Rozporządzenie 1242/2008 ustanawiające wspólnotową typologię gospodarstw rolnych
Dz.U.UE.L.2008.335.3
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1242/2008
z dnia 8 grudnia 2008 r.
ustanawiające wspólnotową typologię gospodarstw rolnych
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady 79/65/EWG z dnia 15 czerwca 1965 r. ustanawiające sieć zbierania danych rachunkowych o dochodach i prowadzonej działalności gospodarczej gospodarstw rolnych w Europejskiej Wspólnocie Gospodarczej(1), w szczególności jego art. 4 ust. 4, art. 6 ust. 2 oraz art. 7 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Struktury i systemy produkcji są bardzo zróżnicowane we Wspólnocie. Aby ułatwić analizę charakterystyki strukturalnej gospodarstw rolnych i ich wyników ekonomicznych, w decyzji Komisji 85/377/EWG z dnia 7 czerwca 1985 r. ustanawiającej wspólnotową typologię gospodarstw rolnych(2) ustanowiono właściwą i jednolitą klasyfikację gospodarstw rolnych ze względu na ich wielkość ekonomiczną oraz typ rolniczy.
(2) Wspólnotowa typologia musi być ułożona w sposób umożliwiający utworzenie jednorodnych grup gospodarstw według mniejszego lub większego stopnia zagregowania, tak aby można było dokonać porównania ich sytuacji.
(3) Biorąc pod uwagę coraz większe znaczenie działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem w dochodach rolników, we wspólnotowej typologii należy uwzględnić zmienną klasyfikacyjną, która będzie odzwierciedlać to znaczenie działalności gospodarczej innej niż rolnicza.
(4) Aby osiągnąć cele ustanowione w art. 4 ust. 1, art. 6 ust. 1 lit. b) i art. 7 ust. 2 rozporządzenia 79/65/EWG, należy ustanowić przepisy wykonawcze dla wspólnotowej typologii. Ponadto wspólnotowa typologia powinna mieć również zastosowanie do gospodarstw składających sprawozdanie, wykorzystując dane rachunkowe zebrane poprzez wspólnotową Sieć Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych (FADN).
(5) Na mocy załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i metod produkcji rolnej oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 571/88(3) badania struktury gospodarstw rolnych przeprowadzone na podstawie próby musi być statystycznie reprezentatywne w zakresie typu i wielkości gospodarstw rolnych zgodnie ze wspólnotową typologią. Wspólnotowa typologia powinna mieć zatem również zastosowanie do gospodarstw, w odniesieniu do których dane zbierane są w badaniach struktury gospodarstw rolnych.
(6) Typ rolniczy oraz wielkość ekonomiczną gospodarstwa rolnego ustala się na podstawie kryterium ekonomicznego zawsze dodatniego. Właściwe zatem jest stosowanie standardowej produkcji. Standardową produkcję ustala się dla danego produktu. Wykaz produktów, dla których oblicza się standardową produkcję, powinien być ujednolicony z wykazem cech wykorzystywanych w badaniach struktury gospodarstw rolnych ustanowionych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1166/2008. Aby umożliwić zastosowanie typologii do gospodarstw w ramach FADN, należy ustanowić tabelę zgodności między cechami badania struktury a pozycjami sprawozdania z gospodarstwa rolnego w ramach FADN.
(7) Współczynniki standardowej produkcji opierają się na średnich wartościach w pięcioletnim okresie referencyjnym, jednak powinny być regularnie aktualizowane w celu uwzględnienia tendencji ekonomicznych, tak aby typologię można było w dalszym ciągu stosować w sposób sensowny. Częstotliwość aktualizacji powinna być powiązana z latami, w odniesieniu do których przeprowadza się badania struktury gospodarstw rolnych.
(8) W celu sporządzenia planu wyboru gospodarstw składających sprawozdania w ramach FADN w 2010 r. należy ustanowić, aby typologia określona w niniejszym rozporządzeniu była stosowana już do badań struktury gospodarstw rolnych w 2007 r. Ponadto, aby zapewnić porównywalność analiz sytuacji gospodarstw rolnych sklasyfikowanych zgodnie z niniejszą typologią, należy ustanowić, że ma ona zastosowanie do badań struktury gospodarstw rolnych i FADN przed 2010 r. Należy zatem umieścić odstępstwo, zakładając że współczynniki standardowej produkcji są obliczane dla okresu referencyjnego 2004.
(9) Współczynniki standardowej produkcji oraz dane potrzebne do ich obliczenia są przekazywane Komisji poprzez agencję łącznikową wyznaczoną przez każde państwo członkowskie zgodnie z art. 6 rozporządzenia 79/65/EWG. Należy przewidzieć, aby agencja łącznikowa mogła przekazywać bezpośrednio Komisji odpowiednie informacje poprzez ustanowiony przez Komisję system informacyjny. Należy ponadto przewidzieć, aby system ten pozwalał na elektroniczną wymianę potrzebnych informacji na podstawie modeli dostępnych dla agencji łącznikowej poprzez ten system. Należy ponadto przewidzieć, że Komisja powinna poinformować państwa członkowskie o ogólnych warunkach wdrożenia systemu komputerowego przez Komitet Wspólnoty ds. Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych.
(10) Dla celów przejrzystości oraz biorąc pod uwagę fakt, że wspólnotowa typologia jest środkiem o zastosowaniu ogólnym, a nie skierowanym do określonych odbiorców, należy zastąpić decyzję 85/377/EWG rozporządzeniem.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Wspólnoty ds. Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Przedmiot i zakres
Typ rolniczy
a) ogólne typy rolnicze;
b) podstawowe typy rolnicze;
c) szczegółowe typy rolnicze.
Klasyfikację gospodarstw rolnych według typu rolniczego określa załącznik I.
Wielkość ekonomiczna gospodarstwa
Wielkość ekonomiczna gospodarstwa ustalana jest na podstawie całkowitej standardowej produkcji gospodarstwa. Jest ona wyrażana w euro. Metodę obliczania wielkości ekonomicznej gospodarstwa oraz klasy wielkości ekonomicznej gospodarstw ustala się w załączniku II.
Działalność gospodarcza inna niż rolnicza bezpośrednio związana z gospodarstwem
Znaczenie działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem określa się na podstawie udziału tej działalności gospodarczej innej niż rolnicza w finalnej produkcji gospodarstwa. Udział ten wyraża się w formie przedziału procentowego. Przedziały te ustala się w załączniku III część C.
Finalna produkcja, definicja i metoda szacowania tego udziału określona jest w załączniku III części A i B.
Standardowa produkcja i całkowita standardowa produkcja
Standardową produkcję określa się dla każdego z regionów, o którym mowa w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia, oraz dla każdej uprawy i kategorii zwierząt gospodarskich wykorzystywanych w badaniach struktury gospodarstw rolnych, o których mowa w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1166/2008.
Metodę obliczania do celów określenia standardowej produkcji dla każdej działalności oraz procedury zbierania odpowiednich danych ustanawia się w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia.
Współczynniki standardowej produkcji określa się, stosując średnie dane podstawowe obliczone w pięcioletnim okresie referencyjnym, o którym mowa w akapicie pierwszym. Należy je aktualizować w celu uwzględnienia tendencji ekonomicznych co najmniej przy każdym przeprowadzanym badaniu struktury gospodarstw rolnych.
Pierwszy okres referencyjny, dla którego oblicza się współczynniki standardowej produkcji, odpowiada okresowi referencyjnemu 2007 obejmującemu lata kalendarzowe 2005, 2006, 2007, 2008 i 2009 lub rolnicze lata produkcyjne 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09 i 2009/2010.
Przekazywanie danych do Komisji
Współczynniki standardowej produkcji dla okresu referencyjnego 2004 należy przekazać Komisji do dnia 31 grudnia 2008 r.
Uchylenie
Decyzję 85/377/EWG stosuje się jednak dalej w celu klasyfikacji gospodarstw w ramach Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych do roku obrachunkowego 2009 włącznie oraz w badaniach struktury gospodarstw rolnych, o których mowa w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 571/88(5), do badań przeprowadzanych w 2007 r. włącznie.
Wejście w życie i stosowanie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od roku obrachunkowego 2010 w odniesieniu do Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych oraz do badań struktury gospodarstw rolnych od 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
W imieniu Komisji | |
Mariann FISCHER BOEL | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 109 z 23.6.1965, s. 1859/65.
