Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2017.296.23

Akt nieoceniany
Wersja od: 7 września 2017 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89

(2017/C 296/06)

(Dz.U.UE C z dnia 7 września 2017 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 17 ust. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 1 .

GŁÓWNE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ

Okowita z wina gronowego z oznaczeniem geograficznym

"КАРНОБАТСКА ГРОЗДОВА РАКИЯ" /"ГРОЗДОВА РАКИЯ ОТ КАРНОБАТ" /"KARNOBATSKA GROZDOVA

RAKYA"/"GROZDOVA RAKYA OT KARNOBAT"

Nr UE: PGI-BG-01865 - 7.1.2014

1.
Oznaczenie geograficzne, którego dotyczy wniosek o rejestrację

"Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat"

2.
Klasyfikacja napoju spirytusowego

Okowita z wina gronowego

3.
Opis napoju spirytusowego

"Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат"/ "Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" to okowita z wina gronowego o zawartości alkoholu wynoszącej minimum 40 % obj., która:

-
jest uzyskiwana w drodze jednokrotnej lub dwukrotnej destylacji wina otrzymanego z winogron do poniżej 65 % obj., w której ze 100 kg winogron można uzyskać maksymalnie 75 litrów wina, oraz
-
spełnia wymogi produkcji okowity z wina gronowego pod względem składu i organoleptycznych cech charakterystycznych.
3.1.
Właściwości fizyczne

Klarowna ciecz z połyskiem, wolna od osadów i pływających cząsteczek. Ma jasnożółty kolor uzyskany w wyniku dojrzewania w dębowych beczkach lub dodania karmelu, a jej aromat jest charakterystyczny dla wykorzystanych surowców i zmienia się w procesie dojrzewania.

3.2.
Właściwości chemiczne

Okowita z wina gronowego zawiera minimum 40 % obj. alkoholu, a w procesie jej produkcji rygorystycznie przestrzega się wymogu, zgodnie z którym ze 100 kg winogron nie można wyprodukować więcej niż 75 litrów wina; uzyskane wino następnie poddaje się destylacji w celu uzyskania zawartości alkoholu wynoszącej mniej niż 65 % obj.

Zawartość alkoholu - 40 % obj.; zawartość metanolu - 11 g/hl alkoholu 100 % obj.; zawartość substancji lotnych -140-200 g/hl alkoholu 100 % obj.

Kolejną ważną cechą mającą wpływ na organoleptyczne cechy charakterystyczne napoju są substancje lotne. Składają się one z mieszaniny wyższych alkoholi, kwasów ogółem, estrów i aldehydów. Aromat napoju zależy od ilości estrów (14-30 g/hl alkoholu 100 % obj.) i aldehydów (7-9 g/hl alkoholu 100 % obj.), natomiast smak - od zawartości wyższych alkoholi (120-150 g/hl alkoholu 100 % obj.).

3.3.
Organoleptyczne cechy charakterystyczne

"Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" charakteryzuje się pełnym, mocnym i intensywnym smakiem dojrzałych winogron z nutą zielonego jabłka i figi, wyważonym posmakiem wanilii, a także subtelnym, drzewnym aromatem.

3.4.
Cechy charakterystyczne (w porównaniu do innych napojów spirytusowych należących do tej samej kategorii)

"Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" uzyskuje się w drodze destylacji wina z winogron odmiany Misket cherven (20 %) oraz win otrzymanych w wyniku dowolnego połączenia następujących odmian winogron białych i czerwonych (80 %):

-
winogrona białe: Chardonnay Muscat Ottonel, Muscat à Petit Grains, Viognier, Ugni blanc, Traminer, Rkatsiteli, Misket cherven, Riesling, Sauvignon blanc, Victoria, Chasselas;
-
winogrona czerwone: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Mavrud, Primitivo, Pamid, Alicante Bouschet, Gamay de Bouze, Pinot Noir, Cabernet Franc, Muskat Hamburg, Rubin.

Misket cherven jest aromatyczną odmianą, dzięki której w smaku okowity z wina gronowego pojawiają się bogate nuty zielonego jabłka i figi.

Fermentacja winogron w niskiej temperaturze (kontrolowanej temperaturze do 22 °C) zapewnia maksymalne zachowanie aromatu napoju. Potencjał aromatyczny i smakowy napoju "Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" wzbogaca się i koncentruje poprzez zastosowanie metody produkcji, której podstawę stanowi ciągła destylacja wina z winogron do poniżej 65 % obj.

