Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.706
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 8 listopada 2023 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Torgiano Rosso Riserva"
PDO-IT-A0834-AM03
Data przekazania informacji: 19 października 2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmniejszenie wydajności z hektara
Opis: wydajność z hektara zmniejszono z 9 000 kg do 8 000 kg. Ustalono również limit roślin na hektar wynoszący 2,3 kg [sic].
Uzasadnienie: o zmianę tę wniesiono w celu osiągnięcia lepszej jakości, odpowiadającej prestiżowi wina.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu oraz punktu jednolitego dokumentu "Praktyki enologiczne - maksymalna wydajność".
2. Możliwość umieszczenia na etykiecie nazwy geograficznej "Umbria"
Opis: producenci otrzymali możliwość umieszczania nazwy geograficznej "Umbria" na etykietach win objętych gwarantowaną chronioną nazwą pochodzenia Torgiano Rosso Riserva. Litery nie mogą być większe niż te użyte w napisach "Torgiano Rosso Riserva".
Uzasadnienie: celem tej zmiany jest nadanie większego znaczenia regionowi produkcji winogron. Umbria staje się coraz ważniejszym regionem winiarskim. Celem jest zatem nadanie temu regionowi wyższej rangi, na równi z innymi obszarami produkcji wina.
Przedmiotowa zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu jednolitego dokumentu "Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".
3. Uwzględnienie minimalnej i maksymalnej pojemności na potrzeby dopuszczenia do konsumpcji
Opis: uściślono, że w celu dopuszczenia do konsumpcji wino musi być pakowane w szklane butelki o pojemności 0,375-12 litrów.
Uzasadnienie: niektóre produkty pakowano w pojemniki nieodpowiednie dla zachowania prestiżu wina.
Zmiana ta dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu.
4. Poprawki redakcyjne i wyjaśnienia
Opis i uzasadnienie: w specyfikacji produktu wprowadzono drobne poprawki redakcyjne i wyjaśnienia.
Zmiana ta dotyczy pkt 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 specyfikacji produktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Torgiano Rosso Riserva
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. wino
4. Opis wina lub win:
"Torgiano" Rosso Riserva
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Barwa: rubinowoczerwona.
Aromat: winny, delikatny.
Smak: wytrawny, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą.
Eleganckie, o bardzo dobrej strukturze, charakteryzujące się głębokim rubinowym kolorem i złożonymi aromatami; owocowe, z nutami balsamicznymi, miękkimi i aksamitnymi taninami oraz długim i trwałym finiszem; wino to dobrze nadaje się do przechowywania, a jego właściwości są wzmacniane dzięki dojrzewaniu w butelkach.
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 12,5 %.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g na litr.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
-
5.2. Maksymalna wydajność:
1. "Torgiano Rosso Riserva"
8 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych gwarantowaną chronioną nazwą pochodzenia "Torgiano" Rosso Riserva muszą być produkowane na obszarze administracyjnym gminy Torgiano w prowincji Perugia.
7. Odmiany winorośli
Sangiovese N - Sangioveto
8. Opis związku lub związków
"Torgiano Rosso Riserva" ChNP
Delikatnie pofałdowane wzgórza, wzniesienia sięgające 300-400 metrów nad poziomem morza, naturalne odprowadzanie z gleby nadmiaru wody; ekspozycja zachodnia, południowozachodnia. Klimat suchy latem; odpowiednie wahania temperatury między dniem a nocą na ostatnim etapie dojrzewania; opady deszczu skoncentrowane w lutym. Uprawa winorośli sięga tu czasów Etrusków, o czym świadczą dowody znajdujące się w Muzeum Wina w Torgiano. Potwierdza to jakość tutejszych produktów. Przedmiotowy obszar wyznaczono po to, by chronić szczególne właściwości: zrównoważony poziom alkoholu i głęboka harmonia są esencją tego wywodzącego się z wielowiekowej lokalnej tradycji wina, która ewoluowała w kierunku najnowocześniejszych technologii, dzięki czemu wino to stało się jeszcze lepsze.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Możliwość umieszczenia na etykiecie szerszej nazwy geograficznej "Umbria"
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykietach i podczas prezentacji win objętych ChNP "Torgiano Rosso Riserva" można stosować szerszą jednostkę geograficzną "Umbria", zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku użycia tego określenia musi ono być zapisane czcionką nie większą niż czcionka użyta w nazwie pochodzenia "Torgiano Rosso Riserva".
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/19825