Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zmianę w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Costers del Segre (ChNP)).
Dz.U.UE.C.2019.38.6
Akt nienormatywnyDECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 24 stycznia 2019 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zmianę w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Costers del Segre (ChNP))
(Dz.U.UE C z dnia 31 stycznia 2019 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Hiszpania złożyła wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Costers del Segre" zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(2) Komisja rozpatrzyła wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w art. 93-96, w art. 97 ust. 1 oraz w art. 100, 101 i 102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Costers del Segre",
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Costers del Segre" (ChNP), zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, znajduje się w załączniku do niniejszej decyzji.
Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec zmiany w specyfikacji produktu, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
W imieniu Komisji | |
Phil HOGAN | |
Członek Komisji |
ZAŁĄCZNIK
PDO-ES-A1523-AM02
Data rozpoczęcia stosowania: 4.11.2014
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
Art. 105. rozporządzenia nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
Usunięcie całkowitej i rzeczywistej zawartości alkoholu w odniesieniu do kategorii "wino" (białe, różowe i czerwone) z pkt 2.1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Wynika to z nieznacznego zwiększenia zawartości alkoholu w ciągu ostatnich lat z powodu zmieniającego się klimatu.
W przepisach UE dopuszcza się, by całkowita zawartość alkoholu przekraczała 15 % obj., o ile nie jest ona sztucznie zwiększana. Nie ma obowiązku ograniczania zawartości alkoholu do tej wartości, zatem zdecydowaliśmy się odstąpić od przedmiotowej zasady.
Oczywiście, jeżeli w odniesieniu do win próg ten zostanie przekroczony, przyczyną nigdy nie będzie sztuczne zwiększanie zawartości alkoholu.
Usunięcie maksymalnych i minimalnych gęstości sadzenia z pkt 3.1 specyfikacji produktu, a także zmiana pkt 5 lit. a) jednolitego dokumentu.
Ze względu na zmianę klimatu oraz nowe techniki uprawy producenci - w celu zagwarantowania wyróżniających cech "Costers del Segre" objętego ChNP - muszą mieć możliwość sadzenia winorośli z zastosowaniem gęstości różnych od tych obecnie ustanowionych oraz z wykorzystaniem innych wzorców sadzenia.
Zmiana pkt 4 specyfikacji produktu i pkt 6 jednolitego dokumentu poprzez uzupełnienie tych punktów o następujące elementy:
W odpowiedzi na wnioski o rozszerzenie obszaru produkcji przedkładane przez szereg zainteresowanych stron zarząd ChNP sporządził sprawozdania dotyczące warunków agronomicznych, glebowych, klimatycznych i środowiskowych przedmiotowych działek w celu sprawdzenia, czy nowe obszary objęte wnioskowanym rozszerzeniem pasują do profilu obszaru ChNP i, jeżeli tak, by potwierdzić ich dokładne położenie w obrębie danego podobszaru. Wyjaśnienie w każdym z przypadków jest następujące:
Zmiana pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 7 jednolitego dokumentu w celu uwzględnienia następujących nowych odmian winorośli: Godello, Chenin Blanc, Verdejo i Viognier (białe) oraz Cabernet Franc, Garnacha Tintorera, Malbec i Petit Verdot (czerwone).
Wiele wytwórni wina produkujących wino objęte tą ChNP złożyło wniosek o uwzględnienie tych odmian (zatwierdzonych na potrzeby tej wspólnoty autonomicznej) lub wyraziło zainteresowanie ich uwzględnieniem, uznając, iż są one odpowiednie do tego celu. Na podstawie tych wniosków oraz ze względu na fakt, iż w przypadku wszystkich tych odmian odnotowano znakomite wyniki w badaniach i testach wykonanych w celu sprawdzenia ich stosowności, biorąc pod uwagę warunki glebowe i klimatyczne, podjęto decyzję o ich uwzględnieniu.
Z uwagi na czynniki naturalne na tym obszarze białe odmiany Chenin Blanc i Viognier doskonale nadają się do produkcji win "Costers del Segre" objętych ChNP; zachowują smak i aromat charakterystyczny dla każdej odmiany oraz wpływają korzystnie na właściwości win białych, jednocześnie zachowując cechy oraz smak typowe dla regionu.
