Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.798

Akt nienormatywny
Wersja od: 9 listopada 2023 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/798)

(Dz.U.UE C z dnia 9 listopada 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Saumur"

PDO-FR-A0260-AM02

Data powiadomienia: 5.9.2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Obszar geograficzny

Gminy obszaru geograficznego zaktualizowano zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym.

Nie ma to wpływu na wielkość wyznaczonego obszaru geograficznego.

Zmienia się pkt 6 jednolitego dokumentu.

2. Wyznaczone działki rolne

Uzupełniono daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmian dotyczących działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

3. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Uzupełniono daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmian dotyczących działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.

Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.

4. Odstęp między krzewami winorośli

Minimalny odstęp między krzewami zmniejszono z 1 m do 0,9 m.

Celem przedmiotowej zmiany jest zwiększenie gęstości nasadzeń winorośli bez zmiany odstępów między rzędami.

Dodano również przepis szczególny dotyczący winorośli na zboczach o nachyleniu powyżej 10 %; w przypadku tych krzewów minimalny odstęp między krzewami wynosi 0,8 m. Uzupełnienie to ma na celu uwzględnienie szczególnego przypadku winorośli uprawianych na zboczach o wyraźnym nachyleniu, co powoduje szczególne wymagania podczas sadzenia (sadzenie równolegle do zbocza, a nie prostopadle do niego).

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

5. Przycinanie

Zasady cięcia zharmonizowano dla wszystkich chronionych nazw z obszaru Anjou Saumur w Dolinie Loary (fr. Val de Loire).

Celem tej harmonizacji jest poszerzenie wiedzy podmiotów gospodarczych i poprawa kontroli. Przedmiotowa zmiana wprowadza również możliwość dostosowania się plantatorów winorośli do przymrozków, które występują coraz później.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

6. Praktyki enologiczne i obróbka fizyczna

W odniesieniu do różowych win musujących zniesiono zakaz stosowania węgla do celów enologicznych.

W odniesieniu do białych i różowych win musujących zakaz stosowania kawałków drewna podczas produkcji wina został zniesiony.

Zmiana ta umożliwi, w razie potrzeby, eliminowanie pewnych zanieczyszczeń i poprawę struktury win bazowych przeznaczonych do drugiej fermentacji w butelce.

Zmieniono pkt 5 jednolitego dokumentu.

7. Środki przejściowe

Usunięto środki przejściowe, które wygasły.

Dodano środek przejściowy w związku nowym wytyczeniem granic działek w niektórych gminach.

Zmiany te nie wymagają zmiany jednolitego dokumentu.

8. Etykietowanie

Doprecyzowano i zharmonizowano zasady etykietowania dla wszystkich chronionych nazw z obszaru Anjou Saumur w Dolinie Loary. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmieniono pkt 9 jednolitego dokumentu.

9. Odniesienie do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Saumur

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

1. Białe wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Białe wina niemusujące są wytrawne, często w kolorze jasnożółtym, z zielonymi odblaskami. Sprawiają wrażenie delikatnych. Ich aromaty; owoców i białych kwiatów, są często bardzo apetyczne. W ustach są przyjemnie świeże. Świeżość ta wynika z pewnej kwasowości, która uwypukla rześkość i sprawia wrażenie objętości w ustach. Smak win białych charakteryzuje się aromatami rozmaitych owoców. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 10,5 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach po fermentacji nie przekracza 3 g/l i nie przekracza 6 g/l jeżeli kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr nie przekracza zawartości cukrów fermentujących o więcej niż 2 gramy. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 12,5 %. Kwasowość lotna, kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych.

Wina białe dojrzewają co najmniej do 15 stycznia roku następującego po roku zbiorów. Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)12,5
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Różowe wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Różowe wina niemusujące mają jasnoróżową barwę. Ich aromaty są subtelne i często kojarzą się z owocami miękkimi. Smak jest świeży i długo pozostawia owocowy posmak. Są to wina lekkie i harmonijne. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 10 %. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach po fermentacji: - nie przekracza 3 g/l, - nie przekracza 6 gramów na litr jeżeli kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr nie przekracza zawartości cukrów fermentujących o więcej niż 2 gramy. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 12,5 %. Kwasowość lotna, kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają wartościom określonym w przepisach unijnych, ale kwasowość lotna każdej partii wina niepakowanego, które może być opatrzone określeniem "primeur" (wczesne) lub "nouveau" (młode), nie przekracza 10,2 miliekwiwalentu na litr. Pozostałe kryteria są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)10
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Czerwone wino niemusujące

