Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Dz.U.UE.C.2023.254.12
Akt nienormatywnyPublikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(2023/C 254/09)
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)
"Oli de l'Emporda / Aceite de L'Emporda"
Nr UE: PDO-ES-1161-AM01 - 27.4.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Oli de l'Emporda / Aceite de L'Emporda"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Hiszpania
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Władze wspólnoty autonomicznej Katalonii - Departament Działań w dziedzinie Klimatu, Żywności i Agendy Wiejskiej
4. Opis zatwierdzonej zmiany (zatwierdzonych zmian)
1. Zmiana limitów kwasu linolowego
Zmieniono limity kwasu linolowego w sekcji B.3 "Charakterystyka produktu" specyfikacji produktu. W szczególności obniża się wartość kwasu linolowego poprzez zmniejszenie wartości z "13 (wartości graniczne 8-18)" na "11 (wartości graniczne 6-16)".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Zmiana sformułowania w "Opisie produktu"
W pkt 3.2 jednolitego dokumentu zastępuje się "13 (wartości graniczne 8-18)" na "11 (wartości graniczne 6-16)".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiana sformułowania w "Specyfice produktu"
W pkt 5.2 zdanie:
"Stabilność tej oliwy wynika również z wysokiej zawartości kwasu oleinowego, która wynosi 67 % (wartości graniczne 60 % do 75 %), przy zawartości kwasu linolowego na poziomie 13 % (wartości graniczne 8 % do 18 %) i kwasu palmitynowego na poziomie 14 % (wartości graniczne 11 % do 18 %)."
otrzymuje brzmienie:
"Stabilność tej oliwy wynika również z wysokiej zawartości kwasu oleinowego, która wynosi 67 % (wartości graniczne 60 % do 75 %), przy zawartości kwasu linolowego na poziomie 11 % (wartości graniczne 6 % do 16 %) i kwasu palmitynowego na poziomie 14 % (wartości graniczne 11 % do 18 %).".
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.