Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2019.320.9
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 24 września 2019 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"BJELOVARSKI KVARGL"
Nr UE: PGI-HR-02382 - 3.1.2018
ChNP ( ) ChOG (X)
Ser "Bjelovarski kvargl" jest produktem wytwarzanym ze świeżego sera z mleka krowiego, który - po odsączeniu - jest mieszany z solą i papryką i formowany w niewielkie spiczaste stożki, które następnie są poddawane suszeniu i wędzeniu. Ser "Bjelovarski kvargl" jest produkowany w tradycyjny sposób, wyłącznie ręcznie.
Ma on kształt spiczastego stożka o średnicy 40-65 mm, wysokości 70-100 mm i wadze 60-110 g. Masa jest zbita i posiada zwartą konsystencję. Kolor produktu końcowego może mieć barwę od bladoszarej do ciemnoczerwonej; po przekrojeniu w poziomie można dostrzec lekko różowy odcień z widocznymi białymi ziarnami. Smak jest delikatnie kwaskowaty i lekko mocny, wyczuwalny jest zapach dymu, z wyraźnym aromatem papryki. Maksymalna wartość pH produktu końcowego wynosi 4,9, a zawartość tłuszczu mleka - 14,5 g/100 g.