KRÓTKI OPIS

Wina czerwone często mają rubinową barwę, czasem ponadto z odbiciami granatu. Ich świeży i intensywny zapach może zawierać aromaty owocowe (truskawka, malina, czereśnia itp.) z pikantnymi, zwierzęcymi lub lekko wędzonymi nutami. W ustach wina bardzo często rozwijają wyraźne nuty owocowe, a taniny są na ogół jedwabiste i elastyczne. Są przyjemne jako wina młode, ale mogą się starzeć przez kilka lat, aby rozwinąć bardziej złożone aromaty. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 10,5 %. W przypadku win czerwonych fermentacja jabłkowo-mlekowa jest zakończona. Zawartość kwasu jabłkowego w winach gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub na etapie pakowania nie przekracza 0,4 grama na litr. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach po fermentacji nie przekracza 3 gramów na litr. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 12,5 %. Kwasowość lotna, kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych. Wina czerwone dojrzewają co najmniej do 15 stycznia roku następującego po roku zbiorów. Pozostałe kryteria są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Uzupełniające oznaczenie geograficzne "Puy-Notre-Dame"

KRÓTKI OPIS

Wina objęte uzupełniającym oznaczeniem geograficznym "Puy-Notre-Dame" to wina czerwone produkowane głównie z odmiany Cabernet franc N, charakteryzujące się na ogół zdecydowaną barwą i większą złożonością aromatyczną. Nuty owocowe przywołują bardzo dojrzałe owoce czerwone, a nawet owoce czarne. Wina te są w ustach bardzo ustrukturyzowane. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 12 %. W przypadku win czerwonych fermentacja jabłkowo-mlekowa jest zakończona. Zawartość kwasu jabłkowego w winach gotowych do wprowadzenia do obrotu luzem lub na etapie pakowania nie przekracza 0,4 grama na litr. Zawartość cukrów fermentujących (glukozy i fruktozy) w winach po fermentacji nie przekracza 3 gramów na litr. Kwasowość lotna, kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych. Aby wina kwalifikowały się do objęcia uzupełniającym oznaczeniem geograficznym "Puy- Notre-Dame" muszą dojrzewać co najmniej do 1 czerwca roku następującego po roku zbiorów. Pozostałe kryteria są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Gatunkowe wino musujące

KRÓTKI OPIS

Gatunkowe wina musujące dzielą się na wina białe i różowe. Ich cienkie i obfite pęcherzyki tworzą długie łańcuszki. Ich aromaty często i subtelnie kojarzą się z owocami, białymi kwiatami i ciastkami. Ta sama elegancja dominuje w ustach, z bardzo przyjemnym wrażeniem świeżości. Dla tej nazwy chronionej opis kolorystyki gatunkowych win musujących nie ma znaczenia. Zasady produkcji gatunkowych win musujących białych lub różowych są identyczne i dają bardzo podobne efekty. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach bazowych przeznaczonych do wytwarzania gatunkowych win musujących wynosi co najmniej 9,5 %. W winach bazowych przeznaczonych do produkcji gatunkowych win musujących niepoddawanych wzbogaceniu maksymalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu wynosi 12 % a zawartość cukrów fermentujących po fermentacji nie przekracza 24 g/l. W winach bazowych przeznaczonych do produkcji gatunkowych win musujących poddawanych wzbogaceniu zawartość cukrów fermentujących po fermentacji nie przekracza 5 g/l. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach w winach bazowych przeznaczonych do wytwarzania gatunkowych win musujących po wzbogacaniu nie przekracza 11,6 %. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu moszczu na gatunkowe wino musujące, po drugiej fermentacji i przed dodaniem expedition liqueur nie przekracza 13 %. Pozostałe kryteria są zgodne z obowiązującymi przepisami.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Gęstość obsady - odstępy

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może przekroczyć 2,5 metra, zaś odstęp między roślinami w tym samym rzędzie nie może być mniejszy niż 0,9 metra.

Zbiory z działek, na których odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi mniej niż 0,9 metra, ale nie mniej niż 0,8 metra, położonych na zboczu o nachyleniu powyżej 10 %, kwalifikują się do objęcia kontrolowaną nazwą pochodzenia.

