Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2012.122.20
Akt nienormatywny(2012/C 122/08)
(Dz.U.UE C z dnia 27 kwietnia 2012 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"CABRITO TRANSMONTANO"
NR WE: PT-PDO-0117-0225-10.03.2011
ChOG () ChNP (X)
Nazwą "Cabrito Transmontano" określa się tusze/mięso zwierząt obydwu płci należących do rasy Caprina Serrana, pochodzących od rodziców wpisanych do rejestru zootechnicznego lub księgi hodowlanej rasy, karmionych mlekiem matki, w wieku 30-90 dni i hodowanych w trzynastu gminach, w których rasa ta występuje.
Rozszerzenie obszaru geograficznego; włączenie gmin Alijó, Vimioso i Bragance (dotyczy wyłącznie następujących sołectw ("freguesias"): Quintela de Lampaças, Santa Comba de Rossas, Failde, Mós, Grijó de Parada, Parada, Pinela, Salsas, Serapicos, Coelhoso, Calvelhe, Paradinha Nova, Macedo do Mato, Iseda i Sendas).
Wydłużenie okresu wprowadzania do obrotu do całego roku (włączenie w ten okres następujących miesięcy: maja, września, października i listopada).
Poszerzenie zakresu dopuszczalnej masy tusz "Cabrito Transmontano" z 5-9 kg na 4-9 kg.
Chodzi o wydanie zezwolenia na wprowadzanie do obrotu produktu nie tylko w postaci półtusz, lecz także w postaci ćwierćtusz lub jakichkolwiek innych kawałków.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"CABRITO TRANSMONTANO"
NR WE: PT-PDO-0117-0225-10.03.2011
ChOG () ChNP (X)
"Cabrito Transmontano"
Portugalia
Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)
Nazwą "Cabrito Transmontano" określa się tusze/mięso zwierząt obydwu płci należących do rasy Caprina Serrana, pochodzących od rodziców wpisanych do rejestru zootechnicznego lub do księgi hodowlanej rasy, karmionych mlekiem matki, w wieku 30-90 dni i których chów prowadzi się w trzynastu gminach, w których rasa ta występuje.
-
Pasza stad kóz składa się zasadniczo z dzikiej roślinności występującej w szczególności na gruntach ugorowanych, nieuprawianych lub odłogowanych. Zalesione użytki zielone (w tym pędy z danego roku i liście niektórych drzew) oraz krzewy (różne gatunki, takie jak janowiec, wrzosiec i carqueja (pterospartum tridentatum)) stanowią ulubione źródła pożywienia kóz Serrana i mogą zaspokajać do 90 % zapotrzebowania pokarmowego zwierząt tego gatunku, jeżeli mają one do nich swobodny dostęp.
Podstawę pożywienia koźląt stanowi mleko matki.
Położenie gospodarstwa; chów i ubój zwierząt.
W przypadku wprowadzania do obrotu tusz w postaci ćwierćtusz lub innych kawałków produkt musi być pakowany.
Na etykiecie umieszczanej w okolicach pachwiny (w przypadku produktu wprowadzanego do obrotu w postaci całej tuszy lub półtuszy) muszą znajdować się następujące elementy:
W przypadku wprowadzania do obrotu tusz w postaci ćwierćtusz lub innych kawałków produkt musi być zapakowany, a na etykiecie musi znajdować się powyższa informacja.
Jeżeli produkt jest mrożony, na etykiecie oprócz powyższych informacji musi znajdować się wyraźna informacja wskazująca, że produkt jest mrożony.
Obszar geograficzny produkcji "Cabrito Transmontano" obejmuje następujące gminy: Mirandela, Macedo de Cavaleiros, Alfândega da Fé, Carrazeda de Ansiães, Vila Flor, Torre de Moncorvo, Freixo de Espada à Cinta, Mogadouro, Vimioso i Bragance (wyłącznie sołectwa: Quintela de Lampaças, Santa Comba de Rossas, Failde, Mós, Grijó de Parada, Parada, Pinela, Salsas, Serapicos, Coelhoso, Calvelhe, Paradinha Nova, Macedo do Mato, Iseda i Sendas), w dystrykcie Bragance, oraz Alijó, Valpaços i Murça, w dystrykcie Vila Real.
Jeżeli chodzi o położenie geograficzne oraz warunki topograficzne i klimatyczne, przedstawiony opis odpowiada regionowi Trás-os-Montes, ponieważ obszar ChNP obejmuje ponad jedną trzecią tego regionu, podzielonego na dwa dystrykty: Bragance i Vila Real.
Przedmiotowy obszar geograficzny, położony w regionie Trás-os-Montes, obejmuje terytorium o powierzchni 447 600 ha, na którym znajdują się rowy tektoniczne, głębokie i ukształtowane przez erozję doliny oraz wysokie płaskowyże.
Kluczowym elementem geografii całego regionu jest dorzecze Duero, której dopływy (Sabor, Tua, Pinhão i Corgo z prawej strony; Águeda, Côa, Távora i Varosa z lewej strony) oddzielają łańcuchy górskie położone równolegle do strefy przybrzeżnej, których wysokość dochodzi do ponad 1 500 metrów.
Cechy portugalskiej części dorzecza tej rzeki, która jest drugą co do wielkości rzeką na półwyspie, nadają temu regionowi szczególny lub wręcz niepowtarzalny charakter; należy do nich, między innymi, znaczna różnorodność klimatyczna, kulturowa, a nawet społeczna (LAGE, 1985).
Łańcuchy górskie położone równolegle do strefy przybrzeżnej osłaniają przedmiotowy obszar przed wiatrami morskimi, których wpływ jest tym słabszy im dalej w głąb lądu, gdzie klimat przechodzi stopniowo w kontynentalny. Na osi północ-południe wpływ Morza Śródziemnego jest tym silniejszy im bliżej rzeki Duero.
Zachodzi ścisły związek między strukturą geologiczną i litologiczną, rzeźbą terenu, klimatem i morfologią gleb. Występujące w tym regionie gleby o strukturze piaszczysto-gliniastej powstały zasadniczo z granitów, łupków i szarogłazów o zwięzłej strukturze.
W ramach sektora chowu kóz sektor produkcji koźląt jest w znacznym stopniu reprezentowany w trzynastu gminach należących do obszaru ChNP (wyłącznie w piętnastu sołectwach wymienionych powyżej, jeżeli chodzi o gminę Bragance). Można uznać, że wspomniane gminy są najbardziej prymitywne i odsunięte, że zapewniają najniższą jakość życia oraz że w ciągu ostatnich dziesięciu lat nastąpił w nich poważny kryzys demograficzny. Na tych obszarach górskich chów kóz ściśle zależy od cyklów klimatycznych oraz od relacji między hodowcami, którzy są odizolowani od wpływów zewnętrznych i prowadzą chów w zgodzie z prawami natury (w ramach tradycyjnego ekstensywnego systemu produkcji).
Dzięki warunkom rolniczym i ekologicznym panującym na górzystych obszarach Trás-os-Montes oraz swoim charakterystycznym cechom ta stara, dobrze przystosowana do środowiska tego regionu naszego kraju rasa "Cabrito Transmontano" jest jedyna w swoim rodzaju i daje mięso o wyjątkowych organoleptycznych cechach charakterystycznych, a w szczególności o doskonałym smaku, delikatnej konsystencji, znacznej soczystości i wspaniałym aromacie.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
http://www.gpp.pt/Valor/DOP_IGP_ETG.html
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.