(2) Dz.U. L 220 z 17.8.1985, s. 1.
(3) Dz.U. L 321 z 1.12.2008, s. 14.
(4) Dz.U. L 34 z 7.2.2006, s. 3.
(5) Dz.U. L 56 z 2.3.1988, s. 1.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I 1
KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG TYPU ROLNICZEGO
KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG TYPU ROLNICZEGO
Wyspecjalizowane gospodarstwa rolne - uprawy
Ogólny typ rolniczy | Podstawowy typ rolniczy | Szczegółowy typ rolniczy |
1. Specjalizujące się w uprawach polowych | 15. Specjalizujące się w uprawie zbóż, nasion roślin oleistych i roślin o wysokiej zawartości białka | 151. Specjalizujące się w uprawie zbóż (innych niż ryż), nasion roślin oleistych i roślin o wysokiej zawartości białka |
152. Specjalizujące się w uprawie ryżu | ||
153. Zboża, nasiona roślin oleistych, rośliny o wysokiej zawartości białka i ryż łącznie | ||
16. Ogólne uprawy polowe | 161. Specjalizujące się w uprawie roślin okopowych | |
162. Zboża, nasiona roślin oleistych, rośliny o wysokiej zawartości białka i rośliny okopowe łącznie | ||
163. Specjalizujące się w uprawie warzyw polowych | ||
164. Specjalizujące się w uprawie tytoniu | ||
165. Specjalizujące się w uprawie bawełny | ||
166. Różne uprawy polowe łącznie | ||
2. Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych | 21. Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych pod osłonami | 211. Specjalizujące się w uprawie warzyw pod osłonami |
212. Specjalizujące się w uprawie kwiatów i roślin ozdobnych pod osłonami | ||
213. Specjalizujące się w mieszanej uprawie ogrodniczej pod osłonami | ||
22. Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych gruntowych | 221. Specjalizujące się w uprawie warzyw gruntowych | |
222. Specjalizujące się w uprawie kwiatów i roślin ozdobnych gruntowych | ||
223. Specjalizujące się w mieszanej uprawie ogrodniczej gruntowej | ||
23. Pozostałe uprawy ogrodnicze | 231. Specjalizujące się w uprawie grzybów | |
232. Specjalizujące się w uprawie szkółek | ||
233. Różne uprawy ogrodnicze | ||
3. Specjalizujące się w uprawach trwałych | 35. Specjalizujące się w uprawie winorośli | 351. Specjalizujące się w produkcji wina gatunkowego |
352. Specjalizujące się w produkcji wina innego niż gatunkowe | ||
353. Specjalizujące się w produkcji winogron stołowych | ||
354. Pozostałe uprawy winorośli | ||
36. Specjalizujące się w uprawie owoców i owoców cytrusowych | 361. Specjalizujące się w uprawie owoców (innych niż cytrusowe, tropikalne i subtropikalne oraz orzechy) | |
362. Specjalizujące się w uprawie owoców cytrusowych | ||
363. Specjalizujące się w uprawie orzechów | ||
364. Specjalizujące się w uprawie owoców tropikalnych i subtropikalnych | ||
365. Specjalizujące się w uprawie mieszanej owoców, owoców cytrusowych, owoców tropikalnych i subtropikalnych oraz orzechów | ||
37. Specjalizujące się w uprawie oliwek | 370. Specjalizujące się w uprawie oliwek | |
38. Różne uprawy trwałe łącznie | 380. Różne uprawy trwałe łącznie |
Wyspecjalizowane gospodarstwa rolne - produkcja zwierzęca
4. Specjalizujące się w chowie zwierząt żywionych w systemie wypasowym | 45. Specjalizujące się w chowie bydła mlecznego | 450. Specjalizujące się w chowie bydła mlecznego |
46. Specjalizujące się w chowie bydła - hodowla i opas | 460. Specjalizujące się w chowie bydła - hodowla i opas | |
47. Bydło - produkcja mleka, hodowla i opas łącznie | 470. Bydło - produkcja mleka, hodowla i opas łącznie | |
48. Owce, kozy i inne zwierzęta żywione w systemie wypasowym | 481. Specjalizujące się w chowie owiec | |
482. Owce i bydło łącznie | ||
483. Specjalizujące się w chowie kóz | ||
484. Różne zwierzęta żywione w systemie wypasowym | ||
5. Specjalizujące się w chowie zwierząt żywionych paszami treściwymi | 51. Specjalizujące się w chowie trzody chlewnej | 511. Specjalizujące się w hodowli trzody chlewnej |
512. Specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej | ||
513. Hodowla i tucz trzody chlewnej łącznie | ||
52. Specjalizujące się w chowie drobiu | 521. Specjalizujące się w chowie kur niosek | |
522. Specjalizujące się w chowie drobiu mięsnego | ||
523. Kury nioski i drób mięsny łącznie | ||
53. Różne zwierzęta żywione paszami treściwymi łącznie | 530. Różne zwierzęta żywione paszami treściwymi łącznie |
Gospodarstwa mieszane
Ogólny typ rolniczy | Podstawowy typ rolniczy | Szczegółowy typ rolniczy |
6. Uprawy mieszane | 61. Uprawy mieszane | 611. Uprawy ogrodnicze i trwałe łącznie |
612. Uprawy polowe i ogrodnicze łącznie | ||
613. Uprawy polowe i winnice łącznie | ||
614. Uprawy polowe i trwałe łącznie | ||
615. Uprawy mieszane, z przewagą upraw polowych | ||
616. Pozostałe uprawy mieszane | ||
7. Różne zwierzęta | 73. Różne zwierzęta, z przewagą zwierząt żywionych w systemie wypasowym | 731. Różne zwierzęta, z przewagą zwierząt mlecznych |
732. Różne zwierzęta, z przewagą niemlecznych zwierząt żywionych w systemie wypasowym | ||
74. Różne zwierzęta, z przewagą zwierząt żywionych paszami treściwymi | 741. Różne zwierzęta: zwierzęta żywione paszami treściwymi i zwierzęta mleczne łącznie | |
742. Różne zwierzęta: zwierzęta żywione paszami treściwymi i niemleczne zwierzęta żywione w systemie wypasowym | ||
8. Różne uprawy i zwierzęta łącznie | 83. Uprawy polowe - zwierzęta żywione w systemie wypasowym łącznie | 831. Uprawy polowe łącznie z produkcją mleka |
832. Produkcja mleka łącznie z uprawami polowymi | ||
833. Uprawy polowe łącznie z niemlecznymi zwierzętami żywionymi w systemie wypasowym | ||
834. Niemleczne zwierzęta żywione w systemie wypasowym łącznie z uprawami polowymi | ||
84. Różne uprawy i zwierzęta łącznie | 841. Uprawy polowe i zwierzęta żywione paszami treściwymi łącznie | |
842. Uprawy trwałe i zwierzęta żywione w systemie wypasowym łącznie | ||
843. Pszczelarstwo | ||
844. Różne mieszane uprawy i zwierzęta | ||
9. Gospodarstwa niesklasyfikowane | 90. Gospodarstwa niesklasyfikowane | 900. Gospodarstwa niesklasyfikowane |
B. TABELA ZGODNOŚCI I KODY PRZEGRUPOWUJĄCE
I. Zgodność między pozycjami w badaniach struktury gospodarstw rolnych oraz w sprawozdaniu z gospodarstwa rolnego w ramach Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych (FADN)
Równoważne pozycje do stosowania współczynników standardowej produkcji | ||
Kody do stosowania dla poszczególnych pozycji | Wspólnotowe badania struktury gospodarstw rolnych w latach 2010, 2013 i 2016 (Rozporządzenie (WE) nr 1166/2008) | Sprawozdanie z gospodarstwa rolnego w ramach FADN (Rozporządzenie (WE) nr 868/2008 w sprawie formatu sprawozdania(1)) |
I. Uprawy | ||
2.01.01.01. | Pszenica zwyczajna i orkisz | 120. Pszenica zwyczajna i orkisz |
2.01.01.02. | Pszenica durum | 121. Pszenica durum |
2.01.01.03. | Żyto | 122. Żyto (w tym meslin) |
2.01.01.04. | Jęczmień | 123. Jęczmień |
2.01.01.05. | Owies | 124. Owies |
125. Mieszanki zbóż jarych | ||
2.01.01.06. | Kukurydza na ziarno | 126. Kukurydza na ziarno (w tym kukurydza na ziarno wilgotne) |
2.01.01.07. | Ryż | 127. Ryż |
2.01.01.99. | Pozostałe zbożowe na ziarno | 128. Pozostałe zboża |
2.01.02. | Strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych) | 129. Rośliny o wysokiej zawartości białka |
