W imieniu Rady | |
R. STEICHEN | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 214 z 21.8.1989, str. 21.
(2) Dz.U. C 113 z 7.5.1990, str. 216.
(3) Dz.U. L 379 z 31.12.1981, str. 1.
(4) Dz.U. L 282 z 2.10.1989, str. 1.
(5) Dz.U. L 151 z 15.6.1990, str. 1.
(6) Dz.U. L 20 z 27.1.1979, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3399/91 (Dz.U. L 320 z 22.11.1991, str. 19).
(7) Dz.U. L 179 z 7.8.1972, str. 1.
(8) Decyzja Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23).
ZAŁĄCZNIKI
Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
ZAŁĄCZNIK I 4
WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, NA TEMAT KTÓRYCH WYMAGANE JEST PRZEKAZYWANIE DANYCH
WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, NA TEMAT KTÓRYCH WYMAGANE JEST PRZEKAZYWANIE DANYCH
Kod | Gatunek | Postać produktu |
---|---|---|
CDZ | Dorsz (Gadus morhua, Boreogadus saida, Gadus ogac) | Świeży cały |
Świeży wypatroszony | ||
Świeży niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
Solony | ||
HAD | Plamiak (Melanogrammus aeglefinus) | Świeży cały |
Świeży wypatroszony | ||
Świeży niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
POK | Czarniak (Pollachius virens) | Świeży cały |
Świeży wypatroszony | ||
Świeży niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
HKE | Morszczuk (Merluccius spp.) | Świeży cały |
Świeży wypatroszony | ||
Mrożony całe | ||
Mrożony wypatroszony, bez łba | ||
Mrożone filety | ||
Mrożony, inny | ||
WHG | Witlinek (Merlangius merlangus) | Świeży cały |
Świeży wypatroszony | ||
Mrożony niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
LNZ | Molwa (Molva spp.) | Świeża cała |
Świeża wypatroszona | ||
Mrożona niefiletowana | ||
Mrożone filety | ||
POL | Rdzewiec (Pollachius pollachius) | Świeży cały |
Świeży wypatroszony | ||
Mrożony niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
BIB | Bielmik (Trisopterus luscus) | Świeży |
NOP | Okowiel (Trisopterus esmarkii) | Świeży |
WHB | Błękitek (Micromesistius poutassou) | Świeży |
PLE | Gładzica (Pleuronectes platessa) | Świeża cała |
Świeża wypatroszona | ||
Mrożona niefiletowana | ||
Mrożone filety | ||
SOL | Sola (Solea vulgaris) | Świeża cała |
Świeża wypatroszona | ||
Mrożona niefiletowana | ||
Mrożone filety | ||
MEG | Smuklica (Lepidorhombus spp.) | Świeża |
Mrożona niefiletowana | ||
DAB | Zimnica (Limanda limanda) | Świeża |
Mrożona | ||
LEM | Złocica (Microstomus kitt) | Świeża |
Mrożona | ||
RED | Karmazyn (Sebastes spp.) | Świeży |
Mrożony niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
MNZ | Żabnica (Lophius spp.) | Świeża cała |
Świeże ogony | ||
Mrożone ogony | ||
BOZ | Bops (Boops spp.) | Świeży |
Mrożony | ||
PIC | Pikarela (Spicara = Maena spp.) | Świeża |
Mrożona | ||
CGZ | Konger węgorz(Conger spp.) | Świeży |
Mrożony | ||
GUX | Rodzina kurkowate (Triglidae) | Świeże |
Mrożone | ||
MUL | Rodzina mugilowate (Mugilidae) | Świeże |
Mrożone | ||
HER | Śledź (Clupea harengus) | Świeży |
Mrożony niefiletowany | ||
Mrożone filety | ||
PIL | Sardynka (Sardina pilchardus) | Świeża |
Mrożona | ||
ANE | Sardela (Engraulis encrasicolus) | Świeża |
Mrożona | ||
SPR | Szprot (Sprattus sprattus) | Świeży |
ALB | Tuńczyk biały (Thunnus alalunga) | Świeży |
Mrożony | ||
YFT | Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus | Świeży |
albacares) | Mrożony | |
SKJ | Bonito (Katsuwonus pelamis) | Świeży |
Mrożony | ||
BET | Opastun (Thunnus obesus) | Świeży |
