Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2021.102.21
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 102/08)
JEDNOLITY DOKUMENT
"TUZSÉRI ALMA"
Nr UE: PDO-HU-02483 - 20.9.2018
ChNP (X) ChOG ()
"Tuzséri alma"
Węgry
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) "Tuzséri alma" może być stosowana w odniesieniu do jabłek (gatunek Malus domestica) przeznaczonych do spożycia jako produkty świeże, odmian Gala, Jonagold, Red Delicious, Golden Delicious, Mutsu, Idared, Jonatan i Granny Smith.
Właściwości fizyczne:
Każda odmiana na wyznaczonym obszarze geograficznym charakteryzuje się wyższą niż przeciętna jędrnością miąższu (min. 6 kg/cm2), a co za tym idzie kruchym miąższem, długim okresem przechowywania i wyższą niż średnia zawartością cukru (min. 10 ° w skali Brixa).
Zazwyczaj tylko odmiany jabłek czerwonych (Gala, Jonagold, Red Delicious, Idared, Jonatan) charakteryzują się większym stopniem zabarwienia (min. 40 %) i intensywniejszą barwą skórki.
W poniższej tabeli podsumowano cechy fizyczne i organoleptyczne różnych odmian w momencie wprowadzania do miejsca przechowywania:
Nazwa odmiany: Jędrność miąższu (minimalna, kg/cm2); Zawartość cukru (minimalna w skali Brixa); Stopień zabarwienia (min. %)
Gala: | 7; 11; | 40 | |
Jonagold: | 6; | 12; | 40 |
Red Delicious: | 7; | 11; | 50 |
Golden delicious: | 6,5; | 12; | nie dotyczy |
Mutsu: | 7; | 11; | nie dotyczy |
Idared: | 6; | 11; | 40 |
Jonatan: | 6,5; | 12; | 40 |
Granny Smith: | 7; | 10; | nie dotyczy |
-
"Tuzséri alma" uprawia się i zbiera wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.
-
Poniższe logo musi być umieszczone na każdym produkcie wprowadzanym do obrotu, na pojedynczych jabłkach albo na zamkniętych i zaplombowanych opakowaniach.
W przypadku gdy jabłka są etykietowane indywidualnie, co najmniej 70 % jabłek musi być oznakowane.
Logo przedstawia napis "Tuzséri alma" w formie półokręgu, pod którym po lewej stronie znajduje się całe czerwone jabłko z zielonym listkiem wskazującym na połówkę drugiego jabłka, które ma żółtawy miąższ i zieloną skórkę i w którego gnieździe widać dwie pestki - po jednej w każdej ćwiartce.
Granice administracyjne miejscowości Tuzsér, znajdującej się w krainie geograficznej Rétköz w komitacie Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Jakość "Tuzséri alma" wynika wyłącznie z naturalnych i ludzkich czynników związanych z określonym obszarem geograficznym.
Czynniki naturalne:
Tuzsér jest położone nad rzeką Cisą na wysokości 100-113 metrów nad poziomem morza. Obszar ten graniczy z Górami Zemplińskimi na północy i Zewnętrznymi Karpatami Wschodnimi na północnym wschodzie. Innym ważnym czynnikiem naturalnym jest otaczająca ten obszar Cisa, która zatacza tu obszerną pętlę w kształcie litery U, zwane "łokciem Cisy".
Obszar charakteryzuje się umiarkowanym ciepłym i suchym klimatem z dużą liczbą godzin nasłonecznienia w sezonie wegetacyjnym. Dzienne wahania temperatury są wysokie.
Zanim Cisa została uregulowana obszar produkcji stanowił część terasy zalewowej rzeki. W związku z tym charakteryzuje się on glebami aluwialnymi, bogatymi w próchnicę i fosfor.
Ze względu na bliskość rzeki w "łokciu Cisy" obszar produkcji charakteryzuje się wysokim poziomem wilgotności ze względu na naturalne odparowywanie wody.