2.01.02.01. | W tym groch, bób i łubin słodki | 360. Groch, bobik i łubin słodki |
361. Soczewica, cieciorka i wyka | ||
330. Pozostałe rośliny o wysokiej zawartości białka | ||
2.01.03. | Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki) | 130. Ziemniaki (w tym wczesne ziemniaki i sadzeniaki) |
2.01.04. | Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych) | 131. Buraki cukrowe (z wyłączeniem nasion) |
2.01.05. | Pastewne rośliny okopowe i kapustne (z wyjątkiem upraw nasiennych) | 144. Pastewne okopowe i kapustne (z wyjątkiem nasion) |
2.01.06.01. | Tytoń | 134. Tytoń |
2.01.06.02. | Chmiel | 133. Chmiel |
2.01.06.03. | Bawełna | 347. Bawełna |
2.01.06.04. | Rzepak i rzepik | 331. Rzepak |
2.01.06.05. | Słonecznik | 332. Słonecznik |
2.01.06.06. | Soja | 333. Soja |
2.01.06.07. | Siemię lniane (len oleisty) | 364. Len inny niż len włóknisty |
2.01.06.08. | Inne rośliny oleiste | 334. Pozostałe nasiona roślin oleistych |
2.01.06.09. | Len włóknisty | 373. Len włóknisty |
2.01.06.10. | Konopie | 374. Konopie |
2.01.06.11. | Inne rośliny włókniste | |
2.01.06.12. | Rośliny aromatyczne oraz o zastosowaniu medycznym i kulinarnym | 345. Rośliny lecznicze, przyprawy, aromaty i przyprawy korzenne, w tym herbata, kawa i cykoria |
2.01.06.99. | Inne rośliny przemysłowe, gdzie indziej niewymienione | 346. Trzcina cukrowa |
348. Pozostałe rośliny przemysłowe | ||
2.01.07. | Świeże warzywa, melony i truskawki, w tym: | |
2.01.07.01. | Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami | |
2.01.07.01.01. | Na otwartym polu | 136. Świeże warzywa, melony, truskawki w uprawie polowej |
2.01.07.01.02. | Ogrodnictwo towarowe | 137. Świeże warzywa, melony, truskawki uprawiane w ogrodach towarowych w uprawie polowej |
2.01.07.02. | Uprawa pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami | 138. Świeże warzywa, melony, truskawki pod osłonami |
2.01.08. | Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek roślinnych): | |
2.01.08.01. | Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami | 140. Kwiaty i rośliny ozdobne uprawiane w uprawie polowej (z wyłączeniem szkółek) |
2.01.08.02. | Uprawa pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami | 141. Kwiaty i rośliny ozdobne uprawiane pod osłonami |
2.01.09. | Uprawy pastewne na zielonkę | |
2.01.09.01. | Trawy polowe | 147. Trawa okresowa |
2.01.09.02. | Pozostałe uprawy na zielonkę | 145. Pozostałe rośliny pastewne |
2.01.09.02.01. | Kukurydza na zielonkę | 326. Kukurydza pastewna |
2.01.09.02.02. | Strączkowe na zielonkę ORAZ | 327. Pozostałe zboża na kiszonkę ORAZ |
2.01.09.02.99. | Pozostałe uprawy na zielonkę, gdzie indziej niewymienione | 328. Pozostałe rośliny pastewne |
2.01.10. | Nasiona i sadzonki na gruntach ornych | 142. Nasiona traw |
143. Pozostałe nasiona | ||
2.01.11. | Pozostałe uprawy na gruntach ornych | 148. Pozostałe rośliny uprawne nieuwzględnione w pozycjach 120-147 |
149. Grunt gotowy pod zasiewy, wydzierżawiony innym podmiotom, w tym grunt udostępniony pracownikom w ramach świadczenia w naturze | ||
2.01.12.01. | Grunty ugorowane bez dopłat | 315. Grunty ugorowane bez dopłat |
2.01.12.02. | Grunty ugorowane objęte dopłatami, nieużytkowane gospodarczo | 316. Grunty ugorowane objęte dopłatami |
2.03.01. | Pastwiska i łąki, z wyjątkiem nieuprawianych terenów do wypasu | 150. Łąki i pastwiska trwałe |
2.03.02. | Nieuprawiane tereny do wypasu | 151. Pastwiska i łąki niepielęgnowane |
2.03.03. | Trwałe użytki zielone wyłączone z produkcji i objęte dopłatami | 314. Łąki i pastwiska trwałe wyłączone z produkcji i kwalifikujące się do otrzymania dopłat |
2.04.01. | Sady i plantacje roślin jagodowych | 152. Sady owocowe i jagodowe |
2.04.01.01. | Gatunki owoców, w tym | |
2.04.01.01.01. | Owoce umiarkowanych stref klimatycznych | 349. Owoce ziarnkowe |
350. Owoce pestkowe | ||
2.04.01.01.02. | Owoce podzwrotnikowych stref klimatycznych | 353. Owoce zwrotnikowe i podzwrotnikowe |
2.04.01.02. | Gatunki jagodowe | 352. Drobne owoce i owoce jagodowe |
2.04.01.03. | Orzechy | 351. Orzechy |
2.04.02. | Plantacje owoców cytrusowych | 153. Sady owoców cytrusowych |
2.04.03. | Plantacje oliwek | 154. Gaje oliwne |
2.04.03.01. | Zwykle produkujące oliwki stołowe | 281. Oliwki stołowe |
2.04.03.02. | Zwykle produkujące oliwki do produkcji oliwy | 282. Oliwki do produkcji oliwy |
283. Oliwa z oliwek | ||
2.04.04. | Winnice w tym zwykle produkujące: | 155. Winorośle |
2.04.04.01. | Wino wysokiej jakości | 286. Winogrona do produkcji wina gatunkowego z ChNP |
292. Winogrona do produkcji wina gatunkowego z ChOG | ||
289. Wino gatunkowe z ChNP | ||
294. Wino gatunkowe z ChOG | ||
2.04.04.02. | Pozostałe wina | 293. Winogrona do produkcji pozostałych win |
288. Różne produkty z winogron: moszcz winogronowy, sok, brandy, ocet i inne, produkowane w ramach gospodarstwa | ||
295. Pozostałe wina | ||
2.04.04.03. | Winogrona stołowe | 285. Winogrona stołowe |
2.04.04.04. | Rodzynki | 291. Rodzynki |
2.04.05. | Szkółki | 157. Szkółki |
2.04.06. | Pozostałe uprawy trwałe | 158. Pozostałe uprawy trwałe |
2.04.07. | Uprawy trwałe pod szkłem | 156. Uprawy trwałe pod osłonami |
2.06.01. | Uprawy grzybów | 139. Uprawy grzybów |
II. Zwierzęta gospodarskie
3.01. | Koniowate | 22. Koniowate (niezależnie od wieku) |
3.02.01. | Byczki i jałówki poniżej 1 roku | 23. Cielęta na opas |
24. Pozostałe bydło do 1 roku | ||
3.02.02. | Byczki w wieku 1-2 lat | 25. Byczki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat |
3.02.03. | Jałówki w wieku 1-2 lat | 26. Jałówki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat |
3.02.04. | Byczki w wieku dwóch lat i powyżej | 27. Buhaje lub wolce dwuletnie lub starsze |
3.02.05. | Jałówki w wieku dwóch lat i powyżej | 28. Jałówki hodowlane |
29. Jałówki na opas | ||
3.02.06. | Krowy mleczne | 30. Krowy mleczne |
31. Wybrakowane krowy mleczne | ||
3.02.99. | Pozostałe krowy | 32. Pozostałe krowy |
3.03.01. | Owce (w każdym wieku) | |
3.03.01.01. | Maciorki do dalszego chowu | 40. Owce maciorki |
3.03.01.99. | Pozostałe owce | 41. Pozostałe owce |
3.03.02. | Kozy (w każdym wieku) | |
3.03.02.01. | Samice do dalszego chowu | 38. Kozy, samice hodowlane |
3.03.02.99. | Pozostałe kozy | 39. Pozostałe kozy |
3.04.01. | Prosiaki o wadze do 20 kilogramów | 43. Prosięta |
3.04.02. | Lochy do dalszego chowu o wadze 50 kilogramów i powyżej | 44. Maciory |
3.04.99. | Pozostała trzoda chlewna | 45. Tuczniki 46. Pozostałe świnie |
3.05.01. | Brojlery | 47. Brojlery kurze |
3.05.02. | Kury nioski | 48. Kury nioski |
3.05.03. | Pozostały drób | 49. Pozostały drób |
3.05.03.01. | Indyki | |
3.05.03.02. | Kaczki | |
3.05.03.03. | Gęsi | |
3.05.03.04. | Strusie | |
3.05.03.99. | Inny drób, gdzie indziej niewymieniony | |
3.06. | Króliki, samice hodowlane | 34. Króliki, samice hodowlane |
3.07. | Pszczoły | 33. Pnie pszczele |
(1) Dz.U. L 237 z 4.9.2008 , s. 18. |
II. Kody przegrupowujące pewne cechy zawarte w badaniach struktury gospodarstw rolnych z lat 2010, 2013 i 2016
P45. Bydło, mleczne = 3.02.01 (byczki i jałówki poniżej 1 roku) + 3.02.03. (jałówki w wieku 1-2 lat) + 3.02.05 (jałówki w wieku dwóch lat i powyżej) + 3.02.06 (krowy mleczne).
