Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2014.321.4

Akt nieoceniany
Wersja od: 18 września 2014 r.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2014/C 321/05)

(Dz.U.UE C z dnia 18 września 2014 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 1 .

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków

spożywczych 2

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9

"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"

Nr WE: DE-PGI-0105-01165 - 21.10.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana
-
[ ] Nazwa produktu
-
[ ] Opis produktu
-
[ ] Obszar geograficzny
-
[ ] Dowód pochodzenia
-
[ ] Metoda produkcji
-
[ ] Związek z obszarem geograficznym
-
[ ] Etykietowanie
-
[ ] Wymogi krajowe
-
[ ] Inne [określić jakie]
2.
Rodzaj zmiany (zmian)
-
[x] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
-
[ ] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani arkusza streszczenia
-
[ ] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
-
[ ] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez organy publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3.
Zmiana (zmiany):

Wnioskowane zmiany:

b)
Opis:

Sekcja "Skład" otrzymuje następujące brzmienie:

"Skład

Ciasto

Składniki obowiązkowe:

- gruboziarnista mąka z pszenicy »durum« i/lub zwykła mąka i/lub mąka orkiszowa i/lub grysik orkiszowy

- całe jajo

- woda

Składniki dowolne:

- sól, sól jodowana, sól morska

- zioła i/lub szpinak

- olej roślinny

Nadzienie mięsne

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

- mięso wieprzowe i/lub mięso wołowe i/lub mięso cielęce

Składniki dowolne:

- skwarki, słonina, tłuszcz wołowy

- wędzony boczek, wyroby peklowane surowe (np. kiełbasa sucha), szynka surowa

- całe jajo

- woda

- warzywa uprawiane na danym obszarze geograficznym, mrożone i/lub świeże, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi

- chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)

- olej roślinny

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

- przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży lub suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw

- składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)

- sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna, sól azotowa do peklowania (tylko w odniesieniu do składników dowolnych składników podstawowych nadzienia: wędzony boczek, wyroby peklowane surowe, szynka surowa)

Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

- skrobia niemodyfikowana

- zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)

- środki wspomagające kutrowanie (cytrynian, fosforan)

- stabilizatory (cytrynian, octan, kwasy organiczne)

- gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana

- białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku

- olej roślinny

- przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian) Nadzienie warzywne:

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

- warzywa uprawiane na danym obszarze geograficznym, mrożone i/lub świeże i/lub suszone, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza

Składniki dowolne:

- przetwory mleczne, np. twarożek deserowy, ser twarogowy, ser żółty

- chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)

- całe jajo

- woda

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

- przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży, suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw

- składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)

- sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

- skrobia niemodyfikowana

- zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)

- środki wspomagające kutrowanie (cytrynian/fosforan)

- stabilizatory (cytrynian, octan i kwasy organiczne)

- gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana

- białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku

- olej roślinny

- przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)"

Opis koloru ciasta w sekcji "Kryteria jakości" uzupełnia się wyrazami w brzmieniu: "... albo zielonym lub nakrapianym (w przypadku nadzienia ze szpinakiem lub ziołami)".

W opisie konsystencji/struktury nadzienia wyraz "emulsja" zastępuje się wyrazem "struktura".

W opisie zawartości mięsa po fragmencie "co najmniej 8 %" dodaje się "wagi całkowitej".

Dodaje się również następujące informacje na temat zawartości warzyw: "Zawartość warzyw: co najmniej 20 % wagi całkowitej; (w przypadku nadzienia warzywnego) zawartość warzyw w nadzieniu co najmniej 30 %".

Uzasadnienie:

Wnioskowane zmiany służą jednoznacznemu i pełnemu zdefiniowaniu składników obowiązkowych i dowolnych, w szczególności składników pierogów z nadzieniem warzywnym.

Niniejszy wniosek składają właściwe organy kontrolne działające w Badenii-Wirtembergii w celu poprawy przejrzystości informacji dotyczących obowiązkowych i dowolnych składników.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3

"SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN"/"SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN"

Nr WE: DE-PGI-0105-01165 - 21.10.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa

"Schwäbische Maultaschen"/"Schwäbische Suppenmaultaschen"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 2.7. Makarony

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami.