Wina czerwone "Costers del Segre" objęte ChNP to wina charakteryzujące się silnym aromatem i zrównoważonym smakiem, taninowe. Wina te mają bogaty, pełny i złożony smak. Z testów wykonanych na odmianach Cabernet Franc, Garnacha Tintorera i Petit Verdot wynika, że wykorzystanie tych odmian uwydatniłoby omawiane właściwości.
Verdejo to wcześnie kwitnąca i wcześnie dojrzewająca biała odmiana, która dzięki naturalnym wpływom obszaru dobrze nadaje się do cięcia średniej długości. Jeżeli chodzi o warunki uprawy, gdy odmianę tę sadzi się w małej gęstości, powstają z niej bardzo dobre wina i daje ona wysokie plony. Wina wyróżniają się smakiem i aromatem charakterystycznym dla danej odmiany; mają średnią do wysokiej zawartość alkoholu i kwasowość. Wykorzystanie tej odmiany uwydatniłoby cechy charakterystyczne win białych "Costers del Segre" objętych ChNP przy równoczesnym zachowaniu charakteru i smaku typowych dla tego regionu.
Godello to wcześnie kwitnąca i wcześnie dojrzewająca odmiana biała, która dzięki naturalnym wpływom obszaru doskonale nadaje się do produkcji tych win, które zachowują charakterystyczny aromat i smak odmiany. Zawartość alkoholu w tych winach wynosi 12-13 %, ich kwasowość jest średnia lub wysoka (5,5-6,5) i mają one średni potencjał aromatyczny.
Krótko mówiąc, wina produkowane z odmiany Godello zachowują charakter i smak typowy dla obszaru, nie wpływając negatywnie na jakość win.
Wina czerwone "Costers del Segre" objęte ChNP to wina charakteryzujące się silnym aromatem i zrównoważonym smakiem, taninowe. Wina te mają bogaty, pełny i złożony smak. Z testów wykonanych na odmianie Malbec wynika, że wykorzystanie tej odmiany uwydatniłoby omawiane właściwości. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że Malbec to wysokoplenna odmiana o dużym potencjale, jeżeli chodzi o produkcję wina gatunkowego, która nie powoduje osłabienia typowego dla danego obszaru charakteru i smaku.
Poprawa brzmienia pkt 7.3 specyfikacji produktu i pkt 8 jednolitego dokumentu.
Poprawiono brzmienie dla każdego rodzaju wina objętego ChNP.
Ani rozszerzenie wyznaczonego obszaru, ani uwzględnienie nowych odmian nie ma żadnego wpływu na jakość produktu lub właściwości wina, zatem zmiany te nie wpłynęły na brzmienie związku. Sam związek nie ulega zmianie poprzez dodanie obszaru i odmian, gdyż nowe obszary i odmiany są spójne z zasadniczym charakterem ChNP, a zatem są zgodne ze związkiem. Gdyby zmiany nie odpowiadały związkowi z ChNP, nie można by było ich wprowadzić.
Zmiana pkt 8.3 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu polegająca na usunięciu wymogu dotyczącego obowiązku butelkowania w obrębie określonego obszaru.
Butelkowanie produktów "Costers del Segre" objętych ChNP nie musi odbywać się w obszarze uprawy i produkcji wina.
Do specyfikacji produktu dodamy zatem następujący zapis:
"Produkty objęte ChNP »Costers del Segre« muszą być pakowane w sposób zapewniający zachowanie ich zasadniczego charakteru, właściwości i jakości. Nigdy nie należy ich transportować w sposób, który mógłby niekorzystnie wpłynąć na jakość produktu końcowego. Jeżeli produkty mają być pakowane poza obszarem produkcji, należy z wyprzedzeniem powiadomić organ zarządzający ChNP, by mógł on nadzorować pakowanie i zagwarantować jakość produktu".
Zmiana pkt 8.5 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu polegająca na zastąpieniu pojedynczej pieczęci i systemu numerowania następującymi możliwościami: plombą gwarancyjną, numerowaną etykietą, numerowaną etykietą dodatkową lub elektronicznym systemem kontroli.
Celem tej zmiany jest, aby rodzaj plomby gwarancyjnej odzwierciedlał rzeczywistą praktykę i by dzięki niemu można było zapewnić identyfikowalność produktów objętych ChNP. Nowy system opiera się na zakodowanym elektronicznym sterowaniu, dzięki czemu organizacja ChNP może monitorować ilości produkowane, butelkowane i wprowadzane na rynek, gwarantując identyfikowalność produktu. Własny personel organizacji ChNP przeprowadzi okresowe kontrole na miejscu w wytwórniach wina.