P46. Bydło = P45 (bydło mleczne) + 3.02.02. (byczki w wieku 1-2 lat) + 3.02.04. (byczki w wieku dwóch lat i powyżej) + 3.02.99. (pozostałe krowy).
GL Zwierzęta żywione w systemie wypasowym = 3.01. (koniowate) + P46 (bydło) + 3.03.01.01. (owce, maciorki do dalszego chowu) + 3.03.01.99 (pozostałe owce) + 3.03.02.01. (kozy, samice do dalszego chowu) + 3.03.02.99. (pozostałe kozy).
Jeśli GL=0 FCP1 Rośliny pastewne na sprzedaż = 2.01.05 (pastewne rośliny okopowe i kapustne) + 2.01.09. (uprawy pastewne na zielonkę) + 2.03.01. (pastwiska i łąki, z wyjątkiem nieuprawianych terenów do wypasu) + 2.03.02. (nieuprawiane tereny do wypasu)
FCP4 Rośliny pastewne dla zwierząt żywionych w systemie wypasowym = 0
P17 Rośliny okopowe = 2.01.03. (ziemniaki) + 2.01.04. (buraki cukrowe) + 2.01.05. (pastewne rośliny okopowe i kapustne)
Jeśli GL>0 FCP1 Rośliny pastewne na sprzedaż = 0
FCP4 Rośliny pastewne dla zwierząt żywionych w systemie wypasowym = 2.01.05. (pastewne rośliny okopowe i kapustne) + 2.01.09. (uprawy pastewne na zielonkę) + 2.03.01. (pastwiska i łąki, z wyjątkiem nieuprawianych terenów do wypasu) + 2.03.02. (nieuprawiane tereny do wypasu)
P17 Rośliny okopowe = 2.01.03. (ziemniaki) + 2.01.04. (buraki cukrowe)
P151. Zboża z wyłączeniem ryżu = 2.01.01.01. (pszenica zwyczajna i orkisz) + 2.01.01.02. (pszenica durum) + 2.01.01.03. (żyto) + 2.01.01.04. (jęczmień) + 2.01.01.05. (owies) + 2.01.01.06. kukurydza na ziarno) + 2.01.01.99. (pozostałe zbożowe na ziarno)
P15. Zboża = P151 (zboża z wyłączeniem ryżu) + 2.01.01.07. (ryż)
P16. Nasiona roślin oleistych = 2.01.06.04. (rzepak i rzepik) + 2.01.06.05. (słonecznik) + 2.01.06.06. (soja) + 2.01.06.07. (siemię lniane (len oleisty)) + 2.01.06.08. (inne rośliny oleiste)
P51. Trzoda chlewna = 3.04.01. (prosiaki o wadze do 20 kilogramów) + 3.04.02. (lochy do dalszego chowu o wadze 50 kilogramów i powyżej) + 3.04.99. (pozostała trzoda chlewna).
P52. Drób = 3.05.01. (brojlery) + 3.05.02. (kury nioski) + 3.05.03. (pozostały drób).
P1. Uprawy ogólne = P15 (zboża) + 2.01.02. (strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno) + 2.01.03. (ziemniaki) + 2.01.04. (buraki cukrowe) + 2.01.06.01. (tytoń) + 2.01.06.02. (chmiel) + 2.01.06.03. (bawełna) + P16 (nasiona roślin oleistych) + 2.01.06.09. (len włóknisty) + 2.01.06.10. (konopie) + 2.01.06.11. (inne rośliny włókniste) + 2.01.06.12. (rośliny aromatyczne oraz o zastosowaniu medycznym i kulinarnym) + 2.01.06.99. (inne rośliny przemysłowe gdzie indziej niewymienione) + 2.01.07.01.01. (świeże warzywa, melony i truskawki - na otwartym polu) + 2.01.10. (nasiona i sadzonki na gruntach ornych) + 2.01.11. (pozostałe uprawy na gruntach ornych) + 2.01.12.01. (grunty ugorowane bez dopłat) + FCP1 (rośliny pastewne na sprzedaż)
P2. Uprawy ogrodnicze = 2.01.07.01.02. (świeże warzywa, melony i truskawki - ogrodnictwo towarowe) + 2.01.07.02. (świeże warzywa, melony i truskawki - uprawa pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami) + 2.01.08.01. (kwiaty i rośliny ozdobne - gruntowe lub pod niskimi osłonami - uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami + 2.01.08.02. (kwiaty i rośliny ozdobne - uprawa pod szkłem lub pod innymi (dostępnymi) osłonami) + 2.06.01. (uprawy grzybów) + 2.04.05. (szkółki)
P3. Uprawy trwałe = 2.04.01. (sady i plantacje roślin jagodowych) + 2.04.02. (plantacje owoców cytrusowych) + 2.04.03. (plantacje oliwek) + 2.04.04. (winnice) + 2.04.06. (pozostałe uprawy trwałe) + 2.04.07. (uprawy trwałe pod szkłem)
P4. Zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne = GL (zwierzęta żywione w systemie wypasowym) + FCP4 (rośliny pastewne dla zwierząt żywionych w systemie wypasowym)
P5. Zwierzęta żywione paszami treściwymi = P51 (trzoda chlewna) + P52 (drób) + 3.06. (króliki, samice hodowlane)
C. DEFINICJA TYPÓW
Typy rolnicze są określone przez dwie cechy:
a) Charakter danych cech
Cechy te odnoszą się do wykazu cech badanych w ramach badań struktury gospodarstw rolnych w latach 2010, 2013 oraz 2016; są one oznaczane wykorzystując kody wymienione w tabeli zgodności znajdującej się w części B.I niniejszego załącznika lub przez kod przegrupowujący kilka z tamtych cech, jak określono w części B.II niniejszego załącznika(1).
b) Progi określające przedziały klas
Jeżeli nie wskazano inaczej, progi te wyrażone są jako części całkowitej standardowej produkcji gospodarstwa.
______
(1) Cechy 2.01.05. (pastewne rośliny okopowe i kapustne), 2.01.09. (uprawy pastewne na zielonkę), 2.01.12.01. (grunty ugorowane bez dopłat), 2.01.12.02. (grunty ugorowane objęte dopłatami, nieużytkowane gospodarczo), 2.02. (ogrody przydomowe), 2.03.01. (pastwiska i łąki z wyjątkiem nieuprawianych terenów do wypasu), 2.03.02. (nieuprawiane tereny do wypasu), 2.03.03. (trwałe użytki zielone wyłączone z produkcji, objęte dopłatami), 3.02.01. (byczki i jałówki poniżej 1 roku), 3.03.01.99. (pozostałe owce), 3.03.02.99. (pozostałe kozy) i 3.04.01. (prosiaki o wadze do 20 kilogramów) stosowane są jedynie pod określonymi warunkami (zob. załącznik IV pkt 5).
