Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.166.9

Akt nienormatywny
Wersja od: 11 maja 2023 r.

Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2023/C 166/09)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"Terasele Dunarii"

PGI-RO-A1077-AM01

Data rozpoczęcia stosowania: 8.4.2015

1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna.

2. Opis i uzasadnienie zmiany

2.1. Ponowne wyznaczenie określonego obszaru geograficznego w celu uwzględnienia nowych miejscowości

Specyfikację zmieniono w odniesieniu do wyznaczonego obszaru wykorzystywanego do produkcji win objętych ChOG; obszar geograficzny rozszerzono o gminy znajdujące się w okręgu Giurgiu (Heresti, Izvoarele, lepuresti), w których znajdują się plantacje winogron przeznaczonych do produkcji gatunkowych win objętych ChOG i w których warunki klimatyczne są podobne do obszaru objętego ChOG ze względu na ich bliskość do miejscowości włączonych do wyznaczonego obszaru.

Ponieważ czynniki ekosystemu winiarskiego sprzyjające produkcji win objętych oznaczeniem "Terasele Dunarii" występują w wielu miejscowościach wyznaczonych jako obszary uprawy winorośli, miejscowości te można zakwalifikować jako należące do wyznaczonego obszaru oznaczenia geograficznego. Wspomniany obszar geograficzny zostanie ponownie wyznaczony w celu uwzględnienia w nim miejscowości wymienionych we wniosku stowarzyszenia, a mianowicie wiosek Heresti, Izvoarele, Chiriacu, Dimitrie Cantemir, Petru Rares, Radu Voda, Valea Bujorului, Iepu- resti, Valter Maracineanu, Chirculesti, Banesti, Stalpu i Gorneni.

Czynniki ekosystemu winiarskiego stwarzają bardzo odpowiednie warunki dla uprawy i optymalnego rozwoju winorośli (średnia roczna temperatura, średnia miesięczna temperatura, średnie miesięczne opady, roczne opady itp.) na plantacjach położonych w gminach Heresti, Iepuresti i Izvoarele. Czynniki te są takie same jak te odnotowane na całym obszarze uprawy winorośli "Terasele Dunarii", dlatego też powyższe gminy i przynależące do nich wsie należy włączyć do wyznaczonego obszaru przedmiotowego oznaczenia.

W związku z tym zmieniono rozdział III specyfikacji produktu oraz punkty 6 i 8 jednolitego dokumentu

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Terasele Dunärii

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne 3. Kategorie produktów sektora wina

1 Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina białe charakteryzują się przejrzystym wyglądem, krystalicznym połyskiem, barwą od zielonkawożółtej po złotożółtą, aksamitnym, łagodnym smakiem oraz aromatami jesiennych owoców i wanilii w winach uzyskanych ze zbotrytyzowanych winogron oraz nutami jabłka, gruszki, pigwy, owoców tropikalnych (ananasa) i świeżego masła w winach dojrzewających w drewnianych beczkach. Młode wina charakteryzują się wyraźną świeżością i owocowością z aromatem kwiatów akacji, kwiatu lipy, bazylii lub aromatami cytrusów i zielonego jabłka w winach o większej kwasowości.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,0
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)10,0
Minimalna kwasowość ogólna3,5 w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18,0
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Młodsze wina czerwone mają odcień fioletu i mogą być intensywnie rubinowoczerwone (lub rubinowe) po dojrzewaniu w drewnianych beczkach, a ich aromat jest trawiasty. Natomiast przy dłuższym dojrzewaniu w drewnianych beczkach tworzą bukiet z aromatami wanilii, czekolady, a czasem przypraw. Młode wina mają aromaty owoców leśnych (malin, truskawek, jeżyn). Niektóre młode wina o purpurowo-czerwonej barwie mają również aromaty dojrzałych owoców, takich jak śliwki, brzoskwinie i gruszki. Wiele win dojrzewających w kadziach lub drewnianych beczkach jest cielistych z dojrzałym bukietem śliwek i cynamonu, a czasami wino może również nabrać nut ciemnego rubinu, gdy jest tłuste, oraz wzbogacić się o aromaty czarnej porzeczki.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,0
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)10,0
Minimalna kwasowość ogólna3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)20,0
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)150

3. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina różowe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina różowe mają świeże aromaty owoców leśnych, wiśni i owocowości, barwę od bladoróżowej po średnio różową, czasem bardzo bladołososiową, o lekkiej konsystencji, i najczęściej wina te produkuje się jako wina wytrawne, półwy- trawne oraz zrównoważone półsłodkie.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)10,00
Minimalna kwasowość ogólna3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18,0
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

brak dodatkowych przepisów

b) Maksymalna wydajność

1. Feteascà regala, Feteascà alba, Riesling italian, Bàbeascà gri

17 000 kg winogron z hektara

2. Cràmposie selezionata, Aligote, Riesling de Rhin, Pinot gris, Pinot blanc, Sauvignon, Chardonnay, Traminer roz

15 000 kg winogron z hektara

3. Tàmaioasà Romaneascà, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Cabernet frane, Feteascà neagrà

15 000 kg winogron z hektara

4. Bàbeascà neagrà, Syrah, Dornfelder, Rebo, Malbec, Negru de Dràgàsani, Sangiovese

15 000 kg winogron z hektara

5. wina białe

135 hektolitrów z hektara

6. wina czerwone, wina różowe

120 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

- Okręg Teleorman

Miasto Zimnicea i podlegające mu administracyjnie miejscowości.

