Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.290.45
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 290/06)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Maremma toscana"
PDO-IT-A1413-AM03
Data przekazania informacji: 18.05.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Wskazanie określenia "Rosè" jako alternatywy dla określenia "Rosato"
W celu oznaczenia win typu Rosato wprowadzono również możliwość stosowania określenia "Rosè" w odniesieniu do następujących rodzajów produktów: Rosato, Alicante Rosato, Grenache Rosato, Ciliegiolo Rosato, Merlot Rosato, Sangiovese Rosato, Syrah Rosato.
Dzięki temu możliwy jest rozwój rynków zbytu, szczególnie w krajach anglosaskich.
Zmiana odnosi się do następujących punktów w specyfikacji produktu 1,2,4,5,6,7 oraz do jednolitego dokumentu w punktach: 4, 9.
2. Wprowadzenia rodzaju Vermentino Superiore
Wprowadza się nowy rodzaj Vermentino z określeniem Superiore.
Wprowadzenie tego rodzaju ma na celu wydobycie wartości jakościowej odmiany winorośli Vermentino poprzez stosowanie technik agronomicznych i winiarskich innych niż dla rodzaju Vermentino (podstawowego).
Zmiana odnosi się do następujących punktów w specyfikacji produktu 1,2,4,5,6,7,8, 9 oraz do jednolitego dokumentu w punktach: 4, 5, 8.
3. Podstawa ampelograficzna rodzaju Vermentino Superiore
Minimalny udział procentowy odmiany Vermentino podnosi się do 85 % dla rodzaju podstawowego i do 95 % dla wina z określeniem Superiore.
W ten sposób właściwości odmiany winorośli stają się bardziej wyróżniające.
Zmiana dotyczy pkt 2 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Wprowadzenie wymogów agronomicznych dla rodzaju Vermentino Superiore
W odniesieniu do tego rodzaju dodaje się maksymalną produkcję winogron na hektar oraz minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu.
Wynika to z samego wprowadzenia przedmiotowego rodzaju wina, zgodnie z wymogami dotyczącymi stosowania określenia Superiore.
Zmiana dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
5. Dostosowania formalne
Do wykazu wymogów związanych z wprowadzeniem do obrotu dodaje się rodzaj Canaiolo.
Do wykazu wymogów wydajności winogron/wina i maksymalnej produkcji wina dodano rodzaj Merlot Passito.
Jest to zmiana czysto formalna wynikająca z błędu pisarskiego w poprzednich wersjach.
Zmiany dotyczą pkt 5 specyfikacji produktu i nie mają wpływu na jednolity dokument.
6. Przepisy dotyczące produkcji wina i dopuszczenia do obrotu wina rodzaju Vermentino Superiore
W odniesieniu do tego rodzaju wina dodano maksymalną wydajność winogron przetworzonych na wino i maksymalną wielkość produkcji wina na hektar oraz wymogi dotyczące dopuszczenia do obrotu.
Wskazanie wydajności i maksymalnej wielkości produkcji wina na hektar jest konsekwencją wymogów agronomicznych ustanowionych dla tego rodzaju wina; poza tym ustanowienie minimalnego okresu na dopuszczenie do obrotu pozwala na zróżnicowanie produktu zarówno pod względem jakości, jak i warunków handlowych.
Zmiany dotyczą pkt 5 specyfikacji produktu i nie mają wpływu na jednolity dokument.
7. Opis rodzaju wina Vermentino Superiore
Wprowadza się deskryptory fizykochemiczne i organoleptyczne dla nowo dodanego rodzaju wina.
Cechy charakterystyczne produktu wprowadzanego do obrotu pozwalają wyraźnie zidentyfikować wina uzyskane z odmiany Vermentino, która posiada określenie Superiore.
Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 4 w jednolitym dokumencie.
8. Dostosowanie wymogów w zakresie etykietowania
W odniesieniu do wina tego koloru wprowadzono określenie "Rose" jako alternatywę dla określenia "Rosato".
Określenie "Superiore" wykreślono z wykazu określeń zakazanych na etykiecie.