Mrożony | ||
BFT | Tuńczyk czerwony (Thunnus thynnus) | Świeży |
Mrożony | ||
SWO | Włócznik (Xiphius gladius) | Świeży |
Mrożony | ||
TUN | Inne tuńczyki (Thunnini) | Świeże |
Mrożone | ||
MAC | Makrela (Scomber scombrus) | Świeża |
Mrożona | ||
MAZ | Inne makrele (Scomber japonicus) | Świeże |
Mrożone | ||
JAX | Ostrobok (Trachurus spp.) | Świeży |
Mrożony | ||
SRX | Rajowate (Rajiformas) | Świeże |
Mrożone | ||
DGZ | Koleń rekinek psi (Squalus acanthias, | Świeży |
Scyliorhinus spp.) | Mrożony | |
NEP | Homar norweski (Nephrops norvegicus) | Świeży cały |
Świeże ogony | ||
Mrożone ogony | ||
CNZ | Krewetki (Crangon spp.) | Świeże |
Mrożone | ||
PDZ | Garnele (Pandalidae) | Świeże |
Mrożone | ||
CRE | Jadalny kieszeniec (Cancer pagurus) | Świeży |
Mrożony | ||
CRS | Krab (Portunus spp.) | Świeży |
LBE | Homar europejski (Homarus gammarus) | Świeży |
Mrożone ogony | ||
SCE | Przegrzebek św. Jakuba (Pecten maximus) | Świeży |
SQC | Kałamarnica pospolita (Loligo spp.) | Świeża |
Mrożona nieoczyszczona | ||
Mrożona oczyszczona | ||
SQX | Kałamarnica illex, kałamarnica latająca (Todarodes saggittatus, Illex | Świeże |
Mrożone nieoczyszczone | ||
spp.) | Mrożone oczyszczone | |
OMZ | Kałamarnice inne (Omnastrephidae) | Świeże |
Mrożone nieoczyszczone | ||
Mrożone oczyszczone | ||
OCZ | Ośmiornica (Octopus spp.) | Świeża |
Mrożona | ||
CTL | Mątwy (Sepia officinalis, Rossia macrosoma, Sepiola rondeleti) | Świeże |
Mrożone | ||
FIN | Inne ryby | Świeże |
Mrożone | ||
CRU | Inne skorupiaki | Świeże |
Mrożone | ||
MOL | Inne mięczaki | Świeże |
Mrożone |
ZAŁĄCZNIK II 5
DEFINICJE, KTÓRYCH NALEŻY UŻYWAĆ W PRZEKAZYWANIU DANYCH NA TEMAT WYŁADUNKU PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA
DEFINICJE, KTÓRYCH NALEŻY UŻYWAĆ W PRZEKAZYWANIU DANYCH NA TEMAT WYŁADUNKU PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA
Waga: Podana waga odpowiada wadze wyładowanego towaru.
Waga powinna być podawana w tonach z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Średnia cena: Średnia cena jest zgłaszana w walucie krajowej za tonę. W odniesieniu do produktów, które nie zostają niezwłocznie sprzedane, średnia cena powinna być oszacowana, przy użyciu właściwej metody.
Przeznaczenie
Spożycie przez ludzi: obejmuje wszystkie produkty, które sprzedawane są podczas pierwszej sprzedaży do spożycia przez ludzi lub które zostały wyładowane na mocy umowy lub innego porozumienia w celu spożycia przez ludzi. Wyłączone są ilości przeznaczone do spożycia przez ludzi, lecz które podczas pierwszej sprzedaży, ze względu na warunki rynkowe, przepisy dotyczące higieny lub podobne przyczyny, zostają wycofane z rynku towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Do celów przemysłowych: obejmują wszystkie produkty wyładowane w ściśle określonym celu przerobienia na mączkę i olej lub przeznaczone do spożycia przez zwierzęta oraz ilości, które, choć początkowo przeznaczone do spożycia przez ludzi, nie zostają sprzedane w tym celu podczas pierwszej sprzedaży.
Postać produktu
Filety odnoszą się do płatów ryby ciętych równolegle do kręgosłupa, składających się z prawego lub lewego boku ryby, o ile głowa, wnętrzności, płetwy (grzbietowe, odbytowe, ogonowe, brzuszne, piersiowe) oraz kości (kręgi lub duży kręgosłup, brzuszne lub żebrowe, skrzelowe lub strzemiączkowe, itd.) zostały usunięte, a oba boki nie są połączone, na przykład poprzez grzbiet lub brzuch.
