Rozdział 5 - DOBROWOLNE INFORMACJE NA TEMAT ŻYWNOŚCI - Rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.304.18

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2018 r.

ROZDZIAŁ  V

DOBROWOLNE INFORMACJE NA TEMAT ŻYWNOŚCI

Wymogi mające zastosowanie

1. 
W przypadku gdy informacje na temat żywności, o których mowa w art. 9 i 10, przekazywane są na zasadzie dobrowolności, muszą być zgodne z wymogami określonymi w rozdziale IV sekcje 2 i 3.
2. 
Informacje na temat żywności przekazywane na zasadzie dobrowolności muszą spełniać następujące wymogi:
a)
nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, o czym mowa w art. 7;
b)
nie mogą być niejednoznaczne ani dezorientować konsumenta; oraz
c)
muszą być, w stosownych przypadkach, oparte na odpowiednich danych naukowych.
3. 
Komisja przyjmuje akty wykonawcze dotyczące stosowania wymogów, o których mowa w ust. 2 niniejszego artykułu, w odniesieniu do następujących dobrowolnych informacji na temat żywności:
a)
informacji dotyczących możliwej i niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji;
b)
informacji o tym, czy dana żywność jest odpowiednia dla wegetarianów lub wegan; oraz
c)
wskazania referencyjnych wartości spożycia dla szczególnych grup ludności oprócz referencyjnych wartości spożycia określonych w załączniku XIII;
d) 63
 informacji dotyczącej braku lub zmniejszonej obecności glutenu w żywności.

Te akty wykonawcze są przyjmowane zgodnie z procedurą sprawdzającą, o której mowa w art. 48 ust. 2.

4.  64
 Aby zapewnić właściwe informowanie konsumentów w przypadku gdy podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze przekazują dobrowolne informacje na temat żywności na różnych podstawach, co może wprowadzać w błąd lub dezorientować konsumenta, Komisja może, w drodze aktów delegowanych zgodnie z art. 51, dopuścić dodatkowe przypadki przekazywania dobrowolnych informacji na temat żywności oprócz tych, o których mowa w ust. 3 niniejszego artykułu.

Prezentacja

Nie można prezentować dobrowolnych informacji na temat żywności ze szkodą dla przestrzeni dostępnej do prezentacji obowiązkowych informacji na temat żywności.

63 Art. 36 ust. 3 lit. d) dodana przez art. 1 rozporządzenia nr 1155/2013 z dnia 21 sierpnia 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.306.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 grudnia 2013 r.
64 Art. 36 ust. 4 zmieniony przez sprostowanie z dnia 11 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.39.28) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 12 grudnia 2011 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.