Te dostosowania są zgodne ze zmianami wprowadzonymi w odniesieniu do nazw win objętych ChNP "Maremma toscana".
Zmiany dotyczą pkt 7 specyfikacji produktu, nie mają wpływu na jednolity dokument.
9. Dostosowanie wymogów dotyczących opakowań
Zmniejszono z 3 do 2 litrów minimalną pojemność pojemnika "bag in box"; ponadto wyklucza się stosowanie pojemników będących alternatywą dla pojemników szklanych, czyli z politereftalanu etylenu (PET) i kartonu kompozytowego (Brick). Zmniejszenie pojemności tego pojemnika pozwala zwiększyć możliwości wprowadzania do obrotu produktów na rynkach wspólnotowych i międzynarodowych, co odpowiada potrzebom wielu konsumentów, którzy doceniają taki mały format. Natomiast wykluczenie pojemników typu PET i Brick ma na celu zachowanie wizerunku produktu oznaczonego ChNP i prezentowanego konsumentowi.
W przypadku wina rodzaju "Superiore" oraz "Riserva", "Vigna", "Passito", "Vin Santo" i "Vendemmia tardiva" w celu lepszego wzmocnienia wizerunku produktów można używać wyłącznie szklanych butelek; ponadto w przypadku tych rodzajów wina pojemność butelek zwiększono do 18 litrów w celu zaspokojenia potrzeb rynków, które oczekują dla konkretnych, cenionych rodzajów wina pojemników wielkoformatowych, stosowanych głównie w celach promocyjnych.
Zmiany dotyczą pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
10. Dostosowania formalne dotyczące związku ze środowiskiem geograficznym
Opis związku został dostosowany w następstwie wprowadzenia nowego rodzaju wina Vermentino z oznaczeniem Superiore.
Chodzi o zmianę formalną tekstu polegającą na wprowadzeniu odniesień do wymienionego wyżej rodzaju.
Zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
Maremma toscana
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Bianco i Riserva z oznaczeniem jednej lub dwóch odmian winorośli
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności. Zapach: szlachetny i delikatny, z nutami bardziej owocowymi w przypadku win Viognier i Ansonica oraz bardziej kompleksowymi i złożonymi w przypadku win Riserva. Smak: od wytrawnego do półwytrawnego w przypadku win Bianco; miękki i aksamitny w Vermentino, Viognier i Ansonica oraz bardziej świeży, o korzennych nutach i pełnej strukturze w winach Riserva. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: Bianco:10,50; Ansonica, Viogner, Vermentino, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano: 11,00; Riserva: 12,00. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: Bianco:14,00 g/l; Ansonica, Viogner, Vermentino, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano: 16 g/l; Riserva: 18 g/l; Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. Vermentino Superiore
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: jasna słomkowożółta, czasami z odcieniami przechodzącymi w złoty. Zapach: delikatny, charakterystyczny, szlachetny. Smak: wytrawny, pełny, miękki, aksamitny. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: co najmniej 12,50 % ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. Rosso, Novello, Riserva oraz z oznaczeniem jednej i dwóch odmian winorośli
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności z fioletowawymi refleksami; intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania nabierająca barwy granatu.
Zapach: o owocowych nutach w przypadku win Novello, Alicante lub Grenache, Merlot, Pugnitello i Sangiovese; o korzennych nutach w winach Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit Verdot, bardziej delikatnych w winie Ciliegiolo. W winach Riserva smak staje się bardziej wyrafinowany dzięki dojrzewaniu.