Wyspecjalizowane gospodarstwa rolne - uprawy
Typy rolnicze | Definicja | Kod cech i progów (odniesienie do niniejszego załącznika cześć B) | |||||
Ogólne | Podstawowe | Szczegółowe | |||||
Kod | Kod | Kod | |||||
1 | Specjalizujące się w uprawach polowych | Uprawy ogólne, tj. zboża, strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno, nasiona roślin oleistych, ziemniaki, buraki cukrowe, rośliny przemysłowe, świeże warzywa, melony i truskawki gruntowe, nasiona i sadzonki na gruntach ornych, inne uprawy na gruntach ornych, grunty ugorowane i rośliny pastewne na sprzedaż > 2/3 | PI > 2/3 | ||||
15 | Specjalizujące się w uprawie zbóż, nasion roślin oleistych i roślin o wysokiej zawartości białka | Zboża, nasiona roślin oleistych, strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno > 2/3 | P15 + P16 + 2.01.02. > 2/3 | ||||
151 | Specjalizujące się w uprawie zbóż (innych niż ryż), nasion roślin oleistych i roślin o wysokiej zawartości białka | Zboża, z wyłączeniem ryżu, nasiona roślin oleistych, strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno > 2/3 | P151 + P16 + 2.01.02. > 2/3 | ||||
152 | Specjalizujące się w uprawie ryżu | Ryż > 2/3 | 2.01.01.07. > 2/3 | ||||
153 | Zboża, nasiona roślin oleistych, rośliny o wysokiej zawartości białka i ryż łącznie | Gospodarstwa w klasie 15, wyłączając te w klasach 151 i 152 | |||||
16 | Ogólne uprawy polowe | Uprawy ogólne > 2/3; zboża, nasiona roślin oleistych, strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno < 2/3 | P15 + P16 + 2.01.02. < 2/3 | ||||
161 | Specjalizujące się w uprawie roślin okopowych | Rośliny okopowe > 2/3 | PI 7 > 2/3 | ||||
162 | Zboża, nasiona roślin oleistych, rośliny o wysokiej zawartości białka i rośliny okopowe łącznie | Zboża, nasiona roślin oleistych, strączkowe jadalne i uprawy białkowe na ziarno > 1/3; rośliny okopowe > 1/3 | P15 + P16 + 2.01.02. > 1/3; P17 > 1/3 | ||||
163 | Specjalizujące się w uprawie warzyw polowych | Świeże warzywa, melony i truskawki na otwartym polu > 2/3 | 2.01.07.01.01. > 2/3 | ||||
164 | Specjalizujące się w uprawie tytoniu | Tytoń > 2/3 | 2.01.06.01. > 2/3 | ||||
165 | Specjalizujące się w uprawie bawełny | Bawełna > 2/3 | 2.01.06.03. > 2/3 | ||||
166 | Różne uprawy polowe łącznie | Gospodarstwa w klasie 16, wyłączając te w klasach 161, 162, 163, 164 i 165 | |||||
2 | Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych | Świeże warzywa, melony i truskawki - ogrodnictwo towarowe i uprawa pod szkłem, kwiaty i rośliny ozdobne - gruntowe i pod szkłem, uprawy grzybów i szkółki > 2/3 | P2 > 2/3 | ||||
21 | Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych pod osłonami | Świeże warzywa, melony i truskawki - uprawa pod szkłem oraz kwiaty i rośliny ozdobne, uprawa pod szkłem > 2/3 | 2.01.07.02. + 2.01.08.02. > 2/3 | ||||
211 | Specjalizujące się w uprawie warzyw pod osłonami | Świeże warzywa, melony i truskawki - uprawa pod szkłem > 2/3 | 2.01.07.02. > 2/3 | ||||
212 | Specjalizujące się w uprawie kwiatów i roślin ozdobnych pod osłonami | Kwiaty i rośliny ozdobne pod szkłem > 2/3 | 2.01.08.02. > 2/3 | ||||
213 | Specjalizujące się w mieszanej uprawie ogrodniczej pod osłonami | Gospodarstwa w klasie 21, wyłączając te w klasach 211 i 212 | |||||
22 | Specjalizujące się w uprawach ogrodniczych gruntowych | Świeże warzywa, melony i truskawki - ogrodnictwo towarowe, kwiaty i rośliny ozdobne - gruntowe > 2/3 | 2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. > 2/3 | ||||
221 | Specjalizujące się w uprawie warzyw gruntowych | Świeże warzywa, melony i truskawki - ogrodnictwo towarowe > 2/3 | 2.01.07.01.02. > 2/3 | ||||
222 | Specjalizujące się w uprawie kwiatów i roślin ozdobnych gruntowych | Kwiaty i rośliny ozdobne - gruntowe > 2/3 | 2.01.08.01. > 2/3 | ||||
223 | Specjalizujące się w mieszanej uprawie ogrodniczej gruntowej | Gospodarstwa w klasie 22, wyłączając te w klasach 221 i 222 | |||||
23 | Pozostałe uprawy ogrodnicze | Gospodarstwa ogrodnicze z ogrodnictwem szklarniowym < 2/3 i ogrodnictwem gruntowym < 2/3 | 2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. < 2/3; 2.01.07.02. + 2.01.08.02. < 2/3 | ||||
231 | Specjalizujące się w uprawie grzybów | Grzyby > 2/3 | 2.06.01. > 2/3 | ||||
232 | Specjalizujące się w uprawie szkółek | Szkółki > 2/3 | 2.04.05. > 2/3 | ||||
233 | Różne uprawy ogrodnicze | Gospodarstwa w klasie 23, wyłączając te w klasach 231 i 232 | |||||
3 | Specjalizujące się w uprawach trwałych | Sady i plantacje roślin jagodowych, plantacje owoców cytrusowych, oliwek, winnice, pozostałe uprawy trwałe oraz uprawy trwałe pod szkłem > 2/3 | P3 > 2/3 | ||||
35 | Specjalizujące się w uprawie winorośli | Winnice > 2/3 | 2.04.04. > 2/3 | ||||
351 | Specjalizujące się w produkcji wina gatunkowego | Winnice zwykle produkujące wino wysokiej jakości > 2/3 | 2.04.04.01. > 2/3 | ||||
352 | Specjalizujące się w produkcji wina innego niż gatunkowe | Winnice zwykle produkujące pozostałe wina > 2/3 | 2.04.04.02. > 2/3 | ||||
353 | Specjalizujące się w produkcji winogron stołowych | Winnice zwykle produkujące winogrona stołowe > 2/3 | 2.04.04.03. > 2/3 | ||||
354 | Pozostałe uprawy winorośli | Gospodarstwa w klasie 35, wyłączając te w klasach 351, 352 i 353 | |||||
36 | Specjalizujące się w uprawie owoców i owoców cytrusowych | Sady i plantacje roślin jagodowych oraz plantacje owoców cytrusowych > 2/3 | 2.04.01. + 2.04.02. > 2/3 | ||||
361 | Specjalizujące się w uprawie owoców (innych niż cytrusowe, tropikalne i subtropikalne oraz orzechy) | Sady i plantacje roślin jagodowych z umiarkowanych stref klimatycznych > 2/3 | 2.04.01.01.01. + 2.04.01.02. > 2/3 | ||||
362 | Specjalizujące się w uprawie owoców cytrusowych | Plantacje owoców cytrusowych > 2/3 | 2.04.02. > 2/3 | ||||
363 | Specjalizujące się w uprawie orzechów | Orzechy > 2/3 | 2.04.01.03. > 2/3 | ||||
364 | Specjalizujące się w uprawie owoców tropikalnych i subtropikalnych | Owoce podzwrotnikowych stref klimatycznych > 2/3 | 2.04.01.01.02. > 2/3 | ||||
365 | Specjalizujące się w uprawie mieszanej owoców, owoców cytrusowych, owoców tropikalnych i subtropikalnych oraz orzechów | Gospodarstwa w klasie 36, wyłączając te w klasach 361, 362, 363 i 364 | |||||
37 | Specjalizujące się w uprawie oliwek | 370 | Specjalizujące się w uprawie oliwek | Plantacje oliwek > 2/3 | 2.04.03. > 2/3 | ||
38 | Różne uprawy trwałe łącznie | 380 | Różne uprawy trwałe łącznie | Gospodarstwa w klasie 3, wyłączając te w klasach 35, 36 i 37 |
Gospodarstwa wyspecjalizowane - produkcja zwierzęca
Typy rolnicze | Definicja | Kod cech i progów (odniesienie do niniejszego załącznika część B) | |||||
Ogólne | Podstawowe | Szczegółowe | |||||
Kod | Kod | Kod | |||||
