Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2012.31.25
Akt nienormatywny(2012/C 31/11)
(Dz.U.UE C z dnia 4 lutego 2012 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"CARNE DE ÁVILA"
NR WE: ES-PGI-0117-0093-13.06.2008
ChOG (X) ChNP ()
Określenie wykorzystywanych ras bydła uległo rozszerzeniu. Można wykorzystywać samce ras mięsnych Charolaise i Limousine przeznaczone do rozrodu, które są zwierzętami hodowlanymi najczęściej spotykanymi w krzyżówkach z samicami ras Avileña-Negra Ibérica przeznaczonymi do rozrodu.
Określenie ulega rozszerzeniu o samce ras mięsnych Charolaise i Limousine przeznaczone do rozrodu, ponieważ są one zwykle wykorzystywane na obszarze chronionym, co uzasadnia się na podstawie zrealizowanych badań i wyciągniętych wniosków, w szczególności faktu, że włączenie zwierząt pochodzących z pierwszej krzyżówki z samicami przeznaczonymi do rozrodu pochodzącymi wyłącznie z rasy Avileña-Negra Ibérica jako produktu chronionego pozwala utrzymać jakość otrzymywanego w ten sposób mięsa i poprawić jakość tuszy pod względem pokroju, przy zachowaniu stopnia otłuszczenia.
Opis produktu opiera się na wymiernych kryteriach, jak twierdzi krajowy instytut ds. badań i technologii rolnej i żywieniowej (INIA), który odpowiada przed ministerstwem nauki i innowacji, we wnioskach ze sprawozdania zatytułowanego "La evaluación genética de animales de la raza Avileña-Negra Ibérica para caracteres de la canal" (Ocena genetyczna zwierząt rasy Avileña-Negra Ibérica pod względem właściwości tuszy).
Wyniki doświadczenia przeprowadzonego na czterech grupach osobników podzielonych według płci i według rasy, składających się z samców i samic rasy Avileña-Negra Ibérica i samców i samic pochodzących z pierwszej krzyżówki samic rasy Avileña-Negra Ibérica przeznaczonych do rozrodu i samców ras Charolaise i Limousine, pokazały, że klasyfikacja tuszy pod względem jej pokroju i uzysku, jest nieco wyższa w przypadku pierwszej krzyżówki. Średni stopień otłuszczenia odpowiada typowi 3 i jest podobny w przypadku wszystkich tusz. Wspomniany czynnik jest ściśle powiązany z otrzymaniem optymalnego dojrzewania mięsa i jego jakości.
Jednorodność i jakość produktu końcowego proponowanego konsumentowi zapewniono dzięki różnicy masy tuszy. Ponadto w przypadku zwierząt pochodzących z pierwszej krzyżówki samic rasy Avileña-Negra Ibérica przeznaczonych do rozrodu z samcami ras Charolaise i Limousine poprawiono właściwości pokroju.
Co więcej zaktualizowano nazwy różnych rodzajów zwierząt w zależności od ich wieku, uwzględniając przepisy rozporządzenia (WE) nr 275/2007 w sprawie etykietowania wołowiny.
Wprowadzono nowe wymogi w zakresie identyfikowalności:
Brzmienie tego fragmentu tekstu zmieniono z uwagi na wystąpienie błędu w zarejestrowanej specyfikacji. W specyfikacji tej nie wymieniono prowincji Segovia, podczas gdy figuruje ona w art. 1 zarządzenia z dnia 10 listopada 1993 r., o którym mowa we wspomnianym fragmencie tekstu. Chodzi tu oczywiście o błąd redakcyjny.
Chociaż nie zmieniono metody produkcji, zmieniono sformułowanie przedmiotowego rozdziału, aby odzwierciedlić zwykłe praktyki hodowlane: hodowlę ekstensywną lub przepęd okresowy, ochronę środowiska i dobrostan zwierząt.
Aktualizacje stosowanych systemów identyfikacji, treści etykiet i informacji, które należy umieścić na etykiecie.
Dawne znaki towarowe zastąpiono etykietami, ponieważ w chwili obecnej chodzi o uzyskanie lepszego sposobu identyfikowania zarówno tusz, jak i ich części i porcji, zapewnienie identyfikowalności i pełną identyfikację produktu chronionego.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"CARNE DE ÁVILA"
NR WE: ES-PGI-0117-0093-13.06.2008
ChOG (X) ChNP ()
Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)
Zwierzęta gospodarskie nadające się do produkcji mięsa objętego ChOG "Carne de Ávila" należą do rasy Avileña-Negra Ibérica lub pochodzą z pierwszej krzyżówki między samicami tej rasy przeznaczonymi do rozrodu i samcami ras Charolaise i Limousine (wpisanych do "Catálogo Español de Razas Integradas").