Winnice, na których gęstość obsady winorośli wynosi mniej niż 4 000 roślin na hektar, ale nie mniej niż 3 300 roślin na hektar, kwalifikują się do objęcia kontrolowaną nazwą pochodzenia, z zastrzeżeniem zgodności z przepisami dotyczącymi zasad odnoszących się do palikowania i wysokości ulistnienia określonymi w specyfikacji produktu. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 3 metry, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 1 metr.

Praktyka uprawy

Aby kwalifikować się do uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Puy-Notre-Dame", minimalna gęstość nasadzeń w winnicy musi wynosić 4 500 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może przekroczyć 2,2 metra, zaś odstęp między roślinami w tym samym rzędzie nie może być mniejszy niż 0,9 metra. Zbiory z działek, na których odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi mniej niż 0,9 metra, ale nie mniej niż 0,8 metra, położonych na zboczu o nachyleniu powyżej 10 %, kwalifikują się do objęcia kontrolowaną nazwą pochodzenia.

2. Zasady cięcia i palikowania winorośli

Praktyka uprawy

Winorośl przycina się stosując cięcie długie, cięcie krótkie bądź cięcie mieszane, zgodnie z zasadami określonymi w specyfikacji produktu, w których przewidziano maksymalną liczbę oczek na roślinę dla poszczególnych odmian winorośli i dla każdego rodzaju wina.

Wysokość ulistnienia poddanego palikowaniu odpowiada co najmniej 0,6-krotności odstępu między rzędami, przy czym wysokość ulistnienia poddanego palikowaniu mierzy się między dolną granicą ulistnienia ustaloną na co najmniej 0,4 metra nad powierzchnią ziemi a górną granicą cięcia wierzchołków pędów winorośli (fr. rognage) ustaloną na co najmniej 0,2 metra nad górnym drutem konstrukcji.

W przypadku działek, na których gęstość obsady winorośli wynosi mniej niż 4 000 roślin/ha, ale nie mniej niż 3 300 roślin/ha, obowiązują ponadto następujące zasady dotyczące palikowania: minimalna wysokość słupków do palikowania nad powierzchnią ziemi wynosi 1,9 metra; konstrukcja składa się z 4 poziomów drutów; minimalna wysokość górnego drutu wynosi 1,85 metra nad powierzchnią ziemi.

3. Nawadnianie

Praktyka uprawy

Nawadnianie jest zabronione.

4. Praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Przy produkcji win różowych niemusujących zabronione jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych - samego, jak również stanowiącego składnik mieszanek stosowanych w preparatach.

W przypadku win czerwonych zezwala się na stosowanie substraktywnych technik wzbogacania przy maksymalnym progu częściowego stężenia względem objętości przed wzbogacaniem wynoszącym 10 %.

W przypadku win kwalifikujących się do uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Puy-Notre-Dame" zabrania się jakichkolwiek czynności wzbogacania.

Wykorzystywanie kawałków drewna jest zabronione w przypadku:

- białych i różowych win niemusujących;

- win kwalifikujących się do uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Puy-Notre-Dame";

- czerwonych win niemusujących oraz białych i różowych win musujących, z wyjątkiem etapu winifikacji.

Wina bazowe przeznaczone do produkcji różowych gatunkowych win musujących mogą być wytwarzane poprzez macerację lub ściąganie soku (fr. saignée).

Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalne zbiory

1. Białe wina niemusujące

65 hektolitrów z hektara

2. Różowe wina niemusujące

69 hektolitrów z hektara

3. Czerwone wina niemusujące

69 hektolitrów z hektara

4. Gatunkowe wino musujące

76 hektolitrów z hektara

5. Uzupełniające oznaczenie geograficzne "Puy-Notre-Dame"

56 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Wszystkie etapy produkcji odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym, który obejmuje terytorium następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2021 r.:

białe i różowe wina niemusujące

w departamencie Deux-Sèvres: Saint-Martin-de-Mâcon, Tourtenay;

w departamencie Maine-et-Loire: Artannes-sur-Thouet, Bellevigne-les-Châteaux, Brossay, Cizay-la-Madeleine, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Distré, Doué-en-Anjou (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Doué-la-Fontaine, Forges, Meigné i Les Verchers-sur-Layon), Épieds, Fontevraud-l'Abbaye, Montreuil-Bellay, Montsoreau, Parnay, Le Puy- Notre-Dame, Rou-Marson, Saint-Just-sur-Dive, Saumur, Souzay-Champigny, Turquant, Les Ulmes, Varrains, Vaudel- nay;

w departamencie Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers;

czerwone wina niemusujące

w departamencie Deux-Sèvres: Saint-Martin-de-Mâcon, Tourtenay;