Może mieć kształt kwadratu lub być zawijany; świeży lub w opakowaniu; przed spożyciem należy go zagotować lub usmażyć.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Skład

Ciasto

Składniki obowiązkowe:

-
gruboziarnista mąka z pszenicy "durum" i/lub zwykła mąka i/lub mąka orkiszowa i/lub grysik orkiszowy
-
całe jajo
-
woda

Składniki dowolne:

-
sól, sól jodowana, sól morska
-
zioła i/lub szpinak
-
olej roślinny

Nadzienie mięsne

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

-
mięso wieprzowe i/lub mięso wołowe i/lub mięso cielęce

Składniki dowolne:

-
skwarki, słonina, tłuszcz wołowy
-
wędzony boczek, wyroby peklowane surowe (np. kiełbasa sucha), szynka surowa
-
całe jajo
-
woda
-
warzywa typowe dla danego obszaru geograficznego, mrożone i/lub świeże, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza; użyte warzywa mogą również pochodzić z innych regionów
-
chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)
-
olej roślinny

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

-
przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży lub suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw
-
składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)
-
sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna, sól azotowa do peklowania (tylko w odniesieniu do składników dowolnych składników podstawowych nadzienia: wędzony boczek, wyroby peklowane surowe, szynka surowa)

Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

-
skrobia niemodyfikowana
-
zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)
-
środki wspomagające kutrowanie (cytrynian, fosforan)
-
stabilizatory (cytrynian, octan, kwasy organiczne)
-
gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana
-
białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku
-
olej roślinny
-
przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)

Nadzienie warzywne:

Składniki podstawowe:

Składniki obowiązkowe:

-
warzywa typowe dla danego obszaru geograficznego, mrożone i/lub świeże i/lub suszone, np. szpinak, boćwina, marchew, cebula (także cebula prażona), groch, fasola, ziemniaki, seler, pasternak, por, czosnek niedźwiedzi, kukurydza; użyte warzywa mogą również pochodzić z innych regionów

Składniki dowolne:

-
przetwory mleczne, np. twarożek deserowy, ser twarogowy, ser żółty
-
chleb (chleb biały lub pszenny lub mieszany orkiszowy, również wysuszony i zmielony na bułkę tartą)
-
całe jajo
-
woda

Składniki aromatyczne (maks. 3 %):

Składniki dowolne:

-
przyprawy i zioła, np. pietruszka, szczypiorek, seler, świeży, suszony lub mrożony, przyprawa kuchenna, ekstrakty z przypraw
-
składniki słodzące (cukier, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, miód)
-
sól, sól jodowana, sól morska, sól kamienna, sól krystaliczna

Składniki niearomatyczne (maks. 2 %):

Składniki dowolne:

-
skrobia niemodyfikowana
-
zagęszczacze (mączka z chleba świętojańskiego, guma guar, ksantan)
-
środki wspomagające kutrowanie (cytrynian/fosforan)
-
stabilizatory (cytrynian, octan i kwasy organiczne)
-
gluten pszenny i/lub kaszka kukurydziana
-
białko jaja kurzego w proszku, jajo w proszku
-
olej roślinny
-
przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, kwas cytrynowy, cytrynian)

Kryteria jakości/Minimalne wymagania - Pieróg nadziewany mielonym mięsem lub warzywami:

Kolor/wygląd: Ciasto w kolorze jasnożółtym lub jasnoszarym albo zielonym lub nakrapianym (w przypadku nadzienia ze szpinakiem lub ziołami)

Nadzienie: lekko wymieszane, składniki nadzienia nadal rozpoznawalne

Kształt: Prostokątny lub okrągły (pieróg zawijany)

