Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2014.88.20
Akt nienormatywny(2014/C 88/17)
(Dz.U.UE C z dnia 27 marca 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"COPPA PIACENTINA"
NR WE: IT-PDO-0117-01102-08.04.2013
ChOG () ChNP (X)
Opis produktu
Metoda produkcji
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"COPPA PIACENTINA"
NR WE: IT-PDO-0117-01102-08.04.2013
ChOG () ChNP (X)
"Coppa Piacentina"
Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
"Coppa Piacentina" należy do produktów solonych i naturalnie dojrzewających, przechowywanych w stanie surowym. Produkt ten otrzymuje się z mięśni górnej części szyi. Produkt gotowy ma kształt cylindryczny, lekko zwężany na końcach, konsystencję zwartą, nieelastyczną; po przekrojeniu plaster ma wygląd jednorodny, barwę czerwoną, poprzecinaną biało-różowawymi żyłkami.
"Coppa Piacentina" jest wytwarzana z mięsa świń urodzonych, wyhodowanych i poddanych ubojowi w regionach Emilia Romagna i Lombardia. Do nazwy "Coppa Piacentina" ma zastosowanie odstępstwo, o którym mowa w art. 5 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Należy przestrzegać ściśle określonych zasad dotyczących stosowania i składu paszy. Żywienie świń obejmuje dwa etapy i opiera się głównie na produktach zbożowych pochodzących z obszaru określonego w pkt 3.3. Średnia racja pokarmowa świń składa się zasadniczo z ciastowatej masy kukurydzianej, jęczmienia, otrąb, soi i dodatków mineralnych. Produkty uboczne z produkcji sera (serwatka, skrzep serowy i maślanka) są w większości dostarczane przez zakłady serowarskie zlokalizowane na określonym obszarze geograficznym.
Wszystkie etapy produkcji, peklowania, wiązania, suszenia i sezonowania "Coppa Piacentina" odbywają się na obszarze określonym w pkt 4.
Pakowanie i krojenie produktu na plastry lub porcje musi odbywać się pod nadzorem wyznaczonego organu kontrolnego i wyłącznie na obszarze przetwarzania produktu określonym w pkt 4. Dla zapewnienia zachowania pierwotnych i specyficznych cech produktu konieczne jest, by pakowanie i krojenie produktu na plastry lub porcje odbywało się na obszarze produkcji przez osoby znające specyfikę produktu. Kontakt z powietrzem i wystawienie produktu pokrojonego na plastry lub porcjowanego, pozbawionego osłonki, na działanie światła i nieznanych warunków środowiskowych pociąga za sobą ryzyko utleniania i ciemnienia plastrów lub powierzchni odsłoniętej podczas krojenia oraz utratę charakterystycznej mocnej czerwonej barwy części chudej mięsa, zjełczenie części tłuszczowej, a w związku z tym pogorszenie zapachu.
Na produkcie wprowadzanym do obrotu należy umieścić napis "Coppa Piacentina".
Nazwę "Coppa Piacentina" należy umieścić na etykiecie czcionką wyraźną i nieusuwalną, wyraźnie odróżniającą się od jakiegokolwiek innego napisu umieszczonego na etykiecie, a zaraz po nazwie należy umieścić wyrażenie "Denominazione di Origine Protetta" (chroniona nazwa pochodzenia).
Zabrania się dodawania jakichkolwiek określeń innych niż wyraźnie przewidziane.
Niemniej dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do nazwisk lub nazw przedsiębiorstw lub prywatnych znaków towarowych pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd, a także ewentualnych nazw gospodarstw hodowlanych trzody chlewnej, z których produkt pochodzi.
Obszar produkcji "Coppa Piacentina" obejmuje na całym terenie prowincji Piacenza obszary położone na wysokości poniżej 900 m n.p.m.
Tradycja produkcji "Coppa Piacentina" sięga okresu rzymskiego i była kultywowana przez wieki na obszarze geograficznym prowincji Piacenza.
Znaczenie obszaru produkcji "Coppa Piacentina" jest związane z rozwojem tradycji rolniczej charakterystycznej dla całej Padanii, skąd pochodzi surowiec (Emilia Romagna i Lombardia). Na terenie, z którego pochodzi surowiec, rozwój hodowli związany jest z powszechnością upraw zbożowych i szczególnie wyspecjalizowanego przetwórstwa serowarskiego, co wpłynęło na charakter produkcji lokalnej hodowli świń.
W prowincji Piacenza rozwinęła się i była przekazywana szczególna zdolność lokalnych producentów do selekcjonowania i przetwarzania mięsa. Pracownicy muszą wykazać się szczególnymi umiejętnościami, by przygotować i dociąć odpowiednio kawałki mięsa, usuwając pozostałości tłuszczu i małe fragmenty chudego mięsa. Dzięki tej czynności kawałki mięsa są odpowiednio przygotowane do dalszych obróbek - solenia i wiązania.
Obecność chłodnych i bogatych w wodę dolin oraz porośniętych lasami wzgórz ma pozytywny wpływ na warunki panujące w pomieszczeniach, w których produkt jest sezonowany.
"Coppa Piacentina" charakteryzuje się cylindrycznym kształtem, lekko zwężanym na końcach. Konsystencję ma zwartą, nieelastyczną. Smak jest łagodny i delikatny, a w miarę dojrzewania staje się bardziej subtelny. Część zewnętrzna jest pokryta cienką warstwą pleśni, która rozwija się podczas sezonowania. Po przekrojeniu plaster ma barwę czerwoną, poprzecinaną biało-różowawymi żyłkami.
Kawałki tkanki mięśniowej stosowane do produkcji "Coppa Piacentina" pochodzą od włoskich tuczników.
Cechy charakterystyczne wymagane dla produktu "Coppa Piacentina" zależą od warunków środowiskowych i od czynników naturalnych i ludzkich. W szczególności cechy surowca są ściśle związane z określonym obszarem produkcji, na którym opracowano techniki hodowli tucznika włoskiego, mające zasadnicze znaczenie dla jakości mięsa używanego do produkcji "Coppa Piacentina".
Ponadto zlokalizowanie wytwórstwa "Coppa Piacentina" w prowincji Piacenza jest związane z miejscowymi producentami, którzy z biegiem lat nabyli szczególnej wiedzy w zakresie takiego wykrawania kawałków mięsa, aby produkt przybrał charakterystyczny kształt, lekko zwężany na końcach.
Umiejętności techniczne producentów wykorzystywane podczas solenia, połączone z doskonałą organizacją faz dojrzewania, świadczą ponadto o związku nazwy "Coppa Piacentina" z obszarem, na którym jest produkowana.
Z cechami obszaru produkcji ściśle związane są czynniki środowiskowe, a w szczególności klimat, który ma decydujące znaczenie dla kształtowania się cech wyrobu gotowego, ponieważ wpływa na prawidłowy przebieg faz jego dojrzewania.
Kombinacja elementów "surowiec - produkt - nazwa" wiąże się z rozwojem społeczno-gospodarczym charakterystycznym dla analizowanego obszaru i odznacza się cechami, których odtworzenie w innych regionach jest niemożliwe.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej:
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Qualità e sicurezza" (na górze ekranu po prawej stronie), a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.