JEDNOLITY DOKUMENT
Costers del Segre
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
Przezroczyste, żółtawy lub zielonkawy odcień, czasem z nutą pomarańczu lub brązu.
Wina muszą spełniać następujące wymogi dotyczące zakresów/wartości:
Absorbancja przy 420 nm wynosząca co najmniej 0,05, nie więcej niż 1,4 oraz wyższa niż absorbancja przy 520 nm.
Absorbancja przy 520 nm wynosząca nie więcej niż 0,4.
Absorbancja przy 620 nm wynosząca nie więcej niż 0,1.
Intensywność barwy wynosząca co najmniej 0,05 i nie więcej niż 2.
Mętność mniejsza niż 30 NTU.
Typowe dla odmian aromaty owoców lub warzyw, kwiatów i przypraw z ewentualnymi aromatami trzeciorzędnymi oraz brak wad.
Zrównoważone pod względem smaku oraz w ustach, bez jakichkolwiek wad i o smaku długo utrzymującym się w ustach - ponad pięć sekund.
Różowe:
Przezroczyste z różowawymi, czerwonawymi lub niebieskawymi odcieniami.
Wina muszą spełniać następujące wymogi dotyczące zakresów/wartości:
Absorbancja przy 420 nm wynosząca co najmniej 0,1 i nie więcej niż 2,5.
Absorbancja przy 520 nm wynosząca co najmniej 0,1 i nie więcej niż 3.
Intensywność barwy wynosząca co najmniej 0,1 i nie więcej niż 5,7.
Mętność mniejsza niż 30 NTU.
Typowe dla odmian aromaty owoców lub warzyw, kwiatów i przypraw z ewentualnymi aromatami trzeciorzędnymi oraz brak wad.
Zrównoważone pod względem smaku oraz w ustach, bez jakichkolwiek wad i o smaku długo utrzymującym się w ustach - ponad pięć sekund.
W przypadku win crianza maksymalna dozwolona kwasowość lotna to 15 meq/l.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki to 250 mg/l, jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,5 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
Wina - czerwone
Klarowne z odcieniami sięgającymi od czerwonego lub fioletowego do brązowego lub ceglanego w przypadku win crianza.
Wina muszą spełniać następujące wymogi dotyczące zakresów/wartości:
Absorbancja przy 420 nm wynosząca co najmniej 0,1.
Absorbancja przy 520 nm wynosząca co najmniej 0,1.
Intensywność barwy wynosząca co najmniej 3.
Mętność mniejsza niż 80 NTU.
Brak wad, typowe dla odmian aromaty owoców lub warzyw, kwiatów i przypraw wraz z ewentualnymi aromatami trzeciorzędnymi.
Zrównoważone pod względem smaku oraz w ustach, bez jakichkolwiek wad i o smaku długo utrzymującym się w ustach - ponad pięć sekund.
W przypadku win crianza maksymalna kwasowość lotna może wzrosnąć o 1 meq/l na każdy procent zawartości alkoholu powyżej 11 % obj. i każdy rok sezonowania, do maksymalnej wartości 20 meq/l.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki to 200 mg/l, jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Wino likierowe
Produkowane z wykorzystaniem odmian białych - żółtawy lub zielonkawy odcień, czasem z nutą pomarańczu lub starego złota; produkowane z wykorzystaniem odmian czerwonych - od odcieni czerwieni lub fioletu do potencjalnie pomarańczu, brązu lub miedzi.
Wina muszą spełniać następujące wymogi dotyczące zakresów/wartości:
Absorbancja przy 420 nm wynosząca co najmniej 0,1 i nie więcej niż 20.
Absorbancja przy 520 nm wynosząca co najmniej 0,1 i nie więcej niż 20.
Absorbancja przy 620 nm wynosząca co najmniej 0,1 i nie więcej niż 10.
Intensywność barwy wynosząca co najwyżej 50.
Mętność mniejsza niż 80 NTU.
Brak wad, typowe dla odmian aromaty owoców lub warzyw, kwiatów i przypraw wraz z ewentualnymi aromatami trzeciorzędnymi.
Zrównoważone pod względem smaku i w ustach, bez jakichkolwiek wad.
