Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2023.706

Akt nienormatywny
Wersja od: 8 listopada 2023 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/706)

(Dz.U.UE C z dnia 8 listopada 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Torgiano Rosso Riserva"

PDO-IT-A0834-AM03

Data przekazania informacji: 19 października 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zmniejszenie wydajności z hektara

Opis: wydajność z hektara zmniejszono z 9 000 kg do 8 000 kg. Ustalono również limit roślin na hektar wynoszący 2,3 kg [sic].

Uzasadnienie: o zmianę tę wniesiono w celu osiągnięcia lepszej jakości, odpowiadającej prestiżowi wina.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu oraz punktu jednolitego dokumentu "Praktyki enologiczne - maksymalna wydajność".

2. Możliwość umieszczenia na etykiecie nazwy geograficznej "Umbria"

Opis: producenci otrzymali możliwość umieszczania nazwy geograficznej "Umbria" na etykietach win objętych gwarantowaną chronioną nazwą pochodzenia Torgiano Rosso Riserva. Litery nie mogą być większe niż te użyte w napisach "Torgiano Rosso Riserva".

Uzasadnienie: celem tej zmiany jest nadanie większego znaczenia regionowi produkcji winogron. Umbria staje się coraz ważniejszym regionem winiarskim. Celem jest zatem nadanie temu regionowi wyższej rangi, na równi z innymi obszarami produkcji wina.

Przedmiotowa zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu jednolitego dokumentu "Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".

3. Uwzględnienie minimalnej i maksymalnej pojemności na potrzeby dopuszczenia do konsumpcji

Opis: uściślono, że w celu dopuszczenia do konsumpcji wino musi być pakowane w szklane butelki o pojemności 0,375-12 litrów.

Uzasadnienie: niektóre produkty pakowano w pojemniki nieodpowiednie dla zachowania prestiżu wina.

Zmiana ta dotyczy pkt 8 specyfikacji produktu.

4. Poprawki redakcyjne i wyjaśnienia

Opis i uzasadnienie: w specyfikacji produktu wprowadzono drobne poprawki redakcyjne i wyjaśnienia.

Zmiana ta dotyczy pkt 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Torgiano Rosso Riserva

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. wino

4. Opis wina lub win:

"Torgiano" Rosso Riserva

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Barwa: rubinowoczerwona.

Aromat: winny, delikatny.

Smak: wytrawny, harmonijny, z doskonale zrównoważoną strukturą.

Eleganckie, o bardzo dobrej strukturze, charakteryzujące się głębokim rubinowym kolorem i złożonymi aromatami; owocowe, z nutami balsamicznymi, miękkimi i aksamitnymi taninami oraz długim i trwałym finiszem; wino to dobrze nadaje się do przechowywania, a jego właściwości są wzmacniane dzięki dojrzewaniu w butelkach.

Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu: 12,5 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g na litr.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

-

5.2. Maksymalna wydajność:

1. "Torgiano Rosso Riserva"

8 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych gwarantowaną chronioną nazwą pochodzenia "Torgiano" Rosso Riserva muszą być produkowane na obszarze administracyjnym gminy Torgiano w prowincji Perugia.

7. Odmiany winorośli

Sangiovese N - Sangioveto

8. Opis związku lub związków

"Torgiano Rosso Riserva" ChNP

Delikatnie pofałdowane wzgórza, wzniesienia sięgające 300-400 metrów nad poziomem morza, naturalne odprowadzanie z gleby nadmiaru wody; ekspozycja zachodnia, południowozachodnia. Klimat suchy latem; odpowiednie wahania temperatury między dniem a nocą na ostatnim etapie dojrzewania; opady deszczu skoncentrowane w lutym. Uprawa winorośli sięga tu czasów Etrusków, o czym świadczą dowody znajdujące się w Muzeum Wina w Torgiano. Potwierdza to jakość tutejszych produktów. Przedmiotowy obszar wyznaczono po to, by chronić szczególne właściwości: zrównoważony poziom alkoholu i głęboka harmonia są esencją tego wywodzącego się z wielowiekowej lokalnej tradycji wina, która ewoluowała w kierunku najnowocześniejszych technologii, dzięki czemu wino to stało się jeszcze lepsze.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Możliwość umieszczenia na etykiecie szerszej nazwy geograficznej "Umbria"

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykietach i podczas prezentacji win objętych ChNP "Torgiano Rosso Riserva" można stosować szerszą jednostkę geograficzną "Umbria", zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku użycia tego określenia musi ono być zapisane czcionką nie większą niż czcionka użyta w nazwie pochodzenia "Torgiano Rosso Riserva".

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/19825

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.