Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2014.321.4
Akt nieocenianyPublikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 18 września 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków
spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"
Nr WE: DE-PGI-0105-01165 - 21.10.2013
ChOG (X) ChNP ()
Wnioskowane zmiany:
Sekcja "Skład" otrzymuje następujące brzmienie:
"Skład
Ciasto
Składniki obowiązkowe:
- gruboziarnista mąka z pszenicy »durum« i/lub zwykła mąka i/lub mąka orkiszowa i/lub grysik orkiszowy
- całe jajo
- woda
Składniki dowolne:
- sól, sól jodowana, sól morska
- zioła i/lub szpinak
- olej roślinny
Nadzienie mięsne
Składniki podstawowe:
Składniki obowiązkowe:
- mięso wieprzowe i/lub mięso wołowe i/lub mięso cielęce
Składniki dowolne:
- skwarki, słonina, tłuszcz wołowy
- wędzony boczek, wyroby peklowane surowe (np. kiełbasa sucha), szynka surowa
- całe jajo
- woda
- warzywa uprawiane na danym obszarze geograficznym, mrożone i/lub świeże, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi
- chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)
- olej roślinny
Składniki aromatyczne (maks. 3 %):
Składniki dowolne:
- przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży lub suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw
- składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)
- sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna, sól azotowa do peklowania (tylko w odniesieniu do składników dowolnych składników podstawowych nadzienia: wędzony boczek, wyroby peklowane surowe, szynka surowa)
Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):
Składniki dowolne:
- skrobia niemodyfikowana
- zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)
- środki wspomagające kutrowanie (cytrynian, fosforan)
- stabilizatory (cytrynian, octan, kwasy organiczne)
- gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana
- białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku
- olej roślinny
- przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian) Nadzienie warzywne:
Składniki podstawowe:
Składniki obowiązkowe:
- warzywa uprawiane na danym obszarze geograficznym, mrożone i/lub świeże i/lub suszone, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza
Składniki dowolne:
- przetwory mleczne, np. twarożek deserowy, ser twarogowy, ser żółty
- chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)
- całe jajo
- woda
Składniki aromatyczne (maks. 3 %):
Składniki dowolne:
- przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży, suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw
- składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)
- sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):
Składniki dowolne:
- skrobia niemodyfikowana
- zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)
- środki wspomagające kutrowanie (cytrynian/fosforan)
- stabilizatory (cytrynian, octan i kwasy organiczne)
- gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana
- białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku
- olej roślinny
- przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)"
Opis koloru ciasta w sekcji "Kryteria jakości" uzupełnia się wyrazami w brzmieniu: "... albo zielonym lub nakrapianym (w przypadku nadzienia ze szpinakiem lub ziołami)".
W opisie konsystencji/struktury nadzienia wyraz "emulsja" zastępuje się wyrazem "struktura".
W opisie zawartości mięsa po fragmencie "co najmniej 8 %" dodaje się "wagi całkowitej".
Dodaje się również następujące informacje na temat zawartości warzyw: "Zawartość warzyw: co najmniej 20 % wagi całkowitej; (w przypadku nadzienia warzywnego) zawartość warzyw w nadzieniu co najmniej 30 %".
Uzasadnienie:
Wnioskowane zmiany służą jednoznacznemu i pełnemu zdefiniowaniu składników obowiązkowych i dowolnych, w szczególności składników pierogów z nadzieniem warzywnym.
Niniejszy wniosek składają właściwe organy kontrolne działające w Badenii-Wirtembergii w celu poprawy przejrzystości informacji dotyczących obowiązkowych i dowolnych składników.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"
Nr WE: DE-PGI-0105-01165 - 21.10.2013
ChOG (X) ChNP ()
"Schwäbische Maultaschen"/"Schwäbische Suppenmaultaschen"
Niemcy
Klasa 2.7. Makarony
Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami.
Może mieć kształt kwadratu lub być zawijany; świeży lub w opakowaniu; przed spożyciem należy go zagotować lub usmażyć.