w departamencie Maine-et-Loire: Artannes-sur-Thouet, Bellevigne-les-Châteaux (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Brézé), Brossay, Cizay-la-Madeleine, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Distré, Doué-en-Anjou (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Doué-la-Fontaine, Forges, Meigné i Les Verchers-sur-Layon), Épieds, Fontevraud-l'Ab- baye, Montreuil-Bellay, Le Puy-Notre-Dame, Rou-Marson, Saint-Just-sur-Dive, Saumur, Les Ulmes, Vaudelnay;

w departamencie Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers;

wina kwalifikujące się do uzupełniającego oznaczenia geograficznego "Puy-Notre-Dame"

w departamencie Maine-et-Loire: Brossay, Doué-en-Anjou (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Meigné i Les Ver- chers-sur-Layon), Épieds, Le Puy-Notre-Dame, Les Ulmes, Vaudelnay;

w departamencie Vienne: Berrie, Pouançay, Saint Léger-de-Montbrillais, Saix;

białe i różowe wina musujące

w departamencie Deux-Sèvres: Brion-près-Thouet, Loretz-d'Argenton, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Mâcon, Saint- Martin-de-Sanzay, Thouars (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Mauzé-Thouarsais), Tourtenay, Val en Vignes (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Bouillé-Saint-Paul, Cersay i Saint-Pierre-à-Champ);

w departamencie Maine-et-Loire: Antoigné, Artannes-sur-Thouet, Aubigné-sur-Layon, Bellevigne-les-Châteaux, Brissac Loire Aubance (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Chemellier), Brossay, Cernusson, Cizay-la-Madeleine, Cléré-sur-Layon, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Dénezé-sous-Doué, Distré, Doué-en-Anjou, Épieds, Fontev- raud-l'Abbaye, Gennes-Val-de-Loire (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Chênehutte-Trèves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies i Le Thoureil), Lys-Haut-Layon, Montilliers, Montreuil-Bellay, Montsoreau, Par- nay, Passavant-sur-Layon, Le Puy-Notre-Dame, Rou-Marson, Saint-Just-sur-Dive, Saint-Macaire-du-Bois, Saumur, Sou- zay-Champigny, Terranjou (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Martigné-Briand), Tuffalun (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Ambillou-Château), Turquant, Les Ulmes, Varrains, Vaudelnay;

w departamencie Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers.

7. Odmiany winorośli

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Chardonnay B

Chenin B

Gamay N

Grolleau N

Grolleau gris G

Pineau d'Aunis N

Pinot noir N

Sauvignon B - Sauvignon blanc

8. Opis związku lub związków

Obszar geograficzny znajduje się na południowozachodnim skraju Basenu Paryskiego, gdzie podłoże mezozoiczne i knozoiczne pokrywa preambr i paleozoiczną bazę, umocowaną na Masywie Armorykańskim. Powyższa właściwość geologiczna odróżnia ten obszar geograficzny, charakteryzujący się występowaniem kredy tufowej (Saumur) i nazywany lokalnie "Andegawenią białą", od regionu położonego na zachodzie (Angers), wyróżniającego się występowaniem łupków, zwłaszcza dachówkowych, nazywanego lokalnie "Andegawenią czarną".

Obszar geograficzny jest od północy ograniczony Loarą i przecięty z południa na północ doliną Thouet i jej dopływu Dive. Ta sieć rzeczna uformowała krajobraz, tworząc ciąg wzgórz o różnych ekspozycjach, których wysokość waha się od 40 do 110 metrów.

Krajobraz ukształtowała uprawa winorośli, która skolonizowała korzystne wystawy, a jednocześnie zachowała na szczytach wzniesień formacje leśne, w których dominują dęby i kasztany. W centrum działek winnic znajdują się kominy napowietrzania ogromnych jam, które powstały przy wydobywaniu kamieni do budowy domów i były wykorzystywane jako pieczarkarnie, a obecnie są wykorzystywane jako składy do dojrzewania i konserwacji wina.

W regionie Saumur panuje klimat oceaniczny. Masyw Mauges, położony na zachód od obszaru geograficznego, łagodzi właściwości oceaniczne dzięki wpływowi fenu. Roczne opady wynoszą 550-600 milimetrów i są charakterystyczne dla obszaru chronionego przed wilgotnymi wiatrami, zaś na wzgórzach Mauges przekraczają 800 milimetrów. Powyższa różnica w ilości opadów jest jeszcze bardziej widoczna w trakcie cyklu wegetacyjnego winorośli, zwłaszcza od czerwca do okresu zbiorów. Średnie roczne temperatury są stosunkowo wysokie (około 12 °C). Ważną rolę regulatora termicznego odgrywa też Loara i jej dopływy.