Smak: od wytrawnego do półwytrawnego w winach czerwonych i lekko kwaśny, wyrazisty w winach Novello, Alicante lub Grenache; o pełniejszym ciele w winach Cabernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese, Merlot i Riserva; intensywny i korzenny w przypadku Syrah; produkty typu Rosso i Sangiovese, które opatrzone są oznaczeniem "Governo all'uso toscano", mają smak mocny i pełny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: Rosso, Novello: 11,00; Alicante lub Grenache, Cabernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese i Ciliegiolo, Syrah: 11,50; Riserva: 12,00;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: Rosso 22,00 g/l; i 20,00 g/l dla rodzaju Novello; Alicante lub Grenache, Cabernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese i Ciliegiolo, Syrah: 22 g/l; Riserva 24,00;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
4. Rosato lub Rosè ze wskazaniem odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: różowa o różnej intensywności.
Zapach: delikatny, o intensywnych owocowych nutach, trwalszy w Alicante i delikatniejszy w Sangiovese.
Smak: od wytrawnego do półwytrawnego, lekko kwaśny, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,00 g/l;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Vin Santo
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: od słomkowożółtej do brunatno bursztynowej.
Zapach: eteryczny, rozgrzewający i charakterystyczny.
Smak: od wytrawnego do słodkiego, harmonijny i aksamitny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 16,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego wynosi 22,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 30,00 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
6. Vendemmia tardiva, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: od intensywnej słomkowożółtej do złotożółtej, o różnej intensywności.
Zapach: delikatny, intensywny, czasami korzenny.
Smak: od wytrawnego do słodkiego, pełny i harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 25 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
7. Passito Bianco, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: od złotożółtej do bursztynowej o różnej intensywności.
Zapach: intensywny, charakterystyczny dla dojrzałych owoców;
Smak: od wytrawnego do słodkiego, pełny i aksamitny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23,00 g/l;
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,00 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 25 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
8. Passito Rosso, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: intensywnie rubinowa.
Zapach: intensywny, złożony.
Smak: od wytrawnego do słodkiego, aksamitny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,50 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | ||
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | ||
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 12,00 | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 25 | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
9. Wino musujące i gatunkowe wino musujące - rodzaje Bianco, również ze wskazaniem odmiany winorośli, i rodzaju Rosato lub Rosè
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności. w winach Ansonica słomkowożółta, lśniąca; czasami z zielonkawymi refleksami w Vermentino; od jasnoróżowej po wiśniową w Rosato lub Rosé.
Pianka: delikatna i długo utrzymująca się.
Zapach: delikatny, owocowy, trwały, lżejszy w rodzaju Ansonica, delikatniejszy w rodzaju Vermentino; z bardziej zauważalnymi owocowymi nutami w Rosato lub Rosé.
Smak: od nieoznaczonego (dossaggio zero) do bardzo wytrawnego (extra dry), harmonijny w Ansonica; żywy, kwas- kowaty, lekko gorzkawy w Rosato lub Rosé.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: Bianco i Rosato: 10,50 % obj.; Ansonica i Vermentino: 11,00 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: Bianco: 14,00 g/l; Ansonica, Vermentino, Rosato lub Rosé: 16,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,50 grama na litr wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. PRAKTYKI WINIARSKIE
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Metoda produkcji wina Vin Santo
Szczególna praktyka enologiczna
Po dokładnym sortowaniu winogrona muszą zostać poddane naturalnemu suszeniu w odpowiednich pomieszczeniach aż do osiągnięcia odpowiedniej zawartości cukru przed zacieraniem. Winifikacja, przechowywanie i leżakowanie otrzymanego produktu musi odbywać się w drewnianych pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 500 litrów. Natomiast wprowadzenie do obrotu nie może nastąpić przed dniem 1 marca trzeciego roku następującego po produkcji winogron.
2. Metoda winifikacji "Governo all'uso toscano"
Szczególna praktyka enologiczna
Tradycyjna praktyka dozwolona dla rodzajów Rosso i Sangiovese polega na powolnej fermentacji wtórnej wina, dodaniu lekko suszonych czarnych winogron, które po uprzednim zacieraniu rozpoczynają proces fermentacji, w ilości nie mniejszej niż 10 kg na hektolitr.