Aby uzyskać równowagę i harmonię, destylaty dojrzewają w dębowych beczkach, w których jeszcze bardziej wykształca się ich potencjał. W ten właśnie sposób uzyskuje się charakterystyczny złoty kolor, pełny, mocny i intensywny smak dojrzałych winogron oraz subtelny, drzewny aromat.

Napój kupażuje się poprzez połączenie destylatów o różnych okresach leżakowania i różnych organoleptycznych cechach charakterystycznych, a następnie dodaje się zmiękczoną wodę w ilości potrzebnej do uzyskania zawartości alkoholu wynoszącej 40 % obj. Następnie napój poddaje się rektyfikacji, aby zapobiec mętnieniu, oraz stabilizacji zgodnie z dozwolonymi praktykami enologicznymi. W stosownych przypadkach do uregulowania koloru używa się karmelu.

4.
Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek

Obszar obejmuje następujące rejony:

-
gmina Karnobat - sześć miejscowości (mikroregionów): Wenec, Dewetak, Iskra, Ognen, Asparuchowo i Raklica,
-
gmina Sungurłare - jedna miejscowość (mikroregion): Terzijsko,
-
gmina Ajtos - cztery miejscowości (mikroregiony): Karageorgiewo, Pirne, Topolica i Czernograd,
-
gmina Carewo - jedna miejscowość (mikroregion): Łozenec,
-
gmina Strałdża - jedna miejscowość (mikroregion): Strałdża.

Dopuszcza się butelkowanie napoju poza granicami określonego obszaru geograficznego.

5.
Metoda otrzymywania napoju spirytusowego:

Napój "Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" produkuje się tradycyjną bułgarską metodą. Każdą odmianę winogron zbiera się osobno po osiągnięciu dojrzałości z punktu widzenia technicznego; winogrona pozbawia się łodyg i - w stosownych przypadkach -uzyskaną pulpę winogronową pozostawia się do schłodzenia. Warunki fermentacji i stosowane drożdże są jednymi z głównych źródeł związków aromatycznych.

Fermentacja winogron w niskiej temperaturze zapewnia maksymalne zachowanie ich aromatu. Po zakończeniu procesu fermentacji wino w stosownych przypadkach klaruje się, a następnie przekazuje do destylacji. Ściśle kontrolowana destylacja wina otrzymanego z winogron do poniżej 65 % obj., w której ze 100 kg winogron można otrzymać maksymalnie 75 litrów wina, zapewnia stałą wysoką jakość napoju "Карнобатска гроздова ракия" / "Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat", a także w znaczącym stopniu wpływa na zawartość składników aromatycznych uzyskanego destylatu. W wyniku obróbki termicznej podczas destylacji powstają nowe związki, takie jak estry, aldehydy, acetale itp. Aby zapewnić optymalną precyzję w zakresie uchwycenia profilu aromatycznego, do produkcji destylatów przeznaczonych do wykorzystania w napoju stosuje się inną metodę: wykorzystuje się właściwości metalu szlachetnego poprzez specjalne filtry wykonane ze srebra montowane w naczyniach używanych do destylacji napoju.

Uzyskane destylaty dzieli się na partie zgodnie z oceną właściwości fizykochemicznych i organoleptycznych cech charakterystycznych, a następnie pozostawia do dojrzewania w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 500 litrów przez co najmniej sześć miesięcy.

Napój kupażuje się poprzez połączenie destylatów o różnych okresach leżakowania i różnych organoleptycznych cechach charakterystycznych, a następnie dodaje się zmiękczoną wodę w ilości potrzebnej do uzyskania zawartości alkoholu wynoszącej 40 % obj. Następnie napój poddaje się rektyfikacji, aby zapobiec mętnieniu, oraz stabilizacji zgodnie z dozwolonymi praktykami enologicznymi. Napój ma jasnożółty kolor uzyskany w wyniku dojrzewania w dębowych beczkach lub dodania karmelu w celu osiągnięcia pożądanego koloru.

6.
Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym:
6.1.
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku lub pochodzenia

W gminie Karnobat panuje klimat kontynentalny przejściowy, a w strefie przybrzeżnej, która rozciąga się na obszarze 20-30 km od linii wybrzeża, można zaobserwować silny wpływ klimatu morskiego. Sezon wegetacyjny winorośli na tym obszarze trwa 205 dni. Średnia suma temperatur efektywnych wynosi 3 911 °С, przy czym przedział ufności wynosi 3 713-4 109 °C. Sumy te odpowiadają warunkom potrzebnym do dojrzewania odpowiednio odmian wczesnych, umiarkowanie wczesnych i późnych.