W warunkach klimatycznych regionu Saumur formacje geologiczne i pedologiczne średniego- i górnego turonu, jury, senonu i eocenu doprowadziły do powstania odmian Chenin B i Cabernet Franc N, podstawowych odmian win białych, różowych i czerwonych regionu Saumur. Formacje te, położone na wysokości ponad 40 metrów, umożliwiają ograniczają dostęp do wody i dynamikę winorośli, dzięki czemu winogrona są w pełni dojrzałe, co umożliwia uzyskanie win czerwonych i białych o zróżnicowanych owocowych aromatach.

Dobór odmian winorośli, głównie Chenin B i Cabernet franc N, w połączeniu z tymi korzystnymi warunkami środowiska fizycznego, przyczyniły się do rozwoju szczególnych praktyk produkcyjnych. Wina te produkuje się przede wszystkim na płytkich glebach, które nagrzewają się szybciej, zapewniając dzięki temu dojrzałość fenolową winogron doskonałą do uzyskiwania win aromatycznych. Na przestrzeni pokoleń producenci rozwinęli wiedzę fachową, w szczególności dzięki kontrolowaniu plonów, odpowiedniemu przycinaniu i dokonywaniu zbiorów przy optymalnym stopniu dojrzałości.

Szczególną uwagę zwraca się na proces winifikacji i dojrzewania win, które przebiegają bez zakłóceń w warunkach świetlnych, wilgotności powietrza i stałej temperatury, na przykład w podziemnych piwnicach wydrążonych w kredzie tufowej, i umożliwiają ujawnienie się wszystkich właściwości organoleptycznych win białych i czerwonych, w szczególności dzięki zachowaniu ich złożoności aromatycznej i umożliwienie elastycznej i jedwabistej ekspresji taniny w przypadku win czerwonych.

Uzupełniające oznaczenie geograficzne "Puy-Notre-Dame" uznano w 2007 r., wyznaczając konkretne działki rolne i określając rygorystyczne zasady produkcji (krótsze przycinanie i obowiązek usuwania podwójnych pędów). Wszystkie działki produkcyjne położone są na wzgórzach i na glebach gliniasto-wapiennych, co zapewnia koncentrację anto- cyjanów i prekursorów optymalnych aromatów w winogronach, nadaje produkowanym z nich winom intensywną barwę i umożliwia rozwój aromatów dojrzałych, a nawet czarnych owoców.

Ze względu na wysoką naturalną zawartość cukru w winogronach przeznaczonych do wytwarzania win objętych przedmiotowym uzupełniającym oznaczeniem geograficznym wszelkie operacje wzbogacania są bezcelowe. Niemniej, aby zaokrąglić taniny w tych winach, zwanych tufowymi, należy pozwolić im dojrzewać co najmniej do 1 czerwca roku następującego po zbiorze, co odzwierciedlono w specyfikacji.

Działki przeznaczone do produkcji win różowych znajdują się na glebach gliniasto-wapiennych lub iłach krzemionkowych, które nagrzewają się powoli, gdyż są głębsze niż te przeznaczone do produkcji czerwonych win niemusujących, co prowadzi do mniejszej akumulacji cukrów w winogronach i przyczynia się do świeżości i lekkości win.

8.1. Gatunkowe wina musujące

Produkcja gatunkowych win musujących odbywa się w tym samych warunkach, co różowych win niemusujących, często na glebach gliniasto-wapiennych lub głębszych iłach krzemionkowych. Producenci doszli do wniosku, że pod koniec zimy zabutelkowane wina przechowywane w piwnicach można poddawać drugiej fermentacji. Opanowanie tej "drugiej spontanicznej fermentacji" doprowadzio najpierw do produkcji win "półmusujących", w szczególności z odmiany Chenin B. W warunkach środowiskowych regionu Saumur ta późna odmiana rozwija udokumentowane możliwości w zakresie produkcji świeżych win musujących z drobnymi pęcherzykami o aromatach owoców, kwiatów i ciastek. Dzięki opanowaniu metody produkcji polegającej na drugiej fermentacji w butelce właściwości te wykorzystywano od początku XIX wieku do uzyskiwania gatunkowych win musujących.