Wymiary: Standardowy "Maultasche": Długość: 55-100 mm

Szerokość: 50-90 mm

Grubość: 15-25 mm

"Suppenmaultasche": Długość: 10-55 mm

Szerokość: 10-50 mm

Grubość: 5-20 mm

Waga: Standardowy "Maultasche": 40-150 g

"Suppenmaultasche": 10-40 g

Konsystencja/struktura: Ciasto lekko twardawe i kruche oraz nieciągliwe

Nadzienie: miękkie, o zachowanej konsystencji struktury

Jaja: Jaja klasy A, zawartość suchej masy co najmniej 23 %

Zawartość mięsa: co najmniej 8 % wagi całkowitej;

(w przypadku nadzienia zawartość białka: zawartość białka zwierzęcego

mięsnego) bez tkanki łącznej co najmniej 7 %

Zawartość warzyw: co najmniej 20 % wagi całkowitej;

(w przypadku nadzienia

warzywnego) zawartość warzyw w nadzieniu co najmniej 30 %

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Cała produkcja odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny określany jako Szwabia obejmuje całą Badenię-Wirtembergię oraz okręg administracyjny Szwabia w kraju związkowym Bawaria.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Szwabski pieróg "Maultasche" ma na wyznaczonym obszarze geograficznym wielowiekową tradycję. Choć "Maultaschen" są potrawą wielkopostną spożywaną tradycyjnie w Wielki Czwartek, obecnie przygotowuje się ją chętnie o każdej porze roku. "Maultaschen" można kupić w Szwabii w prawie wszystkich rzeźniach, sklepach mięsnych i miejscowych restauracjach.

5.2.
Specyfika produktu

Szwabski pieróg "Maultasche" to szwabska specjalność o wieloletniej tradycji, która cieszy się wśród konsumentów dużym uznaniem. Nie ma innego szwabskiego dania, które byłoby tak lubiane i powszechnie znane poza Szwabią (czyli w Badenii-Wirtembergii oraz w okręgu administracyjnym Szwabia w kraju związkowym Bawaria). Wymieniane jest ono często obok słynnych postaci i ważnych wynalazków ze Szwabii.

Wzmianki na temat "Maultaschen" można znaleźć w szwabskiej literaturze oraz w opisach wielu szwabskich świąt i zwyczajów.

Jesienią każdego roku we Freibergu nad Neckarem obchodzony jest tradycyjny festiwal "Maultaschen". W gminie Baiersbronn wybierana jest nawet królowa "Maultaschen". "Maultaschen" odgrywają również ważną rolę dla turystyki. Wokół historycznego miasta stołecznego Bad Urach znajduje się szlak turystyczny "Maultaschen", który wiedzie przez szwabskie góry i daje możliwość zobaczenia lokalnych krajobrazów oraz zapoznania się z miejscowymi specjałami kulinarnymi.

Region Szwabii ma na swoim koncie kilka rekordów świata związanych z "Maultaschen": W 1982 roku oberżysta z Maulbronn w Szwabii zrobił w ciągu 22 minut 1 134 "Maultaschen" i pobił tym samym rekord ustanowiony rok wcześniej przez rzeźnika ze Stuttgartu-Untertürkheim. Ten sam oberżysta zrobił w 1987 roku gigantycznego "Maultasche", dzięki czemu trafił do Księgi rekordów Guinessa. Dziesięć lat później, w 1997 roku, kucharze z Freibergu nad Neckarem ustanowili nowy rekord. Wkrótce potem, w roku 2000, rekord ten został pobity przez kucharzy z Baiersbronn.

W literaturze szwabskiej istnieje wiele wierszy i opowiadań nawiązujących do "Maultasche". Szwabski pisarz Thad-däus Troll porównał nawet żartobliwie szwabską tożsamość do "Maultasche". Szwabski poeta tworzący w gwarze, Heinz Eugen Schramm, jest autorem wiersza o przyrządzaniu "Maultasche". Poczytne miejsce w literackim menu Szwabii zapewnił "Maultaschen" również szwabski poeta tworzący w gwarze Friedrich E. Vogt.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG)

Biorąc pod uwagę długą tradycję i zakorzenienie w kulturze Szwabii, szwabski pieróg nazywany "Maultasche" stał się dobrze znaną poza granicami Szwabii i ulubioną regionalną specjalnością, której uznanie wiąże się z regionem pochodzenia.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail/30499901.6

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
3 Zob. przypis 2.
4 Zob. przypis 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.