Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji nazwy pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Dz.U.UE.C.2023.208.80
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji nazwy pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2023/C 208/12)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Beira Interior"
PDO-PT-A1546-AM01
Data wniosku: 21.3.2017
1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
2. Opis i uzasadnienie zmiany
2.1. Aktualizacja informacji - informacje dotyczące wnioskodawcy
Opis: aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.
Uzasadnienie: informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Dane wnioskodawcy.
2.2. Aktualizacja informacji - Informacje dotyczące zainteresowanych stron
Opis: usunięcie informacji dotyczących zainteresowanych stron.
Uzasadnienie: ze względu na nieporozumienie w tym polu omyłkowo wpisano dane wnioskodawcy. Informacja ta została obecnie usunięta. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - zainteresowane strony.
2.3. Aktualizacja informacji - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących
Opis: aktualizacja informacji dotyczących jednostek certyfikujących.
Uzasadnienie: informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących.
2.4. Aktualizacja informacji - informacje dotyczące właściwych organów nadzoru
Opis: aktualizacja informacji dotyczących właściwych organów nadzoru.
Uzasadnienie: informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Zmienione sekcje jednolitego dokumentu: zmiana ta nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Inne informacje" - Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru.
2.5. Główne odmiany winorośli - włączenie nowych odmian
Opis: zmiana/dostosowanie wykazu odmian winorośli.
Uzasadnienie: odmiany winorośli określone w odniesieniu do produkcji win w regionie Beira Interior należy dostosować, aby zapewnić zgodność z nowymi ramami prawnymi krajowego wykazu odmian nadających się do produkcji win w Portugalii poprzez włączenie nowych odmian, które okazały się znaczące w kształtowaniu właściwości win tego regionu.
Odmiany te są następujące: Alvarinho, Azal, Batoca, Chasselas, Códega-do-Larinho, Moscatel-Galego-Branco, Nebbiolo, Rabigato, Sangiovese, Tinta-Francisca, Tinta-Negra, Verdejo, Verdelho, Vinhao, Viognier oraz Viosinho. Odmiany te znajdują się na tradycyjnej mapie odmian tego obszaru geograficznego, dlatego ich włączenie nie pociąga za sobą zmiany charakteru win objętych ChNP "Beira Interior".
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Główne odmiany winorośli".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Główne odmiany winorośli".
2.6. Kategoria produktu - dodanie nowej kategorii produktu sektora wina
Opis: dodano kategorię "wino likierowe".
Uzasadnienie: celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez złożenie wniosku o uznanie go w ramach ChNP.
Ten rodzaj produktu, znany z jakości i wyjątkowości, wytwarzają już producenci stosujący tradycyjne praktyki w regionie. Decyzja o objęciu tego nowego produktu ChNP "Beira Interior" potwierdza jego znaczenie i jakość oraz wartość dodaną dla producentów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.7. Zmiana wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis: granice wyznaczonego obszaru geograficznego są prawidłowe i nie nastąpiła żadna zmiana obszaru geograficznego.
Uzasadnienie: granice obszaru produkcji należy dostosować do reorganizacji administracyjnej terytorium sołectw. Dostosowanie to nie wiąże się z żadną zmianą obszaru geograficznego, ponieważ zmieniane są jedynie nazwy geograficznych jednostek administracyjnych na poziomie sołectw.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Wyznaczony obszar geograficzny".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Wyznaczony obszar geograficzny".
2.8. Zmiana praktyk związanych z uprawą
Opis: uproszczono wymogi dotyczące praktyk związanych z uprawą.
Uzasadnienie: wymogi dotyczące praktyk związanych z uprawą zostały uproszczone i obecnie obejmują jedynie metodę prowadzenia winorośli (winorośl jednoodmianowa, nisko prowadzona jako głowa lub przy użyciu sznura Royat) oraz rodzaj gleby. Zmiana ta ma na celu odzwierciedlenie najpowszechniejszych i najskuteczniejszych praktyk stosowanych w regionie i nie wiąże się z żadną zmianą w zakresie szczególnych właściwości win objętych ChNP "Beira Interior", lecz raczej przyczynia się do ich optymalizacji.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Praktyki enologiczne".
Zmienione punkty (specyfikacja produktu): "Praktyki enologiczne".