- Okręg Giurgiu:

gmina Daia - wsie Daia, Däita i Plopsoru;

gmina Greca - wsie Greaca i Putu Grecii;

gmina Hotarele - wsie Hotarele i Isvoarele;

gmina Prundu - wsie Prundu i Puieni;

gmina Bäneasa - wieś Pietrele;

gmina Heresti - wieś Heresti;

gmina Izvoarele - wsie Izvoarele, Chiriacu, Dimitrie Cantemir, Petru Rares, Radu Vodä i Valea Bujorului;

gmina Iepuresti - wsie Iepuresti, Valter Märäcineanu, Chirculesti, Bänesti, Stâlpu i Gorneni.

- Okręg Constanta:

gmina Ostrov - wsie Ostrov, Almäläu i Galita;

gmina Lipnita - wsie Lipnita, Coslugea i Canlia;

gmina Bäneasa - wsie Bäneasa, Negureni i Fäurei;

gmina Ion Corvin - wsie Ion Corvin, Crângu, Brebeni, Räristea i Viile;

gmina Oltina - wsie Oltina, Satu Nou, Räzoarele i Strunga;

gmina Aliman - wsie Aliman, Dunäreni, Vlahii i Floriile.

- Okręg Ialomita:

miejscowość Fetesti i podlegające jej administracyjnie dzielnice.

- Okręg Bräila:

miejscowość Însurâtei i wsie Lacu Rezii, Märu Rosu i Valea Cälmätuiului;

gmina Bertestii de Jos - wsie Bertestii de Jos i Spiru Haret;

gmina Victoria - wieś Victoria;

gmina Bäräganu - wieś Bäräganul.

7. Główne odmiany winorośli

Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

Babeasca gri G

Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia

Cabernet Franc N

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Crámposie selectionatä B

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada randunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Rebo N

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin Roz, Gewürztraminer

8. Opis związku lub związków

8.1. Informacje na temat obszaru geograficznego

Ukształtowanie terenu obejmuje głównie tarasy, a przejście z jednego tarasu na drugi odbywa się za pośrednictwem południowego zbocza, na którym nie zachodzi erozja. System tarasów stanowi odrębną jednostkę geomorfologiczną powstałą w wyniku nagromadzania się osadów lessowych i ciągłego podnoszenia się równin Campia Burnazului. Krajobraz obejmuje płaskie tarasy i stoki, w tym tarasy, aż do dolin Dunaju, a także obejmuje równiny z rozproszonymi piaskami pofałdowanymi przez wiatr.

Większość plantacji znajduje się na niższym poziomie i w dolnej części zboczy nad brzegiem Dunaju oraz tarasowych zboczy i dolin, przez które przepływają potoki. Przedmiotowy region charakteryzuje się przejściowym klimatem umiarkowanym kontynentalnym lub klimatem umiarkowanym wyraźnie kontynentalnym o dużej intensywności ciepła i dużych wahaniach temperatury powietrza, na które wpływa bliskość Dunaju i jezior tego obszaru, co prowadzi do jednoczesnego gromadzenia się cukrów, antocyjanów i garbników w proporcjach optymalnych dla zapewnienia jakości.

Główne parametry charakteryzujące korzystny klimat i opady (monitorowane w latach 2010-2012) to:

- średnia roczna temperatura 11,4 °C, ze zmiennością od 10,9 do 12,0 °C;

- wieloletnia średnia miesięczna temperatura - najwyższa w lipcu (24,6 °C), najniższa w lutym (-3,0 °C,);

- skrajne temperatury w zimie bardzo rzadko spadają do -24,0 °C i dlatego nie jest wymagana chroniona uprawa winorośli;

- w sezonie wegetacyjnym średnie opady wynoszą 342 mm (323,1-359,6 mm), czyli około 100 mm więcej niż średnia 250 mm, którą uznaje się za minimalny próg dla uprawy winorośli bez nawadniania;

- ze względu na intensywność i częstotliwość wśród wiatrów dominują wiatry z północnego wschodu, a następnie ze wschodu, południowego zachodu i zachodu. W ciągu roku częstość wiatru utrzymuje się w wąskich granicach i zmienia się pod wpływem ogólnej cyrkulacji atmosfery;

- ze względu na ukształtowanie terenu, które jest jednolite pod względem hipsometrycznym, średni roczny czas nasłonecznienia oscyluje wokół 2 250 godzin, a dostarczana energia wynosi około 127 kcal/cm2 rocznie;

- w corocznym okresie ciepłym (od kwietnia do września) dociera główna część światła słonecznego (około 70 %) ze średnią ilością godzin wynoszącą około 1 600.