Ryba cała odnosi się do ryby niewypatroszonej.
Oczyszczona odnosi się do kałamarnicy po usunięciu od korpusu ramion, głowy oraz organów wewnętrznych.
Ryby mrożone to ryby poddane zamrożeniu w celu zachowania charakterystycznych dla nich właściwości poprzez obniżenie średniej temperatury do -18 °C lub niższej i które są następnie przechowywane w temperaturze -18 °C lub niższej.
Ryby świeże to ryby, które nie zostały zakonserwowane, nie były wędzone, suszone ani solone, nie zostały zamrożone ani poddane żadnym innym procesom za wyjątkiem chłodzenia. Zwykle występują w postaci ryby całej lub wypatroszonej.
Ryby solone to ryby często w formie wypatroszonej i bez głowy, przechowywane w soli lub solance.
Przynależność państwowa i zakres
Dane obejmują wszystkie produkty wyładowane przez wspólnotowe statki rybackie oraz statki rybackie EFTA w portach Państwa Członkowskiego, które przekazuje dane. Państwo Członkowskie przekazujące dane nie jest zobowiązane, zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia, do przekazywania danych na temat wyładunków swoich statków w portach innych niż krajowe.
Dane obejmują produkty wyładowane na terytorium Państwa Członkowskiego oraz objęte dokumentem T2M określonym w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 137/79. Obejmują również produkty przeładowane na statki państw trzecich ze wspólnotowych statków rybackich i statków rybackich EFTA lub z innych komponentów wspólnotowej floty rybackiej i floty rybackiej EFTA, które zostają wyładowane na terytorium danego Państwa Członkowskiego.
Statki wspólnotowe to statki pływające pod banderą Państwa Członkowskiego Wspólnoty lub zarejestrowane w Państwie Członkowskim Wspólnoty.
Statki EFTA to statki pływające pod banderą państwa będącego członkiem EFTA lub zarejestrowane w państwie będącym członkiem EFTA.
Statki państwa trzeciego to statki pływające pod banderą lub zarejestrowane w państwie innym niż Państwo Członkowskie Wspólnoty lub państwo będące członkiem EFTA.
ZAŁĄCZNIK III 6
FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH ZGODNIE Z ART. 1
FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH ZGODNIE Z ART. 1
Wyładunki w miesiącu ........... 19 .. Państwo ...............
Gatunek | Statki wspólnotowe | Statki EFTA | Statki państw trzecich(1) | |||
Ilość | Cena | Ilość | Cena | Ilość | Cena | |
Do spożycia przez ludzi: | ||||||
Dorsz (CDZ) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży wypatroszony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży niefiletowany | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Solony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Plamiak (HAD) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży wypatroszony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży niefiletowany | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Czarniak (POK) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży wypatroszony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży niefiletowany | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Morszczuk (HKE) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży wypatroszony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony wypatroszony, bez łba | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony, inny | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Witlinek (WHG) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży wypatroszony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony niefiletowany | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Molwa (LNZ) | ||||||
Świeża cała | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeża wypatroszona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona niefiletowana | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Rdzewiec (POL) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeży wypatroszony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony niefiletowany | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Gładzica (PLE) | ||||||
Świeża cała | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeża wypatroszona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona niefiletowana | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Sola (SOL) | ||||||
Świeża cała | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeża wypatroszona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona cała | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Smuklica (MEG) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Zimnica (DAB) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Złocica (LEM) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Karmazyn (RED) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Żabnica (MNZ) | ||||||