Rozróżnia się kilka kategorii zwierząt w zależności od ich wieku:
cielę: zwierzę, które ma zostać poddane ubojowi w wieku maksymalnie 12 miesięcy i które pozostawało przy matce przez co najmniej 5 miesięcy;
roczniak rzeźny (añojo): zwierzę odsadzone, w wieku co najmniej 5 miesięcy, które ma zostać poddane ubojowi w wieku przekraczającym 12 miesięcy i niższym lub równym 24 miesięcy;
młody byk: zwierzę, które ma zostać poddane ubojowi w wieku przekraczającym 24 miesiące i niższym lub równym 48 miesięcy.
Tusze, które mogą zostać objęte ChOG, muszą znajdować się w europejskiej klasyfikacji w klasie pokroju między O i U + i mieć stopień otłuszczenia między 2 i 4.
Klasa otłuszczenia | ||||||||||||||
1 | 1 + | 2 - | 2 | 2 + | 3 - | 3 | 3 + | 4 - | 4 | 4 + | 5 - | 5 | ||
Pokrój | E | |||||||||||||
U + | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
U | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
U - | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
R + | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
R | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
R - | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
O + | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
O | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
O - | ||||||||||||||
P + | ||||||||||||||
P | ||||||||||||||
P - |
Mięso pochodzące od omawianych zwierząt ma w dotyku jędrną konsystencję, jest lekko wilgotne i ma delikatną teksturę. Ma błyszczącą barwę od jasnoczerwonej do purpurowej. Zawiera tłuszcz o barwie od białej do kremowej i jest powszechnie bardzo cenione za swoją delikatność oraz intensywny smak i jakość.
Minimalny okres dojrzewania mięsa "Carne de Ávila" wynosi 4 dni.
-
System produkcji w hodowli ekstensywnej lub przy przepędzie okresowym z eksploatacją pastwisk i zasobów leśnych (żołędzie, pędy). Przepęd okresowy jest sposobem produkcji stosowanym od lat, który polega na korzystaniu z dostępnych zasobów naturalnych i wiąże się z przemieszczaniem zwierząt gospodarskich pomiędzy różnymi miejscami w zależności od pory roku, co zapewnia różnorodność i komplementarność: pastwiska wysokogórskie latem i jesienią, łąki porośnięte dębami bezszypułkowymi i dębami korkowymi zimą i jesienią. Chodzi o systemy produkcji oparte na wolnym wybiegu o słabym obciążeniu zwierzętami gospodarskimi, przy średnim obciążeniu wynoszącym 0,2-0,4 DJP/ha, wprowadzonym na obszarach, na których dana rasa jest tradycyjnie wypasana i których eksploatacja byłaby, w innym wypadku, bardzo trudna. W okresie niedoboru zwierzęta gospodarskie otrzymują suplementy żywnościowe, które zawierają zboża, rośliny wysokobiałkowe i inne surowce, także pochodzenia roślinnego, jak również niezbędne minerały i witaminy.
Obszar geograficzny opisany w pkt 4 odpowiada obszarowi, na którym zwierzęta, które mają zostać poddane ubojowi, rodzą się, są hodowane i tuczone, w gospodarstwach, gdzie stosuje się hodowlę ekstensywną matek będących samicami przeznaczonymi do rozrodu.
W celu zapewnienia identyfikowalności tuszy, części i porcji, każda tusza objęta ChOG nosi wszystkie etykiety. Chodzi o:
Obszar hodowli rasy Avileña-Negra Ibérica obejmuje wspomniane poniżej regiony rolnicze (sklasyfikowane według prowincji i wspólnot autonomicznych):
Wspólnota autonomiczna Andaluzji:
Huelva: Sierra.
Jaén: Sierra Morena.
Sewilla: Sierra Norte.
Wspólnota autonomiczna Aragonii:
Teruel: Serranía de Albarracín, Maestrazgo.
Wspólnota autonomiczna Kastylia-La Mancha:
Ciudad Real: Montes Norte, Campo Calatrava, Montes Sur, Pastos.
Toledo: Talavera, Torrijos, Sagra Toledo, La Jara, Montes de Nava Hermosa, Montes de los Yébenes.
Wspólnota autonomiczna Kastylia i Leon:
Ávila: wszystkie regiony.
Burgos: Demanda.
León: La Montaña de Riaño.
Palencia: Guardo, Cervera.
Salamanka: wszystkie regiony.
Segowia: wszystkie regiony.
Soria: Pinares.
Valladolid: centrum, południe, południowy wschód.
Zamora: Sayago.
Wspólnota autonomiczna Estremadura:
Cáceres: wszystkie regiony.
Badajoz: Alburquerque, Mérida, Don Benito, La Puebla de Alcocer, Herrera del Duque, Badajoz, Almendralejo, Olivenza, Jerez de los Caballeros, Llerena.
Wspólnota autonomiczna La Rioja: wszystkie regiony.
Wspólnota autonomiczna Madrytu:
Lozoya-Somosierra, Guadarrama, obszar miejski Madrytu, część południowo-zachodnia.