W okresie zimnym (od października do kwietnia) średni udział światła słonecznego (około 650 godzin) jest znacznie niższy niż w sezonie wegetacyjnym, co wynika ze zwiększenia częstości występowania chmur warstwowych i mgły spowodowanych inwersjami termicznymi.

8.2. Szczegółowe informacje na temat produktu

Wina białe wzbogacone są o aromaty jesiennych owoców i wanilii, owoców tropikalnych oraz świeżego masła w winach dojrzewających w drewnianych beczkach; młode wina charakteryzują się wyraźną świeżością i owocowoś- cią. Posiadają aromaty kwiatowe (kwiaty akacji, kwiat limonki) oraz nuty cytrusowe, które cechuje trwała kwasowość.

Wina czerwone charakteryzują się intensywnością; dojrzewanie w drewnianych beczkach skutkuje wytworzeniem się aromatów trawiastych, a przy dłuższym okresie dojrzewania bukiet zyskuje również aromaty wanilii, czekolady, a nawet przypraw. Wina te, rzadko produkowane w postaci młodych win, mają aromaty owoców leśnych oraz dojrzałych owoców (śliwek, brzoskwiń, gruszek). Wiele win dojrzewających w beczkach jest cielistych, z dojrzałym bukietem śliwek i cynamonu. Wina te stają się tłuste i aksamitne.

Wina różowe mają świeże aromaty owoców leśnych, barwę bladoróżową, średnio różową lub bladołososiową i najczęściej produkuje się je jako wina wytrawne, półwytrawne oraz półsłodkie.

8.3. Zależność przyczynowa

W przypadku win z oznaczeniem geograficznym Terasele Dunarii związek przyczynowy między obszarem a produktem, czyli między uzyskanymi winami a ich pochodzeniem geograficznym, leży w ich specyficznej jakości.

Ekspozycja wzgórz zapewnia optymalne warunki, dzięki którym winogrona osiągają pełną dojrzałość i posiadają wszystkie właściwości organoleptyczne i fizykochemiczne niezbędne do produkcji win gatunkowych. Obszar ten należy do grupy klimatycznej, która charakteryzuje oznaczenie geograficzne "Terasele Dunarii"; panuje tu klimat umiarkowany ciepły, umiarkowanie suchy, z bardzo zimnymi nocami, natomiast ekspozycja wzgórz na słońce zapewnia ponad 1 500 godzin nasłonecznienia, co stwarza korzystne warunki dla wytwarzania się aromatów jabłka, gruszki, pigwy, owoców tropikalnych (ananasa), owocowości oraz aromatów akacji, kwiatu lipy, bazylii, owoców cytrusowych i zielonego jabłka. Obszar ten ma potencjał w zakresie produkcji czerwonych i aromatycznych win, ponieważ średnia roczna temperatura przekracza 10 °C, a temperatura w najcieplejszym miesiącu przekracza 21 °C.

Lokalny kontynentalny umiarkowany mikroklimat wpływa na sposób dojrzewania winogron, co w połączeniu z miejscowymi piaszczysto-gliniastymi, diluwialnymi i proluwialnymi czarnoziemami stwarza korzystne warunki dla winorośli i umożliwia uzyskanie dobrych plonów na tarasach i łagodnych, południowych zboczach, gdzie występuje optymalne ciepło i światło, a także duże nasłonecznienie nadające owocowe, kwiatowe aromaty i dające świeży smak w młodych winach.

Klimat tego obszaru powoduje, że winogrona dojrzewają powoli, co pozwala im gromadzić w sobie cukry oraz nadaje im owocowy aromat, a w szczególności podstawowe aromaty w młodych winach białych.

Czarnoziemy z iluwialną gliną powodują, że wina mają osobowość; gleby te utrzymują częściej niższe temperatury, zatrzymują wilgoć i dają aksamitne, pełne wina o niższej kwasowości, z silnymi aromatami owoców (dojrzałe czerwone owoce (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka)) i kwiatów (kwiaty akacji, kwiat lipy). Klimat sprzyja temu, że łatwo można osiągnąć maksymalną dojrzałość, cukier gromadzi się powoli, a aromaty są pełne.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze -

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_ig_terasele_dunarii_modif_cf_cererii_din_28.01.2015_notificarii_16.05.2022_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.