Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku w sprawie zmian w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Dealurile Zarandului (ChOG)].
Dz.U.UE.C.2017.197.3
Akt nienormatywnyDECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 16 czerwca 2017 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku w sprawie zmian w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Dealurile Zarandului (ChOG)]
(Dz.U.UE C z dnia 21 czerwca 2017 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rumunia złożyła wniosek o zmianę w specyfikacji nazwy "Dealurile Zarandului" zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(2) Komisja rozpatrzyła wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w artykułach 93-96, w art. 97 ust. 1 oraz w artykułach 100, 101 i 102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy zatem opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosek o zmianę w specyfikacji nazwy "Dealurile Zarandului",
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Wniosek o zmianę w specyfikacji nazwy "Dealurile Zarandului" (ChOG), zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, znajduje się w załączniku do niniejszej decyzji.
Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec zmiany w specyfikacji produktu, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
W imieniu Komisji | |
Phil HOGAN | |
Członek Komisji |
ZAŁĄCZNIK
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
PGI-RO-A0031-AM01
Data złożenia: 28.5.2015
Art. 105 rozporządzenia (WE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
Wyznaczony obszar produkcji win z oznaczeniem geograficznym "Dealurile Zarandului", który obejmuje cały okręg Arad, ma zostać poszerzony w celu uwzględnienia miejscowości Zăbrani, Neudorf, Frumuşeni, Cruceni, Fiscut, Firiteaz, Hunedoara Timişană, Dud i Agrişu Mare. W związku z tym konfiguracja końcowego obszaru geograficznego, w przypadku którego wnioskowana jest ochrona win z oznaczeniem geograficznym, będzie następująca:
okręg Arad, obszar uprawy winorośli Miniș -Măderat z następującymi ośrodkami uprawy winorośli:
miejscowości w rejonie Miniș :
miejscowości w rejonie Măderat:
miejscowości w rejonie Dealul Viilor:
miejscowości w rejonie Dorobanț i:
Białe wina produkowane w miejscowościach Lipova, Zăbrani i Neudorf charakteryzują się typową mineralnością i aromatem win z południowej części obszaru uprawy winorośli Miniș -Măderat. Ze względu na obfitość zbiorów mają one stosunkowo wysoką kwasowość, która jest nieco niższa przy pierwszym kontakcie, oraz dobrze skomponowany zapach podstawowy. Wina czerwone zachowują natomiast szczególną głębię koloru charakterystyczną dla całego obszaru uprawy winorośli Miniș -Măderat: purpurowy odcień na ciemnym, ale lśniącym rubinowym tle. Wina te są ekstraktywne. Według statystyk ONVPV z lat 2012, 2013 i 2014 zawartość suchego ekstraktu w białych winach może osiągnąć poziom 19-20 g/l (Sauvignon), zaś w przypadku win czerwonych może osiągać poziom 27,55 g/l (Cabernet Sauvignon). Wina produkowane w północnej części regionu (Dud, Agriș u Mare, Luguzău) są delikatniejsze i odznaczają się wyższą kwasowością; również ze względu na dużą ekstraktywność: 19,44 g/l w przypadku białych win (Pinot gris i Sauvignon) i 27,63 g/l w przypadku czerwonych win (Merlot).
Opis win wyprodukowanych w miejscowościach, które włączono do obszaru produkcji, zawiera wyjaśnienie ich wyjątkowych cech analitycznych i organoleptycznych. Z analizy porównawczej win produkowanych z szeregu odmian winorośli uprawianych zarówno na starym obszarze, jak i w niedawno dodanych miejscowościach, która obejmuje ostatnie cztery lata zbiorów, wynika, że: naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Mustoasă de Măderat wynosi 11,76-12,30 %, całkowita kwasowość wynosi 6,0 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 18,15-19,85 g/l; naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Riesling italian wynosi 10,60-12,35 %, całkowita kwasowość wynosi 5,20-6,30 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 17,20-21,10 g/l; naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Merlot wynosi 12,50-13,00 %, całkowita kwasowość wynosi 6,10-6,50 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 24,65-27,55 g/l; naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Cabernet Sauvignon wynosi 12,20-12,60 %, całkowita kwasowość wynosi 4,70-6,69 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 20,63-24,75 g/l. Znaczące podobieństwa pod względem świeżości i owocowego smaku stwierdzono w przypadku win z białych odmian uprawianych w miejscowościach Lipova, Radna, Zăbrani, Neudorf, Păuliş i Baraţca. Uderzająco podobne smaki wtórne zaobserwowano w winie z białych odmian z plantacji w miejscowościach Şagu, Cruceni, Fiscut, Firiteaz, Hunedoara Timişană i Frumuşeni. Z winogron produkowanych na Chernozem, czyli czarnoziemie występującym w miejscowościach Şilindia, Satu Mic, Luguzău, Dud i Agrişu Mare uzyskuje się ekstraktywne wina o pełnym, wyraźnym smaku. To nie przypadek, że na tych terenach winorośl uprawiana jest od czasów starożytnych.