Szczególną uwagę zwracano na zbiory, aby zapewnić optymalną dojrzałość winogron i równowagę między słodyczą a kwasowością, niezbędną zarówno do nadania winu świeżości, jak i do prawidłowego przeprowadzenia procesu drugiej fermentacji oraz do zapewnienia winu zdatności do dojrzewania. Ponadto występowanie podziemnych piwnic, w szczególności w centralnej części "Andegawenii białego wina", sprzyjało produkcji tego rodzaju win, przy której niezbędne są obszerne pomieszczenia do przechowywania wina i manipulowania nim w idealnych warunkach pod względem dostępu światła, wilgotności powietrza i temperatury. Takie rygorystyczne zasady i taką metodę produkcji stosowano w przypadku czarnych odmian winorośli na potrzeby bardziej specjalistycznej produkcji gatunkowych różowych win musujących.

Dysponujący ponad stuletnim doświadczeniem producenci gatunkowych win musujących doskonale opanowali umiejętność komponowania swoich cuvées. Dojrzewanie na osadzie przez okres nie krótszy niż 9 miesięcy przyczynia się do rozwinięcia złożonego charakteru win.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa (1)

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji i wytwarzania win różowych oraz fermentacji, wytwarzania i dojrzewania niemusujących win białych i czerwonych, które mogą zostać objęte uzupełniającym oznaczeniem geograficznym "Puy-Notre-Dame", gdzie może się odbywać fermentacja, wytwarzanie, dojrzewanie i pakowanie gatunkowych win musujących, obejmuje zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2021 r. terytorium następujących gmin:

białe i różowe wina niemusujące

w departamencie Deux-Sèvres: Brion-près-Thouet, Loretz-d'Argenton, Louzy, Plaine-et-Vallées (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Oiron), Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Mauzé-Thouarsais, Sainte-Radegonde i dawnej gminy Thouars), Val en Vignes (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Bouillé-Saint-Paul, Cersay i Saint-Pierre-à-Champ);

w departamencie Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;

w departamencie Loire-Atlantique: Ancenis-Saint-Géréon (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ancenis), Le Loroux- Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Anetz), Vallet;

w departamencie Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en- Layon, Blaison-Saint-Sulpice, Bouchemaine, Brain-sur-Allonnes, Brissac Loire Aubance, Cernusson, Chalonnes-sur- Loire, Champtocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chanzeaux, La Jumellière i Valanjou), Cléré-sur-Layon, Denée, Dénezé-sous-Doué, Doué-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Brigné, Concourson-sur-Layon, Montfort i Saint-Georges-sur-Layon), Les Garennes-sur- Loire, Gennes-Val-de-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chênehutte-Trèves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies i Le Thoureil), Huillé-Lézigné (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Huillé), Ingran- des-Le Fresne sur Loire (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ingrandes), Jarzé Villages (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Lué-en-Baugeois), Louresse-Rochemenier, Lys-Haut-Layon Mauges-sur-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Le Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire, La Pommeraye, Saint- Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine i Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Fontaine-Milon), Montilliers, Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Orée d'Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent-des-Autels, La Varenne), Passavant-surLayon, La Possonnière, Rives-de-Loir-en-Anjou, Rochefort-sur-Loire, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Georges-sur- Loire, Saint-Germain-des-Prés, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Melaine-sur-Aubance, Saint- Sigismond, Savennières, Soulaines-sur-Aubance, Terranjou, Tuffalun, Val-du-Layon, Varennes-sur-Loire, Verrie, Verriè- res-en-Anjou.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa (2)

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji i wytwarzania win różowych oraz fermentacji, wytwarzania i dojrzewania niemusujących win białych i czerwonych, które mogą zostać objęte uzupełniającym oznaczeniem geograficznym "Puy-Notre-Dame", gdzie może się odbywać fermentacja, wytwarzanie, dojrzewanie i pakowanie gatunkowych win musujących, obejmuje zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2021 r. terytorium następujących gmin:

czerwone wina niemusujące

w departamencie Deux-Sèvres: Brion-près-Thouet, Loretz-d'Argenton, Louzy, Plaine-et-Vallées (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Oiron), Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Mauzé-Thouarsais, Sainte-Radegonde i dawnej gminy Thouars), Val en Vignes (wyłącznie terytoria gmin delegowanych Bouillé-Saint-Paul, Cersay i Saint-Pierre-à-Champ);

w departamencie Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;

w departamencie Loire-Atlantique: Ancenis-Saint-Géréon (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ancenis), Le Loroux- Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Anetz), Vallet.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa (3)