Specyfika produktu:
W momencie wprowadzania do miejsca przechowywania "Tuzséri alma" mają wysoką zawartość cukru (min. 10 ° w skali Brixa) i większą jędrność miąższu (min 6 kg/cm2) niż inne jabłka. W związku z tym "Tuzséri alma" przechowuje się lepiej niż przeciętne jabłka. W czasie przechowywania jabłka te zachowują swój smak i aromat. U odmian czerwonych stopień zabarwienia jest wyższy (min. 40 %), a kolor czerwony jest bardziej intensywny i jaśniejszy niż w przypadku jabłek uprawianych gdzie indziej.
Związek przyczynowy zachodzący między obszarem geograficznym a cechami produktu (związek przyczynowy między obszarem geograficznym a szczególną jakością produktu)
Obszary górskie otaczające obszar zapewniają ochronę od północy i wschodu podczas kwitnienia drzew i rozwoju owoców.
Duże ilości fosforu i stosowanie nawozów o niskiej zawartości azotu sprawiają, że miąższ owoców jest bardziej jędrny niż przeciętnie.
Obszar produkcji "Tuzséri alma" charakteryzuje się wolniejszym tempem dojrzewania, co wyraźnie wynika z jego położenia geograficznego. Gleba aluwialna w połączeniu z wysoką wilgotnością spowalniają syntezę cukrów. W związku z tym dojrzewanie nie jest procesem nagłym.
Duża liczba godzin nasłonecznienia, wysokie dzienne wahania temperatury spowodowane gorącymi dniami i chłodnymi nocami oraz przycinanie koron drzew przyczyniają się do wysokiej zawartości cukru w owocach. Dzięki glebie aluwialnej zawierającej obfite ilości wody owoce są soczyste, przez co zawartość cukru jest mniej wyraźna i wyczuwalny jest harmonijny i kwaskowaty smak.
Naturalne odparowywanie rzeki w łokciu Cisy sprawia, że obszar produkcji jest bardziej wilgotny. Poranne rosy także są bardziej obfite ze względu na bliskość rzeki. Wysoka wilgotność, krople rosy pojawiające się w nocy na powierzchni owocu, wysokie wahania temperatury w ciągu doby, duża liczba godzin nasłonecznienia w sezonie wegetacyjnym i przycinanie koron drzew powodują wysoki stopień zabarwienia, ponieważ te naturalne czynniki sprzyjają wysokiemu poziomowi antocyjanów w skórce, co nadaje jabłkom intensywną czerwoną barwę.
Opis czynników ludzkich istotnych dla danego środowiska geograficznego, które przyczyniają się do rozwoju szczególnych właściwości produktu:
Na właściwości "Tuzséri alma" mają wpływ następujące umiejętności ludzi:
Uprawa "Tuzséri alma" odbywa się w środowisku ludzkim i zawodowym, którego historia sięga 300 lat, i z powodzeniem czerpie z nagromadzonego przez pokolenia doświadczenia. Jabłonie uprawia się w rzędach, na obszarach trawiastych, dzięki którym gleba ma większą pojemność wodną niż gleba regularnie spulchniana. Stosowana tutaj technika przycinania "Sándor Nagy" sprawia, że struktura listowia jest bardziej przewiewna i otwarta, dzięki czemu słońce łatwiej dociera do owoców rosnących w koronie drzewa. Stosowane są nawozy o niskiej zawartości azotu. Dzięki racjonalnej uprawie rolnicy biorą aktywny udział w procesie produkcji od pierwszego do ostatniego etapu. Zbieranie, wstępna selekcja i sortowanie przeprowadzane są ręcznie, przy czym zbierane są tylko dojrzałe owoce, co oznacza, że ludzkie doświadczenie i wiedza fachowa odgrywają kluczową rolę w zbiorach. Wiedza nabyta przez osoby zbierające i sortujące owoce przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Klub sadowników Sándor Nagy (Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület) w miejscowości Tuzsér jest ważnym samorządem zawodowym gromadzącym know-how i promującym rozwój producentów jabłek na tym obszarze.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.