W wyniku niewłaściwego zrozumienia europejskiej polityki ochrony obszarów wyznaczonych na potrzeby chronionych oznaczeń geograficznych z brakiem istnienia stowarzyszeń producentów wina w czasie przystąpienia Rumunii do Unii Europejskiej spowodowało, że niektóre miejscowości o wielowiekowej tradycji produkcji wina nie zostały włączone do obszaru "Dealurile Zarandului".
JEDNOLITY DOKUMENT
Dealurile Zarandului
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
Właściwości analityczne i organoleptyczne
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10 |
Minimalna ogólna kwasowość | 4,5 g na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w gramach na litr) | 1,2 |
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr) | 300 |
Praktyki enologiczne
Odpowiednie ograniczenia produkcji win
Naturalna zawartość alkoholu może zostać uzupełniona tylko w warunkach przewidzianych prawem. Ogólną naturalną objętościową zawartość alkoholu wyrażoną w % alkoholu można zwiększyć wyłącznie poprzez:
Dodawanie sacharozy w procesie produkcji win z oznaczeniem geograficznym "Dealurile Zarandului" jest zabronione.
Uprawa winorośli: odmiany Fetească regală, Mustoasă de Măderat, Portugais bleu i Sangiovese
15 000 kg winogron na hektar
Uprawa winorośli: odmiany Furmint, Furmint de Miniş, Riesling de Rhin, Riesling italian, Merlot, Fetească neagră i Novac
12 500 hl na hektar
Uprawa winorośli: odmiany Burgund mare, Cadarcă i Fetească albă
12 500 hl na hektar
Uprawa winorośli: odmiany Muscat Ottonel, Pinot gris, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz, Cabernet Sauvignon, Pinot noir i Syrah
10 000 hl na hektar
Produkcja wina, wina białe
95 hl na hektar
Produkcja wina, wina czerwone, różowe, aromatyzowane
85 hl na hektar
Okręg Arad, obszar uprawy winorośli Miniș -Măderat z następującymi ośrodkami:
miejscowości w rejonie Miniș :
miejscowości w rejonie Măderat:
miejscowości w rejonie Dealul Viilor:
miejscowości w rejonie Dorobanț i:
Cadarcă N
Burgund Mare N
Pinot gris G
Fetească neagră N
Muscat Ottonel B
Cabernet Sauvignon N
Sauvignon B
Merlot N
Fetească regală B
Fetească albă B
Furmint de Miniş B
Furmint B
Chardonnay B
Novac N
Mustoasă de Măderat B
Syrah N
Sangiovese N
Traminer Roz Rs
Riesling italian B
Riesling de Rhin B
Portugais Bleu N
Pinot noir N
Związek z wyznaczonym obszarem
Pogórze Zarand zapewnia specyficzne czynniki naturalne, a mianowicie gleby szkieletowe, bogate w żelazo i mikroelementy. Doliny między wzgórzami stwarzają różne warunki topoklimatyczne, charakterystyczne dla poszczególnych winnic na tym obszarze, przy czym warunki są do siebie zbliżone pod względem położenia geo-klimatycznego i uprawianych odmian.
Plantacje winorośli mają przeważnie ekspozycję południową, a w wyjątkowych przypadkach ekspozycję południowozachodnią i południowowschodnią. W rezultacie poszczególne winnice położone na tej samej szerokości i długości geograficznej, w których uprawiane są te same odmiany winorośli, różnią się od siebie szeregiem cech topoklimatycznych. Strome zbocza tarasowe wykorzystywane do uprawy winorośli chronią przed wiatrem ograniczając jego siłę i prądy zimnego powietrza. Przy dobrej pogodzie nagrzewanie się zboczy zapewnia łagodną cyrkulację powietrza, która korzystnie wpływa na procesy fizjologiczne roślin i umożliwia uzyskanie odpowiedniej jakości kiści winogron. Zbocza zapobiegają zatrzymywaniu nadmiaru wody, ułatwiają ogrzanie się gleby i chronią przed występowaniem pleśni.