Obszar obsadzony winoroślami owocowymi ma powierzchnię 2 766,56 ha. Winnice, z których pozyskuje się surowce do produkcji napoju "Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat", zlokalizowane są w podbałkańskim regionie winiarskim (Dolina Róż/Rozova dolina, gminy Karnobat i Sungurłare), w zachodniej części wschodniego regionu winiarskiego (region Morza Czarnego/Czernomorski rajon, gminy Ajtos i Carewo) oraz w południowym regionie winiarskim (Nizina Tracka/Trakij-ska nizina, gmina Strałdża). Przedmiotowy obszar geograficzny obejmuje podregion Tundża-Strałdża, południowe zbocza wschodniej części pasma górskiego Stara Płanina wokół gmin Karnobat i Ajtos, a także część Niziny Burgaskiej.

Wysokie wzniesienia i nisko położone kotliny o płaskich dnach, które są również cechą charakterystyczną ukształtowania terenu gminy Karnobat, są korzystne dla uprawy winorośli, w tym dla uprawy odmiany Misket cherven. Jest to stara, rodzima odmiana winorośli bułgarskiej, charakteryzująca się średnim wzrostem i dobrą plennością oraz dająca średnie plony. Odmiana Misket cherven charakteryzuje się największą odpornością na mróz spośród odmian lokalnych, a także przewyższa pod tym względem liczne odmiany winogron pochodzące spoza Bułgarii. Misket jest odmianą aromatyczną, która nadaje smakowi napoju "Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат"/"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" bogate nuty zielonego jabłka i figi.

6.2.
Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym

Korzystne warunki naturalne i klimatyczne, które są niezbędne do uzyskania dobrej jakości i odpowiednio dojrzałych winogron, w połączeniu ze zbieraniem winogron nocą w celu zachowania ich aromatu, fermentowaniem w niskiej temperaturze i stosowaniem technik ciągłej destylacji pomagają skoncentrować delikatny aromat winogron, a dojrzewanie destylatu w dębowych beczkach pomaga w dalszym wykształcaniu potencjału walorów smakowych. W ten właśnie sposób uzyskuje się charakterystyczny złoty kolor, pełny, mocny i intensywny smak dojrzałych winogron oraz subtelny, drzewny aromat.

"Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" charakteryzuje się pełnym, mocnym i intensywnym smakiem dojrzałych winogron z nutą zielonego jabłka i figi, wyważonym posmakiem wanilii, a także subtelnym, drzewnym aromatem; cechy te sprawiają, że napój ten jest rozpoznawany i lubiany przez konsumentów oraz cieszy się wśród nich dużym uznaniem. Napój zajmuje stabilną pozycję na rynku i łączy w sobie tradycję i innowację.

Dokumentację związaną z napojem prowadzi Dyrekcja ds. Rejestracji, Licencjonowania i Kontroli bułgarskiego Ministerstwa Gospodarki.

7.
Przepisy unijne lub krajowe/regionalne

Krajową procedurę zatwierdzenia napoju spirytusowego z oznaczeniem geograficznym określono w sekcji VII ("Produkcja napojów spirytusowych z oznaczeniem geograficznym") część dziewiąta ("Napoje spirytusowe") ustawy o winie i napojach spirytusowych (SG nr 45 z dnia 15 czerwca 2012 r., która weszła w życie dnia 16 września 2012 r.).

Oznaczenie geograficzne napoju "Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" zatwierdzono na mocy zarządzenia Ministra Gospodarki i Energii T-RD-27-21 z dnia 27 listopada 2013 r. Zarządzenie to opublikowano na stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki: http://www.mi.government.bg/bg/library/zapoved-za-utvarjdavane-na-vinena-destilatna-spirtna-napitka-grozdova-rakiya-i-vinena-rakiya-s-geograf-73-c28-m361-2.html.

8.
Wnioskodawca
-
Państwo członkowskie

Bułgaria

-
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):

ul. Slavyanska 8, 1052 Sofia, Bułgaria

-
Nazwa osoby prawnej lub imię i nazwisko osoby fizycznej

Министерство на икономиката/Ministerstwo Gospodarki

9.
Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego

Brak.

10.
Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania

Do napoju "Карнобатска гроздова ракия" /"Гроздова ракия от Карнобат" /"Karnobatska grozdova rakya"/"Grozdova rakya ot Karnobat" nie mają zastosowania żadne szczegółowe obowiązkowe przepisy dotyczące etykietowania (oprócz przepisów horyzontalnych).

1 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.