5.2. Maksymalna wydajność:
1. Bianco, Bianco Riserva i Spumante
13 000 kg winogron z hektara
2. Bianco, Bianco Riserva i Spumante
91,00 hektolitrów z hektara
3. Rosso, Rosso Riserva, Rosato, Rosato Spumante, Novello
12 000 kg winogron z hektara
4. Rosso, Rosso Riserva, Rosato, Rosato Spumante, Novello
84,00 hektolitry z hektara
5. Vin Santo
13 000 kg winogron z hektara
6. Vin Santo
45,50 hektolitrów z hektara
7. Ansonica, Ansonica Spumante, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano, Vermentino, Vermentino Spumante, Viognier
12 000 kg winogron z hektara
8. Ansonica, Ansonica Spumante, Chardonnay, Sauvignon, Trebbiano, Vermentino, Vermentino Spumante, Viognier
84,00 hektolitry z hektara
9. Vermentino Superiore
9 000 kg winogron z hektara
10. Vermentino Superiore
63,00 hektolitry z hektara
11. Alicante, Cabernet, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Canaiolo Ciliegiolo, Merlot, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah
11 000 kg winogron z hektara
12. Alicante, Cabernet, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Canaiolo Ciliegiolo, Merlot, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah
77,00 hektolitrów z hektara
13. Pugnitello
9 000 kg winogron z hektara
14. Pugnitello
63,00 hektolitry z hektara
15. Alicante Rosato, Ciliegiolo Rosato, Merlot Rosato, Sangiovese Rosato, Syrah Rosato
11 000 kg winogron z hektara
16. Alicante Rosato, Ciliegiolo Rosato, Merlot Rosato, Sangiovese Rosato, Syrah Rosato
77,00 hektolitrów z hektara
17. Passito Bianco, Ansonica Passito, Chardonnay Passito, Sauvignon Passito, Vermentino Passito
11 000 kg winogron z hektara
18. Passito Bianco, Ansonica Passito, Chardonnay Passito, Sauvignon Passito, Vermentino Passito 44,00 hektolitry z hektara
19. Passito Rosso, Cabernet Passito, Cabernet Sauvignon Passito, Ciliegiolo Passito, Merlot Passito, Sangiovese Passito 11 000 kg winogron z hektara
20. Passito Rosso, Cabernet Passito, Cabernet Sauvignon Passito, Ciliegiolo Passito, Merlot Passito, Sangiovese Passito 44,00 hektolitry z hektara
21. Vendemmia tardiva, Ansonica Vendemmia tardiva, Chardonnay Vendemmia tardiva, Sauvignon Vendemmia tardiva
80 000 kg winogron z hektara
22. Vendemmia tardiva, Ansonica Vendemmia tardiva, Chardonnay Vendemmia tardiva, Sauvignon Vendemmia tardiva
40,00 hektolitrów z hektara
23. Trebbiano Vendemmia tardiva, Vermentino Vendemmia tardiva, Viognier Vendemmia tardiva
80 000 kg winogron z hektara
24. Trebbiano Vendemmia tardiva, Vermentino Vendemmia tardiva, Viognier Vendemmia tardiva 40,00 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji znajduje się na terytorium regionu Toskania i przede wszystkim obejmuje całą prowincję Grosseto.
7. Odmiany winorośli
Alicante N. - Grenache
Ansonica B. - Inzolia
Cabernet franc N. - Cabernet
Cabernet sauvignon N. - Cabernet
Canaiolo nero N. - Canaiolo
Carmenère N. - Cabernet
Chardonnay B.
Ciliegiolo N.
Malvasia Istriana B. - Malvasia
Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier
Malvasia bianca di Candia B. - Malvasia
Merlot N.
Petit verdot N
Pugnitello N.
Sangiovese N. - Sangioveto
Sauvignon B. - Sauvignon blanc
Syrah N.
Trebbiano toscano B. - Procanico
Vermentino B. - Pigato B.
Viogner B.