Skład
Ciasto
Składniki obowiązkowe:
Składniki dowolne:
Nadzienie mięsne
Składniki podstawowe:
Składniki obowiązkowe:
Składniki dowolne:
Składniki aromatyczne (maks. 3 %):
Składniki dowolne:
Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):
Składniki dowolne:
Nadzienie warzywne:
Składniki podstawowe:
Składniki obowiązkowe:
Składniki dowolne:
Składniki aromatyczne (maks. 3 %):
Składniki dowolne:
Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):
Składniki dowolne:
Kryteria jakości/Minimalne wymagania - Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami:
Kolor/wygląd: Ciasto w kolorze jasnożółtym lub jasnoszarym albo zielonym lub nakrapianym (w przypadku nadzienia ze szpinakiem lub ziołami)
Nadzienie: lekko wymieszane, składniki nadzienia nadal rozpoznawalne
Kształt: Prostokątny lub okrągły (pieróg zawijany)
Wymiary: Standardowy "Maultasche": Długość: 55-100 mm
Szerokość: 50-90 mm
Grubość: 15-25 mm
"Suppenmaultasche": Długość: 10-55 mm
Szerokość: 10-50 mm
Grubość: 5-20 mm
Waga: Standardowy "Maultasche": 40-150 g
"Suppenmaultasche": 10-40 g
Konsystencja/struktura: Ciasto lekko twardawe i kruche oraz nieciągliwe
Nadzienie: miękkie, o zachowanej konsystencji struktury
Jaja: Jaja klasy A, zawartość suchej masy co najmniej 23 %
Zawartość mięsa: co najmniej 8 % wagi całkowitej;
(w przypadku nadzienia zawartość białka: zawartość białka zwierzęcego
mięsnego) bez tkanki łącznej co najmniej 7 %
Zawartość warzyw: co najmniej 20 % wagi całkowitej;
(w przypadku nadzienia
warzywnego) zawartość warzyw w nadzieniu co najmniej 30 %
-
Cała produkcja odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
-
-
Obszar geograficzny określany jako Szwabia obejmuje całą Badenię-Wirtembergię oraz okręg administracyjny Szwabia w kraju związkowym Bawaria.
Szwabski pieróg "Maultasche" ma na wyznaczonym obszarze geograficznym wielowiekową tradycję. Choć "Maultaschen" są potrawą wielkopostną spożywaną tradycyjnie w Wielki Czwartek, obecnie przygotowuje się ją chętnie o każdej porze roku. "Maultaschen" można kupić w Szwabii w prawie wszystkich rzeźniach, sklepach mięsnych i miejscowych restauracjach.
Szwabski pieróg "Maultasche" to szwabska specjalność o wieloletniej tradycji, która cieszy się wśród konsumentów dużym uznaniem. Nie ma innego szwabskiego dania, które byłoby tak lubiane i powszechnie znane poza Szwabią (czyli w Badenii-Wirtembergii oraz w okręgu administracyjnym Szwabia w kraju związkowym Bawaria). Wymieniane jest ono często obok słynnych postaci i ważnych wynalazków ze Szwabii.
Wzmianki na temat "Maultaschen" można znaleźć w szwabskiej literaturze oraz w opisach wielu szwabskich świąt i zwyczajów.
Jesienią każdego roku we Freibergu nad Neckarem obchodzony jest tradycyjny festiwal "Maultaschen". W gminie Baiersbronn wybierana jest nawet królowa "Maultaschen". "Maultaschen" odgrywają również ważną rolę dla turystyki. Wokół historycznego miasta stołecznego Bad Urach znajduje się szlak turystyczny "Maultaschen", który wiedzie przez szwabskie góry i daje możliwość zobaczenia lokalnych krajobrazów oraz zapoznania się z miejscowymi specjałami kulinarnymi.
Region Szwabii ma na swoim koncie kilka rekordów świata związanych z "Maultaschen": W 1982 roku oberżysta z Maulbronn w Szwabii zrobił w ciągu 22 minut 1 134 "Maultaschen" i pobił tym samym rekord ustanowiony rok wcześniej przez rzeźnika ze Stuttgartu-Untertürkheim. Ten sam oberżysta zrobił w 1987 roku gigantycznego "Maultasche", dzięki czemu trafił do Księgi rekordów Guinessa. Dziesięć lat później, w 1997 roku, kucharze z Freibergu nad Neckarem ustanowili nowy rekord. Wkrótce potem, w roku 2000, rekord ten został pobity przez kucharzy z Baiersbronn.
W literaturze szwabskiej istnieje wiele wierszy i opowiadań nawiązujących do "Maultasche". Szwabski pisarz Thad-däus Troll porównał nawet żartobliwie szwabską tożsamość do "Maultasche". Szwabski poeta tworzący w gwarze, Heinz Eugen Schramm, jest autorem wiersza o przyrządzaniu "Maultasche". Poczytne miejsce w literackim menu Szwabii zapewnił "Maultaschen" również szwabski poeta tworzący w gwarze Friedrich E. Vogt.
Biorąc pod uwagę długą tradycję i zakorzenienie w kulturze Szwabii, szwabski pieróg nazywany "Maultasche" stał się dobrze znaną poza granicami Szwabii i ulubioną regionalną specjalnością, której uznanie wiąże się z regionem pochodzenia.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.