Mikroklimat, będący efektem wpływu śródziemnomorskiego, charakteryzuje się wczesnymi, wilgotnymi wiosnami oraz długimi, ciepłymi i suchymi jesieniami. Dane ekoklimatyczne: średnia temperatura roczna: 11,2 °C, suma rocznych opadów atmosferycznych: 644 mm, suma temperatur efektywnych: 3 291 °C, łączny czas nasłonecznienia: 1 490, suma efektywnych opadów atmosferycznych: 365 mm. Średnia wilgotność względna na przestrzeni dziesięciu lat wyniosła około 75 %. Wina wyprodukowane z winorośli uprawianych na bogatych w żelazo glebach szkieletowych mają jasnoczerwony kolor z głębokimi rubinowymi refleksami i odznaczają się dużą mocą i wyrazistością smaku.
Ocena organoleptyczna win wyprodukowanych za pogórzu Zarand wykazała dużą intensywność zabarwienia w odmianach czerwonych, z wyraźnymi niebieskimi refleksami w młodych winach, które w miarę dojrzewania zmieniają barwę na ceglastoczerwoną. Młode wino bogate w garbniki i taniny w miarę dojrzewania nabiera wyważonego, wyrazistego, przyjemnego, pełnego i aksamitnego smaku.
Białe wina produkowane w miejscowościach Lipova, Zăbrani i Neudorf charakteryzują się typową mineralnością i aromatem win z południowej części obszaru uprawy winorośli Miniș -Măderat. Ze względu na obfitość zbiorów mają one stosunkowo wysoką kwasowość, która jest nieco niższa przy pierwszym kontakcie, oraz dobrze skomponowany zapach podstawowy. Wina czerwone zachowują natomiast szczególną głębię koloru charakterystyczną dla całego obszaru uprawy winorośli Miniș -Măderat: purpurowy odcień na ciemnym, ale lśniącym rubinowym tle. Wina te są ekstraktywne. Według statystyk ONVPV z lat 2012, 2013 i 2014 zawartość suchego ekstraktu w białych winach może osiągnąć poziom 19-20 g/l (Sauvignon), zaś w przypadku win czerwonych może osiągać poziom 27,55 g/l (Cabernet Sauvignon). Wina produkowane w północnej części regionu (Dud, Agriș u Mare, Luguzău) są delikatniejsze i odznaczają się wyższą kwasowością; również ze względu na dużą ekstraktywność: 19,44 g/l w przypadku białych win (Pinot gris i Sauvignon) i 27,63 g/l w przypadku czerwonych win (Merlot).
Opis win wyprodukowanych w miejscowościach, które włączono do obszaru produkcji, zawiera wyjaśnienie ich wyjątkowych cech analitycznych i organoleptycznych. Z analizy porównawczej win produkowanych z szeregu odmian winorośli uprawianych zarówno na starym obszarze, jak i w niedawno dodanych miejscowościach, która obejmuje ostatnie cztery lata zbiorów, wynika, że: naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Mustoasă de Măderat wynosi 11,76-12,30 %, całkowita kwasowość wynosi 6,0 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 18,15-19,85 g/l; naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Riesling italian wynosi 10,60-12,35 %, całkowita kwasowość wynosi 5,20-6,30 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 17,20-21,10 g/l; naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Merlot wynosi 12,50-13,00 %, całkowita kwasowość wynosi 6,10-6,50 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 24,65-27,55 g/l; naturalna zawartość alkoholu win z odmiany Cabernet Sauvignon wynosi 12,20-12,60 %, całkowita kwasowość wynosi 4,70-6,69 g/l kwasu winowego, a zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 20,63-24,75 g/l. Znaczące podobieństwa pod względem świeżości i owocowego smaku stwierdzono w przypadku win z białych odmian uprawianych w miejscowościach Lipova, Radna, Zăbrani, Neudorf, Păuliş i Baraţca. Uderzająco podobne smaki wtórne zaobserwowano w winie z białych odmian z plantacji w miejscowościach Şagu, Cru-ceni, Fiscut, Firiteaz, Hunedoara Timişană i Frumuşeni. Z winogron produkowanych na brązowym czarnoziemie występującym w miejscowościach Şilindia, Satu Mic, Luguzău, Dud i Agrişu Mare uzyskuje się ekstraktywne wina o pełnym, wyrazistym smaku. To nie przypadek, że na tych terenach winorośl uprawiana jest od czasów starożytnych.
Ramy prawne:
zapewnione w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
brak dodatkowych przepisów
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.