8. Opis związku lub związków
8.1. DOC "Maremma toscana" - wino, w tym Vin Santo, Vendemmia Tardiva i Passito
Obszar ten obejmuje głównie pagórki i podnóża dolin, charakteryzuje się umiarkowanymi opadami deszczu i niskimi opadami deszczu w okresie letnim; jego gleba wyróżnia się znaczną głębokością, co jest korzystne dla rozwoju korzeni i możliwości melioracji. Jest historycznym obszarem uprawy winorośli, który został doceniony już przez Etrusków, a na przestrzeni wieków uznany za idealny do uprawy winorośli, z których większość była prowadzona w formie sznura skośnego (cordone speronato), a uprawa charakteryzowała się wysoką gęstością nasadzeń. Odmiany występujące na tym obszarze są tradycyjnymi odmianami, takimi jak Trebbiano toscano, Ansonica, Vermentino, Ver- mentino Superiore, Sangiovese, Ciliegiolo oraz bardziej współczesnymi (Chardonnay, Sauvignon, Viognier, Merlot, Cabernet, Syrah), które wyraźnie odznaczają się świeżością, zapachem i dobrą strukturą.
8.2. DOC "Maremma toscana" - Wino musujące i gatunkowe wino musujące
Obszar ten obejmuje głównie pagórki i podnóża dolin, charakteryzuje się umiarkowanymi opadami deszczu i niskimi opadami deszczu w okresie letnim, dobrą wentylacją; Gleby wyróżniają się znaczną głębokością, co jest korzystne dla rozwoju korzeni i dla melioracji. Tradycyjna produkcja win musujących jest również związana z obecnością piwnic wydrążonych w naturalny sposób w tufie wulkanicznym, co pozwala na utrzymanie optymalnych temperatur. Winnice już w dawnych czasach charakteryzowały się wysoką gęstością nasadzeń. Występujące odmiany są tradycyjnymi odmianami tego obszaru (Trebbiano toscano, Vermentino i Ansonica), niekiedy uzupełnianymi bardziej współczesnymi odmianami (Chardonnay, Sauvignon), z których produkuje się wina świeże, lekko kwaskowate delikatne i owocowe.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Etykietowanie
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Synonim "Grenache" określa się jako alternatywę dla nazwy odmiany Alicante.
Określono możliwość stosowania określenia "Rosè" jako alternatywy dla określenia "Rosato" w odniesieniu do win tego rodzaju koloru.
Obszar produkcji wina, na którym wytwarzane są produkty
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Dodatkowo oprócz prowincji: Piza, Livorno, Siena i Florencja uwzględnia się terytorium prowincji Arezzo, na którym dozwolony jest proces winifikacji produktów objętych ChNP.
Wskazanie odmian winogron
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Dodaje się możliwość umieszczenia na etykiecie specyfikacji dwóch odmian winorośli o podobnym kolorze spośród tych wskazanych w specyfikacji produktu. Muszą być one wymienione w porządku malejącym zgodnie z rzeczywistą ilością użytych winogron zgodnie z art. 50 ust. 1 lit. a) pkt (ii) rozporządzenia 2019/33.
Dostosowanie wymogów dotyczących opakowań
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie unijnym
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Przewidziano stosowanie wszystkich pojemników o pojemności nominalnej dozwolonej na mocy obowiązujących przepisów, w tym pojemników innych niż szkło, będących rodzajem bukłaka z tworzywa sztucznego, wykonanego z polietylenu i poliestru, umieszczonych w obudowie z tektury (lub z innego sztywnego materiału), o objętości 2-5 litrów.
Wyłączone są pojemniki, takie jak balony i gąsiory, a także pojemniki nieszklane, takie jak politereftalan etylenu (PET) i kompozyt kartonu (Brick).
Każdy rodzaj zamknięć przewidziany w przepisach może być stosowany do zamykania win w szklanych butelkach, z wyjątkiem kapsli koronowych.
W odniesieniu do win opatrzonych określeniem "Riserva", "Superiore" i "Vigna" oraz win rodzaju "Passito", "Vin Santo" i "Vendemmia tardiva" zezwala się wyłącznie na butelki szklane o kształcie i wyglądzie zewnętrznym dostosowanym do charakteru wina, które jest cenione, o pojemności nominalnej do 18 litrów i zamknięciu niebędącym kapslem koronowym.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/19593