4 | Specjalizujące się w chowie zwierząt żywionych w systemie wypasowym | Rośliny pastewne dla zwierząt żywionych w systemie wypasowym (tzn. rośliny okopowe i kapustne, uprawy pastewne na zielonkę, pastwiska i łąki, nieuprawiane tereny do wypasu) oraz zwierzęta żywione w systemie wypasowym (tzn. koniowate, wszystkie typy bydła, owce i kozy) > 2/3 | P4 > 2/3 | ||||
45 | Specjalizujące się w chowie bydła mlecznego | 450 | Specjalizujące się w chowie bydła mlecznego | Krowy mleczne > 3/4 całości zwierząt żywionych w systemie wypasowym; zwierzęta żywione w systemie wypasowym > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych | 3.02.06. > 3/4 GL; GL > 1/10 P4 | ||
46 | Specjalizujące się w chowie bydła - chów i opas | 460 | Specjalizujące się w chowie bydła - chów i opas | Wszelkie bydło (np. byczki i jałówki poniżej 1 roku, byczki i jałówki w wieku 1-2 lat i bydło w wieku 2 lat i więcej (byki, jałówki, krowy mleczne i pozostałe krowy)) > 2/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; krowy mleczne ≤ 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; zwierzęta żywione w systemie wypasowym > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych | P46 > 2/3 GL; 3.02.06 ≤ 1/10 GL; GL > 1/10 P4 | ||
47 | Bydło - produkcja mleka, chów i opas łącznie | 470 | Bydło - produkcja mleka, chów i opas łącznie | Wszelkie bydło > 2/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; krowy mleczne > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; zwierzęta żywione w systemie wypasowym > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych; wyłączając te gospodarstwa w klasie 45 | P46 > 2/3 GL; 3.02.06. > 1/10 GL; GL > 1/10 P4; wyłączając 45 | ||
48 | Owce, kozy i inne zwierzęta żywione w systemie wypasowym | Gospodarstwa w klasie 4, wyłączając gospodarstwa w klasach 45, 46 i 47 | |||||
481 | Specjalizujące się w chowie owiec | Owce > 2/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; zwierzęta żywione w systemie wypasowym > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych | 3.03.01. > 2/3 GL; GL > 1/10 P4 | ||||
482 | Owce i bydło łącznie | Wszelkie bydło > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym, owce > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym oraz zwierzęta żywione w systemie wypasowym > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych | P46 > 1/3 GL; 3.03.01 > 1/3 GL; GL > 1/10 P4 | ||||
483 | Specjalizujące się w chowie kóz | Kozy > 2/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; zwierzęta żywione w systemie wypasowym > 1/10 zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych | 3.03.02. > 2/3 GL; GL > 1/10 P4 | ||||
484 | Różne zwierzęta żywione w systemie wypasowym | Gospodarstwa w klasie 48, wyłączając gospodarstwa w klasach 481, 482 i 483 | |||||
5 | Specjalizujące się w chowie zwierząt żywionych paszami treściwymi | Zwierzęta żywione paszami treściwymi, takie jak: trzoda chlewna (tzn. prosiaki, lochy, pozostała trzoda chlewna), drób (tzn. brojlery, kury nioski, pozostały drób) i króliki - samice hodowlane > 2/3 | P5 > 2/3 | ||||
51 | Specjalizujące się w chowie trzody chlewnej | Trzoda chlewna > 2/3 | P51 > 2/3 | ||||
511 | Specjalizujące się w hodowli trzody chlewnej | Lochy > 2/3 | 3.04.02. > 2/3 | ||||
512 | Specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej | Prosiaki i pozostała trzoda chlewna > 2/3 | 3.04.01. + 3.04.99. > 2/3 | ||||
513 | Hodowla i tucz trzody chlewnej łącznie | Gospodarstwa w klasie 51, wyłączając te w klasach 511 i 512 | |||||
52 | Specjalizujące się w chowie drobiu | Drób > 2/3 | P52 > 2/3 | ||||
521 | Specjalizujące się w chowie kur niosek | Kury nioski > 2/3 | 3.05.02. > 2/3 | ||||
522 | Specjalizujące się w chowie drobiu mięsnego | Brojlery i pozostały drób > 2/3 | 3.05.01. + 3.05.03. > 2/3 | ||||
523 | Kury nioski i drób mięsny łącznie | Gospodarstwa w klasie 52, wyłączając te w klasach 521 i 522 | |||||
53 | Różne zwierzęta żywione paszami treściwymi łącznie | 530 | Różne zwierzęta żywione paszami treściwymi łącznie | Gospodarstwa w klasie 5, wyłączając gospodarstwa w klasach 51i 52 |
Gospodarstwa mieszane
Typy rolnicze | Definicja | Kod cech i progów (odniesienie do niniejszego załącznika cześć B) | |||||
Ogólne | Podstawowe | Szczegółowe | |||||
Kod | Kod | Kod | |||||
6 | Uprawy mieszane | 61 | Uprawy mieszane | Uprawy ogólne i ogrodnicze i uprawy trwałe > 2/3, ale {uprawy ogólne < 2/3 i ogrodnicze < 2/3 i uprawy trwałe < 2/3} | (PI + P2 + P3) > 2/3; PI < 2/3; P2 < 2/3; P3 < 2/3 | ||
611 | Uprawy ogrodnicze i trwałe łącznie | Uprawy ogrodnicze > 1/3; uprawy trwałe > 1/3 | P2 > 1/3; P3 > 1/3 | ||||
612 | Uprawy polowe i ogrodnicze łącznie | Uprawy ogólne > 1/3; uprawy ogrodnicze > 1/3 | PI > 1/3; P2 > 1/3 | ||||
613 | Uprawy polowe i winnice łącznie | Uprawy ogólne > 1/3; winorośle > 1/3 | PI > 1/3; 2.04.04. > 1/3 | ||||
614 | Uprawy polowe i trwałe łącznie | Uprawy ogólne > 1/3; uprawy trwałe > 1/3; winnice < 1/3 | PI > 1/3; P3 > 1/3; 2.04.04. < 1/3 | ||||
615 | Uprawy mieszane z przewagą upraw polowych | Uprawy ogólne > 1/3; bez innej działalności > 1/3 | PI > 1/3; P2 < 1/3; P3 < 1/3; | ||||
616 | Pozostałe uprawy mieszane | Gospodarstwa w klasie 61, wyłączając te w klasach 611, 612, 613, 614 i 615 | |||||
7 | Różne zwierzęta | Zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne i zwierzęta żywione paszami treściwymi > 2/3; zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne < 2/3; zwierzęta żywione paszami treściwymi < 2/3 | P4 + P5 > 2/3; P4 < 2/3; P5 < 2/3 | ||||
73 | Różne zwierzęta, z przewagą zwierząt żywionych w systemie wypasowym | Zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne > zwierząt żywionych paszami treściwymi Bydło mleczne > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; krowy mleczne > 1/2 bydła mlecznego | P4 > P5 | ||||
731 | Różne zwierzęta, z przewagą zwierząt mlecznych | Bydło mleczne > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; krowy mleczne > 1/2 bydła mlecznego | P45 > 1/3 GL; 3.02.06. > 1/2 P45; | ||||
732 | Różne zwierzęta, z przewagą niemlecznych zwierząt żywionych w systemie wypasowym | Gospodarstwa w klasie 73, wyłączając te w klasie 731 | |||||
74 | Różne zwierzęta, z przewagą zwierząt żywionych paszami treściwymi | Zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne < zwierząt żywionych paszami treściwymi | P4 < P5 | ||||
741 | Różne zwierzęta: zwierzęta żywione paszami treściwymi i zwierzęta mleczne łącznie | Bydło mleczne > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; zwierzęta żywione paszami treściwymi > 1/3, krowy mleczne > 1/2 bydła mlecznego | P45 > 1/3 GL; P5 > 1/3; 3.02.06. > 1/2 P45 | ||||
742 | Różne zwierzęta: zwierzęta żywione paszami treściwymi i niemleczne zwierzęta żywione w systemie wypasowym | Gospodarstwa w klasie 74, wyłączając te w klasie 741 | |||||
8 | Różne uprawy i zwierzęta łącznie | Gospodarstwa wykluczone z klas 1-7 oraz z klasy 9 | |||||