Obszar produkcji obejmuje wspomniane poniżej regiony rolnicze (sklasyfikowane według prowincji i wspólnot autonomicznych):
Wspólnota autonomiczna Kastylia i Leon:
Ávila: wszystkie regiony.
Salamanka: wszystkie regiony.
Segowia: wszystkie regiony.
Valladolid: centrum, południe, południowy wschód.
Wspólnota autonomiczna Kastylia-La Mancha:
Toledo: Talavera, Sagra Toledo.
Wspólnota autonomiczna Estremadura:
Cáceres: Cáceres, Trujillo, Brozas, Valencia de Alcántara, Plasencia, Hervás.
Badajoz: Mérida, Badajoz, Olivenza.
Wspólnota autonomiczna Madrytu:
Lozoya-Somosierra, Guadarrama, obszar miejski Madrytu, część południowo-zachodnia.
Na obszarach górskich rzeźba terenu charakteryzuje się nierównościami i złożoną orografią, która obejmuje doliny położone na dużych wysokościach, wąskie wąwozy, strome zbocza i rozległe płaskowyże, które tworzą niekiedy obszary w dużym stopniu narażone na silny wiatr. Zadrzewione obszary pastwisk stanowią rozległą równinę położoną na różnej wysokości, między 300 a 1 200 metrów nad poziomem morza, o słabo zaznaczonej rzeźbie terenu.
Klimat o silnych kontrastach, co wynika z dużego rozprzestrzenienia rasy, jej rozmieszczenia i przepędu okresowego. Zwierzęta gospodarskie pasą się w górach, dolinach i na zadrzewionych pastwisk: na obszarach górskich lata są chłodne, zimy surowe, a mrozy długotrwałe; natomiast na obszarach zadrzewionych pastwisk lata są zazwyczaj bardzo ciepłe, a zimy łagodne.
Hodowla rasy Avileña-Negra Ibérica wiąże się z eksploatacją pastwisk, na których dominują użytki zielone, tereny uprawne, zarośla i lasy.
Łąki przeznaczone do wypasu i mieszane łąki przeznaczone do wypasu i do upraw sąsiadują z zagajnikami. Łąki przeznaczone do wypasu obsadzone są dębami (dąb bezszypułkowy i ostrolistny) i jałowcami (hiszpański i pospolity). Znajduje się na nich na ogół bardzo mało drzew, ale oferują rozległe obszary trawiaste. Łąki mieszane obejmują obszary, na których rosną dęby bezszypułkowe i ostrolistne oraz użytki zielone, na których zwierzęta gospodarskie korzystają z zasobów drzew (w szczególności żołędzi i pędów) i z resztek pozostałych na rżyskach.
W górach dominują lasy sosnowe. Konieczność przepędu okresowego zwierząt gospodarskich wynika z faktu, że są one pokryte śniegiem przez część roku.
Mięso objęte ChOG "Carne de Ávila" ma następujące właściwości:
Mięso pochodzące z omawianych zwierząt ma w dotyku jędrną konsystencję, jest lekko wilgotne i ma delikatną teksturę. Ma błyszczącą barwę od jasnoczerwonej do purpurowej. Zawiera tłuszcz o barwie od białej do kremowej i jest powszechnie bardzo cenione za swoją delikatność oraz intensywny smak i jakość.
Samice rasy Avileña-Negra Ibérica są rodzimą rasą z gatunku bydła od dawna doskonale przystosowaną do hodowli na wspomnianych obszarach geograficznych, której populacja wśród zwierząt gospodarskich rośnie.
Zwierzęta tej rasy początkowo wykorzystywane jako zwierzęta pociągowe w wyniku mechanizacji wsi stały się rasą mięsną. Z tego względu inne rasy przeznaczone do uboju krzyżuje się z Avileña-Negra Ibérica, przy czym najczęściej wykorzystuje się rasy Charolaise i Limousine.
Wspomniane zwierzęta rodzimej rasy są doskonale przystosowane do środowiska, wykorzystując zasoby naturalne, którymi dysponują (flora, łąki, pasze zielone, pędy i żołędzie). Zróżnicowana dieta matek i cechy szczególne rasy Avileña-Negra Ibérica oraz zwierząt pochodzących z pierwszej krzyżówki z rasami o większym pokroju pozwalają otrzymać mięso o bardzo szczególnych właściwościach. Znajduje się ono wśród najbardziej cenionych, w szczególności ze względu na swoją delikatność oraz intensywny smak i jakość oraz błyszczącą barwę od jasnoczerwonej do purpurowej. Zasadniczo właściwości omawianego mięsa wynikają z jednej strony ze środowiska i rodzaju dostępnego pożywienia, co umożliwia doskonałe przystosowanie rasy do modelu produkcji występującego na danym obszarze geograficznym, z drugiej zaś strony - z cech charakterystycznych samej rasy.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.