Maksymalna zawartość dwutlenku siarki to 200 mg/l, jeżeli zawartość cukru wynosi > 5 g/l.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 22 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
Gatunkowe wino musujące
Przezroczyste, żółtawy lub zielonkawy odcień (czasem z nutą pomarańczu lub starego złota) i utrzymująca się obecność łańcuszka pęcherzyków.
Wina muszą spełniać następujące wymogi dotyczące zakresów/wartości:
Absorbancja przy 420 nm wynosząca co najmniej 0,05 i nie więcej niż 1,4.
Absorbancja przy 520 nm wynosząca nie więcej niż 2.
Absorbancja przy 620 nm wynosząca nie więcej niż 1.
Intensywność barwy wynosząca co najmniej 0,05 i nie więcej niż 2.
Mętność mniejsza niż 30 NTU.
Brak wad, aromat świeżych owoców lub warzyw bądź kwiatów, czasem z aromatami trzeciorzędnymi ze względu na sezonowanie w butelce.
Zrównoważone pod względem smaku oraz w ustach, bez jakichkolwiek wad i o smaku długo utrzymującym się w ustach - ponad pięć sekund.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 12,8 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10,8 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,3 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 185 |
Wina półmusujące
Dwutlenek węgla widoczny w postaci pęcherzyków, ale bez piany; kolor odpowiadający zakresom absorbancji opisanym w poprzednich sekcjach dla każdego z rodzajów wina (białego, czerwonego, różowego).
Typowe dla odmian aromaty owoców lub kwiatów oraz brak wad.
Wyczuwalna zawartość dwutlenku węgla, zrównoważone pod względem smaku i w ustach, bez jakichkolwiek wad i o smaku długo utrzymującym się w ustach - ponad pięć sekund.
Zawartość dwutlenku siarki równa zawartości w winach białych, różowych i czerwonych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 12,5 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 10 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 10 |
Szczególne praktyki enologiczne
Do ekstrakcji moszczu lub wina i oddzielenia go od skórki winogron stosuje się odpowiednie ciśnienie, aby nie uzyskać więcej niż 75 litrów wina z każdych 100 kg zebranych winogron.
16 000 kg winogron z hektara
120 hektolitrów z hektara
Obszar geograficzny objęty ChNP "Costers del Segre" składa się z siedmiu podobszarów:
podobszaru Artesa de Segre obejmującego następujące gminy:
podobszaru Urgell obejmującego następujące gminy:
podobszaru Garrigues obejmującego następujące gminy:
podobszaru Pallars obejmującego następujące gminy:
podobszaru Raimat obejmującego następujące gminy:
podobszaru Segrià obejmującego następujące gminy:
podobszaru Valls del Riu Corb obejmującego następujące gminy:
W przypadku ponownego podziału, wywłaszczenia lub zmian w granicach gmin dokonywanych zgodnie z obowiązującymi przepisami w odniesieniu do samorządu terytorialnego nie zostanie wyłączona żadna z działek tworzących obszar geograficzny objęty ChNP "Costers del Segre".
AGUDELO - CHENIN BLANC
MACABEO - VIURA
MOSCATEL ALEJANDRIA - MOSCATEL DE MALAGA
MONASTRELL
MERLOT
GARNACHA TINTA - LLADONER
GARNACHA BLANCA - LLADONER BLANCO
CHARDONNAY
GODELLO
GEWÜRZTRAMINER
GARNACHA TINTORERA
XARELLO - CARTOIXA
VIOGNIER
VERDEJO
TREPAT
CABERNET SAUVIGNON
CABERNET FRANC
ALBARIÑO
TEMPRANILLO - ULL DE LLEBRE
SYRAH
SAUVIGNON BLAN
RIESLING
PINOT NOIR
PETIT VERDOT
PARELLADA - MONTONEC
MAZUELA - SAMSO
MALVASIA AROMATICA - MALVASIA DE SITGES
MALBEC
MOSCATEL DE GRANO MENUDO - MOSCATEL MORISCO
Wino
Specyficzne i ściśle zdefiniowane właściwości ChNP "Costers del Segre", takie jak jej pierwotne położenie geograficzne oraz odległość od Morza Śródziemnego i Pirenejów, tworzą klimat kontynentalny ze znacznymi wahaniami sezonowymi i dobowymi, jeżeli chodzi o temperaturę i okresy cyklu wzrostu, które są charakterystyczne dla obszaru i z których wynikają charakterystyczne zbiory.