83 | Uprawy polowe - zwierzęta żywione w systemie wypasowym łącznie | Uprawy ogólne > 1/3; zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne > 1/3 | PI > 1/3; P4 > 1/3 | ||||
831 | Uprawy polowe łącznie z produkcją mleka | Bydło mleczne > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; krowy mleczne > 1/2 bydła mlecznego: bydło mleczne < uprawy ogólne | P45 > 1/3 GL; 3.02.06. > 1/2 P45; P45 < PI | ||||
832 | Produkcja mleka łącznie z uprawami polowymi | Bydło mleczne > 1/3 zwierząt żywionych w systemie wypasowym; krowy mleczne > 1/2 bydła mlecznego; bydło mleczne > uprawy ogólne | P45 > 1/3 GL; 3.02.06. > 1/2 P45; P45 > PI | ||||
833 | Uprawy polowe łącznie z niemlecznymi zwierzętami żywionymi w systemie wypasowym | Uprawy ogólne > zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne, wyłączając gospodarstwa w klasie 831 | PI > P4; wyłączając 831 | ||||
834 | Niemleczne zwierzęta żywione w systemie wypasowym łącznie z uprawami polowymi | Gospodarstwa w klasie 83, wyłączając te w klasach 831, 832 i 833 | |||||
84 | Różne uprawyi zwierzęta łącznie | Gospodarstwa w klasie 8, wyłączając te w klasie 83 | |||||
841 | Uprawy polowe i zwierzęta żywione paszami treściwymi łącznie | Uprawy ogólne > 1/3; zwierzęta żywione paszami treściwymi > 1/3 | PI > 1/3; P5 > 1/3 | ||||
842 | Uprawy trwałe i zwierzęta żywione w systemie wypasowym | Uprawy trwałe > 1/3; zwierzęta żywione w systemie wypasowym i rośliny pastewne > 1/3 | P3 > 1/3; P4 > 1/3 | ||||
843 | Pszczelarstwo | Pszczoły > 2/3 | 3.07. > 2/3 | ||||
844 | Różne mieszane uprawy i zwierzęta | Gospodarstwa w klasie 84, wyłączając te w klasach 841, 842 i 843 |
Gospodarstwa niesklasyfikowane
Typy rolnicze | Definicja | Kod cech i progów (odniesienie do niniejszego załącznika cześć B) | |||||
Ogólne | Podstawowe | Szczegółowe | |||||
Kod | Kod | Kod | |||||
9 | Gospodarstwa niesklasyfikowane | 90 | Gospodarstwa niesklasyfikowane | 900 | Gospodarstwa niesklasyfikowane | Gospodarstwa niesklasyfikowane | Całkowita standardowa produkcja = 0 |
ZAŁĄCZNIK II 2
WIELKOŚĆ EKONOMICZNA GOSPODARSTW
WIELKOŚĆ EKONOMICZNA GOSPODARSTW
Wielkość ekonomiczną gospodarstwa stanowi całkowita standardowa produkcja gospodarstwa wyrażona w EUR.
B. KLASY WIELKOŚCI EKONOMICZNEJ GOSPODARSTW
Gospodarstwa pogrupowano według klas wielkości, których przedziały określono poniżej.
Klasy | Przedziały w EUR |
I | mniej niż 2.000 EUR |
II | od 2.000 do mniej niż 4.000 EUR |
III | od 4.000 do mniej niż 8.000 EUR |
IV | od 8.000 do mniej niż 15.000 EUR |
V | od 15.000 do mniej niż 25.000 EUR |
VI | od 25.000 do mniej niż 50.000 EUR |
VII | od 50.000 do mniej niż 100.000 EUR |
VIII | od 100.000 do mniej niż 250.000 EUR |
IX | od 250.000 do mniej niż 500.000 EUR |
X | od 500.000 do mniej niż 750.000 EUR |
XI | od 750.000 do mniej niż 1.000.000 EUR |
XII | od 1.000.000 do mniej niż 1.500.000 EUR |
XIII | od 1.500.000 do mniej niż 3.000.000 EUR |
XIV | równe lub większe niż 3.000.000 EUR |
Zasady ustanowione do stosowania w zakresie Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych oraz badań gospodarstw rolnych Wspólnoty mogą stanowić, że klasy wielkości II i III lub III i IV, IV i V, lub od III do V, VI do VII, VIII i IX, X i XI, od XII do XIV lub od X do XIV grupuje się razem.
Stosując art. 4 ust. 1 rozporządzenia nr 79/65/EWG, państwa członkowskie powinny ustalić próg wielkości ekonomicznej gospodarstwa rolnego dla pola badań w ramach Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych odpowiadający przedziałom klas wielkości wymienionym powyżej.
ZAŁĄCZNIK III
DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA INNA NIŻ ROLNICZA BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANA Z GOSPODARSTWEM
DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA INNA NIŻ ROLNICZA BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANA Z GOSPODARSTWEM
Działalność gospodarcza inna niż rolnicza bezpośrednio związana z gospodarstwem obejmuje wszystkie działalności inne niż praca w gospodarstwie, które są bezpośrednio związane z gospodarstwem i mają ekonomiczny wpływ na to gospodarstwo. Są to działalności, w ramach których wykorzystywane są albo zasoby gospodarstwa (ziemia, budynki i budowle, maszyny, produkty rolne, itp.), albo produkty gospodarstwa.
B. SZACOWANIE ZNACZENIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ INNEJ NIŻ ROLNICZA BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANEJ Z GOSPODARSTWEM
Udział działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem w finalnej produkcji gospodarstwa szacuje się jako udział obrotu z działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem w całkowitym obrocie z gospodarstwa (włącznie z dopłatami bezpośrednimi) w następujący sposób:
C. KLASY ODZWIERCIEDLAJĄCE ZNACZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ INNEJ NIŻ ROLNICZA BEZPOŚREDNIO ZWIĄZANEJ Z GOSPODARSTWEM
Gospodarstwa są klasyfikowane według klas odzwierciedlających znaczenie działalności gospodarczej innej niż rolnicza bezpośrednio związanej z gospodarstwem w finalnej produkcji, dla których przedziały ustalono poniżej.
Klasy | Przedziały procentowe |
I | Od 0 % do 10 % |
II | Od powyżej 10 % do 50 % |
III | Od powyżej 50 % do poniżej 100 % |
ZAŁĄCZNIK IV 3
WSPÓŁCZYNNIKI STANDARDOWEJ PRODUKCJI (SP)
WSPÓŁCZYNNIKI STANDARDOWEJ PRODUKCJI (SP)
a) Produkcja działalności rolniczej oznacza pieniężną wartość produkcji rolnej brutto według ceny na terenie gospodarstwa.
Standardowa produkcja (SP) oznacza wartość produkcji odpowiadającej przeciętnej sytuacji w danym regionie dla każdej działalności rolniczej.
b) Produkcja jest sumą wartości produktu(-ów) głównego(-ych) oraz produktu(-ów) ubocznego(-ych).
Wartości oblicza się poprzez przemnożenie produkcji na jednostkę przez cenę na terenie gospodarstwa, bez VATu, podatków od produktów i dopłat bezpośrednich.
c) Okres produkcyjny
SP odpowiada 12-miesięcznemu okresowi produkcyjnemu (rok kalendarzowy lub rolniczy rok produkcyjny).
Dla produktów roślinnych lub zwierzęcych, których cykl produkcyjny jest krótszy lub dłuższy od 12 miesięcy, SP odpowiadającą wzrostowi lub wielkości produkcji oblicza się dla 12 miesięcy.
d) Dane podstawowe i okres referencyjny
SP ustala się przy użyciu czynników wspomnianych w lit. b). W tym celu podstawowe dane zbiera się w państwach członkowskich dla okresu referencyjnego obejmującego pięć kolejnych lat kalendarzowych lub rolniczych lat produkcyjnych. Okres referencyjny jest taki sam dla wszystkich państw członkowskich i ustala go Komisja. Na przykład, współczynniki SP odpowiadające okresowi referencyjnemu "2007" obejmują lata kalendarzowe 2005, 2006, 2007, 2008 i 2009 lub rolnicze lata produkcyjne 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09 i 2009/2010.
e) Jednostki
(1) Jednostki fizyczne:
a) Współczynniki SP dla upraw ustalane są na podstawie powierzchni wyrażonej w hektarach.