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

w departamencie Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en- Layon, Bellevigne-les-Châteaux (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chacé i Saint-Cyr-en-Bourg), Blaison- Saint-Sulpice, Bouchemaine, Brain-sur-Allonnes, Brissac Loire Aubance, Cernusson, Chalonnes-sur-Loire, Champ- tocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chanzeaux, La Jumellière i Valanjou), Cléré-sur-Layon, Denée, Dénezé-sous-Doué, Doué-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Brigné, Concourson-sur-Layon, Montfort, Saint-Georges-sur-Layon), Les Garennes sur Loire, Gennes- Val-de-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chênehutte-Trèves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges- des-Sept-Voies i Le Thoureil), Huillé-Lézigné (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Huillé), Ingrandes-Le-Fresne sur Loire (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ingrandes), Jarzé Villages (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Lué-en-Baugeois), Louresse-Rochemenier, Lys-Haut-Layon, Mauges-sur-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Le Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire, La Pommeraye, Saint-Florent-le- Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine i Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Fontaine-Milon), Montilliers, Montsoreau, Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Orée d'Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent-des-Autels i La Varenne), Parnay, Passa- vant-sur-Layon, La Possonnière, Rives-de-Loir-en-Anjou, Rochefort-sur-Loire, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Geor- ges-sur-Loire, Saint-Germain-des-Prés, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Melaine-sur-Aubance, Saint-Sigismond, Savennières, Soulaines-sur-Aubance, Souzay-Champigny, Terranjou, Tuffalun, Turquant, Val-du- Layon, Varennes-sur-Loire, Varrains, Verrie, Verrières-en-Anjou.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa (4)

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Uzupełniające oznaczenie geograficzne "Puy-Notre-Dame"

w departamencie Deux-Sèvres: Brion-près-Thouet, Loretz-d'Argenton, Louzy, Plaine-et-Vallées (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Oiron), Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Mâcon, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Mauzé-Thouarsais, Sainte-Radegonde i dawnej gminy Thouars), Tourtenay, Val en Vignes (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Bouillé-Saint-Paul, Cersay i Saint-Pierre-à- Champ);

w departamencie Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;

w departamencie Loire-Atlantique: Ancenis-Saint-Géréon (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ancenis), Le Loroux- Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Anetz), Vallet;

w departamencie Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Artannes-sur-Thouet, Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-surLayon, Bellevigne-en-Layon, Bellevigne-les-Châteaux (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chacé i Saint-Cyr-en- Bourg), Blaison-Saint-Sulpice, Bouchemaine, Brain-sur-Allonnes, Brissac Loire Aubance, Cernusson, Chalonnes-sur- Loire, Champtocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chanzeaux, La Jumellière i Valanjou), Cléré-sur-Layon, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Denée, Dénezé-sous- Doué, Doué-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Brigné, Concourson-sur-Layon, Forges, Montfort i Saint-Georges-sur-Layon), Fontevraud-l'Abbaye, Les Garennes-sur-Loire, Gennes-Val-de-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chênehutte-Trèves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies i Le Thoureil), Huillé- Lézigné (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Huillé), Ingrandes-Le-Fresne sur Loire (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ingrandes), Jarzé Villages (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Lué-en-Baugeois), Louresse-Rocheme- nier, Lys-Haut-Layon, Mauges-sur-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Le Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire, La Pommeraye, Saint-Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine i Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Fontaine-Milon), Montilliers, Montsoreau, Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Orée d'Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent-des-Autels i La Varenne), Parnay, Passavant-sur-Layon, La Possonnière, Rives-de-Loir-en-Anjou, Rochefort-sur-Loire, Rou-Marson, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Georges-sur- Loire, Saint-Germain-des-Prés, Saint-Just-sur-Dive, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Melaine- sur-Aubance, Saint-Sigismond, Saumur, Savennières, Soulaines-sur-Aubance, Souzay-Champigny, Terranjou, Tuffalun, Turquant, Val-du-Layon, Varennes-sur-Loire, Varrains, Verrie, Verrières-en-Anjou;

w departamencie Vienne: Curçay-sur-Dive, Glénouze, Ranton, Ternay.