Świeża cała | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeże ogony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone ogony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Bops (BOZ) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Pikarela (PIC) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Konger węgorz (CGZ) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Rodzina kurkowate (GUX) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Rodzina mugilowate (MUL) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Śledź (HER) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone filety | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Sadrynka (PIL) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Sardela (ANE) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Tuńczyk biały (ALB) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Tuńczyk żółtopłetwy (YFT) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Bonito (SKJ) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Opastun (BET) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Tuńczyk czerwony (BFT) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Włócznik (SWO) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Inne tuńczyki (TUN) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Makrela (MAC) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Inne makrele (MAZ) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Ostrobok (JAX) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Rajowate (SRX) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Koleń rekinek psi (DGZ) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Homar norweski (NEP) | ||||||
Świeży cały | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Świeże ogony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone ogony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Krewetki (CNZ) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Garnele (PDZ) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Jadalny kieszeniec (CRE) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Krab (CRS) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Homar europejski (LBE) | ||||||
Świeży | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone ogony | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Przegrzebek św.Jakuba (SCE) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Kałamarnica pospolita (SQC) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona oczyszczona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona nieoczyszczona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Kałamarnica illex, kałamarnica latająca (SQX) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone oczyszczone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone nieoczyszczone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Kałamarnice inne (OMZ) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone oczyszczone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone nieoczyszczone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Ośmiornica (OCZ) | ||||||
Świeża | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożona | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mątwy (CTL) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Inne ryby (FIN) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Inne mięczaki (MOL) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Inne skorupiaki (CRU) | ||||||
Świeże | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Mrożone | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Na potrzeby przemysłowe: | ||||||
Dorsz (CDZ) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Plamiak (HAD) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Czarniak (POK) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Witlinek (WHG) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Bielmik (BIB) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Okowiel (NOP) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Błękitek (WHB) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Śledź (HER) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Szprot (SPA) | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
Inne gatunki | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... |
(1) Nieobowiązkowo. |
ZAŁĄCZNIK IV 7
FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH NA NOŚNIKACH MAGNETYCZNYCH
FORMAT PRZEKAZYWANIA DANYCH NA NOŚNIKACH MAGNETYCZNYCH
Taśmy komputerowe: dziewięciościeżkowe o gęstości 1.600 lub 6.250 BPI z kodowaniem EDCDIC lub ASCII, w miarę możliwości opatrzone etykietą. Jeżeli są opatrzone etykietą, powinien zostać dołączony kod "koniec pliku".
Dyskietki: MS-DOS, sformatowane 3,5″ , 720 kilobajtów lub 1,4 megabajta lub 5,25″ , 360 kilobajtów lub 1,2 megabajta.
2. Format kodowania
Numery bajtów | Pozycja | Uwagi |
1 do 4 | Państwo | Kod ISO 3-alpha (np. FRA = Francja) |
5 do 6 | Rok | Przykład: 94 = 1994 |
7 do 8 | Miesiąc | Przykład: 01 = styczeń |
9 do 11 | Gatunek | Identyfikator 3-alpha (np. CDZ = dorsz) |
12 do 13 | Postać produktu | Patrz wykaz kodów poniżej |
14 | Miejsce przeznaczenia | Patrz wykaz kodów poniżej |
15 do 25 | Ilość | Tony z dokładnością do jednego miejsca po przecinku |
26 do 36 | Średnia cena | Waluta krajowa/tona |
37 | Kod przynależności | Patrz uwagi poniżej |
Uwagi:
a) Wszystkie pola numeryczne powinny być wyrównane do prawej strony, ze spacjami z lewej strony. Wszystkie pola alfanumeryczne powinny być wyrównane do lewej strony, ze spacjami po prawej stronie.
b) Podana waga odpowiada wadze wyładowanej.
c) Ilości mniejsze niż 50 kg zostają odnotowane jako "0,0"
3. Wykaz kodów
a) Kody postaci produktów
Świeże | 10 |
Świeże całe | 11 |
Świeże wypatroszone | 12 |
Świeże ogony | 13 |
Świeże, wypatroszone, bez łba | 16 |
Świeże, inne | 19 |
Mrożone | 20 |
Mrożone całe | 21 |
Mrożone wypatroszone | 22 |
Mrożone ogony | 23 |
Mrożone niefiletowane | 25 |
Mrożone, wypatroszone, bez łba | 26 |
Mrożone oczyszczone | 27 |
Mrożone, nieoczyszczone | 28 |
Mrożone, inne | 29 |
Solone | 30 |
Wędzone | 40 |
Gotowane | 50 |
Gotowane, mrożone i pakowane | 60 |
b) Kody przeznaczenia
Spożycie przez ludzi | 1 |
Do celów przemysłowych | 2 |
Przeznaczenie nieznane | 9 |
c) Kody przynależności
Statki EWG | 1 |
Statki EFTA | 2 |
Statki państw trzecich | 3" |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.