Jednakże dla grzybów SP ustala się na podstawie produkcji brutto dla wszystkich kolejnych zbiorów w ciągu roku i jest on wyrażony na 100 m2 powierzchni pod uprawą. W związku z ich wykorzystaniem w Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych, współczynniki SP, wyznaczone w ten sposób, dzieli się przez liczbę kolejnych zbiorów w ciągu roku i taka liczba przekazywana jest przez państwa członkowskie.
b) Współczynniki SP odnoszące się do działalności produkcji zwierzęcej oblicza się na sztukę zwierzęcia z wyjątkiem drobiu, dla którego jest on ustalany dla 100 sztuk, a także dla pszczół, dla których określa się go dla 1 ula.
(2) Jednostki pieniężne oraz zaokrąglanie
Podstawowe dane dla wyznaczania SP oraz obliczone współczynniki SP ustalane są w euro. W przypadku państw członkowskich, które nie przystąpiły do Unii Gospodarczej i Walutowej, SP przelicza się na euro na podstawie średniego kursu wymiany walut dla okresu referencyjnego, zgodnie z pkt 1 lit. d) niniejszego załącznika. Niniejsze kursy wymiany walut są podawane do wiadomości tych państw członkowskich przez Komisję.
SP można zaokrąglić do 5 EUR, jeśli istnieje taka potrzeba.
2. PODZIAŁ SP
a) Według działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej
SP ustala się dla wszystkich cech odpowiadających pozycjom wspólnotowych badań struktury gospodarstw rolnych zgodnie z procedurą ustanowioną w tych badaniach.
b) Podział geograficzny
– SP ustala się przynajmniej na podstawie jednostek geograficznych, które są wykorzystywane przy wspólnotowych badaniach struktury gospodarstw rolnych oraz w ramach Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych. Jednostki geograficzne oparte są na ogólnej nomenklaturze dotyczącej jednostek terytorialnych do celów statystycznych (NUTS) określonej w rozporządzeniu (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady(1). Jednostki te opisano jako przegrupowanie regionów NUTS 3. Obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania oraz obszarów górskich nie traktuje się jako jednostek geograficznych.
– Nie określa się żadnych SP dla działalności, których nie prowadzi się w danym regionie.
3. ZBIERANIE DANYCH DO CELÓW OKREŚLENIA SP
a) Podstawowe dane do określenia SP aktualizowane są co najmniej za każdym razem, kiedy przeprowadza się badanie struktury gospodarstw rolnych w formie spisu.
b) W okresie pomiędzy dwoma wspólnotowymi badaniami struktury gospodarstw rolnych w formie spisu, SP aktualizuje się za każdym przeprowadzeniem badania struktury gospodarstw rolnych. Uaktualnienie takie przeprowadza się:
– albo przez odnowienie podstawowych danych w sposób podobny do tego, który wyszczególniono w lit. a),
– albo przez zastosowanie metody obliczenia, dzięki której SP można uaktualnić. Zasady stosowane do takiej metody określone są na poziomie wspólnotowym.
4. REALIZACJA
Państwa członkowskie są odpowiedzialne, zgodnie z przepisami niniejszego załącznika, za zbieranie podstawowych danych niezbędnych do obliczenia współczynników SP i za ich obliczenie, za przeliczenie wyników na EUR, a także, jeżeli jest to stosowne, za zbieranie danych wymaganych do stosowania metody aktualizacji.
5. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKACH SZCZEGÓLNYCH
Następujące specjalne zasady ustanawia się w celu obliczenia współczynników SP dla niektórych cech:
a) Grunty ugorowane niepodlegające dopłatom
SP odnosząca się do gruntów ugorowanych niepodlegających dopłatom brana jest pod uwagę przy obliczaniu całkowitej SP gospodarstwa tylko wówczas, jeżeli w gospodarstwie są inne dodatnie SP.
b) Grunty ugorowane podlegające dopłatom, nieużytkowane gospodarczo oraz pastwiska i łąki trwałe wyłączone z produkcji, podlegające dopłatom
Skoro produkcja z gruntów podlegających dopłatom, lecz nieużytkowanych gospodarczo, ogranicza się do dopłat bezpośrednich, SP traktuje się jako równe zeru.
c) Ogrody przydomowe
Skoro produkcja z ogrodów przydomowych jest zwykle przeznaczona do konsumpcji własnej, SP traktuje się jako równe zeru.
d) Zwierzęta gospodarskie
W odniesieniu do zwierząt gospodarskich cechy wydzielone są według grup wiekowych. Produkcja odpowiada wartości przyrostu zwierzęcia w czasie przebywania w grupie wiekowej. Innymi słowy, odpowiada różnicy między wartością zwierzęcia w chwili opuszczania grupy a jego wartością w chwili wejścia do tej grupy (zwana również wartością wymiany stada).
e) Cielęta poniżej 1 roku, byczki i jałówki
Współczynniki SP odnoszące się do cieląt poniżej 1 roku brane są pod uwagę przy obliczaniu całkowitej SP gospodarstwa tylko wówczas, jeżeli w gospodarstwie jest więcej cieląt poniżej 1 roku niż krów. Jedynie współ-czynniki SP dotyczące nadwyżki cieląt poniżej 1 roku są brane pod uwagę.
f) Pozostałe owce i pozostałe kozy
Współczynniki SP odnoszące się do pozostałych owiec brane są pod uwagę przy obliczaniu całkowitej SP gospodarstwa tylko wówczas, jeżeli w gospodarstwie nie ma owiec maciorek.
Współczynniki SP odnoszące się do pozostałych kóz brane są pod uwagę przy obliczaniu całkowitej SP gospodarstwa tylko wówczas, jeżeli w gospodarstwie nie ma kóz - samic hodowlanych.
g) Prosięta
Współczynniki SP odnoszące się do prosiąt brane są pod uwagę przy obliczaniu całkowitej SP gospodarstwa tylko wówczas, jeżeli w gospodarstwie nie ma macior.
h) Rośliny pastewne
Jeżeli w gospodarstwie nie ma zwierząt żywionych w systemie wypasowym (tzn. koniowatych, bydła, owiec czy kóz), rośliny pastewne (tj. okopowe i kapustne, rośliny pastewne na zielonkę, pastwiska i łąki) są traktowane jako produkty na sprzedaż i stanowią część produkcji dotyczącą upraw ogólnych.
Jeżeli w gospodarstwie są zwierzęta żywione w systemie wypasowym, rośliny pastewne traktowane są jako pasza dla tych zwierząt i stanowi część produkcji dotyczącą zwierząt żywionych w systemie wypasowym i roślin pastewnych.
______
(1) Dz.U. L 154 z 21.6.2003, s. 1.
ZAŁĄCZNIK V
Tabela korelacji
Tabela korelacji
Decyzja 85/377/EWG | Niniejsze rozporządzenie |
Artykuł 1, akapit pierwszy | Artykuł 1 ust. 1 |
Artykuł 1, akapit drugi | - |
Artykuł 2 ust. 1 i art. 2 ust. 2 | - |
Artykuł 2 ust. 3 | Artykuł 1 ust. 2 |
Artykuły 3 do 5 | - |
Artykuł 6 | Artykuł 2 ust. 1 |
Artykuł 7, akapit pierwszy, zdanie wprowadzające | Artykuł 2 ust. 2 zdanie wprowadzające |
Artykuł 7, akapit pierwszy, tiret pierwsze do trzeciego | Artykuł 2 ust. 2, akapit pierwszy, lit. a)-c) |
Artykuł 7, akapit pierwszy, tiret czwarte | - |
Artykuł 7, akapit drugi | - |
Artykuł 7, akapit trzeci | Art. 2 ust. 2, akapit drugi |
Artykuły 8 i 9 | Artykuł 3 |
- | Artykuły 4 do 7 |
Artykuł 10 | - |
Artykuł 11 | - |
Artykuł 12 | - |
- | Artykuł 8 |
Załącznik I | Załącznik IV |
Załącznik II | Załącznik I |
Załącznik III | Załącznik II |
- | Załącznik III |
- | Załącznik V |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.