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa (5)

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Gatunkowe wina musujące białe i różowe:

w departamencie Deux-Sèvres: Louzy, Plaine-et-Vallées (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Oiron), Saint-Cyr- la-Lande, Thouars (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Sainte-Radegonde i dawnej gminy Thouars);

w departamencie Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil;

w departamencie Loire-Atlantique: Ancenis-Saint-Géréon (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ancenis), Le Loroux- Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Anetz), Vallet;

w departamencie Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon, Blaison-Saint-Sulpice, Bouchemaine, Brain-sur-Allonnes, Brissac Loire Aubance (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Alleuds, Brissac- Quincé, Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance, Coutures, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire, Saulgé- l'Hôpital i Vauchrétien), Chalonnes-sur-Loire, Champtocé-sur-Loire, Chemillé-en-Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chanzeaux, La Jumellière i Valanjou), Chaudefonds-sur-Layon, Denée, Les Garennes-sur-Loire, Huillé- Lézigné (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Huillé), Ingrandes-Le-Fresne sur Loire (wyłącznie terytorium dawnej gminy Ingrandes), Jarzé Villages (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Lué-en-Baugeois), Louresse-Rocheme- nier, Mauges-sur-Loire (wyłącznie terytorium gmin delegowanych La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais, Le Mesnil- en-Vallée, Montjean-sur-Loire, La Pommeraye, Saint-Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine i Saint-Laurent-du- Mottay), Mazé-Milon (wyłącznie terytorium gminy delegowanej Fontaine-Milon), Mozé-sur-Louet, Murs-Erigné, Orée d'Anjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré, Saint-Laurent- des-Autels i La Varenne), La Possonniere, Rives-de-Loir-en-Anjou, Rochefort-sur-Loire, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Georges-sur-Loire, Saint-Germain-des-Prés, Saint-Martin-du-Fouilloux, Saint-Melaine-sur-Aubance, Saint-Sigi- smond, Savennieres, Soulaines-sur-Aubance, Terranjou (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Chavagnes i Notre-Dame-d'Allenęon), Tuffalun (wyłącznie terytorium gmin delegowanych Louerre i Noyant-la-Plaine), Turquant, Val-du-Layon, Varennes-sur-Loire, Verrieres-en-Anjou.

Pakowanie gatunkowych win musujących

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Gatunkowe wina musujące wytwarza się przy zastosowaniu metody drugiej fermentacji w butelkach. Czas dojrzewania w butelce na osadzie musi wynosić co najmniej 9 miesięcy, licząc od terminu rozlania.

Gatunkowe wina musujące wytwarza się i wprowadza na rynek w butelkach, w których przeprowadzono proces fermentacji, z wyjątkiem win sprzedawanych w butelkach o pojemności nieprzekraczającej 37,5 centylitra lub przekraczającej 150 centylitrów.

Etykietowanie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wszystkie określenia fakultatywne, których stosowanie - zgodnie z przepisami wspólnotowymi - mogą regulować państwa członkowskie, umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczają- cych dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić określeniem "Val de Loire" w przypadku win, które spełniają warunki produkcji wskazane w specyfikacji produktu dla tego określenia geograficznego.

Czcionka, którą zapisana jest nazwa geograficzna "Val de Loire", nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Uzupełniające oznaczenia geograficzne

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Kontrolowaną nazwę pochodzenia "Saumur" można uzupełnić uzupełniającym oznaczeniem geograficznym "Puy- Notre-Dame" w przypadku win spełniających warunki produkcji określone dla tego uzupełniającego oznaczenia geograficznego w specyfikacji produktu.

Dla win opatrzonych uzupełniającym oznaczeniem geograficznym "Puy-Notre-Dame" oznaczenie rocznika jest obowiązkowe. Oznaczenie rocznika jest zarezerwowane dla win pochodzących w 100 % ze zbioru ze wskazanego roku.

Określenie "primeur" (wczesne) lub "nouveau" (młode)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Kontrolowaną nazwę pochodzenia można uzupełnić określeniem "primeur" (wczesne) lub "nouveau" (młode) w przypadku różowych win niemusujących, które spełniają warunki produkcji wskazane dla tych określeń w specyfikacji produktu.

Oznaczenie rocznika win opatrzonych określeniami "primeur" lub "nouveau" jest obowiązkowe.

Mniejsza jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

- jest to miejsce (fr. lieu-dit) wpisane do ksiąg wieczystych;

- została ona podana w deklaracji zbiorów.

Nazwa lokalizacji wpisanej do ksiąg wieczystych jest zapisana czcionką o wymiarach nieprzekraczających (pod względem wysokości i szerokości) połowy wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

100 % winogron musi być pochodzić z tak określonej jednostki geograficznej.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-f4c206bf-a7d3-491f-a16b-36208e5ff72e

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.