Dzięki czynnikom naturalnym na tym obszarze możliwe jest zachowanie tradycyjnych odmian oraz doskonalenie odmian nierodzimych, wprowadzonych po pojawieniu się filoksery. Istnieje zatem duża różnorodność, jeżeli chodzi o odmiany winorośli, co oznacza, że produkty mogą mieć różne szczepowe kompozycje.
Jeżeli chodzi o czynniki ludzkie, obszar ten cechuje się istnieniem tradycji uprawy winorośli, o czym świadczą źródła historyczne w postaci dokumentów i struktur fizycznych, oraz entuzjazmem w odniesieniu do nowych, innowacyjnych technik.
Na całym obszarze objętym ChNP "Costers del Segre" temperatury w godzinach nocnych podczas procesu dojrzewania są wyjątkowo niskie - często wynoszą około 15 °C przez cały okres dojrzewania, a w późniejszych etapach spadają do 2-10 °C. Powoduje to, że produkowane wina mają wysoką kwasowość i intensywny smak, co odróżnia je od win produkowanych w innych regionach. Kiedy wina pochodzą z podobszarów z łagodnymi stokami, aromat pierwotny win białych jest przesycony zapachami owocowymi, natomiast kiedy pochodzą one z podobszarów bardziej pagórkowatych - zapachami kwiatowymi. Jeżeli chodzi o wina czerwone, rzeczywista zawartość alkoholu, zapach i smak odzwierciedlają naturalne wpływy. Wszystkie te czynniki pozwalają zachować charakterystyczną jakość win, którą zawdzięczają one niskim temperaturom w godzinach nocnych. Produkowanie win o takich właściwościach w innych regionach jest niemożliwe.
Gatunkowe wino musujące
W niektórych wytwórniach wina wino musujące produkuje się z wykorzystaniem tradycyjnych metod już od początku poprzedniego wieku.
Kiedy wina pochodzą z podobszarów z łagodnymi stokami, aromat pierwotny win białych wykorzystywanych do produkcji win musujących jest przesycony zapachami owocowymi, natomiast kiedy pochodzą one z bardziej pagórkowatych podobszarów - zapachami kwiatowymi.
Znaczne dzienne zmiany temperatury w cyklu dojrzewania powodują, że produkowane wina mają wyróżniające się właściwości, wyższy poziom kwasowości i intensywny kwiatowy aromat. Czynniki te w połączeniu z czynnikiem ludzkim - ciągłym stosowaniem tradycyjnych metod produkcji - oraz czynnikiem naturalnym - zachowaniem odmian rodzimych i dostosowaniem odmian zagranicznych - pomagają kształtować specyficzne gatunkowe wina musujące z tego ChNP.
Wino likierowe
Produkcja win likierowych "Costers del Segre" objętych ChNP:
Wyższe temperatury w ciągu dnia w połączeniu z niskimi opadami na jesieni umożliwiają opóźnienie zbiorów, w wyniku czego plon jest bardzo bogaty w cukry. Dzięki tym bardzo szczególnym właściwościom klimatu istnieje tradycja produkcji win likierowych przy wykorzystaniu późno zebranych, częściowo suszonych gron. Dzięki rodzajowi gleby owoce odmian wykorzystywanych do produkcji tych win mogą być zbierane w optymalnym stanie i nie stają się przejrzałe.
Wina półmusujące
Wyższą kwasowość oraz intensywny aromat kwiatowy win półmusujących "Costers del Segre" objętych ChNP można przypisać ogromnym wahaniom temperatury w ciągu procesu dojrzewania gron, które to wahania często przekraczają wartość 15 °C.
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Do etykietowania opakowań wykorzystywanych do wprowadzania na rynek produktów objętych tą ChNP należy stosować jednorazową metodę identyfikacji. Może być to plomba gwarancyjna, numerowana etykieta, numerowana etykieta dodatkowa albo elektroniczny system kontroli dla ChNP (przypisany na wniosek wytwórni wina). Niezależnie od tego, który system zostanie wybrany, należy zapewnić identyfikowalność za pomocą procedury ustanowionej przez organ zarządzający.
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie krajowym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru
Opis wymogu:
Wina nie muszą być butelkowane w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.